ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ma Buffet bu umro za par godina, pa bu ga Sv.Petar pital na kaj si trošio to silno bogatstvo, nisi čak ni dividendu isplaćivao sam sebi, a imao si prilike za to…
Dividendu prema teorijama isplaćuju tvrtke u zreloj fazi , manje one u usponu..treba im akumulacija kapitala za dajlnju ekspanziju….
Ako Buffet i njegov Berkshire nisu u zreloj fazi onda ne znam kad on to misli biti…
A život tako brzo prolazi…
[bye][yawn]

Vlahovic je mladji zar ne,
nema dividende [bye][lol] [lol]

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

] ” Vlahovic je mladji zar ne, nema dividende [bye][lol] [lol]

..a imal skriveni isplata dobiti….?
znaš to ti je ono kad pojedini večinski vlasnici i upravitelji nekihJDD-a odlaze na
team bulidinge na krstarenja po Karibima i još tamo vode tobožnje poslovne partnere…i slično tome..
[sealed]

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

vipy:

] ” Vlahovic je mladji zar ne, nema dividende [bye][lol] [lol]

..a imal skriveni isplata dobiti….?
znaš to ti je ono kad pojedini večinski vlasnici i upravitelji nekihJDD-a odlaze na
team bulidinge na krstarenja po Karibima i još tamo vode tobožnje poslovne partnere…i slično tome..
[sealed]

to i ja radim
to je company outing, team bulding, get together events…
to je dobro za ekonomiju, dobro ne uvijek nasu[proud]
TO JE UVIJEK OK [wink]

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

] ” to i ja radim to je company outing, team bulding to je dobro za ekonomiju, dobro ne uvijek nasu[proud]

da, da dobro je također za razvoj firme i ekonomiju kad “gazda” kupi S klasu..nema veze ako k tome ima porezno nepriznatu amortizaciju….ali dividende nema, to je rasipanje novaca…šta će malima dividenda,
oni ionako nemaju pojma kako se vodi kompanija i samo smetaju…treba ih zato rasturit i “pokupit” njihove dionice i ono malo prava koje one nose…veliki znaju..oni sebe uvijek namire..a di su još i enormni bonusi
upravnom odboru, naknade nadzornim odborima i sl..
ajde Vipy, odrasti
[sealed]

BAT, PM I ostali svjetski prozvođači duhanskih prerađevina samo čekaju trenutak da uzvrate udarac Adrisu zbog “izgona” iz RH i pokušanja stjecanja monopola na tržištu EX YU…ne vidim da će Adris uspjeti parirati istima kad dođe do usklađenja legislative s pravnom stečevinom EU…

TDR se s njima bori na drugim tržištima, i ne ide mu tako loše. Precjenjuje se utjecaj izmjene zakona o trošarinama na poslovanje TDR-a u Hrvatskoj.

svjetlu točku za dioničare ADRIS-a vidim u možebitnom preuzimanje od strane navedenih svjetsjih konglomerata..

preuzimanju TDR, da ne dođe do zabune čitajući ovu rečenicu. Adris je nemoguće preuzeti, mislim da bi ekipa iz Rovinja radije likvidirala Adris grupu i isplatila kapital svojim vlasnicima nego dopustila preuzimanje Grupe.
Prodaja TDR-a bi bila povijesni trenutak za Adris grupu, financijska imovina bi im se uvećala za više nego je sada tržišna kapitalizacije kompanije :D, pitanje da li bi imali to sada gdje uložiti, vjerojatno da je dugoročno najbolje prodaju čim više odgađati, tek nakon što se još iz godine u godinu malo po malo izmuze keša iz duhanskog biznisa koliko se maksimalno može, tek onda je na redu jedna dolarska višemilijardna financijska injekcija protiv pušenja 😀

inače ADRIS u svojoj aktivi kao dugotr.financ.imovinu drži udjele i povezanim društvima (u turističkom sektoru i dr.) te ne vjerujem da su u dugotr.financ.imovini vrijed.papiri koje drže radi špekulacija..(odgovor na jedan od gornjih postova)

Radi špekulacije? 😛 Naravno da Adris nikada ne špekulira, radi se dugoročnom investitoru znatne averzije prema riziku.

Što se tiče financijske imovine, mislim da to treba promatrati u kombinaciji sa novčanim tokom da se zaključi što je što, pa se tamo može zaključiti da povezana društva idu pod “stjecanje manjinskih interesa”, ovisna društva pod “stjecanje podružnica”, dok novčani odljev pod stavkom “Povećanje / smanjenje financijske dugotrajne imovine” utječe upravo na stavku dugotrajne financijske imovine vidljive u aktivi – ta dugotrajna financijska imovina bi trebale biti dionice i/ili udjeli u d.o.o.-ovima gdje ima manje od 20 %, kupljeno kao dugoročno ulaganje, što drugo? Dakle čak ni Tisak kako ja to vidim nije vođen u dugotrajnoj financijskoj imovini jer je to kao povezano društvo zbog 25 % vlasništva. Inače mi se to konkretno ulaganje baš sviđa, ono više muha jednim udarcem, ne samo što im je to bilo radi duhanskog dijela, nego je to i samo po sebi odlično dugoročno ulaganje. Zna li netko koliko je točno platio za tih četvrt tiska koja tržište danas u i ovoj gadnoj korekciji vrednuje preko 600 mil kn a na ATH je bilo i milijardu? Nekih 60 mil, zar ne?, e tako se dugoročno ulaže, nije bitno kako ti se tržišna vrijednost ulaganja mijenja kroz godinu-dvije… ali nakon 5, 10 godina? Ključno je prepoznati kako će u budućnosti stvari izgledati (i pobijedi CROBEX time: dugoročno!!).

Hvala ti Bože, valjda ću tada konačno moći pušit cigarete koje volim (Camel) a ne koje mi diktira Adris grupa.

ovo je tako ne domoljubno :D, ja sam uvijek za onu: kupujmo hrvatsko!! Naravno o ukusima ne treba raspravljati, ali ja osobno hrvatsko preferiram gotovo uvijek.

febo ne zahebavaj
ne da mi se o tome raspravljati o tome
sto se tice ovoga ti trebas odrasti,
otvori firmu k’o ivana pa isplacuj dividendu,
ak ti se ne svidja takvo ponasanje iz takvih dionica, izadji, izaci ce i drugi, ni meni to ne svidja, al’ znas kako se kaze organiziraj il’ cete netko drugi organizirat

Vipy,

ti i realni medo imate jednu zajedničku osobinu..
obojica mentalno živite negdje drugdje..na nekim uređenim tržištima..
na žalost…(ne na sreću) od takvih tržišta mi smo miljama svjetlosnih godina daleko..
tamo su kratkoročno manje zarade..
no tamo su mali dioničari jako zaštićeni..

Vipy,

ti i realni medo imate jednu zajedničku osobinu..
obojica mentalno živite negdje drugdje..na nekim uređenim tržištima..
na žalost…(ne na sreću) od takvih tržišta mi smo miljama svjetlosnih godina daleko..
tamo su kratkoročno manje zarade..
no tamo su mali dioničari jako zaštićeni..

mozda,
samo ja imam stajaliste da cu se boriti tamo gdje mislim da ima smisla, a ne da mi se gubiti vrijeme tamo gdje ne ide.

[/quote]Lynx

vezano za ADRS nemam namjeru više išta pisati….samo nemoj se zanosit iluzijama da pri liberalizaciji tržišta duhanskih prerađevina ADRS može parirati svjestkim duhanskim konglomeratima i njihovim lobijima..
vezano za “špekulacije” postoje samo 4 kategorije financ.instrumenata a to su:
1.Financ.imovina po fer vrijednosti u RDG-u
2.Ulaganja do dospijeća
3.Zajmovi i potraživanja
4.Financ.imovina raspoloživa za prodaju

kad već u negativnom kontekstu koristiš pojam špekulacija ( a nažalost nisi ti jedini) onda znaj da špekulacija predminjeva uglavnom finac.imovinu koje firme kupuju u namjeri da je preprodaju po višoj cijeni u nekom budučem vremenu i tako ostvare financ.korist..znači to bi, sukladno tome, bila kupnja dionica drugih društava ne zato da ih se preuzme već da se preprodaju po većoj cijeni, ja u tome ne vdim zaista ništa negatrivno..na kraju svi mi špekuliramo, i fizičke i pravne osobe..pa zašto to hipotetski ne bi radio i ADRIS

[. ” ovo je tako ne domoljubno :D, ja sam uvijek za onu: kupujmo hrvatsko!! Naravno o ukusima ne treba raspravljati, ali ja osobno hrvatsko preferiram gotovo uvijek.

ova ti je dobra..ajde prika reci ti meni jel ti jako voliš hrvatska coca-cola, hrvatski hamburger i hrvatska pizza..
a vjerojatno voziš i hrvatski auto i to onaj autohtoni…(jašeš na magarcu)
e pa ako tako nije onda ne znam zašto bih ja zbog tobožnjeg domoljublja morao pušit Ronhill a ne Dunhill ili Camel…
[tongue][sealed]

kad već u negativnom kontekstu koristiš pojam špekulacija ( a nažalost nisi ti jedini) onda znaj da špekulacija predminjeva uglavnom finac.imovinu koje firme kupuju u namjeri da je preprodaju po višoj cijeni u nekom budučem vremenu i tako ostvare financ.korist..znači to bi, sukladno tome, bila kupnja dionica drugih društava ne zato da ih se preuzme već da se preprodaju po većoj cijeni, ja u tome ne vdim zaista ništa negatrivno..na kraju svi mi špekuliramo, i fizičke i pravne osobe..pa zašto to hipotetski ne bi radio i ADRIS

a što kada kupuješ dionice firme na neodređeno dugi period, s prvotnom zamisli trajnog držanja (“doživotnog”) pod uvjetima da se tvoje procjene o dugoročnoj održivosti posla kojim se bave ne promijene, radi određene diverzifikacije svoje imovine, “doživotnog” primanje značajne dividende obzirom na početni ulog ako se stvari u tom biznisu budu razvijali kako si predvidio, te sa time naravno i određenom željom da ukoliko to nekada bude moguće (u vrijeme ovakvih korekcija i sl., kada postane jeftinije ili dostupnije na neki način) i preuzimanja cijelog poduzeća? Ja ovakva ulaganja ne zovem špekuliranjem nego dugoročnim ulaganjem. Ne kupuje svatko dionice sa namjerom da će ih nekada prodati.

vidim da nisi shvatio ništa…
citiram ponovo

postoje samo 4 kategorije financ.instrumenata a to su:
2.Ulaganja do dospijeća
3.Zajmovi i potraživanja

eto to bi bile vrste ulaganja u financijske instrumente…a ti vidi u koju kategoriju svrstavaš svoju financ.imovinu
razlika između tebe i poduzeća jest samo u tome što to poduzeća imaju evidentirano u bilanci

postoje samo 4 kategorije financ.instrumenata a to su:
2.Ulaganja do dospijeća
3.Zajmovi i potraživanja

pa da, kod Adrisa mi je interesantna ova prva stavka u bilanci, odnosno na godišnjoj razini promatrati stavku “Ulaganja u vrijednosne papire i udjele” u izvještajima o novčanom toku 😀 Meni je kod Adrisa zapravo zanimljivije gledati bilancu i novčani tok nego nego i sam račun dobiti i gubitka :rotfl:

New Report

Close