Analitičari HAAB-a povisili ciljane cijene dionica Adrisa
ZAGREB, 21. svibnja 2008. (Hina) – Unijevši promjene u model evaluacije dionice Adris grupe, analitičari Hypo Alpe Adria Grupe (HAAB) povisili su ciljanu razinu cijene povlaštene i redovne dionice te grupe i dali preporuku ‘kupiti’.
Glavna obilježja lanjskog poslovanja tog duhansko-turističkog konglomerata bila su snažan rast prodaje duhanskih proizvoda od 9,2 posto na godišnjoj razini, jednokratni prihod od 426,6 milijuna kuna od prodaje nekretnina te znatno manji operativni gubitak turističkog dijela poslovanja zahvaljujući upola manjim troškovima restrukturiranja, ističe se u najnovijoj analizi Odjela za ekonomska istraživanja HAAB-a.
Prosječni godišnji rast prodaje u razdoblju od 2008. do 2014. u HAAB-u procjenjuju na 3,3 posto, pri čemu očekuju jednoznamenkastu stopu rasta prodaje u duhanskom segmentu te intenzivniji rast prihoda od turizma, zahvaljujući ulaganjima dvije milijarde kuna u investicijskom ciklusu od 2005 do 2009.
U svoj evaluacijski model analitičari HAAB-a uključili su i učinak ulaska Grupe u nišne proizvode kao što je prerada ribe i razvoj nekretnina.
I dok bi duhanski biznis trebao ubrati plodove dovršenja nove tvornice kod Kanfanara te snažne distribucijske mreže nedavno ojačane uspostavom distribucijskog lanca iNovine i 25,9-postotnim udjelom u vodećem domaćem operateru kioska Tisku, u HAAB-u ističu i moguće negativne učinke zbog prilagodbe hrvatskog sustava trošarina EU-legislativi.
U srednjem, odnosno dugom roku u HAAB-u očekuju da usmjerenost menadžmenta na diversifikaciju poslovnog miksa preko proširenja turističkog segmenta poslovanja ublaži do neke mjere negativne efekte na operativnu dobit grupe zbog rastućih izazova u duhanskom segmentu.
Analitičari HAAB-u uveli su ključnu promjenu u modelu evaluacije Adris grupe opredijelivši se za pristup ‘zbroj dijelova poslovanja’ te grupe.
Odvojeno su procijenili vrijednost Adrisova duhanskog segmenta preko analize TDR-a, turističkog segmenta putem Maistre, te su uključili u evaluaciju Adris grupe tržišnu vrijednost 25,9 posto udjela u Tisku i značajnu cash poziciju u bilanci imovine od 2,2 milijarde kuna uglavnom visoko likvidne financijske imovine.
Procjenjuju vrijednost TDR-a na 6,55 milijardi kuna, a Maistre na 914 milijuna kuna. Udjel u Tisku vrednuju 680 milijuna kuna, a dodavši cash poziciju od 2,2 milijarde kuna, procjenjuju ciljanu razinu vrijednosti Adris grupe na 10,35 milijardi kuna.
Ovogodišnje Adrisove prihode od prodaje procjenjuju u visini 3,11 milijardu kuna, 2,2 posto manje nego lani. Očekuju da na razini grupe ta kompanija ostvari EBIT od 708 milijuna kuna, 3,3 posto višu, te neto profit od 698 milijuna kuna ili 25,2 posto više.
Pritom bi prodaja duhanskog dijela poslovanja trebala dosegnuti 2,34 milijarde kuna, a prihodi od turističkog dijela poslovanja 445 milijuna kuna.
Kalkulacija analitičara HAAB-a ukazuje da bi fer vrijednost Adrisove povlaštene dionice trebala biti 558 kuna, što je za 41 kunu više nego u njihovoj prethodnoj analizi, te joj potvrđuju preporuku ‘kupiti’. Posljednjih se dana njome trguje po otprilike 425 kuna.
Fer vrijednost redovne dionice Adrisa procjenjuju na 684 kuna, dok se posljednjih dana njome trguje po 505 kuna.
U zaključku analize, navode kako je zbog moguće obnove volatilnosti na domaćoj burzi u krakom roku teško odrediti investicijski horizont potreban da se opravdaju fundamenti te kompanije.
Adris grupa vrijedi 10,35 milijarde kune
Unijevši promjene u model evaluacije dionice Adris grupe, analitičari Hypo Alpe Adria Grupe (HAAB) povisili su ciljanu razinu cijene povlaštene i redovne dionice te grupe i dali preporuku ‘kupiti’. [thumbsup] [thumbsup] [thumbsup]
ZAGREB, 21. svibnja 2008. (Hina) – Unijevši promjene u model evaluacije dionice Adris grupe, analitičari Hypo Alpe Adria Grupe (HAAB) povisili su ciljanu razinu cijene povlaštene i redovne dionice te grupe i dali preporuku ‘kupiti’.
Procjenjuju vrijednost TDR-a na 6,55 milijardi kuna, a Maistre na 914 milijuna kuna. Udjel u Tisku vrednuju 680 milijuna kuna, a dodavši cash poziciju od 2,2 milijarde kuna, procjenjuju ciljanu razinu vrijednosti Adris grupe na 10,35 milijardi kuna.
Kalkulacija analitičara HAAB-a ukazuje da bi fer vrijednost Adrisove povlaštene dionice trebala biti 558 kuna, što je za 41 kunu više nego u njihovoj prethodnoj analizi, te joj potvrđuju preporuku ‘kupiti’. Posljednjih se dana njome trguje po otprilike 425 kuna.
Fer vrijednost redovne dionice Adrisa procjenjuju na 684 kuna, dok se posljednjih dana njome trguje po 505 kuna.
U zaključku analize, navode kako je zbog moguće obnove volatilnosti na domaćoj burzi u krakom roku teško odrediti investicijski horizont potreban da se opravdaju fundamenti te kompanije.
U investiranju je bitan i investicijski horizont. Moj prosjek ulaska (kupovao sam zadnja 2-3 mjeseca) je 404 kune, a sa cijenom od 558 kuna bih bio zadovoljan u roku od 3 godine. Na rok od 5 godina je već loše jer je to u rangu sa oročenom štednjom.
Hypo analitičari: Kupujte Adris!
Unijevši promjene u model evaluacije dionice Adris grupe, analitičari Hypo Alpe Adria grupe povisili su ciljanu razinu cijene povlaštene i redovne dionice te grupe i dali preporuku "kupiti". [thumbsup]
Iako je dividenda od 7 kuna po dionici u skladu s mojim predviđanjima ona po meni nije korektna. U firmi je keša 2,2 milijarde kuna što je oko 135 kuna po dionici. za ovu godinu očekivana dobit je preko 600 miliona kuna. Znači da bez kredita mogu investirati skoro 3 milijarde. Samo neka velika investicija po meni opravdava zadržavanje tolikog keša na računu. Inače bi stvarno trebali islatiti po meni cca 20 kuna po dionici. To se ne bi osjetilo na investicijskom potencijalu, a nama bi se lijepo vidilo na računu. Nemamo svi pola milijuna ili miljun dionica pa da nam je svejedno kolika je dividenda. kao što je HT po meni isplatio preveliku dividendu (ali to je zbog BF-a) tako i Adris isplaćuje premalu dividendu.
razlika u cijeni između ADRS-R-A i P-A od 22,5% po meni je neopravdana. Jedini razlog koji opravdava procjenu je da Hypo ima 137.400 komada R-A.
Postoji samo jedan scenario po kojem redovna dionica vrijedi više od povlaštene. To je situacija po kojoj bi se izvršila prodaja TDR-a po nekoj niskoj cijeni, a za uzvrat bi išlo nešto ispod stola. za to su dovoljne samo redovne dionice. Ali takav scenario je po meni nemoguć.
Već i to što je preko 2 milijarde keša na računu neinvestirano u bilo kakav oblik kratkoročne likvidne imovine je za osudu. Dodaj ovu bijednu dividendu i imaš razloga kao investitor biti nezadovoljan. Ako od njih ne možeš očekivati dividendu onda od koga danas na ovom tržištu možeš.
Već i to što je preko 2 milijarde keša na računu neinvestirano u bilo kakav oblik kratkoročne likvidne imovine je za osudu. Dodaj ovu bijednu dividendu i imaš razloga kao investitor biti nezadovoljan. Ako od njih ne možeš očekivati dividendu onda od koga danas na ovom tržištu možeš.
U potpunosti se slažem [angry]
Adris je po meni u fazi kada bi komotno mogao povećati dividendu. Završili su jedan veliki investicijski ciklus u duhanski biznis, a iz njega mogu financirati ulaganja u turizam. U slučaju da nemaju nešto stvarno veliko u planu, neopravdano isplaćuju malu dividendu.
Slažem se da je dividenda bijedna, ali ima drugih stavaka koje ovu dionicu ipak čine privlačnom investicijom. Zato u portfelju imam i HT-a. 10% godišnje samo na dividendi – više nego dovoljno. [smiley]
Hypo analitičari su procijenili vrijednost Adris grupe na 10,35 milijardi kuna. Pri tome je vrijednost njihovog udjela u Maistri procijenjena na 814 milijuna kuna. Izračunamo li tržišnu kapitalizaciju Adrisovih dionica u Maistri dolazimo do cifre od 2,2 milijarde kuna. Po tome je dionica Maistre na burzi precijenjena 2,7 puta.
Nije mi jasno žele li oni kupovati Mais-r-a ili prodavati Adrs-r-a
Hypo analitičari su procijenili vrijednost Adris grupe na 10,35 milijardi kuna. Pri tome je vrijednost njihovog udjela u Maistri procijenjena na 814 milijuna kuna. Izračunamo li tržišnu kapitalizaciju Adrisovih dionica u Maistri dolazimo do cifre od 2,2 milijarde kuna. Po tome je dionica Maistre na burzi precijenjena 2,7 puta.
Nije mi jasno žele li oni kupovati Mais-r-a ili prodavati Adrs-r-a
Mozda iz perspektive fin. izvjestaja to tako i izgleda, ali uzmi u obzir da sto se tice adrisa to nije ulaganje u turizam vec u nekretnine …. uostalom oni de facto i ne ulazu vec samo posuduju novac maistri …. sto ukoliko ova ne moze vracati pretvoriti ce se u jos veci udio u vlasnistvu …. mislim da je njima izlazna strategija da u sljedecih 4-5 godina rasprodaju sve hotele, zemljista, …. a bolje je prodati hotel sa 4 ili 5 zvjezdica nego 3 zvjzdice … za adris je vazno samo da nisu u gubitku sve ostalo ce naplatiti kad udemo u EU i kvadart stana u Rovinju i Vrsaru bude pod normalno 4-5000 EUR