Bitno da su dobitnici zlata !?
Kako god, i meni bi bile zlatne da sam ih uspio nakupovati:
ADRS-P po 133,00
ZABA po 119,00
HUPZ po 1202,00
HT po 186,31
PODR po 176,00
Ima li tko ideju zašto se poveći nalozi ovih dana natječu da budu prvi na asku ?
Ima li tko ideju zašto se poveći nalozi ovih dana natječu da budu prvi na asku ?
Možda je to vezano uz činjenicu da na burzi nisu samo investitori nego i trejderi pa tako i na ovoj dionici?
Možda neki samo trejdaju po "tehničkoj" a fundamenti im nisu važni?
Možda takvi žele iskoristiti npr. činjenicu da je ova dionica od svoga dna porasla gledajući zadnju cijenu cca. 105 %, što je impresivno samo po sebi uzevši u obzir da se radi o nekih cca. 6 mjeseci.
A kako li je tak kada to uspoređujemo sa indeksom koji je za isto vrijeme porastao nekih cca. 76 % što je također ludo "gledajući to na taj mehanički način" ali ipak bitno manje od onoga koliko je porasla ADRS-P-A. Ljudi jednostavno unovčuju dobitke – nije im za zamjeriti!
Pogotovo im nije za zamjeriti ako znaju što rade, razumiju se u te svoje tehnikalije i zbilja misle sada prodati, dočekati neku malu korekciju pa tada za taj isti novac ponovno kupiti još više komada… takvima nije za zamjeriti, ljudi znaju što rade.
Jedino oni koji prodaju ne kako bi ponovno kupili nego iz neke tek prave ludosti, njih je za žaliti. Cijena je besramno niska, ali i mi koji stvari gledamo na fundamentalan način ako smo otvoreni i tolerantni ljudi – moramo razumijeti i one kojima to nije važno, kojima je važnija činjenica da je promjena cijene u 6 mjeseci bila veća od 100 % a za razliku od indeksa koji i nije baš preblizu samom iznosu od 100 % rasta.
I ja bih volio znati da će cijena pasti, pa zato sada prodati kako bih tada ponovno kupio više – ali ja to ne mogu znati pa takvo nešto ne mogu poduzimati – bio bi to preveliki rizik za mene. Ono koliko ja znam da dioncica vrijedi puno mi više daje straha da bih u slučaju takve akrobacije mogao se naći u situaciji da ponovno moram kupovati po duplo većoj cijeni (što bi bio ogromni gubitak) nego li mi bilo kakva tehnička analiza može dati hrabrosti da idem raditi akrobacije – ja to ne vidim kao dovoljno pouzdane alate da bih poduzimao takve rizike.
Trejderi trejdaju, investitori investiraju – svatko zna što ga zanima i čime se želi baviti 😉 Sretno nam svima – jedni bez drugih ne možemo, da su svi investitori i da svi još povrh toga imaju jednako mišljenje o ovoj dionici poput mene, tada bi ovo bila katastrofa, ne bi se moglo uopće kupovati, bila bi ovo najnelikvidnija dionica na burzi jer nitko ne bi htio prodati ni pod koju cijenu – dobro cijena uvijek postoji, ali pitanje kako bi se i kada kupci i prodavači dogovorili pa bi ovo ipak barem jedno vrijeme bila teeška nelikviduša 😀
@ Lynx
Slažem se da su trejderi, a štopanjem vrijednosti s nalozima od 735 i 630 kom na 274 i 275 kn cijeli dan pokušavaju istresti što se još može na niže. Možda im i uspjelo im je s onih 450 komada u zadnjih 10 min, ak nisu sami sebi prodali ! [lol]
Prema stabilnom rastu prosjeka kupnje, ni ja se ne bih usudio trejdati s (p) dionicom:
Prosjek 1 mjesec = 265,50 kn
Prosjek 3 mjeseca = 239,82 kn
Prosjek 6 mjeseci = 227,67 kn
Prosjek 12 mjeseci = 219,79 kn
Postotni koraci ovih prosjeka sve su veći i jasno je gdje će joj vrijednost biti vrlo brzo
[wink]
Prema stabilnom rastu prosjeka kupnje, ni ja se ne bih usudio trejdati s (p) dionicom:
Postotni koraci ovih prosjeka sve su veći i jasno je gdje će joj vrijednost biti vrlo brzo
[wink]
kažeš da se ne bi usudio trejdati a argumentacija ti trejderska, pa kakav i si ti to onda plašljivi trejder? [wink]
Ja se ne bih usudio iznositi prognoze o budućim promjenama cijene dionice (na kratkoj skali na kooj pojave držim stohastičkim ili teško predvidljivim iz kompleksnih međuodnosa ponude i potražnje odnosno uvjeta kojih na njih i njihovo raspoloženje utječu), a o tome pogotovo nikako ne bih zaključivao iz povijesnog kretanja cijena – meni prošla kretanja cijene ne predstavljaju nešto važno.
Ali kada bih baš išao tim tvojim putem, tada bih ja ovu tvoju argumentaciju prije usmjerio u suprtone zaključke – ovo što je do sada po tolikim i sve bržim stopama rastla, mene bi ovako tehničko-amaterski usmjerilo na trag o potrebi za nekom "tehničkom korekcijom" – ako je nešto prebrzo raslo, mora malo zastati, ispuhati se, da može dalje nastaviti "zdravi rast", zar to nije uobičajena argumentacija u vašoj branši? Ili to kako vam kada paše, nekada treba korekcija, a ako ste se nakrcali tada ne treba tada može sve do besvijesti rasti? [lol]
Ja ne znam kako će se cijene dionca kretati na kratkoj skali, gdje su te razno-razne "nužne tehničke korekcije" i kolikih su iznosa, jedino što znam da je intrizična vrijednost (fundamentalna vrijednost) daleko iznad ovih razina i u skladu sa svojom investicijskom filozofijom uvjeren sam da će "jednom" i cijena dionice na burzi doći na neke razine približne tadašnjoj intrizičnoj vrijednosti po dionici i da će na dugoj skali, a što je valjda svima razumljivo i prihvatljivo, cijena dionice biti približna toj (tadašnjoj) vrijednosti uz normalna "tehnička plesanja" gore-dolje po ne znam kolikim postocima, ali nevažnim mi postocima jer znam "otprilike kolika" je ta razina oko koje se bude plesalo i dovoljna je visoka i dovoljno će biti sve viša da mi niti ovaka plesanja od 50 % dolje pa nazad (100 % gore) pa i više za vrijeme ovako opohalno velikih bear-marketa ne predstavljaju ništa naročito važno, tek mali beznačajni šum u velikoj i lijepoj slici.
Treba vidjeti big-picture, tek onda idu detalji, koji se često u dobroj mjeri mogu zanemariti, ovisno od osobe do osobe koliko kome znače kakvi detalji… trejderi se bave detaljima, investitori velikim stvarima.
Ako sada dođe nekakva "tehnička korekcija" od 20 %, 30 %… 40 %… koliko god, to je na dugoročnoj skali ovdje tek mali (jednom potpuno nevidljivi na grafu) detalj – ali taj detalj netko može jako dobro iskoristi, i ja to poštujem i divim se trejderima koji takve detalje precizno predviđaju i na tome zarađuju.
[wink]
kažeš da se ne bi usudio trejdati a argumentacija ti trejderska, pa kakav i si ti to onda plašljivi trejder? [wink]
…
Ako sada dođe nekakva "tehnička korekcija" od 20 %, 30 %… 40 %… koliko god, to je na dugoročnoj skali ovdje tek mali (jednom potpuno nevidljivi na grafu) detalj – ali taj detalj netko može jako dobro iskoristi, i ja to poštujem i divim se trejderima koji takve detalje precizno predviđaju i na tome zarađuju.
[/quote]
Upravo tako, s naglaskom da investitor koji ima feeling/opću procjenu za trejd ima priliku višestruko oploditi investiciju od klasičnog investitora u valovima do targeta/fundamenta u koji vjeruje. Naravno, odluke su različite, baš kao što su različita svojstva pojedinih dionica i utjecaja.
U svakom slučaju svaki je investitor u konačnici trejder i svaki trejder u konačnici postaje investitor kada zadovolji sebi zadani cilj. Vremenski ciklusi do poentiranja, informacije, apetiti, pozicije dionice/cash te spretnost ili nespretnost mogu uticati na postupke jednih i drugih. Meni gornja argumentacija preteže na HOLD, no pogledi su srećom različiti.
PS: Tko prevlada strah možda s razlogom postaje gramziv [wink]
Bitno da su dobitnici zlata !?
Kako god, i meni bi bile zlatne da sam ih uspio nakupovati:
ADRS-P po 133,00
ZABA po 119,00
HUPZ po 1202,00
HT po 186,31
PODR po 176,00
meni je podr po 176 bila jako skupa u vrijeme kad je adrs bio po 133..
Istina, ali je bila odlična za trejd cijelu godinu ! Uvijek bi na kraju dana popravili stanje stvari i poklopili nekaj sa aska [wink]
je, to sam primijetio, al se nisam htio u to upuštat..
Bliži se kraj 3 kvartala. Općenito se očkuju lošiji rezultati spram 3 kvartala 2008. Znači realno je za očekivati korekciju. Koliku? To ovisi o 1001 razlogu. Znači nepredvidivo. No, neće Adris gore , Crobex dole. I sada nastupaju različiti pristupi dioničarstva koje su u predhodnim tekstovima objasnili kolege Prinos i Lynx. Za one koji su u nedoumici, dobro je povečati udio gotovine u pertfelju.
Bliži se kraj 3 kvartala. Općenito se očkuju lošiji rezultati spram 3 kvartala 2008. Znači realno je za očekivati korekciju. Koliku? To ovisi o 1001 razlogu. Znači nepredvidivo. No, neće Adris gore , Crobex dole. I sada nastupaju različiti pristupi dioničarstva koje su u predhodnim tekstovima objasnili kolege Prinos i Lynx. Za one koji su u nedoumici, dobro je povečati udio gotovine u pertfelju.
Da ti jeftino kupuješ na valovima? puno je većih igraća koji to kontroliraju,tvoja malenkost je nebitna.