ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kada neka firma najavi mogućnost isplate dobre dividende npr od 8%, a istovremeno nema bilancu za stresne situacije, tržište će sigurno zanimati dividenda i ista će utjecati na cijenu.

Međutim ukoliko dođe do neisplate dividende tržište će naravno reagirati za taj iznos pa i više.

Kvaka je kod dionica koje su bilančno jake i nemaju masnu dividendu, a tržište ne prepoznaje ili ignorira dobru bilancu tada dividenda gotovo pa ne utječe na ništa. Adris je do nedavno bio na 500kn i sigurno nije kupovan zbog dividende niti je tržište na 480kn dodalo 20kn dividende.

Imamo jedan jdgt koji ima obratnu situaciju. Dividendna dionica koja ima dobar povrat i čija je cijena isključivo tu radi dividende. Bilo kakav konkurent da se pojavi cijena bi 50% doli. Ali tržište prihvaća taj rizik upravo zbog dividende.

Na zse je puno malih koji ne kupuju vrijednost nego misle pobijedit tržište na stečajušama.

Adris je sa svakim padom cijene zapravo sve bolja kupovina jer ga tržište previše kažnjava.

Tako je bilo i na Agrokoru kad je cijena pala za 100kn što je 1,6mlrd. Naravno ja sam tada kupovao Adrisov novac prije svega i p/e mi je bio nebitan.

Ali vrijeme će pokazati. O nekim kataklizmama i teorijama koje uključuju razdoblje duže od 1 god nitko ne može znati ništa pa tako ni tržište.

Zahtjeve za prijateljstvom odobravam ali ne odgovaram na pp.

Reći da Adrs je skup na 350 pa čak i na 300 je ….ne znam

Obzirom na vl dionice, Adrs na 300 bi imao TK ok 4,7 mlrd

Da bar dođe na tu cijenu.

Kolega Invest govori drugima kako neznaju, a kaže da je Adrs na 300 kn skup !!??

Treba li tu išta više dodati?? Meni se čini da ne!

poštovani ante909

sve što ste napisali stoji

Icapital daje analize kakve daje jer izgleda nema boljih

ante909, 20.04.2020. u 15:23

Kada neka firma najavi mogućnost isplate dobre dividende npr od 8%, a istovremeno nema bilancu za stresne situacije, tržište će sigurno zanimati dividenda i ista će utjecati na cijenu.

Međutim ukoliko dođe do neisplate dividende tržište će naravno reagirati za taj iznos pa i više.

Kvaka je kod dionica koje su bilančno jake i nemaju masnu dividendu, a tržište ne prepoznaje ili ignorira dobru bilancu tada dividenda gotovo pa ne utječe na ništa. Adris je do nedavno bio na 500kn i sigurno nije kupovan zbog dividende niti je tržište na 480kn dodalo 20kn dividende.

Imamo jedan jdgt koji ima obratnu situaciju. Dividendna dionica koja ima dobar povrat i čija je cijena isključivo tu radi dividende. Bilo kakav konkurent da se pojavi cijena bi 50% doli. Ali tržište prihvaća taj rizik upravo zbog dividende.

Na zse je puno malih koji ne kupuju vrijednost nego misle pobijedit tržište na stečajušama.

Adris je sa svakim padom cijene zapravo sve bolja kupovina jer ga tržište previše kažnjava.

Tako je bilo i na Agrokoru kad je cijena pala za 100kn što je 1,6mlrd. Naravno ja sam tada kupovao Adrisov novac prije svega i p/e mi je bio nebitan.

Ali vrijeme će pokazati. O nekim kataklizmama i teorijama koje uključuju razdoblje duže od 1 god nitko ne može znati ništa pa tako ni tržište.

ante

ja govorim o ekonomski utemeljenim pokazateljima, fluktuaciji vrijednosti kroz novčane tijekove. isplatom dividende vrijednost firme se smanjuje za isplaćeni iznos jer se utoliko smanjuje financijska imovina. Ali na drugu stranu, vrijednost firme se ne uvećava zadržavanjem dividende.

Generalno, mislim da sam uhvatio vašu logiku i razmišljanje u smjeru vrijednosti dionice na tržištu, što možda i ima logike. No, financijski ste u krivu. Ali nebitno, nećemo dalje zamarat forum.

Cijenu na burzi oblikuje više parametara a onaj glavni je odnos ponude i potražnje. Nekad to ima veze sa vrijednosšću a nekad nema.

Problem Adrisa u proteklom periodu je loše menadžersko upravljanje. Gubitak 1 mlrd kuna u Agrokoru je nedopustiv. Nagrađivanje menadžmenta vlastitim dionicama je stoga uvredljivo za male dioničare (obratite pozornost, godišnje se značajan dio dionica podijeli upravi). Aktualni problemi su, kao što sam ranije naveo: pad tržišnog udjela CROS (sa nekih 39% na 26% u par godina), utjecaj potresa na odštetne zahtjeve (neplanirani troškovi), ogroman problem sa izvozom za Cromaris (Italija je neznam, 80 % tržišta) a riba je vrlo osjetljiva roba; MAISTRA je isuviše preinvestirana, kroz nove hotele se “vjerojatno” izvlače novci jer su cijene otišle u nebo po m2, a generalno turizam ove godine je ajme kuku kako za Maistru nešto ipak manje za HUPZ. Sljedeća 2021 će biti osjetno lošija od 2019 bar što se profitabilnosti tiče.

Sve u svemu, nekoć sam bio dosta u Adrisu, prodao sam dosta, ostalo mi ješto još sitno..Ali ne sviđa mi se više ta priča.. Ima puno boljih opcija..

Naravno da se vrijednost firme ne uvećava neisplatom divedende ali ako je ta dividenda od svih sudionika percipirana kao 100% sigurna stvar onda se nešto malo ipak mijenja na stvari, a ta stvar je ono što je ovdje vama zbunjujuće, cijena dionice. Vama kao da je potpuno nebitno kolika je cijena, a meni je to srž investiranja. Ja bi volio da Adris popuši 2mlrd kn ako ću ja to kupiti na korekciji od 3mlrd i ako to ne ugrožava financije firme što ovdje nije slučaj.

Vi ne govorite o nikakvim ekonomskim pokazateljima, ništa niste naveli, koliko ima kapitala, koliko novca, koliko duga, struktura novca i duga jer imaju obveznica što može biti rizik u lošem scenariju, koliko očekujete gubitka u jednoj sezoni ako je turizam nula.

Gledajući investitorski opet će Adris među prvima naprijed jer ne ovisi o državi. A ako Adris bude imao problema onda će vam biti svejedno što posjedujete.

Adris ima ogromnu imovinu, ogromne financije, jako mali dug u odnosu na to.

Menadžment i ROE su tu gdje jesu, da je bolje i cijena bi bila veća ali konzervativnost prema dioničarima sad bi mogla doći na svoje jer će biti sigurno prilika za akvizicije u raznim branšama.

Država će morati sve na bubanj, ni Aci više ne mora biti strateški jer i nije. MMf neće razgovarati sa Ribičem i Severom i pravila će biti jasna, kao kod SLO banaka.

Naveli ste neke bolje prilike, ako je na zse i ako nije tajna baš me zanima. Nisu valjda nekretnine?

Ovo gore vezano za kupovinu se naravno odnosi ako imate pravilan odnos casha i dionica. To se valjda podrazumijeva jer nitko ne voli gledati da mu se topi kapital u poziciji full dionica.

Upravo vam korekcija daje priliku za bolji budući div prinos jer kad imate bilancu kao adris divka ide neovisno o neto dobiti jedne godine. Ne robujem dionici pa sam oslobodio novčanu poziciju za slučaj jačeg pada.

Adris je istina atraktivniji većim investitorima ali zato i jesu veći.

A ako netko sve ovo gleda u poziciji 100% dionice onda nema što tražiti na burzi. Takva zaljubljenost se kažnjava brutalno. Ipak treba malo iskustva za tajming i biti strpljiv.

uvijek sam bio na strani optimizma a to na burzi nije dobro, zbog toga imao gubitke teške  …sad je cash car….rasprodao prije pada sav adrs2  na oko 490-500.pa .ušo opet na oko 320..izašo na 390-400…..počinje globalna recesija..nafta opala u minus …sad navijam za debeli down…šansa nam se otvara kolege ..kao nedavno na 300…

strpljenje sada…..

ante909, 17.04.2020. u 14:41

Invest

Pokašavam približno izračunati koliki će minus Adris ostvariti u turizmu na način da sezone neće uopće biti. Prvo sam pogledao ukupne troškove prošle godine. Ukoliko nema sezone ti troškovi će biti bitno manji. Cromaris ima problema ali radi.

Cros nije gubitak nego ogroman amortizer za turizam i ostvariti će dobit. Sava u ovom trenutku nije bitna, tamo Adrs nije većinski ali firma će ipak ostvariti dobit, istina manju, kao i Triglav.

Ono što se zanemaruje je novčana pozicija Adrisa koja je dobrim dijelom i u obveznicama, međutim hnb i mirovinci će održati obveznice ipak stabilnima.

E sad, Adrs je na cijeni 380kn korigiran dvije mlrd kn, a vi procijenite koliki rizik to pokriva.

poštovani,

recimo adrisu zatrebaju obveznice/novci:  Ono što se zanemaruje je novčana pozicija Adrisa koja je dobrim dijelom i u obveznicama, međutim hnb i mirovinci će održati obveznice ipak stabilnima.

lex agrokor/nestale sastavnice agrokora s burze pa pošto je u nas sve moguće da ne bude neki lex obveznice pa vele čujte umjesto obveznica mi vam damo malo hepa malo ovoga malo onoga. Bilo bi dobro da za to dobijemo CO/ACI a na moje dionice vrijednost adrisa je uvijek negdje 500 kn i poslije kupovine hupz,marjana…

koliko vidim gosp.Invest vidi HT na 120 kn adris na 300 pa valjda i onda crobex na recimo 1000 bodova

Koliko vidite, a ne vidite dobro..

HT neće na 120, a Crobex neće na 1000.

stvar s cijenom je, da kad god uprava predloži dividendu, cijena već počne rasti. to ko ZABA proteklih godina. cijelo vrijeme 50kn, onda prijedlog dividende i onda brzo na 60kn. ako ideš kupovat na 60kn radi te dividende, što si napravio? zapravo si kupio za 55kn ono što si prije mogao kupit za 50kn ili manje, van ‘sezone dividende’. poanta je da se u povoljnom trenutku uđe i onda drži godinama, ignorirajući cijenu kao takvu, naravno pod pretpostavkom da financijska izvješća zadovoljavaju. zanimljivo kako se viđenja poptuno iste stvari kod različitih ljudi, tj. ulagatelja razlikuju. recimo kolega Ante se kao dioničar nada i veseli dividendi, a ja recimo uopće ne želim da mi ju ove godine isplati i jedna dionica koju imam. čak me nije veselio ni predujam ADPLa, ali eto, odmah sam ga reinvestirao u isti…a sve jer želim što jaču financijsku poziciju tih kompanija. taj novac ove godine, a iduće godine puno više treba njima, nego meni, a to je opet in ultima linea moj novac, jer sam ‘suvlasnik’ toga, ekonomski gledano. ja gledam kaj će iz svega toga bit za 4, 7, 10 i više godina, a ne 2021. i 2022. ako bude dobro 2021. – super. ako ne bude, ne zamaram se previše. Adris je dobar biznis, bez obzira što su popušili milijardu na Agrokoru. pa popušili su i drugi. ako ništa, sama činjenica da su im financijski rezultati 2019. tako dobri dvije godine nakon takvog brutalnog udarca 2017. nam dovoljno govori o snazi te kompanije. cijena? ako je biznis dobar, cijena će protekom vremena slijedit. da li smatram da Adris u ovome trenutku vrijedi 5 milijardi kuna? ne. iskreno, nemam pojma koliko vrijedi, ali imam predodžbu o tome da će za 8 godina vrijedit puno više. ta tržišna kapitalizacija je broj dionica pomnožen s trenutnom cijenom svake dionice. netko tko bi kupovao cijeli Adris ili već preko pola, morao bi platit masnu premiju na to. kolika bi ona bila, također ne znam. i u svemiru vrijede drugačiji zakoni za fiziku jako malog i fiziku jako velikog. tko bi otkrio kako povezat ta dva učenja, otkrio bi tajnu svemira i dobio ne jednu, nego 5 Nobelovih nagrada. tako i ovdje, drugačija pravila vrijede za nekog tko ima 3,000 komada ADRS2 i nekog tko kupuje 20 ili više posto kompanije. pa pogle samo Kraš kad je ekipa navalila. kao da je intrinzična vrijednost tog društva 500 ili više, a kud 1000 kuna…ne, to je bila cijena. vrijedi četristotinjak, tolko vrijedi…

koliko sam spreman platit za Adris? uložit sam spreman još više stotina tisuća kuna, ali ne iznad nekih 330 dionici. već 350 je napuhano. ispod 300 sumnjam da može, imovina im je prevelika, a dug premalen. ako CROS ne bude isplaćivao dobit, a ne bude, Adrisu neće sjedat cash kroz dividendu. oni imaju druge načine da iskoriste taj novac, ali kroz direktnu isplatu dobiti ne, bar kako stvari sada stoje. osiguranje je također dobar biznis. a ta riba iz Cromarisa može ić i drugdje, ne mora u Italiju. dobra roba sama sebe prodaje, ne bojim se ja za Cromaris. može to i u Japan, pogotovo sa ovako niskim cijenama nafte…još im Japanci plate prijevoz 🙂

New Report

Close