Adris u veljači počinje gradnju u Jagićevoj vrijednu 150 milijuna kuna
Kao i uvijek kada se država mača laća i zavlači ruku u džepove svojih građana, od samog čina jedino je smješnije obrazloženje zašto to čini. I tako se ta deračina s najvišeg mjesta svečano proglašava »zdravstvenim doprinosom na duhan« od kojeg će se već 2009. godine ubrati dvije milijarde kuna, koje će biti uložene u preventivu i liječenje malignih bolesti. Da, i sve to radimo po uzoru na europske zemlje, što su prije dva mjeseca slušali i pušači u Srbiji kada su im poskupljivali cigarete za pet, ali dinara, što je ipak, aproksimativno, samo pedeset lipa.
I zakletom nepušaču dođe da pripali i povuče do pete na tu lažnu brigu za naše zdravlje. Jer, ni ministar Milinović niti bilo tko drugi od naših dušebrižnika ne govore zašto poskupljuju samo cigarete iako se duhan uživa i u lulama, cigarama ili pak žvače po uzoru na Clinta Eastwooda. Također, kada ih tako brinu naše alveole i plućne maramice, zašto država milijune kuna daje iz proračuna kao poticaj za uzgajanje duhana kada ga tretira kao poljoprivrednu granu, a ne našu rak ranu koja iscrpljuje zdravstvene fondove? Zašto se, na kraju krajeva, ne zabrani ili ograniči rad tvornicama duhana, a nikotin stavi na listu zabranjenih opijata i zakonski tretira kao i ostali uzročnici ovisnosti? I zašto su se vrli ministri odlučili zaštiti samo naša pluća? Zar im naša jetra, bubrezi i gušterača nisu miliji i draži, što ne rebnu »zdravstveni doprinos« proizvođačima piva, vina, žestica, masne hrane i slastica?
Svima je jasno da je upravo država ta koja gaji i mazi duhan, kao i ostale »poroke«, jer bi se bez njih proračun pretvorio u prah i pepeo. Jadni pušači našli su se na listi za odstrel iz istih razloga zbog kojih se eutanaziraju brodograditelji, ribari, stočari, poljoprivrednici, odnosno kako bismo se uskladili s Europskom Unijom. Pa što se onda ne usklađujemo s njima po plaćama i životnom standardu već isključivo po nametima? EU svima, a ne samo njima.
I djetetu u osnovnoj školi jasno je da ovakvim mjerama nećemo niti suzbiti pušenje, niti ozdraviti zdravstvo, a najmanje promijeniti navike zakletih uživatelja dima. Pet kuna za »zdravstveni doprinos« prije svega će i jedino dati poticaj švercu i komercu cigaretama, i danas razvijenom i unosnom crnom poslu u svim zemljama bivše Jugoslavije puneći džepove mafije. Dakle, »Balkan ekspres« imat će svoje nastavke jer će se tim prljavim novcem i dalje financirati atentati i ubojstva ako to neki od bossova procijeni kao potrebu posla.
Na kraju, što ako netko od pušača ne želi prevenciju, ne boji se i ne želi liječiti od malignih bolesti? Hoće li se njemu preplaćeno vratiti kroz poreznu olakšicu? Jer, kao i u vicu kada Mujo prodavačici u kiosku vraća kutiju cigareta na kojoj piše »Pušenje izaziva impotenciju!« i kaže »neću te, daj mi one za rak pluća«, svatko ima pravo na svoj izbor.
znam da nije bitno za temu, ali tko misli da u EU teče med i mlijeko nije mnogo vremena proveo izvan svoga sela..
što se tiče zakona i pravednosti, to se isto jako lijepo može promatrati na načinu kako se rješavaju krize tamo, novcima iz proračuna..
kriminal.. dok kod nas zakon vrijedi skoro za nikoga vani se zakoni slijede (u staroj EU posebno) slijepo kad su u pitanju obični građani, no opet kad je u pitanju krema sve je relativno..
tako će te na carini jebati i do 10 godina unazad ako živiš u njemačkoj a imaš laptop za koji divno čudo nemaš račun (do 170 eura se ne treba platiti carina).. ako pronevjeriš koju milijardu otpuste te pa pošalju u penziju s 40 000 eura mirovine mjesečno isl. u Londonu će te snimati s 5 miliona kamera,a što stevo kaže ni chip nije daleko..
meni je naša situacija mnogo draža.
p.s. u Njemačkoj je dozvoljeno pušiti na javnim mjestima.
NAJVECI dohodovni i proizvodni DIV (cijena dionice= pola knjigovodstvene) ADRS-P-A zabijen tako nisko da se moze kupiti po relativnoj cijeni NAJVECIH gubitnika.
APSURD koji moze nastati jedino ako je u spregi vlast, drzavne institucije, vlasnici Adrisa, strane banke i svi fondovi u njima (Mirovinski i OIF-ovi). U isto vrijeme, forum pun njihovih placenika koji vas plase kataklizmom samo da im bacite dionice sto jeftinije:
Kad njih nestane tek onda znajte da su dosla gadna vremena, a do tada VI iskoristite njihov trud i zaradite.
Danasnja cijena je kao da vam je netko ponudio HT po 50,00kn, ERNT po 200 kn, INU ili ATPL po 400 kn, PBZ po 160 kn. IGH po 1200 kn.
OMF-ovi kupuju ko ludi, a sad valjda Braniteljski fond treba kupiti najjeftinije????
Da li ce i Q3-Izvjesce opet dati bez uracunatog nekog ulaza, samo da bude sto manja dobit??? Kao u H1-Izvjescu bez 20 Miliona kn ulaza.
Dragi moji sugradjani ako vam jos trebam govoriti da kupite tu dionicu, onda mozda i uzalud pisem.
@leti
promet je trenutno 363.024,12 kn (nije to puno). Mislim da to nema veze s ovom dionicom nego s globalnom situacijom. Frka i ništa drugo. Pratim redovito i puno likvidnije tržište /ATX/ pa isto. Čak su i oscilacije puno veće.
Kad se može očekivati izvješće?
Kad se može očekivati izvješće?
Hm, 15. je subota, pa istina, ni ja ne znam točno kada ga sad točno očekivati. Ne znam točno kako to ide, mogu li ga dostaviti u subotu?, bit će objavljeno na stranicama burze tada u subotu, ili u ponedjeljak kao prvi radni dan nakon?, ne znam točno kako to ide, ali zbilja svejedno dan prije/poslije, koja vam je važnost kvartalnih izvještaja…, meni je najdraže čitati godišnja izvješća, najprije treba pročitati Pismo predsjednika uprave dioničarima, to je najvažniji i jedan od najljepših dijelova – moja omiljena jednogodišnja publikacija: "Pismo predsjednika uprave dioničarima Adris grupe"! 😀
P.S. A možda nas kvartalno izvješće već iznenadi i u petak, premda je 14. i još valjda nije zadnji rok…
koliko se sjecam komentara, mislim da su rekli kako je u 2007 u Q3 bilo 20 mio kuna nekakav one off u iznosu od 20 mio kuna dobiti…
samo da ne bi bilo neugodnih iznenađenja
kakvih iznenađenja, iznenađenja koje vrste misliš?
Meni je jedino neugodno iznenađenje u zadnje vrijeme stanje sa dinamikom otvaranja novih hotela… nadam se da na tom polju neće biti dodatnih negativnosti. Doduše obzirom na ovu svjetsku krizu i sve to, možda je čak i pogodno to da je Lone 2010. kada se kriza možda krene smirivati već, ali pustimo sada Lone, meni je ovaj Monte Mulini već dovoljno iznenađenja priuštio. Ali barem nam može biti utjeha to da Monte Mulini neće dodatno negativno sudjelovati u neto dobiti Maistre zadnjeg kvartala, pa turizam možda ove godine čak završi i u plusu, to bi bilo recimo jedno pozitivno iznenađenje 😀
Business.hr:
Tehnika za Adris sagradila hotel s pet zvjezdica
Adrisov prestižni turistički kompleks Monte Mulini smješten nadomak Rovinja trebao bi biti otvoren u prosincu ove godine.
U zoni hotela su četiri hotela: hotel Monte Mulini i hotel Lone, čije se otvorenje planira, hotel Eden, renoviran 2006. godine, te hotel Park, od kojih bi najekskluzivniji s pet zvjezdica trebao biti Monte Mulini.
Hoteli će poslovati tijekom cijele godine, a u svojoj ponudi imaju dva restorana koje će voditi šef kuhinje Tomislav Gretić.
Hotel Monte Mulini ima tradicionalni vinski podrum, saunu, bazene te VIP zonu koju mogu rezervirati pojedinci ili par te uživati u individualnim tretmanima.
Hotel je izgradila građevinska tvrtka Tehnika, a cijeli projekt je vrijedan 145,5 milijuna kuna. Hotel će biti kategoriziran s pet zvjezdica, imat će 102 sobe i 16 apartmana.
kakvih iznenađenja, iznenađenja koje vrste misliš?
Meni je jedino neugodno iznenađenje u zadnje vrijeme stanje sa dinamikom otvaranja novih hotela… nadam se da na tom polju neće biti dodatnih negativnosti. Doduše obzirom na ovu svjetsku krizu i sve to, možda je čak i pogodno to da je Lone 2010. kada se kriza možda krene smirivati već, ali pustimo sada Lone, meni je ovaj Monte Mulini već dovoljno iznenađenja priuštio. Ali barem nam može biti utjeha to da Monte Mulini neće dodatno negativno sudjelovati u neto dobiti Maistre zadnjeg kvartala, pa turizam možda ove godine čak završi i u plusu, to bi bilo recimo jedno pozitivno iznenađenje 😀
[/quote]
u vidu smanjivanja prodaje cigareta na tržištu. samo toga se bojim dugoročno.
u vidu smanjivanja prodaje cigareta na tržištu. samo toga se bojim dugoročno.
ah… a na domaćem tržištu se mora smanjiti količnska prodaja, to je valjda oduvijek jasno, ali neće to baš tako brzo, pa niti ovim novim zakonima i trošarinama, koji će početi "utjecati" na financijska izvješća u 2009., ali uvjeren sam ne znatno, pogotovo ne nenadoknadivo izvozom (dugoročno mislim naravno, i puno više nego nadoknadivo, rekao sam za čega nam služe kapaciteti – sve će se to jednom "zaposliti"!). Duhanska divizija nije razlog za brigu, a pogledajte samo Kanfanar – neto dobit TDR iz 2007. i 2008. sigurno će isplatiti cjelokupnu investiciju! Zar nije fantastična stvar, duhanski dio funkcionira izvrsno, a tako će i nastaviti uvjerena sam. A lijepo je pratiti i poštivanje one mudre filozofije: "rizičnije stvari" se ide na ekspresni povrat (tako će biti i sa Iranom, ako se realizira taj projekt, povrat investicije prije nego stignu Ameri raznijeti tvornicu zajedno sa cijelim Iranskim gospodarstvom :D) a ono "manje rizično" (kao npr. ulaganja u turizam) se ide na optimiranje rezultata u daalekoj budućnosti sa puno većom tolernacijom na manje perfomanse u skorijoj budućnosti tj. i gubitke na kraći rok.