Molim kakav komentar, razmišljanje vezano za mizeran promet adrs-p-a danas?
preprodan do boli,kupci bankrotirali,stranaca nema, i bolje da ih nema,zašto njima prodati najvrijedniju imovinu?
kupaca ima al se cijena ne da dolje…jesu li i prodavatelji shvatili da nema smisla prodavati?
preprodan do boli,kupci bankrotirali,stranaca nema, i bolje da ih nema,zašto njima prodati najvrijedniju imovinu?
[/quote]
Imamo kupce koji od obicnih gradjana nece kupiti ni 20 dionica za badava ali ce zato od dogovorenog prodavaca kupiti i paket od 20K za dvostruko vecu cijenu. Dogovor, dogovor ….
To su nasi OMF-ovi u Stranim bankama u stranim rukama, ko ce i kada prekinuti to prokleto saveznistvo kad nam i Vlast … pusi i puse smijuci nam se u lice preko Ministara na HRTV koji nas isto pljacka pretplatama pa ni tu nemozemo nista uciniti.
ovo je stvarno istina, stranaca nema, jedni od stranaca su me pomalo i razočarali! Naime, neki dan je objavljeno polugodišnje izvješće (koje ima završava 30.9., fiskalna godina završava 31.3.) jednog fonda koji me osobno interesira iz više razloga: http://www.tweedy.com/resources/library_docs/reports/Sept2008SemiAnnual.pdf
i kao što se može vidjeti, na 30.9.2008. imaju potpuno isti broj ADRS-P-A kao i na 31.3.2008. kada je bilo prethodno izvješće (godišnje), 154.144 komada, niti jednu više. Unatoč cijenama od 304 do 355 kn koje su se kretale u tom razdoblju. Istina da nisu niti prodavali kao recimo neke druge stvari jer i njima treba keša kao i svim fondovima u ovim teškim vremenima, ali nisu niti dokupili… po sličnim cijenama i čini mi se i nešto nižim od njihove prve kupnje prije nekoliko godina, to me razočarava, ali dobro – bolje da kupuju naši nego stranci, makar ti stranci bila jedna grupica ljudi koju iznimno cijenim i poštujem. E sad da li kupuju po ovim još nižim cijenama u zadnje vrijeme…, to nažalost do godišnjeg izvješća za fiskalnu godinu koja završava 31.3.2009. nećemo vidjeti… Doduše povećava se stanje skrbničkog računa PBZ D.D./STATE STREET CLIENT ACCOUNT na kojem se nalaze između ostalih i njihove dionice, e sad da li kupuju oni ili neki drugi klijent bostonske investicijske banke, obzirom da su svi na istom skrbničkom…, vidjet ćemo na proljeće 🙂
P.S. Zgodno je pročitati njihovo pismo dioničarima/udjelničarima, gdje se osvrću na aktualne događaje/financijsku krizu.
P.P.S. I lijepo je primjetiti, bez obzira što je Croatia (Adris grupa d.d.) zanemariv dio njihovog portfelja, ipak smo jedna od svega 21 države svijeta u kojima je pronađena bar jedna dionica koja zadovoljava visoke standarde tog Global Value fonda, Adris grupa d.d. je naravno jedina dionica u RH koja i teoretski može privući njihovu pažnju, i jedna je od svega 3 povlaštene dionice koje imaju, obzirom da nisu ljubitelji povlaštenih, ali kao što ja često kažem, Adris povlaštena je specijalna, nije to povlaštena kao i svaka druga 😉 Također je zgodno vidjeti u "kakvom smo društvu", sve preostale države su mahom visokorazvijene ekonomije s razvijenim tržištima kapitala, jedino što od "rubnih tržišta" osim nas imaju je nešto sitno (10-ak puta manje market value nego ADRS-P-A) češke podružnice Phlip Morris-a, a i to sitno Češke imaju ne zato što osim "nas" pouzdanja imaju i u Čehe, nego zato što je to PM, njihov "dobar prijatelj" 😉
Nastavak na prethodni post, kada već spominjem taj meni dragi fond:
Fora je pogledati inače nisko zastupljenu granu industrije u njihovim fondovima, duhansku, kolika je na 30.9. bila tržišna kapitalizacija duhanskim (ili dijelom duhanskih) kompanija koje imaju, pri čemu sam ja ovdje i Adris grupu uvrstio u duhansku premda oni to svrstavaju u "Diversified Financials" :P, top lista je ovakva:
1. Croatia: Adris grupa d.d. (9.268.152 $)
2. United States: Reynolds American Inc. (2.197.138 $)
3. United States: Philip Morris International, Inc. (1.057.238 $)
4. United States: UST Inc. (1.480.182 $)
5. Czech Republic: Philip Morris CR a.s. (850.700 $)
dakle, premda nas ne priznaju za duhansku industriju, drže nas 2 više nego svega ostaloga "priznatog" duhana. A ona klasifikacija mora da je posljedica neke šale kad su im kolege u PM u jednom od svakodnevnih kontakata rekli da su "oni u Istria/Croatia" neki tvrdoglavi financijaši, da im nemreš otet TDR na nikakve uobičajene načine, svaku ponudu koju im ponudiš ismiju čuvši cijenu, i zakompliciraju s milijun drugih financijskih i nefinancijskih uvjeta koje postavljaju u svakom odgovoru 😛
ovo je stvarno istina, stranaca nema, jedni od stranaca su me pomalo i razočarali! Naime, neki dan je objavljeno polugodišnje izvješće (koje ima završava 30.9., fiskalna godina završava 31.3.) jednog fonda koji me osobno interesira iz više razloga: http://www.tweedy.com/resources/library_docs/reports/Sept2008SemiAnnual.pdf
Lynx hvala na linku na izvješće. Kad sam ga počeo čitati prva misao mi je bila: ovo mora da je Graham-Buffet škola. Netom poslije u tekstu ih spominju i zahvaljuju im.
Nevezano uz Adris čije dionice imam u portfelju, ovakvi tekstovi mi daju snagu da i dalje izdržim.
Tekstova kao što je pismo dioničarima trebalo bi biti i u našim novinama i portalima, a ne samo konstantno crnilo. No s obzirom na našu investicijsku kulturu to su vjerovatno samo puste želje.
Mislim da vise nitko ne zeli bas prodavati ispod 200kn, a s obzirom na trend i vijesti na burzi nitko ni ne zeli dati preko 190kn i zato je tako mala kupnja bila.
Lynx hvala na linku na izvješće. Kad sam ga počeo čitati prva misao mi je bila: ovo mora da je Graham-Buffet škola. Netom poslije u tekstu ih spominju i zahvaljuju im.
Nevezano uz Adris čije dionice imam u portfelju, ovakvi tekstovi mi daju snagu da i dalje izdržim.
Tekstova kao što je pismo dioničarima trebalo bi biti i u našim novinama i portalima, a ne samo konstantno crnilo. No s obzirom na našu investicijsku kulturu to su vjerovatno samo puste želje.
[/quote]
Ukoliko Adris ne poveća znatno dividendu na PA dionice u minimalnom iznosu od 50% EPS što bi trebalo biti oko 20,00 kn po dionici.To daje prinos od 10 % na ovu cijenu,još uvijek ostaje dovoljno za investiranje,sve po sistemu ( pola trošim pola šarcu dajem ). Ako žele više za investiranje neka si smanje dividendu na RA dionice, to je jedino logično u ovome trenutku.Neće investitori ćekati 30 godina na povrat kapitala,jer nakon 5 godina povrat na uloženo u dionice Adrisa je negativan.To je po svim pokazateljima loše ulaganje,to veliki i drugi investitori neće tolerirati,ako se značajno ne poveća dividenda ode cijena još niže.
Eventualno drugo riješenje je listanje na nekoj većoj burzi, ovdje nije pogodna klima za takove dionice ( vidljivo na dionici HT ) daj što daš.
U hrvata nema investicijske kulture,sve treba biti odmah,tko će dočekati da dionica dosegne 1.000,00
kn, koliko objektivno vrijedi,sada je još i ova kriza zatukla ovu dionicu.
Treba vršiti pritisak na Upravu da promjeni politiku reinvestiranja,to je sukus.amen
Iznimno losa vijest za Adris / TDR
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3200347/index.do
Ovo zapravo znaci da nestaje umjetna razlika u cijeni izmedju cigareta TDR i stranih, uvoznih (citaj Philip Morris), ‘igra’ koja se do sada igrala na ime udjela domaceg duhana u proizvodu (ako se ne varam), gdje je TDR imao pristup domacem duhanu, a ostali ne.
Sto znaci da ce
– pasti konzumacija cigareta
– u konzumaciji ce se povecati udio sverca
– u konzumaciji ce se povecati udio stranih cigareta, ali ne samo Marlboro (koji je klasa za sebe), nego i ‘srednjih’ brandova koji su vise u konkurenciji s Ronhilom i ostalima.
Nije najsvježija vijest. Pitam se da li postoje vijesti koje mogu bitnije utjecati na dionicu ili je to sve već uračunato.
Iznimno losa vijest za Adris / TDR
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3200347/index.do
Ovo zapravo znaci da nestaje umjetna razlika u cijeni izmedju cigareta TDR i stranih, uvoznih (citaj Philip Morris), ‘igra’ koja se do sada igrala na ime udjela domaceg duhana u proizvodu (ako se ne varam), gdje je TDR imao pristup domacem duhanu, a ostali ne.
pomiješao si puno stvari… Kao prvo ta umjetna razlika i nije tako umjetna… Kao drugo, Milinovićev porez pak nema nikakve veze s time… kao treće, molim Vas lijepo: tko nema pristup domaćem duhanu?? Hrvatski duhani d.d. su jedna kvalitetna izvozno orijentirana firma, njen većinski vlasnik TDR d.o.o. jest najveći pojedinačni kupac, no ne znači da nema drugih kupaca, i da ih neće biti sve više više u skladu sa strategijom širenja poslovanja i izvoza tvrtke. Duhan je biljka koja se može saditi gotovo na svakom dijelu planeta, međutim razlike su značajne, što se tiče kvalitete hrvatski duhan je jedan od kvalitetnijih na svijetu, i ubrzano grabi prema naprijed i dalje! Tako da će za hrvatski duhan biti puno potencijalnih tržišta vani (meni osobno se sviđa Rusija, mislim da bi u HD trebali malo to tržište "obraditi") pa tako između ostalih i veliki svjetski proizvođači cigareta slobodno mogu za dio svoje proizvodnje naručiti duhan iz Podravine, tko im brani?? Svatko tko želi ima pristup hrvatskom duhanu, kako da ne bi imao, kamo sreće da povećamo izvoz (proizvodnja jako lijepo napreduje, svake godine su prinosi sve veći i kvalitetniji, lako se poveća i površine još znatnije po potrebi…)
Sto znaci da ce
– pasti konzumacija cigareta
istina, ali ne jako – a to znači da je država tako grubo stisnula one kojima je najteže, koji su najsiromašniji… da je vrlo ozbiljno pitanje: "zašto oni to čine?" (razlozi definitivno ne mogu biti, niti jednostavni, niti iz dobronamjernih pobuda, ako i je cilj nekome napakostiti, je li moguće da to čine preko leđa tih silnih ljudi?, ako je netko dobio neviđeno mito za to, je li moguće da to čine preko leđa tih silnih ljudi?, ako je nekome duhanska mafija pod prijetnjom smrću naredila da to učini sa porezima, zar ne može to Uskok riješiti?, nego danak mora plaćati milijun građana koji s tim nemaju nikakve veze?)
– u konzumaciji ce se povecati udio sverca
ovo je sto posto sigurno, povećati će se i to jako znatno: i zbog toga je sasvim očito, ovo se radi isključivo s tim ciljem, zašto državni vrh svesrdno potpomaže šverc, ja ne znam koji je drugi odgovor moguć: ili su podmićeni, ili su ucijenjeni. Zašto bi se netko tek tako upleo u to veliko zlo.
– u konzumaciji ce se povecati udio stranih cigareta, ali ne samo Marlboro (koji je klasa za sebe), nego i ‘srednjih’ brandova koji su vise u konkurenciji s Ronhilom i ostalima.
ma pusti strane cigarete, nisu problem za TDR konkurentske firme same po sebi, on se s multinacionalnim kompanijama bori na stranim tržištima odavno, TDR-u su jedini problem zli ljudi koji čine ove neobjašnjive stvari, stvari koje se ne mogu opisati drugčije nego čistom zlobom ili bar pod utjecajem čistog zloga. Tko je ovdje bad guy, onaj tko piše zakone ili netko drugi ako postoji takav, koji zapravo stoji iza toga, ne znam, ali dobrim namjerama ovo sve sigurno nije napravljeno.