Pridruzujem vam se….Prvi ulaz u ADRS na razinama 32X, nadam se ne i zadnji.
pozdrav
Ne znam što sve stoji u pozadini ove priče, međutim HUPZ je kao što sam već negdje jednom rekao rekao: jedina dionica uz ADRS koju nisam rasprodao prije godinu dana, bez obzira na napuhano tržište i sve, jer neke stvari se čovjek ne usudi ispustiti iz ruku makar i privremeno. Čini se da u Adrisu stvarno dijele neka moja razmišljanja i stavove, HUPZ je ako je istina što ovdje pišu… još jedna naša zajednička ljubav 😀
Jedino baš 200 milijuna eura za Lekin dio… pa to je nekih 5.650 kn po dionici… ja sam kupovao do 2.400 kn, i smatrao sam i to dalje smatram da je to znatno ispod realne vrijednosti bilo i ostalo, međutim baš 5.650 kn koliko bi Leko htio…, to ne bih bio baš zadovoljan da Adris da, to je možda i previše za sada za HUPZ, Adris ipak "nikada ne kupuje skupo", to mora ostati njegovo trajno obilježje!
Ne kažem ja da HUPZ toliko ne vrijedi, pogotovo upravljački paket… ali ipak, od Adris-a očekujem jedan pravi value princip, a kupiti firmu po ovako "jakoj cijeni", to nije baš klasični graham-ovski potez nikako :P, možda buffett-ovski (svašta i on "čudnoga napravi" [lol] ), ali sumnjam da bi i on toliko platio za nešto ovakvo… nema šanse, moja cijena (2.400 kn) je super za ulaz, ali ovako velike… teško, tu zbilja ne bi bilo nikakve marže sigurnosti, mislim Adris se razumije u biznis, njemu možda za kupnju hotela ne treba nikakva naročita "sigurnosna marža", ali to je ipak možda prepotentno rečeno, nitko ne može reći da se u nešto tako dobro razumije pa da mu ne treba nikakva marža sigurnosti, taj onda više nije value igrač, on je tada prepotentni value igrač = ČISTA NULA. Nisam ja radio "dubinsko snimanje" kakvo su oni mogli, ali ne mogu baš zamisliti da su došli do nekog bitno drugačijeg rezultata nego ja, 2.500-3.000 kn, to bi po meni mogao biti jedini razumni raspon unutar kojega bi se trebala kretati Adris-ova cijena po kojoj je spreman za ulazak ovakvu transakciju.
Nekako razmišljam da ova priča sa preuzimanjem HUPZ od starne Adrisa je već n-ta u kojoj se Adrisov slobodni keš pokušava oženiti, te sam malo skeptičan kako će to završiti, iako poznavajući Adrisove aspiracije i ishodišno područje kompanije, ovaj scenarij najviše drži vodu do sada.
Drugo što me muči je guranje u turizama koji sam po sebi ima vrlo malen povrat na imovinu, te je
industrija koja je vrlo osjetljiva za niz vanjskih faktora na koje je nemoguće utjecati (sigurnost, rast i pad standarda u domicilnim zemljama gostiju itd). Istaknuo bi da je hotelijerstvo u Zagrebu podosta različito od hotelijestva u turističkim regijama, jer je manje sezonskog tipa i drukčija je struktura gostiju, jer je Zagreb ipak prijestolnica i biznis centar Hrvatske. Meni osobno, se više sviđalo ulaganje u primarne djelatnosti, tj. iskorak u marikulturi.
U svakom slučaju pozdravljam širenje biznisa u svim smjerovima (pod uvjetom da se ne izgubi fokus), pogotovo Iransku priču, jer je to ipak core-business i sam po sebi razumljiv, a i širenje u hotelijerstvu u Zagrebu, pod uvjetom da cijena bude povoljna (vidi post prije ovoga). Vrijeme je da se novac na računima usmjeri prema pozicijama gdje se može oploditi.
Jel ja to haluciniram ili su novopečeni hrvatski "ulagači" počeli prodavati adris ispod book-a ?!
U zatvor bi vas ja stavio sve… pa dajte ljudi barem 2-3 knjige pročitajte, pa ovo nema smisla.
@hugo chavez
sto se tice HUPZ mislim da bi to bilo dobro, no (jos) jedna vijest u poslovnom kako je HUPZ pre prodajom je nesto sto u najmanju ruku treba uzeti s rezervom, ako uopce ima istine u tome!
Ono sto treba uzeti u obzir hod hotleski industrije je tip hotela!
Moze se genaralno da sa stajalista vrijednosti hotelsog businessa reci da postoje
– sezonski hoteli (jadranski u 98% slucajeva)
-2sezonski hoteli (najblizi su austrijski hoteli)
– city hoteli
City hoteli se definivno nesto sto se izdvaja iz ostalog hotelskog business. Najzanimljivije je pogledati kod transakcija s hotelima koliko se placa po sobi! TAko city hoteli imaju najjuednacenije cijene po sobi koje se trenutno krecu oko 200.000 eur/ po sobi. Svi ostali hoteli imaju znatno nize multiple u odnosu na sobu, iz jednostavnog razloga sto imaju najsigurniji revenue stream…
@vipy
Zahvaljujem na korisnim informacijama…
Samo da ne pretplate, ukoliko uopće dođe do kupovine.
TAko city hoteli imaju najjuednacenije cijene po sobi koje se trenutno krecu oko 200.000 eur/ po sobi.
pa i prema tome: cijena 51 % HUPZ bi bila bliže 150.000.000 eura nego onih 200.000.000 Ali ja ne bih baš voli niti 150.000.000, skupo je to…
Ako je HUPZ izdao 495.601 dionicu 50% je 247.800,5 x 2300kn(trenutna vrijednost na burzi) je 569.941.150kn: cca7,1 je 80.273.401eura za HUPZ po sadašnjoj cjeni na burzi.
pa i prema tome: cijena 51 % HUPZ bi bila bliže 150.000.000 eura nego onih 200.000.000 Ali ja ne bih baš voli niti 150.000.000, skupo je to…
jesi racunao dug?
Certifikati su ponisteni i bezvrijedni.
Nema vise ni jednog razloga da se ADRS-p-a prodaje ispod 400,00 kn!
Nadam se dragi moji sugradjani da ste do sad iskoristili ovu priliku, ako niste bili medju onima koji su morali prodavati zbog razno raznih pritisaka od stranih banaka.
A kad udjemo u EU onda ce se tek realno vrednovati ta enormna imovina i silne milijarde dohodka.
jesi racunao dug?
[/quote]
ne, nisam ovdje ja ništa sad računao glede toga (i ne volim te komparativne metode), samo sam kao brzopotezni odgovor na onih navedenih 200.000 eura po sobi koje si spomenuo pomnožio to sa brojem soba (otprilike).
Što se tiče detaljnije analize, gdje ja priznajem samo DCF i vrijednost (sadašnja i buduća) imovine (koja je bitna u ovakvim slučajevima, kod hotelijera), da ne prosipam baš konkretne brojeve (ne želim povećavati cijenu, ja bi trebao drukati na dolje ako želim da se kupnja realizira :P) ali evo samo da kažem da inače mi se oduvijek kod HUPZ sviđalo za hotelijere neuobičajeno mala zaduženost uz vrlo visoku (i stabilnu) profitabilnost (obratiti pozornost i na amortizaciju!).
Kod HUPZ je važno to što je on praktički "monopolist na svom tržištu", iznimno profitabilan ("unatoč svemu", a još uz to "zapravo" i još profitabilniji nego to što se već i vidi ako se malo bolje pogleda amortizacija), oduševljen sam njegovim maržama a pogotovo njihovom stabilnošću (održivošću), pogotovo je to impresivno uzevši u obzir još uvijek i ne baš jako veliku popunjenost što je zapravo u ovom slučaju dodatni pokazatelj potencijala (HUPZ može još dosta povećati broj noćenja, u postojećim hotelima, ne treba za Zagreb nove hotele, a niti konkurenti ne mogu otvarati svoje obzirom da monopolist na tržištu već ima viškove kapaciteta, svo povećanje samog ZG tržišta će se slijevati prije svega u povećanje popunjenosti/noćenja tj. prihoda i daljnje povećanje već velikih marži tog našeg "monopolista" 🙂 ). Vrlo lijepa mogućnost korištenja financijske poluge tako ostaje isključivo za širenje na nova tržišta… Drugim riječima, HUPZ je iznimno stabilna firma, vrlo kvalitetnog novčanog toka, a koji može samo još dodatno i bitno dugoročno napredovati, jedan usitnu dugoročno vrlo siguran i održiv stvarno profitabilan biznis, iznimno ne rizičan… a nudio se na burzi i još se uvijek nudi… po cijenama… koje mi se sviđaju! 😉 Zato nemam ništa protiv da i Adris iskoristi cijenu na način koji i ja to osobno jesam, ali bih bio skeptičan (kao i uvijek, obzirom na moj "stil" :P) kada bi se išlo sa nekim "višim cijenama"… koliko god je HUPZ dobra firma, da bi to bila i dobra investicija… cijena je najvažnija, cijena je uvijek ključna, ja sam dobro kupio, to želim da napravi i Adris. A neka kupuje "za početak" ("za svoj portfelj domaćih vrijednosnica") na burzi malo po malo, što mu ja mogu drugo savjetovati, bolje imati i manjinski udio jeftino kupljen, nego upravljački udio precijenjen… (kao što je Tisak manjinski udio i bolji nego imati većinski, "bar se ne mora gnjaviti upravljanjem" jer je većinski vlasnik odličan i relativna isplativost investicije ista samo uz manje truda… tako i HUPZ, možda ne bi bilo loše imati niti manjinski udio!, samo da se ne preplati nešto, uvijek to mora biti glavno, opreza nikad dosta, bez kvalitetne marže sigurnosti nikada baš ništa ne kupovati!!)
Dragi sugradjani: Dok jednima ne smrkne, drugima ne svane -tako je na Zemlji!
Konacno se pocinje nazirati prava vrijednost Adrisa.
– Ne ovisi o svjetskim Bankama,
– Cijena nafte mu ne utjece direktno na dohodak
– Kraj igre oko INE pomoci ce da prestane nerazuman pritisak dnevnih trgovaca (swingera) na prodaji te dionice radi kupnje INE "kao sigurne zarade"
Dolazi njegovo vrijeme, i ne zaboravite; Skrti OMF-ovi uzimali su pakete od 20.000 kom po 378kn i 420kn.Vidjet ce mo sutra ko ce iskoristiti sto mu je sada cijena nepravedno zatucena tako nisko.
Ne vjerujte na ovom forumu onima koji vam se kao da su sektasi prijete propascu svijeta, sa zeljom da im poklonite svoju imovinu kako bi spasili dusu. Iskoristite priliku i Vi!