Nova tvornica radi sa 50% kapaciteta, ali to je puni puni kapacitet obadvije stare tvornice zajedno.
Trebati će vremena da se poveća prodaja, ali sada za to postoje preduvjeti. Ne možeš nešto prodavati što ne možeš proizvesti. A u Srbiji su rasli u tri mjeseca sa 6% na 9%. Do kraja godine preko 10%. A nije li to tržište veće od Hrvatskog.
I što ako će jedno kvartalno biti lošije. Ne uče li nas da treba gledati puno kvartala uzastopce. I unatrag, ali i predviđati unaprijed.
Sada proizvode 15 milijardi cigareta godišnje. Mogu li u roku nekoliko godina proizvoditi 20 ili više. Zašto su gradili novu tvornicu ako nisu planirali povećavati prodaju.
[thumbsup]
Objava za medije: Predsjednik Republike posjetit će Adris grupu
Datum objave: 6.5.2008.
Predsjednik Republike posjetit će Adris grupu
Rovinj, 6. svibnja 2008. – Nakon što je u svibnju prošle godine nazočio svečanosti otvorenja dviju tvornica u Kanfanaru, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, 8. svibnja 2008. godine, s početkom u 10 sati, posjetit će Adris grupu. Poslovodstvo tvrtke, na čelu s predsjednikom Uprave, mr. Antom Vlahovićem, upoznat će Predsjednika s planovima Adrisa i ulaganjima u turizam.
Dolazak Predsjednika Republike očekuje se u 10 sati ispred Upravne zgrade TDR-a u Kanfanaru. Nakon obilaska tvornica (TDR-a i Istragrafike) predviđena je izjava za novinare. Potom će Predsjednik države sa svojim domaćinima posjetiti gradilište prvog hotela s pet zvjezdica u Rovinju.
S godišnje uloženih 700 milijuna kuna u proizvodne i turističke kapacitete, Adris grupa je vodeći nacionalni investitor i jedan od vodećih hrvatskih izvoznika.
Kontakt za medije:
Predrag Grubić
Tel.: 385 (0)52 801 122, 385 (0)52 801 115
Fax.: 385 (0)52 813 587
E-mail: predrag.grubic@adris.hr
[thumbsup][smiley][wink]
Molim moderatora da ne briše post koji se i tako nalazi na stranicama Adris grupe.[thumbsup]
….da se osim rekla kazala na forumu ljudi koriste fundametalnom i tehnickom analizom za odlucivanje o investicijama u dionice.
svi oni koji koriste fundamentalnu analizu, o Adrisu teško da mogu imati manje pozitivno mišljenje od mene.
Tehničku analizu osobno nastojim ne koristiti (“iz uvjerenja”), međutim nemam ništa protiv same TA kao takove, tko voli nek izvoli… različiti smo ljudi, i različiti stilovi investiranja. I sam kada kupujem, koliko god znao da je jeftino naravo da nastojim to učiniti što jeftnije. Prodajem rijetko, ali i tada bi dobro bilo pogoditi vrh, TA može pomoći u takvim slučajevima, ne kažem da ne, premda sam uvjeren da u ovoj dionici nema puno “tehničara”.
U tom smislu da li znate zasto ADRIS po prvi put kasni sa kvartalnim izvjestajem?
Ne znam da li i zašto kasni sa objavljivanjem izvjestaja, kvartalna izvješća me niti ne zanimaju naročito, ja to malo na duže staze gledam, jedan izolirani kvartal mi ništa bitnoga ne govori, niti opčenito, osim ako baš trenutno ne ulazim/izlazim u dotičnu dionicu 😀
Uostalom, zar nije prošle godine prvi kvartal objavljen 15.5.?? Ili sam ja tek tada skinuo, ne znam, tako mi je u kompu, očito da se ni prošle godine nisam žurio sa gledanjem kvartalnog izvješća ako sam ga kasnije skinuo, iako sam svaki dan online.
Slazem se da su kapaciteti pripremljeni za danas sutra vecu prodaju. Navodno je tvornica “state of the art” tj. najmodernija u Europi. No pitanje da li je to moguce napraviti na trzistima gdje su prisutni globalni igraci odnosno koja je strategija osvajanja trzista? Globalni igraci se sluze strategijom kupnje domacih tvornica tj de facto njihovih brandova i trzisnih udjela plus uz plasman vlastitih internacionalnih brandova. Nakon nekog vremena dolazi do racionalizacije tj.ukida se proizvodnja,a ostavlja distribucija. Imamo primjer iz Slovenije kako se to radi. Obzirom na zakonska ogranicenja i na vec prisutne igrace cijena ulaska je visoka kako bi se preskocile visoke barijere te se ona mora financirati iz dobiti na postojecim trzistima. Ukoliko gledamo potencijal trzista mislim da ova EU trzista (jos kompetitivnija i opcenito saturirana) na kojima su pocele aktivnosti i nemaju veliki potencijal. Izvor novog biznisa su ex-YU trzista gdje su brandovi poznati, a i TDR ima dobre poslovne odnose te reputaciju. Takoder neka trzista kao iransko koja se najavljuju imaju visoki potencijal odnosno cini mi se zdrava ta orjentacija na bliskoistocna trzista.
Usput da ne misle kolege forumasi da me interesiraju samo neke tvrtke volio bi ako ima netko vise saznanja vezano uz Arenaturist i skori povratak kapitala. To je ne tako cest potez na nasem trzistu, a ono sto je objavljeno u medijima unijelo je i jednu dozu sumnje da li ce to biti realizirano odnosno u kojoj mjeri.
Gledajući FA je teško naći bolju kompaniju u HR iz nekoliko razloga:
-postojeći pokazatelji FA ukazuju na podcijenjenost
– firma ima niz godina stabilan rast prihoda i dobiti
– firma je iz kategorije najvećih u HR
– neovisna je i sama može određivati strategiju razvoja
– završen je investicijski ciklus u duhanski biznis, a pri kraju je investicijski ciklus u hotelski biznis ( u tom segmentu očekujem novi krug investicija)
U odnosu na HT, prednost je neovisnost u širenju u regiju i u druge djelatnosti.
asdfgh123: pratis li mozda ARNT?
Ne, ali imaš za to cijelu temu ?
Gledajući FA je teško naći bolju kompaniju u HR iz nekoliko razloga:
-postojeći pokazatelji FA ukazuju na podcijenjenost
– firma ima niz godina stabilan rast prihoda i dobiti
– firma je iz kategorije najvećih u HR
– neovisna je i sama može određivati strategiju razvoja
– završen je investicijski ciklus u duhanski biznis, a pri kraju je investicijski ciklus u hotelski biznis ( u tom segmentu očekujem novi krug investicija)
U odnosu na HT, prednost je neovisnost u širenju u regiju i u druge djelatnosti.
Sa svime se slažem, samo bih još dodao vrlo dobar bonitet i kredibilitet jer likvidnost i zaduženost prema pokazateljima su vrlo zadovoljavajući. U slućaju da zatreba, Adris može koristiti kredite bez opasnosti od pretjeranog zaduživanja ili udara na likvidnost. I isplata dividende, iako vrlo skromne.
Bez obzira što se ne slažem s markovicem u mnogim stvarima ipak treba obratiti pozornost na rizike kojima je adris izložen, a time i mi kao njegovi dioničari, a o kojima je markovic nešto rekao. Najveće pitanje u bliskoj dučnosti su akcize koje nastoji nametnuti EU. Nadamo se da će se adris, zajedno s vladm izboriti za postojeći sustav trošarina. Isto tako treba znati da je konkurencija jaka i da adris mora kontinuirano pratiti i raditi inovacije…
Tko je spreman napraviti SWAT analizu?[rolleyes]
[thumbsup] Dali je netko primjetio nalog na prodaju preko 300 Adrisa-p-a kad je cijena porasla do njega on je maknut . Bio je na 415 kuna što znači da je to samo bio psihološki pritisak. Sada je veća količina Adrisa p-a tek na 459 kuna.[thumbsup][thumbsup][wink]