ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

pa što je njima? jesu normalni? svakom je jasno da će iran biti razvaljen od amera u idućih 3-5 godina. adris se onda može oprostiti od svoje investicije. zar nisu mogli drugdje nego baš tamo?

ni ja ne volim ratne zone (valjda je ovo dio moje nadprosječne averzije prema riziku), pa mi također nije baš ugodno znati da ćemo "u takvoj zoni" imati tvornicu (ali nisu baš precizirali kako ćemo ju imati?, pretpostavljam da je to nekakav join venture sa Iranian Tobacco Company prema ovome šturom članku što se da pretpostaviti), jer također nagađam da bi tamo rata i stvarno moglo biti (između Irana i Izreala!), jer nije normalno očekivati rat između US i Rusije… a nešto negdje veliko sigurno da bi moglo biti u dogledno vrijeme, ako je suditi po prošlosti koja se stalno ponavlja. Jedino možda Obama prekine "tradiciju", bumo vidjeli 😀

Ali sasvim mi je jasno da je ovu ponudu bilo teško odbiti. Baš o tome mislim da se radilo: nije Adris pokrenu tu incijativu, nego mu je ona ponuđena.

Činjenica je da se tamo vodi "duhanski rat" između svih multinacionalnih kompanija (nešto kao Srbija na kvadrat i to u deseterostrukom mjerilu), i da bi svaka htjela imati tamo i svoje tvornice, ne samo radi ušteda na kraći i srednji rok, nego kako bi bili pripremljeni na opstanak na tome (trenutno možda i najinteresantnijem duhanskom tržištu svijeta) i dugoročno, kada se promijene zakonske regulative, porezi…

TDR ne vjerujem da bi išao u takav okršaj sa gigantima sam, jer oni ("giganti") su sposobni na sve, i politiku i gospodarstvo toliko dobro podmiti da bi i njima tamo put posuli laticama. Očito da je ipak došlo do nekog "duhovnog prosvjetljenja" pa su u skladu sa svojom proklamiranom politikom odlučili reći ne Amerikancima/Britancima, i ako je Iranian Tobacco Company odlučila da je potrebno kako bi se borila sa svjetskom konkurencijom graditi nove tvornice, i ako je shvatila da to ne bi mogla/trebala sama, nego sa nekim "nepristranim" ili prijateljskim partnerom, obzirom da u Švicarskoj nisu našli odgovarajuću kompaniju valjda im je TDR bio najlogičniji izbor 😀

Ova investicija mora biti načelno dobra jer je to nešto što sebi žele i sve multinacionalne kompanije (i jasno mi je zašto :D), jako je dobro što naši surađuju sa domaćim proizvođačem i distributerom, to jamči da će ovo postići svoj planirani efekat, također je to maksimalno sigurno u pogledu zakonskih/poreznih promjena budućnosti… a što se tiče mogućih ratova… istina da je rizik da ju Izraelci/Ameri nečim pogode (sasvim moguće: i na "nagovor" svojih kompanija), i to je jedini rizik, ako neprijateljstvo između tih strana bude i raslo, to može biti samo pozitivno za tu tvornicu od ponašanja tržišta do zakonodavca (poreznog tretmana). "Jedini" je realni rizik taj čudni: da je netko ne zbomba 😛 Bilo bi lijepo da je "sigurnosni rizik" više na leđima domaćeg partnera nego prijatelja iz inozemstva, bilo bi to gostoljubivo u svakom slučaju 😀 A mi bolje da ne nagađamo stvari koje ne možemo znati, ne znamo ni u kojoj formi će biti to osnovano/izgrađeno, a ne da znamo detalje ugovora i time sigurnost od bombi i sl. Ma najbolje da je naprave u bunkeru pod zemljom, ne mora nam svaka tvornica biti remek djelo arhitekture kao ona u Kanfanaru 😀

U svakom slučaju, ovim, makar i rezultatom "pristanka" a ne vlastite incijative, TDR pokazuje da i ima hrabrosti za ono što sam ja siguran da ima mogućnosti ("dobre šanse") iako nisam bio siguran da ima volje/hrabrosti za to, a to je: postati postepeno i prava globalna duhanska kompanija!

Konsolidacija duhanskog biznisa još nije gotova, postoji svega nekoliko velikih igrača, ali moguće da će postepeno netko i ovako minijaturan kao TDR povući prema naprijed, prema društvu velikih, naravno bez pretenzija za ulazak među njih (to već nije realno) ali svakako time postati bilo samostalni uspješni subjekt dovoljn

pa što je njima? jesu normalni? svakom je jasno da će iran biti razvaljen od amera u idućih 3-5 godina. adris se onda može oprostiti od svoje investicije. zar nisu mogli drugdje nego baš tamo?

Obama stiže…ne vjeurujem da će biti tako…iako se sa amerima nikad nezna…

DOKUP!

svakom je jasno da će iran biti razvaljen od amera u idućih 3-5 godina.

da još nadodam nešto u vezi ovog vremenskog perioda koji spominješ. Pa ja sam mislio da bi negdje (moguće baš u Iranu) i prije toga moglo biti nekih s….

Međutim, ako stvarno bude prošlo čak 5 godina do rata(recimo Obama pobijedi na ovim izborima, i tek nakon njega kada dođu republikanci i ponovno zakuhaju nešto) ta tvornica bi mogla biti gotova i raditi već 3 godine do toga. A kako će se to vjerojatno isplatiti i brže od ove u Kanfanaru… a imajući na umu da i sam Kanfanar sigurno za 2-3 godine vraća doslovno cijeli ulog (i dalje je sve čiiiista profit), ta tvornica bi i prije rata, bez obzira što bilo kasnije, već vratila cijeli ulog i prinos najmanje kao kamata na oročenje u banci gdje je sada sav taj novac – pa svi kažete da treba malo riskirati, eto vam sad malo rizika! 😉

Kanfanar je isto jedan dobar primjer kako Adris investira, ako je nešto rizičnije sve je podešeno tako da se ulog vrlo brzo vrati a manje siguran prinos je dalje u budućnosti (i lako se vidi da niti on iako tako paranoično tretiran baš i nije tako nesiguran :D, i to rezultira super i dugoročnim profitom), a ono što je "sigurnije" (turizam, Tisak, iNovine, ribe… i što sve već) to je optimirano kroz vrijeme, da se u budućnosti napravi što veći efekt uz toleranciju slabijih perfomansi u skorije vrijeme (ali već i u skoroj budućnosti i to "proradi", pogledajte samo koliko je Tisak već povećao tržišnu vrijednost, isplatio dividendi… i drugih korisnih efekata; isto tako i iNovine se već lijepo konsolidiraju, turizam možda već sljedeće godine bude profitabilan, ili čak tu negdje i ove!). Tako se kvalitetno upravlja investicijom, uvijek treba imati na umu rizičnost ulaganja kao glavi problem – sigurno da je Adris sve aspekte dobro proučio što se tiče i ovog TDR-ovg iskoraka.

Lynx, što misliš je li TDR sada postao potencijalana meta za preuzimanje od strane britanaca/amerikanaca jer kada nisu mogli direktno na jedno ovakvo tržište (za razliku od TDR-a koji je pozvan),preko TDR-a bi mogli ući ,onako na "mala vrata" ? Ili misliš da bi takav pokušaj bio osujećen, pa čak završio i na štetu TDR-a mogućim izgonom sa tamošnjeg tržišta zbog izdajništva ili nečeg sličnog(znamo za antagonizam amerika/arapske zemlje)?

Gospodarstvo
08. 09. 2008. | 18:43
EKSPANZIJA Hrvatski proizvođač cigareta širi poslovanje
TDR gradi tvornicu cigareta u Iranu
Autor Antonio Mandir

Vodeći hrvatski i regionalni proizvođač cigareta, Tvornica duhana Rovinj, širi poslovanje u Iran, gdje će u roku dvije godine sagraditi i novu tvornicu cigareta, priopćili su danas iz TDR-a.

Kako je dogovoreno s iranskim duhanskim proizvođačem, Iranian Tobacco Company, i najvećim lokalnim distributerom, Dokhan Parsian Co., TDR će uz dozvolu za uvoz cigareta u Iran prenijeti svoju tehnologiju, znanje te iskustvo proizvodnje i obrade duhana.

Izazovno tržište
Prve količine ronhilla već su izvezene na izazovno tržište jugozapadne Azije. TDR u Iran izvozi i avangard, cigaretu s inovativnim filtrom koji smanjuje unos štetnih dimnih komponenti.

– Ovu godinu u TDR-u obilježava snažna regionalna ekspanzija i širenje poslovanja. Nakon ulaska na talijansko i njemačko tržište te otvaranja ureda u Dubaiju, koji je baza za širenje poslovanja TDR-a na Bliskom istoku, iskorak na iransko tržište dodatno jača tržišnu poziciju TDR-a.

Širenje poslovanja nastavak je dobrih rezultata iz prošle godine, tijekom koje je vodeći hrvatski proizvođač cigareta ojačao svoju prisutnost na tržištima u Češkoj, Španjolskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Uvjet za ulazak na veliko iransko tržište bio je preseljenje našega znanja, iskustva i tehnologije u proizvodnji i obradi duhana u Podravini te gradnja nove tvornice – rekao je glavni izvršni direktor TDR-a Davor Tomašković.

TDR je vodeći proizvođač cigareta u jugoistočnoj Europi s prodajom većom od 14 milijardi cigareta na godinu. Godišnji prihod TDR-a premašuje 300 milijuna eura, a profit 90 milijuna eura. Tržišni udio TDR-a na regionalnom tržištu veći je od 27 posto.

Velika konkurencija
– Prema procjenama, na iranskom tržištu potrošnja cigareta je od 55.000 do 60.000 tona na godinu. Tržište je vrlo konkurentno, a uz domicilnog proizvođača Iranian Tobacco Company prisutne su i velike multinacionalne kompanije: japanski JTI, engleski BAT i korejski KTN&G.

Naši su planovi usmjereni na dalje širenje poslovanja u toj regiji. Ulazak na iransko tržište predstavlja kontinuitet u širenju poslovanja na svjetskim tržištima – rekao je Tomašković ne želeći otkriti visinu investicije. [thumbsup] [smiley] [wink]

DELUX,Brankica,Croman.Rekvijem,Lyux,vatreni,valentine,vodavoda,fajrunt,kanabis,lanicaCroman,=ista osoba

[thumbsup]Novac | BizzBuzz
TDR gradi tvornicu u Iranu Piše: Miroslav Kuskunović
Foto: Goran Sebelić/CROPIX
Iranska tvornica neće ugroziti proizvodnju u Hrvatskoj, TDR ne planira smanjiti ovdašnje proizvodne kapacitete

ZAGREB – Tvornica duhana Rovinj u roku od dvije godine trebala bi sagraditi tvornicu cigareta u Iranu, nakon što joj istekne dozvola za izvoz cigareta u tu azijsku zemlju.

Kako nam je potvrdio Davor Tomašković, glavni izvršni direktor TDR-a, prvi izvoz za Iran počeo je prije mjesec dana, a nakon što se za neko vrijeme pokaže kako prodaja ide, odnosno koliki bi tržišni udjel mogao uzeti, TDR bi trebao krenuti u operacionalizaciju projekta gradnje tvornice.

– Već gledamo lokacije na kojima bi tvornica trebala biti sagrađena, a imamo i potporu iranske vlade – rekao je Tomašković.

Tomašković odbacuje mogućnost da bi se gradnjom tvornice u Iranu mogli smanjiti proizvodni kapaciteti u Hrvatskoj. Ta će tvornica biti namijenjena isključivo azijskom tržištu, a iz Irana bi gradili našu tržišnu poziciju i u drugim zemljama Azije.

TDR će, kaže Tomašković, sam financirati gradnju tvornice, no o vrijednosti investicije i kapacitetima za sada ne može govoriti.

Tomašković kaže i kako je s iranskim duhanskim proizvođačem, Iranian Tobacco Companyjem, i najvećim lokalnim distributerom, Dokhan Parsian Co, dogovoreno da TDR, uz dozvolu za uvoz cigareta, s podravskih polja u Iran prenese svoju tehnologiju, znanje i iskustvo proizvodnje i obrade duhana.

TDR će u Iranu dočekati jaka konkurencija, a najveći udjel drži Japan Tobacco. [thumbsup] [smiley] [wink]

DELUX,Brankica,Croman.Rekvijem,Lyux,vatreni,valentine,vodavoda,fajrunt,kanabis,lanicaCroman,=ista osoba

@ Šef
Ma koji rast, ja ga ne vidim.

@madison

Uzet će Amerikaci i Britanci oružjem, a ne novcem. [sealed]

Samo kad ne bi bilo amera, ova priča bi bila naprosto nevjerojatno. Fantastičan je to potencijal, ogromno tržište, nepušačka svijest još nerazvijena, jefina radna snaga, povlašten polažaj na tržištu. Fenomenalno, aliiiii…
Što ako amer odluči zbombati, kod njih nema logike, morala, pravde. Jedno veliko ali

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

Hugo samo da adris nešto kupi i biti će rasta vjeruj mi.
Hehehe

Moji postovi ne predstavljaju nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

Dajte ljudi, može li barem 30 (to mi je neki prosjek), zašto uvjek moraju biti ašovi, kako bi rekao vlad1111.

Ups, netko mi je digao na 2. [thumbsup]

Na zapovijed, predsjedniče [thumbsup]

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

Ne mislim da je to loš put, dapače, sviđa mi se smjelost i smjer na koji se šire na ogromna, a nerazvijena tržišta gdje možemo biti konkurentni. S druge strane, svi smo svjesni rizika zvanog Uncle Sam.
Ipak, kako se kaže, tko ne riskira ne profitira. Što veći rizik, veća mogućnost nagrade.
Ja ostajem u ovoj dionici, kao okosnicom portfelja. [cool]

@ Šef
Ma koji rast, ja ga ne vidim.

@madison

Uzet će Amerikaci i Britanci oružjem, a ne novcem. [sealed]

Samo kad ne bi bilo amera, ova priča bi bila naprosto nevjerojatno. Fantastičan je to potencijal, ogromno tržište, nepušačka svijest još nerazvijena, jefina radna snaga, povlašten polažaj na tržištu. Fenomenalno, aliiiii…
Što ako amer odluči zbombati, kod njih nema logike, morala, pravde. Jedno veliko ali

A dobro,nek onda uzmu i japancima,britancima i koreancima [lol],ne bu to baš tako išlo ne,ne…koliko će tek onda ovi "popušit",TDR je kap u moru [wink].

New Report

Close