U bližoj budućnosti moramo očekivati manje zarade, a time će i pokazatelji P/E biti slabiji ako ne padne i P. Danas vrlo kvalitetne firme kao što je OMV imaju P/E=3. Osobno sam protiv zaključaka na bazi P/E jer to se može brzo promjeniti. Perspektiva firme je važna, a tu ima dosta subjektivnog. Na kraju i dalje čvrsto vjerujem da će jednog dana vrijednost dionice biti na željenim razinama.
U bližoj budućnosti moramo očekivati manje zarade, a time će i pokazatelji P/E biti slabiji ako ne padne i P. Danas vrlo kvalitetne firme kao što je OMV imaju P/E=3. Osobno sam protiv zaključaka na bazi P/E jer to se može brzo promjeniti.
OMV kao i većina naftnih kompanija, naravno da mora očekivati i puno manje zarade, kratkoročno sigurno a možda i do srednjoročno ovisno o raspletu ove krize. Zbog toga su P/E naftnih komanija uz brodare i američke banke najmanji na svijetu, danas, a i povijesno.
Osobno mislim da je naftni sektor ipak podcjenjen, dugoročno će potražnja za energijom a time prije svega za plinom ali i naftom rasti, a uz sve manje zalihe… nužno će dovesti do dugoročnog rasta cijena a i zarada (unatoč određenom poskupljenju procesa istraživanja i eksplatacija kao posljedica iscrpljivanja mnogih polja i sve težeg nalaska a sve manjih novih, no to će biti djelomično ublaženo očekivanim daljnjim napretkom tehnologije).
Koliko je OMV dobra kompanija, ne znam detalje, ali na prvi pogled je relativno solidna, malo doduše zaduženija, i apsolutno gledajući a i u usporedbi sa drugim naftašima, a prije svega je to nezgodno u očekuvanju drastičnog pada dobiti sljedećih godinu-dvije, ali mislim da nije nužno jako crveni signal – neće vjerojatno biti problem vratiti postojeći dug, jedino će biti problem nova zaduživanja tj. ulaganja su gotova na jedan značajni period, a što može dugoročnije pogotovo u slučaju sporog povratka cijena na 150 $ dovesti do minijaturnih marži, puno manje dobiti nego 2008., tako da nisam baš siguran koliko je ovo "dobar naftaš" i koliko je ova cijena stvarno niska a prije svega u usporedbi sa nekim američkim naftašima tj. zapravo integriranim energentskim kompanijama koji mi se baš sviđaju, pogovoto obzirom na cijenu a očiti potencijal koji imaju u mnogim poljima, prije svega zalihama, pogotovo plina, tehnološkog liderstva kombiniranog sa odličnom financijskom snagom i vrhunskim menadžemntom (o OMV-om menadžmentu ne znam ništa – a menadžent je jedna od ključnih komponenti u mojoj percepciji firme) koji mudro i dugoročno osmišljeno diverzificira poslovanje u ekonomski isplativim pravcima novih i obnovljivih izvora energije kao i vlasništvu nad zanimljivim patentima vezanima za ekološko iskorištavanje postojećih jeftinih izvora energija (npr. iskorištavanje ugljena sa nultom emisijom…) kao i drugih važnih stvari tipa liderstvo i najduže povijesno iskustvo u projektiranju i izgradnji kao i upravljanju LNG terminalima, i opčenito dobroj vertikalizaciji svih svojih divizija u tehnološkom liderstvu, otkrivanja, primjene i patentiranja inovacija u istraživanju, eksplataciji i preradi nafte, plina, a uskoro i drugih energenata. U svemu tome je još najvažnija buffett-ovska predanost menadžmenta na dobrobit vlasnika dugoročnim povećanjem vrijednosti po dionici, razvojem poslovanja (organskim/akvizicijama), otkupom dionica, isplatom dividendi, kako se kada procjeni optimalnim. (ConocoPhilips Inc. – recimo do nedavno se nije znalo je li Buffett prodao ili dokupio COP obzirom da je dobio od SEC-a dozvolu za zadržavanjem tajnosti pozicije, svi su na forumima vjerovali da je prodao, ja sam očekivao da je kupio, i što smo neki dan saznali?? – učetverostručio je svoj ulog!, eto i on se slaže sa mojim "naftaškim" favoritom)
Sigurno da je OMV kada je bio gotovo 4 puta skuplji bio debelo precijenjen, sigurno da ovaj dividendni prinos od skoro 8 % izgleda fantastično, a P/E da je na prvi pogled mali, međutim ako dobit drastično padne sljedećih godinu dvije, a kasnije jako sporo se bude dizala, dividende se nužno smanje… imaš pravo kada kažeš da sam P/E ne govori ništa.
Perspektiva firme je važna, a tu ima dosta subjektivnog. Na kraju i dalje čvrsto vjerujem da će jednog dana vrijednost dionice biti na željenim razinama.
Što se tiče Adrisa ja taj P/E gledam iz kuta svoje procjene o maloj vjerojatnosti značajnijeg pada dobiti, puno veće vjerojatnosti za osjetan rast dobiti u narednim godinama, a najveće vjerojatnosti za prvo stagnaciju do blagi rast uz kasniji umjerno do znatan rast dobiti. Tada mi je P/E fantastičan – mnogi očito misle da će i Adris doživjeti brodolom zarade kao što će potencijalno brodari i naftaši, ili da je takav financijski špekulant kao američke banke. Ja se ne slažem s tim procjenama zato nisam među onima koji prodaju na ovim razinama nego onima koji kupuju koliko mogu.
P.S. Što se tiče menadžmenta, kada bi ga Buffett poznovao, sigurno da bi i g. Vlahović-a cijenio jednako kao i James-a J. Mulvu, mene g. Mulva baš i podsjeća na g. Vlahovića tim nekim svojim stavom o vlasništvu, dioničarima, radnicima, "široj zajednici", filantropskim i umjetničkim sklonostima, a to su sve iskrene stvari, obojica su uvjeran sam da dobro čitam ljude: dobri ljudi u duši!, nekome možda to nije važno, ali ja volim znati da mi je predsjednik Uprave jedna čestita i plemenita osoba. Važno mi je znati da je svjestan što treba raditi za dugoročnu dobrobit dioničara i energija i mudrost da patetično ne kažem ljubav koju ulaže u svoj posao.
Vi opet lupate po poslovanju i sentimentu,zašto je cijena dionice na nivou iz 2003 godine? to mene mući, kao i dividenda.Zašto je dividenda samo 3,5% na ovu cijenu,tolika je inflacija,gdje je zarada,zašto dividenda nije duplo veća na P dionice od dividende na R dionice?Zašto Uprava glumi dobročinitelje prema svima osim prema svojim dioničarima?
U Adris sam ušao odmah nakon listanja na burzi,nakon godinu dana sam izašao s 20% dobiti,tada sam presvetlom tvrdio da ću zaraditi više na truloj Podravci nego na Adrisu.Tako je i bilo,kupio Podravku na 180 kn i držao je do 350 mada sam želio izaći na 500.Nisam zbog Marinca jer je dobio novi mandat,to mi je bila greška koju sam još više pogoršao ponovnim ulazom u Adris na 570 ( prije toga bio na 615 ) na toliko je poslije došla i Podravka. Da ne duljim, Adris je nastavio padati do danas izgubio 2/3, Podravka je manje pala.Da nisam kupovao Adris danas bih bio bogatiji duplo,to se događa na ovakovim plitkim tržištima na kojima ima 90 % špekulanata a vrlo malo investitora.Umjesto da je ADRS p na 1000 kn on tavori na 1/5 toga,katastrofa od dionice,najbolja tvrtka na balkanu i šire a najgora dionica,užas
@Lynx
mislim da će segment turizma u koji je Adris uložio znatna sredstva biti onaj segment u poslovanju koji neće dati željene /očekivane/ rezultate. Turizam je privredna grana koja među prvima osjeti posljedice recesije. Dobra je činjenica da je Rovinj puno bliži nego neke druge turističke destinacije /Turske, Sjeverne Afrike …/ gdje bi prema očekivanju turističkih radnika pad turista iz Evrope trebao biti značajniji. No isto tako treba računati da će se vrijeme boravka turista smanjiti, da će neke destinacije krenuti uskoro s snižavanjem cijena, što je potom lančana reakcija u nemilosrdnoj borbi za "svakog" turistu. Dobro je da naš Adris nije pre zadužen ( svjež primjer Orco grupe ).
@Lynx
mislim da će segment turizma u koji je Adris uložio znatna sredstva biti onaj segment u poslovanju koji neće dati željene /očekivane/ rezultate. Turizam je privredna grana koja među prvima osjeti posljedice recesije. Dobra je činjenica da je Rovinj puno bliži nego neke druge turističke destinacije /Turske, Sjeverne Afrike …/ gdje bi prema očekivanju turističkih radnika pad turista iz Evrope trebao biti značajniji. No isto tako treba računati da će se vrijeme boravka turista smanjiti, da će neke destinacije krenuti uskoro s snižavanjem cijena, što je potom lančana reakcija u nemilosrdnoj borbi za "svakog" turistu. Dobro je da naš Adris nije pre zadužen ( svjež primjer Orco grupe ).
Adris ulaže u objekte visoke kategorije, ali bez obzira na to nisu isključeni aranžmani s bogatijim slojem zapadnih umirovljenika koji bi na Jadranu boravili cijelu godinu (zapravo, kojima bi na Jadranu bila fiksna adresa). Ovo nije bas najljepse rjesenje ali niti govora da je neprofitabilno. Zapravo, plasim se da ce ovakvi aranzmani za desetak godina predstavljati preko 20% naseg turizma. No, skoro sve je bolje od zatvorenih hotela.
Vi opet lupate po poslovanju i sentimentu,zašto je cijena dionice na nivou iz 2003 godine? to mene mući, kao i dividenda.Zašto je dividenda samo 3,5% na ovu cijenu,tolika je inflacija,gdje je zarada,zašto dividenda nije duplo veća na P dionice od dividende na R dionice?Zašto Uprava glumi dobročinitelje prema svima osim prema svojim dioničarima?
U Adris sam ušao odmah nakon listanja na burzi,nakon godinu dana sam izašao s 20% dobiti,tada sam presvetlom tvrdio da ću zaraditi više na truloj Podravci nego na Adrisu.Tako je i bilo,kupio Podravku na 180 kn i držao je do 350 mada sam želio izaći na 500.Nisam zbog Marinca jer je dobio novi mandat,to mi je bila greška koju sam još više pogoršao ponovnim ulazom u Adris na 570 ( prije toga bio na 615 ) na toliko je poslije došla i Podravka. Da ne duljim, Adris je nastavio padati do danas izgubio 2/3, Podravka je manje pala.Da nisam kupovao Adris danas bih bio bogatiji duplo,to se događa na ovakovim plitkim tržištima na kojima ima 90 % špekulanata a vrlo malo investitora.Umjesto da je ADRS p na 1000 kn on tavori na 1/5 toga,katastrofa od dionice,najbolja tvrtka na balkanu i šire a najgora dionica,užas
Dodatak
Kakovo je ovo tržište najbolje ilustrira podatak da BVPS Adrisa iznosi 365 kn a zaduženost na Aktivu samo 16 % uz sve investicije i akvizicije,ima li još koja velika tvrtka ( osim banaka ) takove pokazatelje?Želim napomenuti da nije sva imovina konsolidirana u zadnjem izvješću.Ti pokazatelji će biti još bolji nakon konsolidacije Ribljeg programa.
Što još dodati ovoj storiji? Približno ista sudbina je i s dionicom HT,ali oni isplačuju dobru dividendu,usprkos tome narod pohranjuje novac u banke s negativnim prinosom,katastrofa – amen
ha, uvijek netko mora izgubiti lovu da bi je netko dobio. mene nekako najviše interesira da budem ovaj drugi, za sada se nisam baš usrećio ali….
@Lynx
mislim da će segment turizma u koji je Adris uložio znatna sredstva biti onaj segment u poslovanju koji neće dati željene /očekivane/ rezultate.
svatko ima svoje mišljenje, moje je prilično suprotno, turizam smatram vrlo značajnom divizijom u budućnosti, iz više razloga.
Turizam je privredna grana koja među prvima osjeti posljedice recesije.
to je činjenica, a prvi među njima osjeti niži segment, stoga je posebno zabrinjavajuće (gledajući na opće stanje ove nam privredne grane) ono što dopire iz Jadranskih luksuznih hotela – ako oni već osjećaju pad potražnje, što će tek biti sa ostatkom hrvatskog turizma.
Međutim ti govoriš o sljedećoj godini, sljedeće dvije??, već sam puno puta rekao da su u Adrisu tako kratki periodi irelevantni. Nije važno kakvo će stanje u industriji biti na godinu-dvije, ako time nisu ugroženi dugoročni rezultati.
Što se tiče kratkoročnih poremačaja, takve stvari mogu samo koristiti Adris grupi, u krizama se mogu realizirati neke solidne akvizicije, npr. ja bih htio Hotelsko-ugostiteljsko poduzeće Zagreb i Jadranske luksuzne hotele u okviru Adrisove turističke divizije, teško da će se to ikada ostvariti obzirom da vlasnici ne pokazuju želje za prodajom… ali ako ne to, možda onda nešto drugo sitnije uleti. Uglavnom krize su dobre za firmu poput Adrisa, jer otvaraju nove prilike!
Osobno mislim da bi bilo kakav oblik vlasničkog povezivanja te tri vrhunske hrvatske hotelske kuće (HUPZ, JLH, Maistra) bio dobar za svo troje, bili bi jači na tržištu kao veća grupacija, i u pregovoru sa turoperatorima (broj individualnih dolazaka još dugo neće biti značajniji dio), i sa dobavljačima… i općenito iskustvo višeg menadžmenta sve tri firme bi zajedno bilo vrjednije nego svatko za sebe kada radi. Nažalost sigurno da ta potreba još nije percipirana na sve tri strane.
pa to je moj stari stav: mediteransko tržište će doživjeti najmanji pad, Hrvatska možda i još najmanji na mediteranu, a Istra daleko najbolji rezultat od ostatka Hrvatske – jer Istra nudi najbolji odnos kvalitete i cijene, te je najbliža svojim tržištima, što će smanjiti stopu odustajanja od putovanja među stalnim/uobičajenim gostima, a dobar dio onih koji su inače ljetovali u daljim i skupljim destinacijama će kao mjeru štednje izabrati Istru, postoji mogućnost da čak broj ovih "novih" premaši broj onih "otpalih" pa da Istra za razliku od Hrvatske koja doživi pad neočekivano zabilježi sasvim suprotno.
Snižavanje cijena u Hrvatskoj može biti samo katastrofa; istina i ostavljanje cijena na istim razinama za većinu će biti jednaka kastrofa = katastrofa je neizbježna!
Firme koje su već prezadužene, nove kredite ne mogu dobiti, stvarale su značajne gubitke proteklih godina: a 2009. stvore ponovno rekordni gubitak bilo snižavanjem cijena ili nesnižvanjem – najbolji su kandidat za bankrot. Takvih kandidata bi moglo biti više. Pitanje je samo da li će neki od njih biti dovoljno atraktivan da postane metom preuzimanja.
P.S. Fora mi je onaj komentar "Adris nije prezadužen", prezadužen i Adris ne mogu stajati u istoj rečenici makar i na taj način, treba reći Adris uopće nije zadužen, nula. Adris uz svoje bar 2 milijarde čistog keša, ako ne bude zbog financijske krize problem sa bankama: može uzeti na dugoročni kredit još 5 milijardi kuna – i opet neće biti prezadužen. A sa 7 milijardi kuna može se kupiti…
@Lynx
mislim da će 2009 dati odgovore na trenutna razmišljanja /nedoumice/ koliko će recesija financijski pogoditi Adris, a svakako se trebamo nadati da će recesija što kraće trajati ne samo zbog Adrisa. U svakom slučaju firme s gotovinom imaju značajno bolju poziciju od zaduženih. Pitanje je samo kako dugo mogu pokrivati gubitke i koliki će isti biti. Prvi odgovori će biti FI za 1. kvartal 2009.
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=ee0012ad-465a-4143-8bf1-4b77b0b3434b&ref=lastadd
ovo zvuči dobro, a možda i nije ni skupo, samo jedan milijun kn po "luksuznom apartmanu", mislim da će ovo biti lijepo i isplativo zdanje 🙂