Iskreno svejedno mi je što pišu ananlitičari iz Hypoa. Mogu napisati da je podcijenjena, da treba kupiti, držati, prodati, bilo što… Jednostavno, dok ne vidim njihovu analizu ne mogu je komentirati, vjerovati joj ili ne vjerovati. Neki dan sam govorio o besmislici da se vrijednost dionice procjenjuje u točno u kunu kao što je ovdje slučaj. To je nemoguće. Odnosno to je vrijednost samo po jednoj metodi. Jedino bih se složio da je još uvijek pogodna dionica za kupnju jer je, po meni jeftina.
Što se tiče dividende, o tome smo raspravljali već nekoliko puta i nikada se nismo uspostavili konzenzus. Ako od dobiti koju su zadržali kreiraju dodatnu vrijednost ja se ne protivim ovako maloj dividendi.
sviđa mi se ova dionica na ovim razinama,ako ništa,nudi ugodnu sigurnost,a to mi je zasad najbitnije..
sviđa mi se ova dionica na ovim razinama,ako ništa,nudi ugodnu sigurnost,a to mi je zasad najbitnije..
Kako mislis ugodnu sigurnost pa i ona je 100 kuna nize nego li prije 3 mjeseca …..gdje je tu sigurnost?
Pa baš zato što je tako nisko i što nije nago rasla ti nudi sigurnost.
DIonice koje skakuču 20-30% gore,pa onda opet toliko dole.
Bježi od toga.
Bježi od toga.
No niti ne budi nadu da ce se vratiti na stare grane kao sto je to slucaj sa INA-R-A koja oscilira, ali sada na prihvatljivim razinama
Bježi od toga.
Hm, moguće je da si malo krivo očitao grafove. U prvih 3,5 mjeseca ove godine dionica je pala minimalno 35%, ako gledaš baš vrhove i dna vjerojatno i preko 40%. Što je u skladu sa puno drugih dionica, pa i samim Crobexom.
Vidim dobre fundamente kod Adrisa, ali vidim i jednako velike oscilacije kao i na drugim papirima, te (rijetko prekidan) pad koji traje već 12 mjeseci. Da li je vrijeme da krenemo prema fair vrijednosti? Vrijeme će pokazati.
U svakom slučaju ne bih ni ulazio u poziciju da ne očekujem barem 550, a vjerojatno i puno više, samo treba strpljenja.
Prenosim i 2 HAAB-ova dokumenta sa drugog foruma, hvala Pavleku što je pronašao!
Prenosim i 2 HAAB-ova dokumenta sa drugog foruma, hvala Pavleku što je pronašao!
Baš gledam ove reporte, i čini mi se da potpuno ignoriraju investicije van matičnih SPJ (TDR i Maistra). Ok, za projekciju rasta i dobiti ova dva poduzeća se mogu složiti s navedenim procjenama. Ali zaista ne vidim gdje su uključili investicije u nekretnine, proizvodnju ribe, maloprodaju, distribuciju. Kada pogledam ukupnu prodaju, HAAB predviđa pad prihoda od nekoliko % za 2008 osobito iz "nematičnih" poslovnih područja. Čini mi se da report jednostavno "preskače" manje dijelove Adrisa jer očito da HAAB nema dovoljno podataka o tome koji su subjekti dio grupe i kako posluju, a kamoli da imaju ikakvu procjenu razvoja nematičnih djelatnosti.
Uostalom, mislim da je dovoljno usporediti 1Q2008 s ovim brojkama…..već tu se vidi velika razlika od 16% porasta u odnosu na 1Q2007, i to uz pad prihoda TDR-a.
I sama procjena TDR-a je po meni preniska u odnosu na njenu vrijednost. TDR je uduplao svoje kapacitete otvaranjem nove tvornice da bi se širio na ostala tržišta. najveći iskorak je po meni moguć na područje Srbije gdje nije nemoguće za cca 2 godine dostići 15-20% tržišta (sada drže 9%).
Već danas da Adris odluči prodati TDR, cijena bi minimalno bila 10 milijardi kuna.
analiza je opsirna i daje dosta informacija,
no ima nekoliko gresaka…
1. ono sto meni smeta (mislim da nisu naveli) jest koju stopu koriste za diskontiranje i kako su dosli do nje
2. imaju sigurno grsku u samom excelu WC investments u 2010 (porast WC, a smanjenje salesa)- mislim da je file izasao bez prethodne kontrole..
3. na temelju cega planiraju 107-129 milijuna kuna ulaganja u fiksnu imovinu u razdoblju 2008-2014. Sto im je source za takvu procjenu u TDR? visoke investicije u proslom razdoblju su bile posljedica grednje u Kanfanaru…
4. Najvaznije, ovo je procjena "outsidera" i nuzno sa sobom noci sve mane ove cinjenice..
1. Diskontna stopa je tržišna, trenutna (Libor ili Euibor + marža) to je standardna cijena kapitala pri izračunima. A možda su jednostavno izračunali njihov WACC.
2. ne bi se štel mešat dal je grešla ili ne, ali nelogično nije, s obzirom na planove
3. Kad se pogleda stanje casha u grupi, likvidnost na godišnjoj razini, brzina obrtaja te sposobnost rješavanja dugova, nije teško zaključiti kako će se sve nove investicije financirati
4. procjena insajdera bi također nosila sa sobom određene mane, jer je teško točno predvidjet tržište u slijedećem razdoblju. Nije li to problem bilo kojeg budžetiranja?
Uglavnom, na primjeru Kanfanara je lako doći do zaključka s kojom lakoćom oni financiraju projekte. [smiley]