ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Koje ti podatke uzimaš u svojim kalkulacijama?

kao što sam rekao, kada bih računao "trenutni P/E" tada bih gledao EPS za ttm (kao neto_dobit_ttm / sve_dionice_osim_trezorskih) i cijenu jedne odnosno druge dionice i ti omjeri bi dali takve neke normalne P/E, ali to pogotovo sada kad nam je earnings depressed utjecajem nerealiziranih financijskih gubitaka ne znači puno. Inače bih kada bih gledao nešto slično P/E-u, tada bih gledao višegodišnje prosjeke zarada pa obzirom na takav EPS računao, no to je onda već nešto drugo a ne klasičan P/E.

Iz osobnog iskustva znam da se na domaćim site-ovima za jednu dionicu pojavljuju potpuno različite vrijednosti pokazatelja, a što je najbolje vjerojatno ih je većina točnih. Neki uzimaju kvartalne podatke, neki uzimaju kumulativne , a neki podatke iz zadnja četiri izvješća…

zato ih nemoj gledati jer većina nabrojanog su gluposti, ne znam čemu bi ti služili takvi podaci. Zato izračunaj sam kako spada a ne gledati te "razno razne točne P/E-ove", koja korist od njihove "točnosti" (što god točnost značilo) ako to nema onaj smisao koji tebe zanima – zato to sam računaj, ili koristi onaj site koji radi "po tvojoj metodologiji" (u hpri sajtova valjda neki odgovara).

Uzmi i problematiku vezanu uz broj dionica u vlastitom kapitalu koje neki uzimaju u obzir a drugi ne

govoriš o trezorskim dionicama?, njih treba odbiti, ako ih na nekim sajtovima ne odbijaju, to je njihova stvar, ali ti sebi kad računaš savjetujem da vodiš računa o broju vlastitih dionica jer tako ima više smisla. Pogotovo ako se te dionice planiraju poništavati, dugoročno gledano je drugačije ako će se dionice podijeliti kao nagrada upravi… takve izbjegavam, to baš nije zgodno.

Zašto napadaš čovjeka kad ti je postao linkove koji pokazuju da si ti bio u krivu? Nevezano na to, koje ti vrijednosti koristiš? meni je EPS osjetno veći od tvoga…

ispričavam se ako je izgledalo napadački, nisam htio nikoga napasti, samo apostrofirati besmislenost dobivenih rezultata i neprimjenjivost tih linkova na ovu situaciju a i općenito manjkavost te koncepcije koja koja smatra sve povlaštene istima, to nije toliko neprimjereno u USA, ali kod nas definitivno nema smisla jer takvih povlaštenih kakve su kod njih većina kod nas su manjina.

EPS za zadnjih 12 mjeseci je dobit od cca. 507.530.000 / cca. 16.198.500 dionica = cca. 31,33 kn… ali opet podsjećam da pogledate prije svega EBITDA i ne samo zbog toga što se inače to ovdje više treba gledati nego i specifično sada što je dobit "nerealna" zbog jednokratno utjecalo na dobit u 2008. godini kao i ovih ttm dijelom i zbog toga (naime: nekih 200-injak milijuna kn nerealiziranih financijskih gubitaka po onoj "mark-to-market" :P). Tako da, može se korisiti 31,33 kn, ako se to treba, ali biti svjestan "što to znači" (ili ne znači :D)

Ex. dividend day, a cijena pala samo za dvije kune? Očito ova dionica nije tako dobro kontrolirana kao recimo HT:)

Ex. dividend day, a cijena pala samo za dvije kune? Očito ova dionica nije tako dobro kontrolirana kao recimo HT:)

Piše ti na susjednom forumu:
kupuju nagrađene persone, članovi Uprave, članovi Nadzornog odbora…a prodaja je slabašna. Dakle ide to UP

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Zabrana pušenja je načinila dosta štete ovoj dionici. Sad je jasno da se zakon mijenja. Nadam se da će to dodatno puhnuti vjetar u leđa Adrisovim dionicama.

Zabrana pušenja je načinila dosta štete ovoj dionici. Sad je jasno da se zakon mijenja. Nadam se da će to dodatno puhnuti vjetar u leđa Adrisovim dionicama.

Lynx, 10.09.2009. u 22:47

Vlada ponovo dozvoljava pušenje u kafićima, ali uz drakonske standarde
Business.hr/Hina

10.09.2009 14:21

Vlada je sa jučerašnje sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda kojima se u kafićima uz drakonske tehničke standarde ponovno dozvoljava pušenje. U restoranima zabrana ostaje.

"Zakon je izazvao određeno nezadovoljstvo ugostitelja, ali od preko 800 kontrola rezultiralo je sa samo 20 prijestupa. Ovaj zakon ne mijenjamo ni pod čijim pritiskom", rekao je Milinović te ustvrdio kako je riječ o o zakonu za europsku Hrvatsku koji ne ide na uštrb očuvanja zdravlja.

Da bi vlasnik kafića mogao odlučiti o tome da dio njegova lokala bude namjenjen pušačima morat će za njih osiguirati najmanje deset četvornih metara, ali prostor za pušenje ne smije prelaziti 20 posto ukupne površine kafića.

Za one koji ne mogu zadovoljiti te uvjete, a to su uglavnom manji kafići površine ispod 50 četvornih metara, slijede golema ulaganja. Da bi svoj kafić proglasili pušačkim morat će osigurati upuhavanje svježeg atmosferskog zraka te deset izmjena zraka u sat vremena. Dodatno dim koji ide u atmosferu morat će proći kroz filtre koji će spriječiti zagađenje zraka oko kafića.
Dodatno se pooštrava ograničavanje reklamiranje cigareta pa se uvodi i zabrana reklama na prodajnim mjestima.

haha, ima li netko komentar na ovo zadnje? Možda sa primisli u glavi o onome što se trenutno događa u USA sa Prvim amandmanom vezano za FDA Tobacco Act na relaciji Reynolds & Lorillard & ostali <-> Savezna Vlada (& Altria/PM!) ?

Mislim da su u TDR-u zadovoljni. Ako se Vlada pak opet predomisli shvativši da su zeznuli stvar i ponovno dozvoli reklamiranje na prodajnom mjestu, to će biti definitivni dokaz da rade u interesu multinacionalnih kompanija.

Pušenje je štetno. Točka!
Sve ove vratolomije koje izvodi Vlada vezani su uz punjenje državne kase i radnih mjesta u ugostiteljskim objektima i nema veze s zdravljem pojedinca, zaštite nepušača itd.
Meni osobno nije poznato da su države koje su donijele rigorozne zakone o pušenju ( javni prostori, radnim mjestima, upozorenja o štetnosti pušenja na kutijama, zabrani reklamiranja itd ) zbog krize iste propise ukinuli.

Pušenje je štetno. Točka!

upravo tako, pušenje je štetno, i to duhanske kompanije stalno napominju. Doduše, i mnogo toga drugoga je štetno ali se proizvođači oko toga ne izjašnjavaju a kamo li da moraju pisati na pakiranje o štetnosti njihovog proizvoda, jer "se podrazumijeva da potrošač zna koliko je to štetno i sam to bira", pušenje kao da nitko ne zna da je štetno pa je potrebno milijun puta ponavljati… Ali duhanske kompanije se ne bune. Nećemo gledati u tuđe dvorište niti se žaliti na nejednak tretman zakonodavca, bitno je da mi svojim potrošačima iskreno priznajemo moguće štetne posljedice a ostali neka im bude kad im može biti, zar ne?

Također, nećemo ići glavom kroz zid i pisati malo i o ozbiljno znanstveno utemeljenim činjenicama, o metodologiji istraživanja uzroka bolesti i svim njihovim manjkavostima i pristranostima… pa napomenuti da su neke stvari bitno preuveličane i "nepravedno svrstane pod okrilje duhana"… nećemo o tome, jer konzumacija duhanskih proizvoda je dovoljno štetna da to treba naglašavati i ne treba umanjivati strah, makar nekada bilo i znanstveno opravdano – ipak strah je najbolji saveznik u borbi protiv zdravstveno rizičnih navika, ne treba ga umanjivati, zar ne.

Sve ove vratolomije koje izvodi Vlada vezani su uz punjenje državne kase i radnih mjesta u ugostiteljskim objektima i nema veze s zdravljem pojedinca, zaštite nepušača itd.

Točno, Vlada ne brine o zdravlju nepušača pogotovo nikada ne brine o zdravlju pušača!, niti malo, o tome se najviše brinu u odgovornim duhanskim kompanijama koje pokušavaju razviti proizvode manje rizične za zdravlje. Nikada neće biti razvijena cigareta koja nije štetna, ali neke su manje štetne od drugih! Država se nikada ne brine o zdravlju pušača, nego im u tome samo odmaže onemogućavanjem komunikacije proizvođača duhanskih proizvoda sa svojim potrošačima (a kroz koju bi oni bili bolje informirani o svojstvima pojedinih vrsta proizvoda… i time smanjili rizike konzumacije), a također im ne pomaže niti lupanjem po džepu – mnoge to neće odviknuti, samo će im dodatno otežati život. To Vlada radi, lupa po džepu, ne u korist pušača nego u svoju korist – naime poznato je da je i ono kako taj novac ide u liječenja bolesti uzrokovanih pušenjem čista floskula, svuda u svijetu – jer se taj novac nenamijenski troši u druge svrhe, i ne ulazeći u to da niti dan danas nitko ne zna koji su točno omjeri bolesti pušenja, a koje bi bile i bez pušenja samo što su "svrstane pod pušenje". Mit je da se više potroši na liječenje nego li se ubere poreza, čak i ovako "sa svim i svačim bez imalo egzaktnosti svrstano pod pušenje", a kako bi tek bilo da se točno izračuna metodama analize rizika koliko se odnosi na pušenje a koliko je "došlo drugim putem".

Meni osobno nije poznato da su države koje su donijele rigorozne zakone o pušenju ( javni prostori, radnim mjestima, upozorenja o štetnosti pušenja na kutijama, zabrani reklamiranja itd ) zbog krize iste propise ukinuli.

upravo tako, to se ne ukida – zdravlje nepušača države štite i to je pohvalno, zdravlje pušača zanemaruju ali i to je ok, o tome se brinu duhanske kompanije kreiranjem novih sve boljih proizvoda – naša država naravno da za razliku od "zapadnih država" ne misli niti na jedno, naime labavljenjem ovog zakona (iako je to pozitivno sa stajalište poštivanja slobode izbora) potencijalno šteti zdravlju nepušača, dok pak ograničavanjem reklamiranja šteti zdravlju pušača – dakle 2 zdravstvene štete je napravila ovom promjenom. Doduše ova druga promjena je dobra za TDR – ne znam da li je svima jasno na čega mislim, ali da nije ovo ludilo danas na burzi općenito, pomislio bih da je ovaj skok dionice upravo zbog toga, upravo kao rezultat ograničavanja reklamiranja na prodajnim mjestima 😉

Trenutna cijena odgovara prosjeku mog ulaska u ADRS-p-a.(269,xxkn)
Do daljnjega na "drži".
Čekam izvješče za 3 kvartal.
Čekam zarađenu dividendu.

Pa zbog dividende bas i ne miras drzati.Nije Bog zna sto….

još malo pa glavom u plafon, ha :)?

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Pa zbog dividende bas i ne miras drzati.Nije Bog zna sto….

Za 2008 odrađeno.

Mislim da ova nagrada nije nešto vrijedno spomena, ali eto kad smo već dobili i tu nagradu, neka se ipak i to spomene:

Adris grupa dobitnik Zlatne dionice za industrijsku dionicu godine
http://www.adris.hr/PR/objava_za_medije.asp?prID=781

P.S. Ona Zlatna bilanac je nešto konkretno, to ne može dobiti baš svatko, ali ova Zlatna dionica, ništa naročito i ništa što bi govorilo o kompaniji nešto konkretno, to nije neka fora dobiti 😛

New Report

Close