Ne da nije moguće točno u kunu, nije moguće niti otprilike u smislu pogreške +/- 10 % recimo, a ne nešto preciznije.
Realna vrijednost kompanije najjednostavnije rečeno, najiskrenije i najrazumnije rečeno je naprosto neto “fer vrijednost” sve kompanijine dugotrajne imovine (a koja općenito nema puno veze sa knjigovodstvenom vrijednošću, treba dobro biti svjestan kojoj firmi stvarna imovina vrijedi bitno manje a kojoj više od knjigovodstvene vrijednosti) + neto DCF ili možda malo ljepše još: neto dobit + svi nenovčani troškovi – stvarni prosječni kapitalni izdaci (za potrošni kapital, održavanje proizvodnje, ne ulaganje u dugotrajnu imovinu koja neće brzo gubiti na vrijednosti: tipa nekretnine) za sve godine očekivanog životnog vijeka kompanije svedeno na današnju vrijednost po nekoj stopi nerizične investicije.
A kako niti čak ovo prvo nije moguće precizno odrediti, a da ne govorimo ovo drugo pogotovo za sve te daleke godine u budućnosti, nema puno smisla precizno numerički izražavati vrijednost kompanije. A pogotovo onda kao investiciju, što svatko zahtijeva drugačiji dugoročni prinos… pa i za jednaku procijenjenu realnu vrijednost neće svatko uz jednaki diskont htjeti kupiti… Svatko sebi (ovisno koliko precizno procijeni sadašnju dugotrajnu imovinu firme) te kakao procijeni buduće poslovanje može uzeti da mu firma vrijedi toliko i toliko +/-50 % ako želi biti iskren sam prema sebi i onda ovisno o svojim apetitima i sklonosti riziku sam za sebe odlučiti je li to njemu dobra investicija. I svatko će dobiti drugačije brojeve i sa različitim stupnjem prihvatljivosti mu, u tome je ljepota i investiranja kao i svaka druga: ljepota je u oku promatrača! 😉 Tko ne vjeruje u firmu prodat će je onima koji vjeruju… netko neće biti u pravu, na nama samo ostaje nastojati biti onaj koji je u pravu, nastojati izabrati dobre firme sa dobrim menadžmentom, obzirom da što god mi danas pretpostavili oni mogu pokvariti ako “su loši”… uvijek zahtijevati i znatnu maržu sigurnosti… i time smanjujemo rizik, povećavamo šansu da smo dobro izabrali, ali nekome ići govoriti ovo ti vrijedi toliko i toliko… nije baš iskreno, nikada.
Jako mi se sviđa tvoj pristup, način na koji si to obrazložio i u potpunosti se slažem. S obzirom da mogu pretpostaviti da si i ti uložio u Adris, nekako sam zadovoljan što dijelim vlasništvo as tobom (i svim istomišljenicima). 🙂
Što se trenutne tržišne cijene tiče, čini mi se da je zaštopana sa nečijim izlaskom koji se pozicionira na 430 i stalno postavlja velike naloge. Kako se jedan potroši, stiže drugi. Pretpostavljam da je to skrbnički/Citibank iz Top10 koji već dugo izlazi iz vlasničke pozicije, sumnja li netko na nekoga (bilo je špekulacija da su to slovenci)?
Drugi zanimljivi detalj su nalozi na strani kupnje koji se pojavljuju na 425, također veći, ali ne toliko kao ovi gore. Time je cijena većim dijelom privremeno fiksirana u raspon 425 – 430.
dajte ljudi vi se brinete zbog malog postotnog smanjenja prodaje u hrvatskoj dok 53 000 000 Talijana ceka da pripali Ronhill Lights[tongue].
U Hrvatskoj nije došlo do malog nego VELIKOG smanjenja prodaje, ali mislim da smo objasnili uzroke (ja ne mislim da je bio problem uskladištiti 20 % kvartalne potrošnje = 5 % godišnje potrošnje = 18 dnevne potrošnje, možda TDR samo prvih 18 dana 2008. nije ništa prodavao dok se nisu distributeri istresli, i to je to, nitko ne kaže da je ovo trajalo “3 mjeseca”).
Meni se inače na prvi pogled (ali moguće da griješim) čini zanimljivije njemačko tržište od tih Talijana, jer gotovo 2,5 puta veće (valjda zbog Turaka) i možda čak prema nekim brojkama i oko 25 % vrjednije (nakon što se oduzmu porezi) po prodanoj cigareti nego Italija, e sad pitanje samo kako se rasporedi taj prihod među svim posrednicima u distribucijsko-prodajnom lancu, ali meni se čini da bi se tamo moglo možda i više po komadu zaraditi, a lakše nešto progurati svojih proizvoda čim je toliko veće tržište, ako nikako drugačije možda kroz privatne marke trgovačkih lanaca što bi opet možda moglo ispast kao u Italiji i kroz samostalne marke (TDR je u zadnje vrijeme izjavljivao da je ipak spreman i za takve oblike poslovnih odnosa).
Jedino, možda je u Italiji zanimljiv ovaj trend, premda također ne znam ništa dublje što stoji iza toga:
[img]http://img139.imageshack.us/img139/1586/italyeh6.jpg[/img]
Ne znam kakvo je stanje u Emiratima ali pretpostavljam niti blizu kao u siromašnim bliskoistočnim zemljama, npr. Iran je koma (a gdje također idu), tamo kutija cigareta u prodaji dođe oko 0.60 $, što meni izgleda… khm khm, i unatoč minijaturnom porezu… jednostavno premalo, ma tamo slat samo višak što se nema gdje prodati i gotovo, ali mislim, ima i to smisla možda, da se tamo otvori dovoljno veliko tržište, tvornica bi mogla štancani koliko hoće, što ide ovdje na zapadu ide, ostatak slat tamo po bar koji cent zaradit, bolje išta nego ništa :rotfl: Ali svako bolje i ne znam kako sitno prodavat u Njemačkoj gdje se može zaraditi i uz ukupne poreze/trošarine od preko 60 %, kada tamo prodajna cijena 4.44 €, a Iran, koja korist od 10 % poreza kada ja stvarno ne znam kako je moguće po toj cijeni cigarete napraviti i odnijeti tamo pa da se još i zaradi od te siće 😛 Ali činjenica je da sve multinacionalke tamo kao lude prodaju, očito da se i tamo može bar nešto zaraditi, tamo valjda distribucija i sve ostalo jednako jeftino kao i porezi, a tržište beskrajno veliko…
Hrvatskoj nije došlo do malog nego VELIKOG smanjenja prodaje, ali mislim da smo objasnili uzroke (ja ne mislim da je bio problem uskladištiti 20 % kvartalne potrošnje = 5 % godišnje potrošnje = 18 dnevne potrošnje, možda TDR samo prvih 18 dana 2008. nije ništa prodavao dok se nisu distributeri istresli, i to je to, nitko ne kaže da je ovo trajalo “3 mjeseca”).
To je jedino logično objašnjenje. Distributeri su sigurno imali zalihe za cca mjesec dana. To će se vidjeti da polugodišnjem. Trebali bi nastaviti sa rastom prihoda, vratiti količine prodanih cigareta i onda bi trebali imati rast dobiti od nešto posto.
Kolega Lynx,
Ako govorimo o procjenjivanju vrijednosti poduzeća treba znati da postoje razne metode vrednovanj koje se najčešće klasificiraju u tri skupine, one temeljene ne imovini, metode temeljene na profitnoj snazi i kombinirane metode vrednovanja. Ovo što ste vi izveli je samo jedan način iako meni ne baš drag. O tome se pišu knjige i rade fin analize pa nema baš smisla da i tu sada raspravljamo kako se procjenjuje. Ali svaka čast na trudu, stvarno ste detaljni i marljivi u pisanju.
Jedino se ne bih složio da nema smisla izvoditi ove vrijednosti. Možda ne za nas male dioničare jer nemamo dovoljno informacija ali portfolio menadžeri i firme bi trebali raditi takve analize. Posebice to dolazi do izražaja kod akvizicija i fuzija.
S drugim djelom se skažem.
“Ostvarena dobit je za 1% veća u odnosu na prošlogodišnje izvještajno razdoblje.”, komentar je uprave u zadnjem izvještaju? Zašto ne kažu da je riječ o zardama prije poreza? Samo govore o pozitivnim pokazateljima. Ljut sam kada menadžment govori samo o lijepim stvarima, rast prodaje, rast zarada pkip i slično. Uvijek takve interpetacije protumačim kao slabost. Možda vam se čini da nije bitno što su oni napisali u komentaru izvještaja ali meni je. Želim da se iskreno prokomentiraju rezultati.
Zna li netko kada će doći izvještaj za 2007 na adrisove str., on je detaljniji i mnogo bi nam bilo jasnije pojedine pozicije u bilanci i rdig. Ne bi trebali pogađati kao što sada činimo.
Ma ima smisla računati, ali baš kao što kažeš, nemamo dovoljno informacija i zato su naši rezultati samo za orijentaciju, nema govora o nekoj preciznosti dobivenoga, pogotovo što se budućnost ne može predvidjeti tako da sve te metode koliko god možda ozbiljno primijenjene i to na vrlo kvalitetnim podacima i dalje nisu potpuno egzaktne i kao takve ih treba uzimati. Ako uz dovoljan diskont kupuješ, osiguravaš se od sasvim izvjesnih pogrešaka svog računa i manjkavosti predviđanja budućnosti, to je jedini recept za povećanje sigurnosti: izračunaj ti sebi, ali onda kupuj isključivo za manje. Ja Adris uvijek (što se tiče dosad viđenih cijena) mogu kupiti po bitno manjoj cijeni nego je moja procjena, zato mi je to drago ulaganje, jednako koliko i poduzeće samo po sebi.
I dobit je veća jer su prodali imovinu od 20 milja kuna. Naravno da management prikazuje samo zeleno. zato i jesu tamo, a ne samo oni koji kukaju. I ja bih volio iskrenije ali ne ide
Lynx:
”
Hrvatskoj nije došlo do malog nego VELIKOG smanjenja prodaje, ali mislim da smo objasnili uzroke (ja ne mislim da je bio problem uskladištiti 20 % kvartalne potrošnje = 5 % godišnje potrošnje = 18 dnevne potrošnje, možda TDR samo prvih 18 dana 2008. nije ništa prodavao dok se nisu distributeri istresli, i to je to, nitko ne kaže da je ovo trajalo “3 mjeseca”).
”
To je jedino logično objašnjenje. Distributeri su sigurno imali zalihe za cca mjesec dana. To će se vidjeti da polugodišnjem. Trebali bi nastaviti sa rastom prihoda, vratiti količine prodanih cigareta i onda bi trebali imati rast dobiti od nešto posto.
Nazalost ta rupa se nece moci pokriti iz prodaje na domacem trzistu zbog definirane velicine domace potrosnje …..rupa je i nastala zbog pritiska TDR-a na distributere, a u trenutku kad su preuzeli distribuciju onda nemaju koga stiskati da kupi vise ….tako da ce se to vidjeti u 2008. godini izuzev ako se ne poveca u vecoj mjeri izvoz i tu bi trebali racunati na Srbiju kao trziste koje je za TDR po svim parametrima najperspektivnije
Prati li tko stanje u prvih 10? tko stalno stavlja nove naloge po 1000 kom?
Misliš po 1327. Netko tko prodaje. Ali se lijepo očistilo njegovih naloga.
Vlasnik računa Stanje [%] Vrsta računa
1. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 438.985 6,47 Skrb. račun
2. PBZ D.D. 426.257 6,28 Skrb. račun
3. PBZ D.D./STATE STREET CLIENT ACCOUNT 193.590 2,85 Skrb. račun
4. PBZ D.D. 160.949 2,37 Skrb. račun
5. POKRAJAC ANTON 133.900 1,97 Osnovni račun
6. BUDIN TOMISLAV 130.100 1,92 Osnovni račun
7. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ALLIANZ ZB D.O.O. ZA AZ OBVEZNI MIROVINSKI FOND 129.426 1,91 Skrb. račun
8. VLAHOVIĆ ANTE 109.200 1,61 Osnovni račun
9. PBZ D.D./THE BANK OF NEW YORK AS CUSTODIAN 92.437 1,36 Skrb. račun
10. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D./ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND 87.281 1,29 Skrb. račun
Ukupno: 28,04
Evo stanja od danas, pa cemo vidjeti sredinom iduceg tjedna tko se prazni te probati izvuci kakav mudri zakljucak zasto je tome tako[tongue]