@Lynx
mislim da će 2009 dati odgovore na trenutna razmišljanja /nedoumice/ koliko će recesija financijski pogoditi Adris, a svakako se trebamo nadati da će recesija što kraće trajati ne samo zbog Adrisa. U svakom slučaju firme s gotovinom imaju značajno bolju poziciju od zaduženih. Pitanje je samo kako dugo mogu pokrivati gubitke i koliki će isti biti. Prvi odgovori će biti FI za 1. kvartal 2009.
kakvi gubici?!?!?!?!?!?
jel to skriveni nalog na kupnji na 203,01
i to od 10 000 kom [wink]
nije [thumbsup]
@Lynx
mislim da će 2009 dati odgovore na trenutna razmišljanja /nedoumice/ koliko će recesija financijski pogoditi Adris, a svakako se trebamo nadati da će recesija što kraće trajati ne samo zbog Adrisa. U svakom slučaju firme s gotovinom imaju značajno bolju poziciju od zaduženih. Pitanje je samo kako dugo mogu pokrivati gubitke i koliki će isti biti. Prvi odgovori će biti FI za 1. kvartal 2009.
kakvi gubici?!?!?!?!?!?
[/quote]
Ko da on zna. Vidis da buba bez veze, ne pali se….
baš me zanima tko ima potebu da iskrca 13 000 kom na ovim cijenama
i još nije kraj
vjerojatno neki mali investitor [angry]
@Lynx
kakvi gubici?!?!?!?!?!?
[/quote]
Ko da on zna. Vidis da buba bez veze, ne pali se….
[/quote]
a čovjek se valjda brine za našu Maistru :D, što drugo, sve ostalo što može napraviti neki gubitak je zanemarive veličine, spominje i prvi kvartal i tak, valjda misli onda na to. Ali bez brige, Maistrini gubici nemaju veze sa stanjem u svjetskom gospodarstvu, svjetskom krizom i sl., pogotovo oni u prvom kvartalu 😛 Osobno ne očekujem neki značajni utjecaj na naše hotele ni u 2009. sve skupa, ali kakav god da je vrlo važno za tu jednu godinu, a bilo bi lijepo da nam 2008. ispadne pozitivna (što je moguće) pa da 2009. to nastavi za trajno, ali kako god…
Na duhanski dio kolega Nikl sigurno ne misli, jer svi dobro znamo da će prvi kvartal 2009. biti po količinskoj prodaji jači od prvog kvartala 2008., a portfelj potrošnje se utjecajem novih zakona još neće promijeniti, tako da tu možemo očekivati samo rast prihoda i pogotovo dobiti (sinergijom TDR+Adista+iNovine)
@vipy
@giga
ispričavam se na nepreciznosti u postu. Misao j je slijedeća, da poslijedice krize /recesije/ osjetit će svi, samo neki jače. U tekstu "gubitke" vidim kao nastavak pada dobiti u 4 kvartalu 2008 i 1 kvartalu 2009.Pad dobiti je u 3 kvartala 2008 bio nekih 10%. Nije da to želim dioničarima ADRS-a nego tako vidim razvoj situacije. Pošto sam dioničar ADRS-a bio bi oduševljen da griješim. Da li će sada i investicijski ciklus usporiti? Da li će povrat dosadašnjih investicija ( prvenstveno turizam ) biti očekivan? Također u osnovnoj djelatnosti (duhanskoj) situacija će postati teža usljed nemilosrdnije borbe s konkurencijom ( naše tržište je puno otvorenije nego tržišta koja propagiraju slobodno tržište – moje osobno mišljenje ). Da li u krizi raste potrošnja duhanskih proizvoda ili opada? Neznam. Mislim da će baš FI za 1 kvartal 2009 dati jasnije odgovore što se tiče dubine krize koliki je njen utjecaj na u ovom slučaju ADRS-a. Vjerujem da i samo rukovodstvo postavlaj letvicu u ovakvim trenucima na niže visine.
Na kraju ja nisam zaposlen u ADRS-u, već dioničar koji "nemilosrdno" očekuje da ADRIS raste tržišno, vrijednosno i kroz dividendu. Inače sam danas htio dokupiti nešto ADRS-P-A ali nudio sam par kuna premalo.
@Lynx
volim pročitati "možemo očekivati samo rast prihoda i pogotovo dobiti (sinergijom TDR+Adista+iNovine).
[thumbsup]
Intersira me vaše mišljenje da li će sljedeća dividenda biti veća od prethodne? Tako je, ne pitam se da li će je biti nego da li će biti veća.
Ako se ne varam dividenda se konstantno povećavala iz godine u godinu.
@Stijena
osobno očekujem manju dividendu u apsolutnom iznosu za 2008 godinu, ali možda veću ili sličnu u odnosu na cijenu dionice. Ali to je živi bili pa vidjeli. [smiley]
Taj AZ mirovinac (OMF) jedini je pametan. Prodao je ERNT iznad 2000, a sad kupio ADRS-p-a na oko 200 = 20 dionica za 1 Ernt, i jos tome ima dionicu kojoj raste vrijednost i prihod firme.
Samo mi nije jasan onaj OMF od Erste banke ocito da ima neki djir s OMF RBA, a i nalaze se oba u ST, sto je reko neki forumas igraju tenis zajedno i puse istu drogu (bar se tako ponasaju, a i mogu sa tudjom lovom-mirovinskom, dok neki splitski penzioner ne poludi).
vidim kao nastavak pada dobiti u 4 kvartalu 2008 i 1 kvartalu 2009.Pad dobiti je u 3 kvartala 2008 bio nekih 10%.
Pad dobiti u trećem kvartalu tj. prva tri zajedno, je meni ovdje nevažan, zanemariv, da ne idem sad ponovno u detalje (gledaj EBITDA).
O četvrtom kvartalu ne znam na temelju čega i kako možeš išta očekivati/predviđati?, ja ne znam i ne zanima me; jer četvrti kvartal je uvijek "čudan", prilično nepredvidiv i sve skupa zanemarivog utjecaja na ukupnu dobit, što se zaradi u prva tri kvartala to je to, u četvrtom je sve manje, a glavna stvar je što se događa sa Maistrom, njen gubitak u četvrtom kvartalu pojede sve ostalo iz toga kvartala; sve ovisi o tome što se i kako tamo radi, koliko je hotela otvoreno, kakvi su "ostali troškovi" (zapravo već priprema sljedeće sezone), kakvo je stanje sa sezonskim radnicima, dakle koliko stvara gubitaka na kraju… mislim da to nitko od nas ovdje ne zna što će Maistra prikazati u zadnjem ovogodišnjem kvartalu – a o tome ovisi cijeli konsolidirani rezultat Grupe. Pored dakako ostalih i financijskih prihoda i rashoda, te plaćenog poreza. To sve skupa kako će se iskemijati i što na kraju dati, zbilja ne znam kako možeš znati. Meni je sve oko nule za 4Q "normalno", radije bih vidio neki plusić nego minusić, ali tko to može znati što će biti, i sasvim je nevažno.
A za prvi kvartal 2009., također slična stvar kao sa četvrtim, (ovdje su 2. i 3. kvartal "glavni", 1. i 4. su potpuno nepredvidlijvi :D), a ja sam što se tiče prvoga kvartala samo spomenuo ono da je 2008. godine u prvom kvartalu na hrvatskom tržištu došlo do izvanrednog/jednokratnog znatnog pada količinske prodaje (8 %) pa sada očekujem blago vraćanje nazad (ublaženo daljnjim padom udjela na tržištu, smanjenja potrošnje još uvijek ne, ili bar ne vidljivog), a na stranim tržištima bi valjda bio očekivan nekakav rast, jer tu su i neka nova, tako da, uz bar mali rast na domaćem (obzirom na "umjetni pad godinu ranije") i valjda nekakav rast izvoza mislim da je logično za TDR očekivati ono što sam rekao, a Maistra, ostali prihodi/rashodi, financijski prihodi/rashodi, plaćeni porez/predujmovi i što sve već ne, to sve utječe na taj "nepredvidljivi" konsolidirani rezultat, svako pozitivan za prvi kvartal (za četvrti sve od par desetaka minus ili plus je ok), ali obično i nekoliko puta manji nego su 2. ili 3. kvartal.
P.S. Dakle nema tvoje priželjkivane "jasne slike" ni u 4. i u 1., ovdje su jedni "jasni" 2. i 3. kvartal, ako tebi mogu biti jasni ti rubni kvartali, svaka ti čast, ali to je naprosto "nemoguće za biti jasnim", to nikada nije do sada bilo jasno 😀 (baš zato što Adris ne "firizira" izvješća na "nedopuštene načine", samo one dopuštene :D, pa onda kvartal kako koji ispadne ispadne, ne ide se tu pretakati iz šupljega u prazno samo da stvari "izgledaju bolje raspoređene")