ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.


“Super” nam je krenulo. Jos nam “samo” 50% treba narasti da svi budu sretni. [angry]

Ja neću biti prije 100% up. Utopija, ali što ćeš…

Chávez grew up in a small house composed of large palm leaves.

najbolja tvrtka na području bivše juge … sve ispod 600kn podcijenjeno …. vrijeme će pokazat!

Cookie Monster

http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=155adcc0-32e9-4671-bca6-c61ea264dd2b

Konferencija Business.hr-a: Turizam je jedina gospodarska grana koja nema strategiju

Ministar turizma Damir Bajs ocjenio je čistom četvorkom kvalitetu usluge u hrvatskom turizmu, odgovorivši na pitanje glavne urednice Business.hr-a Đurđice Klancir koliko bi na skali od 1 do 5 ocjenio tu kvalitetu.

Konferencija Business.hr-a: Gosti se gube zbog stava “nije nam stalo”

„Bitno je da kvaliteta bude sve viša. Ne smijemo očekivati da će gost u Hrvatskoj imati niže kriterije nego u drugim zemljama“, poručio je Bajs.

Na isto pitanje predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević je odgovorio da se slaže s ministrom i da trebamo biti optimistični.

Vidošević je poručio da je naša jedina šansa kvaliteta jer kao mala zemlja nikad nećemo biti ekonomija obujma. Kao najveći probleme turitičkog sektora Vidošević je naveo pitanje zemljišta, razinu PDV-a i pitanje radne snage.

S njim se složio i Bajs napomenuvši da je turizam jedina od gospodrskih grana koja nema svoju strategiju te napomenuo da turizam ne treba biti stihijski, treba biti ekološki prihvatljiv i imati dulju popunjenost kapaciteta.

Prema njemu, turizam treba biti kordiniran, kontorliran i suportiran.

da li netko zna da li je i kada adris isplaćivao dividendu?
hvala svima

Filić: Adrisovo preuzimanje za prodor na tržište EU
Autor/izvor: Oriana Ivković Novokmet
Da bi mogli opstati moramo se povećati i poboljšati, te zatvoriti tehnološki ciklus od proizvodnje mlađa, preko uzgoja komercijalne ribe do prerađevina, odnosno morskih delicija, kaže direktor Marimirne

U petak je objavljeno da je Adria Resorts, turistička tvrtka u sustavu Adris Grupe, kupila od talijanske A.S.A. 52,78% dionica tvrtke Marimirna. Adria Resorts u objavi za medije najavljuje povećanje kapaciteta, povećanje razine obrade ribe i stvaranje prepoznatljivog brenda. O promjeni u vlasničkoj strukturi razgovarali smo s Želimirom Filićem, pionirom marikulture u Hrvatskoj, osnivačem i dugogodišnjim direktorom Marimirne, ali i njezinim suvlasnikom.

SEEbiz: Što Marimirni znači ulazak Adris grupe?

FILIĆ: Na današnjem, globaliziranom svjetskom i EU tržištu preuzimanja i okrupnjavanja nužna su radi opstanka i boljeg tržnog pozicioniranja. Ulazak Adria Resortsa, odnosno Adris Grupe, u vlasničku strukturu Marimirne i Cenmara pozitivno je prihvaćen i kod poslovodstva i radnika. Snažan, značajan, ali i zahtjevan vlasnik i partner dodatno je jamstvo da će se tvrtka, a i djelatnost, dobro razvijati.

SEEbiz: Kako posluju Marimirna i Cenmar, i u kakvom su odnosu?

FILIĆ: Konsolidirana dobit obiju tvrtki iznosi 80 milijuna kuna. Marimirna je prije nekoliko godina postala njezin većinski dioničar (58,51%). Više od polovice proizvedene ribe izvozimo u Europsku uniju.

SEEbiz: Što i gdje proizvodite?

FILIĆ: Marimirna i Cenmar godišnje proizvode 1300 tona svježe morske ribe, orade i brancina, i 15 milijuna komada riblje mlađi. To predstavlja gotovo 50% hrvatske proizvodnje, „preveliki“ smo za Hrvatsku, a premali za EU tržište. Da bi mogli opstati moramo se povećati i poboljšati, te zatvoriti tehnološki ciklus od proizvodnje mlađa, preko uzgoja komercijalne ribe do prerađevina, odnosno morskih delicija ( dimljeni, svježi i zamrznuti fileti i marinirana riba). Time se u proizvod ugrađuje dodana vrijednost.

SEEbiz: Vi već neko vrijeme surađujete s Adris grupom?

FILIĆ: Ribarstvo je sa turizmom komplementarna djelatnost, gostima se nudi morska riba kao autohtona zdrava hrana u okviru sve popularnije mediteranske kuhinje. Taj trend je prepoznala i ugledna turistička tvrtka Maistra, koja je među prvima uvela i morsku ribu iz uzgoja (proizvedenu uz primjenu visokih standarda kontrole – HACCP) u svoju ponudu, i već od ranije bila kupac Marimirninih proizvoda.

SEEbiz: Koliko ste uspješni u inozemstvu?

FILIĆ: 2004. smo u Bruxellesu dobili Seafood Prix d’Elite, a nedavno nas je u jakoj konkurenciji prepoznao i jedan renomirani europski proizvođač dječje hrane. Za jednu liniju svojih kašica koristi naše filete. To svjedoči o postizanju visokih veterinarskih, sanitarnih i nutricionističkih standarda, obzirom da su obje tvrtke certificirane za takvu proizvodnju.

SEEbiz: Kako će se tvrtka dalje razvijati?

FILIĆ: Sadašnju ograničenu proizvodnju dimljenih fileta uglavnom izvozimo u Italiju i Sloveniju. Razmotrit ćemo opravdanost njenog pretvaranja u značajniju industrijsku proizvodnju. Želimo unaprjeđivati proizvodnju količinski ali i tehnološki, stvarati prepoznatljiv brend i spremni dočekati ulazak u EU. Potencijala ima mnogo i na domaćem tržištu: mi konzumiramo oko 8 kg ribe po stanovniku godišnje, dok je europski prosjek 16. Zahvaljujući Adrisovom kapitalu, ali i infrastrukturi u cjelini, naša grupa svoj zenit dosegnut će za 2 umjesto za 10 godina.

SEEbiz: Na kojem projektu trenutno radite?

FILIĆ: Gradimo ribogojilište i pogon za preradu ribe koji će se nadovezivati na HEP-ovu elektranu u Plominu. Koristit ćemo njihovu čistu, toplu rashladnu vodu za kontroliranu proizvodnju morske ribe. Bit će to tehnološki najsuvremeniji pogon, koji će tržištu kao naš novi proizvod moći ponuditi filete brancina i orade. [thumbsup][thumbsup][thumbsup]

DELUX,Brankica,Croman.Rekvijem,Lyux,vatreni,valentine,vodavoda,fajrunt,kanabis,lanicaCroman,=ista osoba

Mislim da je prikladniji tekst za ovu temu, pa kopiram ovdje svoj odgovor kolegi sa teme o Maistri (koji misle dobro ugojiti goste u hotelima sa 2000 tona ribe :D):

“haha, toliko ribe (2000 tona) Maistrini gosti ipak neće moći pojesti još jedno duže vrijeme, premda će doći i to vrijeme jedne godine…. ali tada će se proizvoditi puno više od tih skorih 2000 tona, tako da, ovo je puno više od kako kažeš “turističkih svrha”, ovo je ulazak u globalno najbrže rastuću granu “poljoprivredne” proizvodnje (akvakultura) odnosno baš u prehrambenu industriju razvijanjem višeg stupnja prerade ribe koji se planira, uz razvijanje “prepoznatljivog brenda”….

P.S. Razmislite samo o ovim činjenicama:

1. Potrošnja hrane globalno raste s rastom broja stanovništva
2. Potrošnja hrane raste s ekonomskim napretkom
3. Broj stanovnika svijeta i dalje raste, mnogoljudne zemlje (Kina, Indija) postaju sve bogatije
4. Razvojem svijesti o zdravoj prehrani udio ribe u prehrani (potrošnja ribe po glavi stanovnika) raste

te onda ovo:

5. Godišnji ulov ribe globalno je nepromijenjen godinama, prenapregnuti su prirodni resursi, mogućnost uništenja ribljeg fonda velikog broja vrsta ukoliko se ulov ne ograniči
6. Cijena lova ribe je sve skuplja (cijena goriva, cijena radne snage, više vremena i napora potrebno za istu količinu ribe obzirom na smanjenje fonda i veličine ribe zbog pretjeranog izlova)

zaključak: jedini izlaz za zadovoljavanje rastućih potreba za ribom i održavanje cijena ribe u granicama normale je: akvakultura! – to je posao koji uz kvalitetu uzgoja (cijeni se kvalitetna riba), prepoznatljiv brend (veća je ekonomska korist prodavati prerađenu ribu nego sirovu, pogotovo ako imaš dobar brend) i pristup tržištima (u RH je potrošnja ribe po stanovniku među najmanjima u Europi, u okolnim zemljama također, osim u Italiji, gdje također možemo prodavati Talijanima velikim riboljupcima koji jako cijene našu ribu i treba im i pored vlastite, a imamo i turizam – i jednu od najjačih turističkih poduzeća i unutar kompanije baš) je naprosto posao iz snova!!
Proizvoditi proizvod čija potražnja i globalno snažno raste (brže od bilo koje druge vrste hrane), potencijalno i cijena (ovisno o razini ponude iz ostalih ribogojilišta), a za koji imamo i lokalno jako nezasićeno i velikog potencijala tržište, uz već postojeće vanjske stalne kupce (Italija) je odlična stvar – pogotovo ako u taj posao uđeš na vrlo Buffett-ovski način (ne preplativši ga… a uvjeren sam da su u Adrisu upravo to uspjeli)”


da li netko zna da li je i kada adris isplaćivao dividendu? hvala svima

Ja znam: http://www.sda.hr/portal/f?p=100:41:1372521609372890::NO:RP::
u prošloj godini je bila isplata divinde u dva navrata – 29.lipnja i 30. studenog

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Hoće li Adris danas skočiti zbog dobrih vijesti o širenju posla?


Hoće li Adris danas skočiti zbog dobrih vijesti o širenju posla?

Najvjerojatnije nece. Evo, vec sada je vidljiv ponovni negativni trend na burzi nakon pocetnog skoka i euforije.


Hoće li Adris danas skočiti zbog dobrih vijesti o širenju posla?

skočit će , samo kamo.. [bye]

Cookie Monster

Društvo Adris Grupa d.d. dostavilo je obavijest da je dana 17.03.2008. godine steklo 500 vlastitih dionica serije ADRS-R-A koje čine 0,003 % temeljnog kapitala Društva i daju 0,005% glasačkih prava.

http://www.zse.hr/default.aspx?id=121

...Imperare sibi maximum imperium est...

antimoney:
” Hoće li Adris danas skočiti zbog dobrih vijesti o širenju posla?

naravno da nece, to znaci da cemo svi jesti samo ribu iz uzgoja [bye][bye],

jedino ako kuhar ne bude puskom probadao orade u kuhinji [lol] [lol] [lol]

DIONICE KAO ŠTO JE HDEL TREBA IZBACITI S BURZE JER SU ZAMKA ZA MANJINSKE DIONIČARE

New Report

Close