Zanimljivo je ovo: uz osjetan pad količinske prodaje cigareta na domaćem tržištu (i oko 10 % možda, donekle je to samo ublažio porast izvoza) konsolidirani prihodi od prodaje su za preko 21 % veći nego isto razdoblje prošle godine, a znamo da su Maistrini prihodi od prodaje ovaj kvartal bili manji nego prošle godine… to čini se znači samo jedno: duhanski dio je unatoč osjetnom smanjenju količinske prodaje ostvario znatan porast prihoda, tj. prihod po komadu prodane robe je jako porastao – mora da je tome razlog promjena u distribuciji, sada sve što je išlo malim distributerima ostaje u Adrisu, naravno tu su i njihovi troškovi u paketu… tako da neće ova promjena u načinu distribucije možda (za sada) utjecati na dobit TDR-a, ali na prihode svakako da, eto već utječe, ovaj porast prihoda nema odakle doći nego iz duhanskog dijela.
Sljedeći kvartal mislim da bi se i količinska prodaja na domaćem tržištu trebala vratiti na normalne razine, ako je uzrok otkazivanje malim distributerima, koji se sada rješavali zaliha, pa sad kad ih valjda više nema, TDR-ova vlastita distribucija bi se trebala vratiti na puni kapacitet tržišta.
P.S. Da nije ovih jako gadnih tečajnih razlika, i ovaj kvartal, uz ovakav pad količinske prodaje, i sama neto dobit bi bila veća nego isto razdoblje prošle godine. No ovaj će nas puta EBITDA zato razveseljavati 😉
P.S. Duhan d.d. Zagreb u sastavu iNovine da je najviše utjecao? Nisam baš siguran, pa Duhan d.d. Rijeka je i prije bio konsolidiran, Zagreb valjda ima i manje prihode, i pola se toga poništi kao “transakcije sa povezanim strankama”, pola prihoda je njima od cigareta, ne vjerujem da je tu velik utjecaj na konsolidirane prihode. To će tek biti jednog daalekog dana kada Adris izađe iz duhanskog biznisa, tada će iNovine i četvrt Tiska imati vidljiv utjecaj na konsolidirane prihode, sada nikakve koristi od njih u tom smislu, kad se sve poništi, prodaju robu koju mi njima najprije prodamo, lako im je tako 😛
[thumbsup][thumbsup]Adris ostvario 132,9 milijuna kuna dobiti
Ukupni prihod Adris grupe u prvom tromjesečju ove godine iznosio je 637 milijuna kuna, što je 16,9 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je dobit Grupe prije oporezivanja iznosila 132,9 milijuna kuna.[thumbsup][smiley][wink]
Zanimljivo je ovo: uz osjetan pad količinske prodaje cigareta na domaćem tržištu (i oko 10 % možda, donekle je to samo ublažio porast izvoza) konsolidirani prihodi od prodaje su za preko 21 % veći nego isto razdoblje prošle godine, a znamo da su Maistrini prihodi od prodaje ovaj kvartal bili manji nego prošle godine… to čini se znači samo jedno: duhanski dio je unatoč osjetnom smanjenju količinske prodaje ostvario znatan porast prihoda, tj. prihod po komadu prodane robe je jako porastao – mora da je tome razlog promjena u distribuciji, sada sve što je išlo malim distributerima ostaje u Adrisu, naravno tu su i njihovi troškovi u paketu…
tako da neće ova promjena u načinu distribucije možda (za sada) utjecati na dobit TDR-a, ali na prihode svakako da, eto već utječe, ovaj porast prihoda nema odakle doći nego iz duhanskog dijela. Sljedeći kvartal mislim da bi se i količinska prodaja na domaćem tržištu trebala vratiti na normalne razine, ako je uzrok otkazivanje malim distributerima, koji se sada rješavali zaliha, pa sad kad ih valjda više nema, TDR-ova vlastita distribucija bi se trebala vratiti na puni kapacitet tržišta.
Promjena načina distribucije je moguće utjecala na povećanje prihoda jer sada rabat koji ide distributeru ostaje u Adrisu . Ali to povećanje prihoda neće povećati dobit jer TDR navodi da nije cilj smanjiti troškove nego uspostaviti bolju komunikaciju sa kupcem (po meni bullshit jer će samo imati više maltretiranja)
Što se tiče smanjenja količine prodanih cigareta i meni se to čini logičnim da su distributeri prodavali zalihe, a nisu uzimali nove dok istovremeno Adris nije mogao tu robu prodati. U slijedećem kvartalu bi taj utjecaj trebao biti smanjen, ako ne i poništen.
Ako nešto znaš, reci. I meni i drugim sadašnjim i budućim dioničarima. Imam dionice Adrisa i ne pišem iz zlobe nego zato jer nisam zadovoljan vizijom uprave. Za sada me nisi uspio uvjeriti da zadržim dionice, a kamoli da idem u dokup.
zasto bi ja tebe ili kog drugog trebao uvjeravati za zadrzi ili dokupi dionice?! [angry] [angry] [angry] [angry]
to mi niti nije bio cilj pisanja. Svako ulaze za sebe
ŠIRENJE
TDR počeo s izvozom cigareta u Italiju
Autor/izvor: SEEbiz
ZAGREB – Najviše uspjeha TDR očekuje od ekstenzije White, budući da na talijanskom tržištu prevladaju lights okusi cigareta.
TDR širi poslovanje u Italiji u koju su izvezene prve količine najpoznatije hrvatske cigarete, Ronhilla. Na izazovno talijansko tržište Ronhill ulazi s Rich, White, Slims i Slims Menthol ekstenzijama. Najviše uspjeha TDR očekuje od ekstenzije White, budući da na talijanskom tržištu prevladaju lights okusi cigareta. Dobri rezultati očekuju se i od Slims ekstenzije, jer je taj segment talijanskog tržišta u znatnom porastu u posljednje dvije godine.
“U skladu sa strategijom širenja, TDR u 2008. godini planira dodatno ojačati poslovanje na tržištima zemalja regije, ali i na ostalim tržištima. Nakon talijanskog tržišta planiramo proširenje poslovanja u Njemačkoj te otvaramo ured u Dubaiju, koji će postati baza za širenje poslovanja TDR-a na Bliskom istoku”, izjavio je glavni izvršni direktor TDR-a, Davor Tomašković.
Planovi regionalnog širenja TDR-a u ovoj godini nastavak su dobrih rezultata iz prošle godine, tijekom koje je TDR ojačao svoju prisutnost na tržištima u Češkoj, Španjolskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, priopćeno je iz kompanije.
Fino se gricka ovaj veliki[lol] [lol]
Pojet ce ga do jedan popodne. Kad se on pojede sto mislite idemo li u visine il ce dovi jos jedan onakav?
[thumbsup]proizvodnja cigareta
TDR širi poslovanje u Italiju
TDR širi poslovanje u Italiji u koju su izvezene prve količine cigareta, priopćeno je danas iz te tvrtke. U skladu sa strategijom širenja TDR u 2008. godini planira dodatno ojačati poslovanje na tržištima zemalja regije, ali i na ostalim tržištima, kaže glavni izvršni direktor TDR-a Davor Tomašković
Dodaje kako nakon talijanskog tržišta planiraju proširenje poslovanja u Njemačkoj te otvaranje ureda u Dubaiu, koji će postati baza za širenje poslovanja TDR-a na Bliskom istoku.Planovi regionalnog širenja TDR-a u ovoj godini nastavak su dobrih rezultata iz prošle godine, tijekom koje je TDR ojačao svoju prisutnost na tržištima u Češkoj, Španjolskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navode iz rovinjske tvrtke. TDR je vodeći regionalni proizvođač cigareta s prodajom većom od 15 milijardi cigareta godišnje. Godišnji prihod TDR-a, koji zapošljava više od 800 radnika, premašuje 300 milijuna eura, a profit 90 milijuna eura.[thumbsup][thumbsup]
P.S. Duhan d.d. Zagreb u sastavu iNovine da je najviše utjecao? Nisam baš siguran, pa Duhan d.d. Rijeka je i prije bio konsolidiran, Zagreb valjda ima i manje prihode, i pola se toga poništi kao “transakcije sa povezanim strankama”, pola prihoda je njima od cigareta, ne vjerujem da je tu velik utjecaj na konsolidirane prihode. To će tek biti jednog daalekog dana kada Adris izađe iz duhanskog biznisa, tada će iNovine i četvrt Tiska imati vidljiv utjecaj na konsolidirane prihode, sada nikakve koristi od njih u tom smislu, kad se sve poništi, prodaju robu koju mi njima najprije prodamo, lako im je tako 😛
Mozes ti to podkrijepiti nekim konkretnim brojkama i izvorima ili da ti vjerujemo na rijec?
btw kolicinski pad je 8,8%, s obzirom da izvoz raste kako kaze obavijest za medije onda se sve to dogodilo na domacem trzistu. Dalje ako ti je domace trziste 49% prodaje i ti drzis 85% trzista (izvor podataka web TDR-a, intervju D.Tomaskovic za Eukonomist). Koliko si trzisnog udjela izgubio? Uzmes kalkulator u ruke, pravilo trojno i eto dodes da danas drze 67% trzista tj. izgubilo se 18% trzista.
Mozda se je netko i nakrcao (iako se prema ranijim izvjestajima ne vide takve oscilacije – bilo bi za ocekivati u zadnjem kvartalu da je to vidljivo, jer sumanjam da netko ima takva skladista i drzi cigarete duze od toga), mozda je nesto i sa crnog trzista (onaj malo povecani izvoz u regiju koji se vratio nazad), ali cini mi se da su razlozi ipak neke druge prirode. Tako da mozda nije 18%, ali je 16-17%
jedna od rijetkih zdravih firmi, koja ima glavu i rep.
kada se riješe duhana i potpuno posvete turizmu i cijena će doći na fer razinu.
nema brige!
ma sve to štima ako tako gledaš, postotno upravo tako – ako pretpostavimo da sve to smanjenje prodaje uistinu predstavlja smanjenje i potrošnje TDR-ovih cigareta na domaćem tržištu, a što bi meni bilo najblaže rečeno čudno.
Objasni mi kako bi bilo moguće da u tako kratkom razdoblju toliko manje TDR-ovih cigareta popuše naši pušaći, kako i zašto je moguće tako brzo promijeniti brend? Koje to cigarete onda puše umjesto naših?? Toliko marlbora da više puše?
Ili kako bi bilo moguće tako brzo toliko smanjiti potrošnju i/ili prestajati pušiti (uzmimo i tu opciju kao otvorenu)?
Sve je to nemoguće u tako kratkom roku, mislim da nema dvojbe da su te cigarete ipak popušene, a ako nisu došle od ova tri mjeseca TDR-ove proizvodnje/prodaje, očito su došle iz neke druge, prijašnje sa skladišta, možda švercom izvana ili što god.
Volim čuti druga mišljenja, ali potkrijepi mi onda primjerima tu naglu supstituciju TDR-ovih brendova neidentificiranim drugim brendovima.
Meni to naprosto nema smisla, možda sam u krivu, vidjet ćemo s vremenom, ali ja (možda za razliku od tebe) ne znam koje su to druge cigarete mogli popušiti ova 3 mjeseca a prije nisu, niti znam puno o crnom tržištu i koje su njegove mogućnosti, a budući da nemam podatke o distributerima i njihovim skladištima (ti čini mi se imaš :D), ne mogu govoriti o tome da li su mogli imati toliko zaliha ili ne, samo kažem da su te cigarete morale odnekle doći, u Hrvatskoj se sigurno ne puši manje nego prije 3 mjeseca, a nisam baš siguran niti da se tako naglo promijenila struktura potrošnje.