ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

razlika između povlaštene i redovne trebala bi biti između 10-15%?

Uz R idu i upravljačka prava. Na iznos od 50 komada ne vrijedi, ali ako kupuješ 5% firme, onda možda da.

UGOVORI
Atlantic će biti distributer TDR-ovih proizvoda u HoReCa kanalu
Autor/izvor: SEEbiz
ZAGREB – Kompanije su sklopile dugoročni partnerski odnos u distribuciji godišnje vrijednosti prometa preko 200 milijuna kuna.

Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) i Tvornica duhana Rovinj potpisale su ugovor o distribuciji TDR-ovog proizvodnog asortimana u HoReCa kanalu (hoteli, restorani, kafići). Kompanije su sklopile dugoročni partnerski odnos u distribuciji godišnje vrijednosti prometa preko 200 milijuna kuna.

Novim distribucijskim ugovorom Atlantic osnažuje distribucijsko poslovanje u HoReCa kanalu, gdje je već prisutan s Cedevita vitaminskim instant napicima, čajevima i asortimanom Jacobs napitaka, te dodatno učvršćuje poziciju vodećeg regionalnog distributera robe široke potrošnje (Wrigley, Ferrero, Johnson & Johnson, Hipp, Lorenz, Duracell, Durex, Duyvis, Nestle Purina, Scholl).

Atlanticov distribucijski sustav danas pokriva tržišta Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Makedonije i Crne Gore. Divizija Distribucija Atlantic Grupe ima razvijenu regionalnu mrežu 16 distribucijskih centara, s izravnim pristupom u više od 30.000 prodajnih mjesta. Na hrvatskom tržištu ukupno devet brendova iz distribucijskog portfelja kompanije imaju status Superbranda, od kojih tri čine vlastite robne marke (Cedevita, Plidenta, Melem), a šest principalske robne marke (Wrigley, Ferrero, Nutella, Kinder, Johnson&Johnson, Duracell, Durex[thumbsup][rolleyes]

DELUX,Brankica,Croman.Rekvijem,Lyux,vatreni,valentine,vodavoda,fajrunt,kanabis,lanicaCroman,=ista osoba

panta rei:

Uz R idu i upravljačka prava. Na iznos od 50 komada ne vrijedi, ali ako kupuješ 5% firme, onda možda da.

Ali koja ti korist od 5 % glasova na skupštini kada menadžment čvrsto drži 75 % glasova? I ne misli ih pustiti! Nikakva upravljačka prava nad Adris grupom nitko ne može na burzi steći, redovna i povlaštena za manjinske vlasnike su ovdje “trajnije” potpuno jednaka, i zato nema smisla da povlaštena bude bitno jeftinija od redovne, sasvim bi bilo realno da je razlika do 10 %. Vjerojatno da će se to jednom i dogoditi i takav se raspon dugoročnije održavati, pogotovo imajući u vidu da bi jednog (dalekog) dana moglo doći do izjednačavanja R-A i P-A, a dotle će upravljanje ostati gdje je i dosada. Pa prema tome, cijelo vrijeme su ta dva roda dionica u slučaju Adrisa objektivno potpuno jednako vrijedna, to što ih burza tako različito vrednuje ja samo vidim kao dodatnu pogodnost za kupovanje povlaštenih, ako misliš da je i redovna podcijenjena već, a ja mislim da sada (kao i cijelo vrijeme do sada, nikada nije bila realno vrednovana) jeste podcijenjena, itekako da jeste!

Ponovno sam išao analizirati financijske izvještaje adrisa jer mi nije jasno zašto ova, po meni najeftinija dionica na tržištu kontinuirano pada. Samo sam dobio potvrdu: ovo je jedinstvena prilika za nadokupiti. Jedino što bih zamjerio adrisu je premala zaduženost. Trebali bi više koristiti djelovanje poluge, pogotovo zato što ostvaruju vrlo dobre stope rasta. Najveći problem je 100% free float. Ima mnogo dioničara i kada se desi globalna korekcija, kao što se i dogodilo, većina želi (ipak je naše tržište špekulantno) , a manjina mora prodati… Znamo da fondovi imaju velike udjele u adrisu i kada vidite pad imovine fondova u zadnjih par mjeseci, lako je zaključiti da prodaju udjele na silu…

Ponovno sam išao analizirati financijske izvještaje adrisa jer mi nije jasno zašto ova, po meni najeftinija dionica na tržištu kontinuirano pada. Samo sam dobio potvrdu: ovo je jedinstvena prilika za nadokupiti. Jedino što bih zamjerio adrisu je premala zaduženost. Trebali bi više koristiti djelovanje poluge, pogotovo zato što ostvaruju vrlo dobre stope rasta. Najveći problem je 100% free float. Ima mnogo dioničara i kada se desi globalna korekcija, kao što se i dogodilo, većina želi (ipak je naše tržište špekulantno) , a manjina mora prodati… Znamo da fondovi imaju velike udjele u adrisu i kada vidite pad imovine fondova u zadnjih par mjeseci, lako je zaključiti da prodaju udjele na silu…

Zašto bi premala zaduženost bila loša strana Adrisa? U uvjetima kada raste inflacija i kamatne stope, mislim da je mala zaduženost prednost, a ne mana.

Adrisova zaduženost nije niti mala, prije bi se reklo: nikakva, Adris nema dugove (osim normalnih kratkoročnih obveza generiranih iz poslovanja, koje također nisu velike obzirom niti na prihode a pogotovo na kapital) i to je odlično! 😀 Ono što ima nekih 20ak mil kn dugoročnih obveza to je potpuno zanemarivo u odnosu na kapital Adrisa (a i nije zapravo uopće porijeklom iz Adrisa nego je naslijeđeno od firmi koje je preuzeo/turizam, sam Adris kao korporacija bez te konsolidacije ima dugoročnih obveza 0.00 kn).

Ne postojanje dugoročnih obveza po meni nikako ne može biti mana, pogotovo sada, to je prednost, jedna jako velika prednost zbog koje i imam posebno pouzdanje i velika očekivanja od Adris grupe.

Ne postojanje dugoročnih obveza ne samo da jako puno govori o trenutnom kao i prošlom stanju poslovanja poduzeća i njegove ne samo tradicije nego i daljnjih dugoročnih očekivanja i potencijala u generiranju novčanog toka svojim poslovanjem, zdravim organskim rastom, nego otvara i nesagledive mogućnosti u vidu potencijalnih i promjene/iskoraka u svom daljnjem razvoju kao ambiciozne korporacije usmjerene ka trajnom i održivom rastu korištenjem tada i financijske poluge nekada u budućnosti kada za to dođe vrijeme (u odnosu na povoljnost zaduživanja i svrhe koja bi se recimo neka jako dobra pojavila – neka velika a dobra akvizicija npr.).

To sada baš i jeste prednost Adrisa u odnosu na druge hrvatske kompanije – on doslovno (obzirom na kreditni rejting – sadašnju zaduženost, prihod/slobodni novčani tok koji generira i otvara mogućnost plaćanja bilo kakvih kamata) može podignuti kredit kakav nitko drugi ne može niti sanjati, pa plus sve ostalo što ima od financijske imovine spremne za prodaju (ili tek postane spremna tada 😉 ) mogao bi s tim novcima napraviti “bilo kakvu” investiciju koja mu se učini dugoročno isplativom, Adris je u najboljoj poziciji kao preuzimatelj od svih firmi u Hrvatskoj, drugi su prezaduženi i najprije moraju misliti kako podmirivati svoje sadašnje kreditne obveze, a ne maštati o nekim enormnim novim kreditima – jedini koji je spreman, da ih poželi, za mulitimilijardne kredite je Adris! To je po meni jedna velika prednost. Koja bi bila prednost onih koji grcaju u dugovima i sve što zarade moraju davati za kamate?, bolje je ovako, biti bezbrižan, nikome ništa dužan, a kada kamatne stope budu niske, potencijalne mete za preuzimanje istovremeno jeftine tada krenuti u akciju! (a negdje je sada već tako možda…, eh samo da je znati gdje je kraj ovoj američkoj krizi… ali ne vjerujem da ja Adris za sada baš zainteresiran i za akvizicije preko bare haha, ali na domaćem tržištu sigurno dobro promatraju razvoj situacije i stalno vrednuju potencijalne investicije).

Danas puk’o certifikat na 370.

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

znači sad možemo prema gore….
[pray]

HugoChavez:

znači sad možemo prema gore….
[pray]

ajojoj ajoj ,pa sa cime se vi zabrinjavate
ili sam ja lud , a vi nemate pamtnijeg posla, pa se mucite koje cime i kojesta vas mucii ,
pa paaaaa ,ilaka va,noc negdje za 10 godina
[yawn]

najvrednije stvari u životu su besplatne

vilma: ” HugoChavez: ” Danas puk’o certifikat na 370. ” znači sad možemo prema gore…. [pray] ” ajojoj ajoj ,pa sa cime se vi zabrinjavate ili sam ja lud , a vi nemate pamtnijeg posla, pa se mucite koje cime i kojesta vas mucii , pa paaaaa ,ilaka va,noc negdje za 10 godina [yawn]

Mene ništa ne muči. Samo sam iznio jednu činjenicu, bez osobnog komentara. U tuđe glave ne ulazim, nisam psihijatar.[rolleyes]

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

@nevera
svi znamo, da je adris long pozicija, a da nam prođe ova doba na burzi i da je sasvim ne zaboravimo sa malo humora, stvarno ne znam zašto ovakav post….[shocked]

a da je ne pratimo 10 godina, možemo se opet probudit za 10 godina na 390,00kn ili 40 eur-a, gdje če se vratit ovaj tjedan….[yawn]

New Report

Close