Vidim da na ovom forumu mnogi iskreno otkrivaju svoje portfelje pa ću i ja biti slobodan i reći da sam kupio prije skoro godinu dana adris po 500 kuna. Tada mi se adris jedini na tržištu činio kao dobra investicija. Moje se mišljenje nije promjenilo oko vrijednosti adrisa, ali s razlikom da sada ima još jeftinih dionica… Buduća vrijednost svake dionice je funkcija sadašnje cijene, što znači da je sada adris mnogo sigurnjije ulaganje nego prije godinu dana kada je cijena bila 500 kuna koja je po meni bila opravdana. Još uvijek zadovoljava 7 uvjeta konzervativnog investiranja po B. Grahamu!
NNjegova teorija još uvijeg vrijedi, ali treba priznati da su danas tržišta znatno efikasnija nego u njegovo vrijeme, uostalom to je on i sam priznao.
kratko i jednostavno rečeno! 😉
Evo ja sam kupovao i po 535 kn max, i po više bih da sam imao tada novca za dokup (nikada Adris nije niti dotaknuo razine koje sam smatrao a pogotovo sada smatram realnim vrijednostima!), prosjek ulaska mi je trenutno točno 402 kn!, obzirom da sam ga ja "puno više onda pokvario" (koliko god to smiješno zvučalo obzirom na diskont na realnu vrijednost koji sam i po 535 kn po mojoj procjeni imao) nego sada u zadnje vrijeme "mogao popraviti". I time mi je Adris trenutno dionica koja mi čini najveći minus u portfelju, a trajno mi ostala najdraža! Kakvi se "apsurdi" na burzi događaju 😛
Sada ne mogu dokupljivati, do daljnjeg, no i dalje me više veseli "ovo stanje na burzi" nego "žalosti", jer makar mi i Adris još više padao na račun te psihologije burze, okolnosti sa fondovima…ili već kojeg beznačajnog razloga, obzirom da je to sve vrlo privremeno i potpuno nevažno…, jer činjenica da mi Adris ima tolika sredstva spremna za ulaganja… to je isto kao i da sam imam keš za šopingiranje, ne mogu trenunto dokupiti Adrisa, ne mogu dokupiti niti išta drugo, ali znam da moj najdraži Adris može sada kupovati… što god poželi; mogu se samo nadati da će dobro iskoristiti situaciju. U menadžment vjerujem… toliko da bih njima jedinima u RH dopustio da nešto umjesto mene odluče, e sad imaju priliku, ja ne mogu kupovati: ali oni mojim/našim novcem mogu!
[/quote]
OIF-i pritisnuti isplatama udjelničara nemaju vremena računati fundamente. Traže dionice na kojima su veći nalozi na bidu i rade ono što moraju (sezonsku rasprodaju). Nije ni njima lako to gledati, ali business model im je takav i tu se ništa ne može.
Da bi se trend okrenuo, moraće jenjati isplate, a da bi se to dogodilo mora se smiriti ova histerija vani.
[/quote]
Tako i ja razmisljam…nema vise racunanja, samo prodaj gdje si najmanje u minusu ili gdje ima naloga na kupnji. Doci ce i tome kraj valjda…Ja novi ovdje pa mi prosjek 320,00kn, naravno sa gubitkom u nekoj drugoj dionici iz koje sam se preselio ovdje.
Zadnja isplata je bila 7,00 kn na oba roda dionica,vi bi izgleda ovce i novce?gdje to ima?
Ja nisam ništa napisao ružno ili još manje glupo.
Samo sam pitao kakva je njihova politika dividendi bila do sada.
Jer mnogi investitori, počevši još od Benjamina Grahama, smatraju
da bi poduzeće trebalo isplaćivati najmanje 2/3 dobiti svojim dioničarima
kroz dividende. Ostalo bi trebalo dopustit menadžmentu da to nastavi investirati
ako ima povoljnih prilika.
Naravno, ako poduzeće može tu godišnju dobit jako dobro investirati,
te na taj način stvoriti još veću dodanu vrijednost za dioničare,
to treba i napraviti.
Ali u vremenima kakva su recimo sada, to investitori mogu i ne cijenit
pa dionica može i još više izgubit na vrijednosti.
Vjerujem da je to sada slučaj sa Adrisom.
Da isplaćuje cijelokupnu dobit recimo kao i HT,
a mogao bi i jer ima veliku moć generiranja novca kao i HT
pa mu ne bi stvaralo nikakvu "prepreku" u redovnom poslovanju,
ne vjerujem bi mu cijena dionice toliko pala da mu je zrenutno P/E
za zadnja 4 kvartala 7,13 dok je istovremeno HTu 8,79.
Naravno da ne treba uspoređivati dvije različite industrije,
samo sam htio dati primjer na što mislim.
Dakle, ponekad "nagradit" svoje dioničare izdašnom dividendom
nije na odmet. To je moje mišljenje.
Naročito ako se ovakva globalna kriza nastavi sljedećih par godina
(a vjerujem da neće).
Na dan 31.12. 2003. Cijena ADRS -P-A iznosila je 283,00 kn, trenutna cijena je 290,00kn.
Ali tko je tu lud? strani i domaći špekulanti ili Mirovinski fondovi?
Od 2003. Godine do danas Adris je zaradio 3,3 milijarde kn,ujedno je povećan kapital za 45% isto tako raste imovina,marže iznose 22% godišnje.
Od svih dionica ADRS P je defitivno gubitnik petoljetke,nevjerovatno.
Što je razlog?
Razlog je kriminal koji nam se proteze od ulice (ubistva), pa u sve pore naseg drustva a tako i na trziste kapitala. Uz to jos ide i neukost naseg Hr. covjeka bez iskustva i potrebnog minimalnog znanja. No nasi morski vukovi rekli bi riba smrdi od glave koja se nalazi negdje u hladovini Kivija.
K tome jos dodas interese stranih banaka i njihova sprega sa velikim stranim investitorima, pa ces dobiti formulu:
Sto je vrijednije, vise srusi cijenu, pa ce i plijen biti bogatiji.
I dok sami Hrvati ne nauce sto vrijedi i ne pocnu to kupovati, nema boljih dana za nase trziste ZSE. A dotle bilo bi dobro da se barem ovi OMF-ovi nakupe jeftino kvalitetnih dionica, jer po onima tipa ERNT skoncat ce bas kao Swedski OMF-ovi kada je SW Ericsson pao na 2 Krune.
Gledam na ERNT se potrosi 4 Mkn a na ADRS 2 Mkn. Tko lud misli da ce od Tesle ostati ista osim Core businesa kad udjemo u EU? Pa sta ce gazda Ericsson iznajmljivati poslovni prostor RTL-u i dr. ili ce mozda profitirati od poslova sa Zdravstvom u bankrotu?
Koliko ima pameti onaj tko u ovom trenu ne proda ERNT i ne kupi 6 dionica ADRS-p-a dok je toliko nisko. Nece proci puno godina kada ce 1 ADRS-p-a vrijediti 6 dionice ERNT-R-A.
Leti, gledaj malo bolje: ERNT je danas trgovan za 4 mil.kn, ali ADRS-P je uz 2,8 mil kn redovnog prometa imao i blok transkaciju od 17.600 komada tešku preko 5 mil.kn. Znači, ADRS-P danas je imao promet od blizu 8 mil.kn [thumbsup]
Naravno da ne treba uspoređivati dvije različite industrije,
samo sam htio dati primjer na što mislim.
Možemo usporediti, zašto ne. Industrija poduzeća HT d.d. je telekomunkacijska, industrija poduzeća Adris d.d. je, ako ćemo biti de facto točni: financijska; "investment firm" što bi rekli Ameri, tj. svojevrsni "fond". Poduzeća koja posluju u nekoj konkretnoj industriji, stvar je u načelu sasvim jednostavna: moraju reinvestirati u SVOJ biznis, tj. srodan biznis, biznis koji se nadopunjuje, u kojem menadžent ima iskustva… onaj dio sredstava koji je moguće investirati (ovisno o stanju na tržištu i/ili gospodarstvu i/ili samoj firmi), uz odgovorajući povrat na investiciju koji mora biti glavno mjerilo za donešenje odluka, ostatak se vraća vlasnicima što kroz otkup i poništavanje dionica što kroz isplatu, uglavnom novčanih, dividendi. Druga stvar što je postizanje optimalnog miksa navednih stvari veliko umijeće i trebaju biti u upravi pravi majstori da to naprave na najbolji način kako bi bilo na maksimalnu dugoročnu korist vlasnika.
Dok za razliku od takvih poduzeća, dakle "običnih poduzeća" sa jednom industrijom, ili par njih manje ili više povezanih, odnosno ne povezanih u određenim vrstama konglomerata, poduzeća koja nemaju svoju konkrentu industriju ("po opredjeljenju", nije bitno kakvo je trenutno činjenično stanje o broju i udjelima pojednih industrija), nego im je industrija "bilo što", ovisno o prilikama na tržištu/gospodarstvu, tj. biznis im je "upravljanje i ulaganja" ona praktički stalno imaju što sa novcem, ili ga za čega na koji način "čuvati".
Adris grupa tako ne treba isplaćivati dividendu na isti način (iz istoga razloga) zašto to ne isplaćuje Berkshire Hathaway, odnosno treba to razumno činiti na način (iz istog razloga, i u istoj fazi…) kako/zašto to čini General Electric, jer je ova Grupa neka prijelazna pojava između ta dva poduzeća 🙂 Dakle Adris grupa isplaćuje razumno malu dividendu, i takva će biti još neko vrijeme… dugoročno je moguće očekivati trajan ali vrlo postepen rast payout-a, naravno puno brži rast apsolutnog iznosa dividende po dionici, što porastom ukupne dobiti, što potencijalnim smanjenjem broja dionica u nekim budućim poništavanjima.
P.S. Eto kada Adris grupa bude "stara" kao GE, onda će i ona isplačivati pola dobiti. Za sada kao Buffett, od firmi koje posjedujem očkekujemo payout blizu 100 %, ali sami bi najradije da isplaćujemo 0 % 😛
nije na odmet. To je moje mišljenje.
Naročito ako se ovakva globalna kriza nastavi sljedećih par godina
(a vjerujem da neće).
pa kako isplaćivati za vrijeme globalne krize, kada tada tek i treba najviše keša za preuzimanja, preuzimanja se i čine za vrijeme kriza, odakle sada onda i za isplatu dividendi da još ostane??
Sada bi se prije moglo dogoditi da zažele povećati kapital kako bi mogli bez zaduživanja činiti "velika preuzimanja" pa izglasaju na skupštini neku dokapitalizaciju za postojeće dioničare… a ne da idu na neku veću nam isplatu, sada mi trebao u Adris uplaćivati, a ne obratno, obratno kad dođe vrijeme…
leti, spomeneš li još jednom ERNT na ovom topicu rastjeraćeš i ovo malo strpljivih ulagača. Ozbiljno mislim, nema smajlija.
Na dan 31.12. 2003. Cijena ADRS -P-A iznosila je 283,00 kn, trenutna cijena je 290,00kn.
Ali tko je tu lud? strani i domaći špekulanti ili Mirovinski fondovi?
Od 2003. Godine do danas Adris je zaradio 3,3 milijarde kn,ujedno je povećan kapital za 45% isto tako raste imovina,marže iznose 22% godišnje.
Od svih dionica ADRS P je defitivno gubitnik petoljetke,nevjerovatno.
Što je razlog?
To se zove psihologija tržišta. Trenutno vlada depresija na tržištu. Neki moraju prodavati (invest. fondovi i oni u kreditima) dok su neki u strahu. Trenutno je mnogo drhtavih ruku na tržištu, ali ovo su vremena kada se da jako dobro zaraditi. Bitno je da ti na temelju svoje analize odrediš koliko za tebe adris vrijedi i da se nedaš pokolebati svim ovim crvenim brojkama koje gledaš u zadnje vrijeme. Istina je što kaže rooster da više pozornosti treba usmjeriti na poteze koje vuku centralne banke EU, SAD-a…. i vlade… Po meni glavno pitanje je kako će se kretati ova kriza? Teško da netko ima pouzdan odgovor, i najveći svijetski analitičari i vladajući čelnici su iznenađeni sa situacijom…
To whitefresh,
čini mi se da ponovo raspravljaš o jednom vrlo osjetljivom pitanju – politici dividendi. Svako malo se na temi o adrisu (još dok sam detaljnije pratio) raspravljalo o tome kolika bi trebala biti dividenda adrisa. I pogađaš, nikada nije dolazilo do kompromisa.
Nasam čuo sa Grahamovu teoriju o isplati 2/3 dobiti ,ali čini mi se pomalo bedasta. Ja zastupam baš suprotnu teoriju – rezidualnu teoriju – prema kojoj se, da se laički izrazim, od ostvarene neto dobiti prvo jedna dio odvaja za profitabilne projekte, a nakon što oni presuše, ostatak se isplaćuje u obliku dividendi… Koje investicije i projekte adris ima u planu, to samo oni znaju…
Sadašnja kriza na dioničkim tržištima pokazuje da se zadržavanje tih milijardi kuna na računu Adrisa bio genijalan potez jer da su davali visoke dividende, taj bismo novac već potrošili na razne stvari, možda i na kupnju ADRS po 500 kn. Ovako kompanija ima 2 odlične mogućnosti:
– da sama krene u veće akvizicije dok su dionice drugih firmi bagatelno niske jer ovo im je povijesna prilika kad se stvaraju novi giganti u svjetskom gospodarskom poretku
– mogu krenuti s isplatama velikih dividendi (koje bi nam svima dobro došle), ali osobno ne bih volio da to naprave jer bi to značilo ostajanje Adrisa u okvirima u kojima je sada, a to bi bila velika šteta obzirom na menađment Adrisa, poziciju Adrisa u HR gospodarstvu i regiji te brdo love na računima. Taj novac MORA BITI pametnije iskorišten od podjele u dividende jer prilike koje im se sada otvaraju omogućuju im VELIK ISKORAK naprijed, u igrača koji kupuje i preuzima druge umjesto da čeka da sam bude preuzet. Nadam se da će priliku iskoristiti za dobrobit svojih dioničara, ali i cijele Hrvatske.
mirovinci koriste priliku i krcaju se:
ADRS-P-A 10:26:31 840 290,00 243.600,00
ADRS-P-A 10:26:31 1.000 290,00 290.000,00
ADRS-P-A 10:26:31 660 290,00 191.400,00
ADRS-P-A 10:26:31 340 290,00 98.600,00
ADRS-P-A 10:26:31 160 290,00 46.400,00
ADRS-P-A 10:26:31 840 290,00 243.600,00
ADRS-P-A 10:26:31 660 290,00 191.400,00
ADRS-P-A 10:26:31 340 290,00 98.600,00