da se podsjetimo
Datum Prva Najviša Najniža Zadnja Prosječna Promjena % Broj transakcija Količina Promet
7.8.2003 175,00 175,00 172,00 174,00 173,13 5,12 4 2.400 415.500,00
6.8.2003 165,53 165,53 165,53 165,53 165,53 3,46 2 1.500 248.295,15
4.8.2003 152,00 160,00 152,00 160,00 152,73 5,26 2 3.300 504.000,00
1.8.2003 152,00 152,00 152,00 152,00 152,00 1,33 2 3.200 486.400,00
31.7.2003 150,00 150,02 150,00 150,01 150,00 0,00 4 11.100 1.665.008,00
Mene samo zanima jedna stvar, da li je i na kojoj razini trezor postavio svoj nalog.
Koliko god ja bio svjestan da oni "čuvaju likvidna sredstva", i koliko god uz to sve još bio svjestan i toga da su oni "među onima svjesnijim pravog stanja hr gospodarstva" (a koje može unatoč podcjenjenosti većine dionica čisto "psihološkim putem" utjecati na daljnji "pad burze kroz narednih 2-3 godine", a time po inerciji i sada potpuno suludo jeftine ADRS), počinjem već doživljavati smiješnim da oni nemaju, bilo na 150 ili čak suludih 135 kn (=keš po dionici = oko 1/3 sadašnje BVPS) postavljen nalog, na koliko god, ali negdje ga ovdje moraju imati postavljenoga, makar im taj odljev sredstava u kombinaciji sa ambicijama investiranja u (post)depresijskom razdoblju rh gospodarstva značio da će morati "povlačiti financijsku polugu"… pa neka, neka idu u otkup, isplatit će se, obzirom na veličinu diskonta i poništavanjem koji efekt će se postići na povećanje vrijednosti po dionici, a obzirom na činjenicu da će oni SIGURNO USPJETI podignuti dovoljno povoljan i dovoljno velik kredit da zadovolje sve svoje preuzimačke apatetite. I tako u Hrvatskoj ne mogu "baš sve preuzeti". regulator (AZTN i sl.) će se koliko god stanje bilo "iznimno" ipak kad se dođe do određene granice početi znatno buniti, i neće se moći "baš sve preuzeti", jedino ako su baš ozbiljno zainteresirani za susjedstvo (SLO, ITA…) onda možda istina da neće moći pribaviti sredstava dovoljno da bi zadovoljili sve svoje apetite… ali kako god, budimo realni, nemoguće je na ovoj plitkoj burzi baš toliko dionica otkupiti bez podizanja cijene na recimo BVPS (a gdje bi sigurno stali), ne bi oni ni 500 milijuna kn (recimo 20 % dionica) uspjeli potrošiti cijena bi kakva god da se "depresija dogodila u RH i koliko god crobex bio ispod 1000 bodova :rotfl:" već otišla na BVPS (oko 400 kn), nema šanse da bi oni tu "nešto previše" likvidnosti "izgubili", pogotovo što to nije gubitak, otkup i poništavanje 20 % izdanih dionica = povećanje vrijednosti po dionici od 25 %, a to nije nešto zanemario, pogotovo obzirom na činjenicu koliko je realna vrijednost vjerojatno veća od sadašnje tržišne, oni time možda "realnu vrijednost od cca. 800" povećavaju na cca. 1000 kn, to je dodatak realne vrijednosti svojim vlasnicima za iznos veći od cijele trenutne kapitalizacije, pa zar nije toga vrijedno 500 mil?? A neke bi razveselio i trenutni skok cijene od preko 100 %, iako bi to trebalo dugoročnima biti irelevatno, njima je bitno to da bi se prava vrijednost povećala trajno za 25 %, a sad koga vesele oscijalacije tržišnih cijena, eto i njima njihovog veselja, koliko god ga ja osobo smatrao ispraznim. Ali dobro, netko mora prodavati, njemu je onda to i objektivno ok, bolje prodati i po 400 nego po 150, ako već mora, bez obzira što vrijedi puno više.
Da se mene pita, ja bih se dogovorio sa mirovincima da im neću dizati cijenu dok se ne nakrcaju, dao bih im period dokle neka kupuju po kakvim cijenama god uspiju, koliko god nisko im tržište priuštiti, i kada prođe taj rok, postavljao bih skrivene/naloge na najnižim mogućim cijenama, nastojao što više nakrcati trezor po što nižim cijenama… kada dođe do 10 % poništavanje, pa onda ponovno… i skroz tako dok ne bude onemogućeno za trezor neprihvatljivom cijenom.
Da se mene pita, ja bih se dogovorio sa mirovincima da im neću dizati cijenu dok se ne nakrcaju, dao bih im period dokle neka kupuju po kakvim cijenama god uspiju, koliko god nisko im tržište priuštiti, i kada prođe taj rok, postavljao bih skrivene/naloge na najnižim mogućim cijenama, nastojao što više nakrcati trezor po što nižim cijenama… kada dođe do 10 % poništavanje, pa onda ponovno… i skroz tako dok ne bude onemogućeno za trezor neprihvatljivom cijenom.
Bolje da te se na pita, da ne bi još iza brave završio….
Bolje da te se na pita, da ne bi još iza brave završio….
nisi me shvatio, ja bih iz domoljubnih razloga, želeći doprinijeti standardu budućih umirovljenika, svojim privremenim ne-djelovanjem (ne kupovanjem za trezor) dopustio mirovinskim fondovima da se maksimalno nakrcaju, to nije "manipulacija tržištem", jer se ne radi o direktnom dogovoru, nego prešutnom dogovoru, ja ne kažem nikome ništa direktno, samo se ne krcam, iako bih "mogao", ja to ne želim, jer mislim na viši društveni interes, smatram važnim da mirovinci kupe što više, ako misliš da to nije ok, dobro, onda tko šiša naše umorivljenike,”neka im podignu cijenu”, pa neka kupuju 3 puta skuplje… ako je to tvoj stav, ako tebe baš briga za umirovljenik… ja osobno smatram standard hrvatskih umirovljenika važnijem od odluke krenuti u otkup dionica par mjeseci prije ili kasnije, što se kasnije krene manje će se stići kupiti, ali ja i tako smatram da ovdje nije veliki interes za otkup vlastitih dionica nego da se keš želi koristiti kreativnije, stoga svaki propušteni otkup, nije velika šteta, pogotovo ako je društevno koristan/mirovnici.
@Lynx
Ja sam za dividendu pa neka se krca ko hoće!!! Što bi se dobilo kupovanjem za trezor. Cijenu lako "friziraju" veliki samo je pitanje ko bi to sada bio spreman kupiti /platiti/. Ako nema kapitala i burza je nisko. Tu je i psihološki moment. Znači jedno duže vrijeme zaboravi rast, logiku i fundamente.
Jednostavno oni koji sada kupuju /možda i kasnije kada bude još niže/ debelo će zaraditi. Znači i mirovinski fondovi, samo je pitanje koliko penzionera to neće dočekati.
I dalje stojim da ADRIS mora zaokružiti, proširiti, unaprijediti i poboljšati postojeći biznis i to novcem iz vlastitih izvora, a aako je moguće svoje dioničare nagraditi dividendom što bi sigurno bilo dobro i za MF.
Ima kakovih spoznaja što se to događa s R-A dionicom?
kaže mi poznanik koji prati ADRS već desetak godina da su ovo danas KUPOVALI mirovinci… za par dana vidjet ćemo je li tako…
imao sam točan info, pred 3 dana debelo se krcao AZ mirovinski fond!
Ovo se zove žestok dokup! Bravo ekipa, krcajte se i dalje ovom ultra jeftinom dionicom jer uskoro će i dividenda! Valjda vam ne treba bolji signal za kupnju nego kad prva 3 u top 10 masovno dokupljuju!
20.2.2009
Vlasnik računa Stanje [%] Promjena
1.Skrb.: ZAGREBAČKA BANKA D.D. 415.057 6.12 +587
2.Skrb.: SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 344.290 5.07 +31000
3.Skrb.: PBZ D.D./STATE STREET CLIENT ACCOUNT 267.541 3.94 UP +13913
4.Skrb.: PBZ D.D. 263.514 3.88 DOWN
5.Skrb.: HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./RAIFFEISEN MIROVINSKO DRUŠTVO ZA UPRAVLJANJE OBVEZNIM MIROVINSKIM FONDOM D.D. ZA RAIFFEISEN OBVEZNI MIROVINSKI FOND 191.312 2.82
6.Skrb.: SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 175.587 2.59
7.Skrb.: HYPO ALPE-ADRIA-BANK D.D./PBZ CROATIA OSIGURANJE D.D. OBVEZNI MIROVINSKI FOND 164.167 2.42
8.POKRAJAC ANTON 133.900 1.97
9.BUDIN TOMISLAV 130.100 1.92
10.Skrb.: PBZ D.D. 122.557 1.81
Ukupno: 32.55
Bravo dadoo!
Ja stalno dokupljujem a govno pada,pa dokle ?
Uprava..ajmo bar dividendu dajte,sta se zajebavate.
Ajde, obecajem uzet bar tisucu komada na 100 kn ,a od usrane dividende bum kupil malo WC papira.
Ajde, obecajem uzet bar tisucu komada na 100 kn ,a od usrane dividende bum kupil malo WC papira.
Ajde ajde kolega, pa sa tisucu komada ako kupite, uletiti ce Zewa sa mirisom vanilije cak i uz tradicionalno malu dividendu, zar ne?
Ajde ajde kolega, pa sa tisucu komada ako kupite, uletiti ce Zewa sa mirisom vanilije cak i uz tradicionalno malu dividendu, zar ne?
[/quote]
Dividenda bi trebala biti prije nego bu dionica 100 kn. Barem se nadam!