najniža na kojoj sam kupio ADRS2 je 316kn. ~330kn je neka realna cijena s gubicima koji će uslijedit. dugoročno, međutim, ovo ima izvrsnu budućnost. u biti rijetka prilika da se nudilo tako jeftino. 350 i iznad je po meni sve skupou ovome trenutku. opet, tko voli nek izvoli.
Znači vi mislite da Adris u ovom trenutku vrijedi oko 5 mlrd kn. To je 2,7 mlrd manje nego je tržište vrednovalo Adrs prije virusa.
Cros ima samo fin. imovine 8,650 mlrd kn, a Adrs ima 2/3 Crosa. To je 5,7 mlrd.
Istina je da ima financijske imovine, ali ne gleda se vrijednost nečega na temelju stanja financijske imovine.
Slika se treba puno šire gledati, treba pogledati i obveze.
Skloniji sam procjeni kolege yieldchasera, ali svakako je tržišna kapitalizacija od 7.7 mlrd kn je bila nerealno visoka.
I da, imam nešto sitno, vrlo sitno Adrisa..
I da, oni će biti jako pogođeni (i kroz Croatiu, i kroz Cromaris a posebno kroz HUPZ i Maistru).
Invest
Jako široko gledam sliku, vjerujte mi, dugo sam na burzi. Koje to obveze ima Cros? Zanemarive.
Cros ima ogromne tehničke pričuve koje se knjiže kao obveze, a koliko godišnje prosječno isplati štete možete i sami viditi.
Kakve veze ima to što će adris izgubiti turističku sezonu ako nećete promatrati i cijenu.
Adris i na 300kn će isto izgubiti sezonu. Ali na toj cijeni može izgubiti i 3 sezone.
Izgubio je Adris, za sada, i milijardu na Agrokoru. Nakon dvi godine to je anulirano. Nemojte gledati neto dobit.
Adris nama samo lovu u Cros.
I za kraj, novac je u ovakvim trenucima najvažniji dio imovine, a država će sada morati prepustiti Cros do kraja, nevoljko ali ipak.
Adris će iz ovoga izaći još jači jer drugi to neće moći, npr država. Zato očekujem da će država morati rasprodati sve osim Janafa, Hepa i sl. Stim da bi Hep mogao 49% u Ipo.
adris grupa ne može se uloviti ni za glavu ni za rep.
Poštovani,ima li netko analizu Icapitala
https://www.mojedionice.com/trg/IzvDionicariPromjeneSve.aspx?idNac=2&idDCar=5179
ADRIS grupa-PEG-P/E-ROA-ROE-CFO itd
|
HUPZ_R_A
Uloga financijskog direktora u upravljanju likvidnosti[uredi VE | uredi]
Održavanje likvidnosti i potpuna svijest o likvidnosti znači da financijski direktor(engl. Chief Financial Officer, CFO) može sa sigurnošću utvrditi da su sredstva na raspolaganju kada su i potrebna, da može predvidjeti tok novca i osigurati izvore u slučaju žurnih i iznenadnih potreba. U svrhu optimizacije gotovine na računu i istovremeno i kontrole stanja likvidnosti poduzeća, menadžeri kao nositelji odlučivanja, koristeći se trima razinama mjerila likvidnosti moraju donositi poslovne odluke. Upravljanje likvidnom imovinom zasniva se na permanentnoj ocjeni kvalitete obrtne imovine, tj. njezinog optimalnog obujma i strukture.[1]
Ukupna rentabilnost dionice
Ukupna rentabilnost dionice u omjer stavlja dobit po dionice (EPS) i tržišnu cijenu dionice (PPS). Što je omjer veći to je investicija u tu dionicu bolja.
PEG
PEG je skraćenica od Price/Earnings To Growth i tim pokazateljem se određuje vrijednost dionice uzimajući u obzir budući rast zarada društva. PEG je jedan od najčešćih pokazatelja za izračunavanje potencijalne vrijednosti dionice. Tumačenje PEG pokazatelja – što je vrijednost PEG-a manja to se smatra da je ta dionica podcjenjenija u odnosu na njezinu realnu vrijednost.
Odnos cijene i dobiti po dionici P/E (engl. Price/Earnings Ratio)
Odnos cijene i dobiti po dionici u omjer stavlja tržišnu cijenu dionice (PPS) i dobit po dionici (EPS). Što je omjer manji to je investicija u tu dionicu bolja.
Rentabilnost imovine društva – ROA
ROA pokazuje sposobnost tvrtke da korištenjem raspoložive imovine ostvari dobit. Računa se dijeljenjem neto dobitka umanjenog za dividende prioritetnih dioničara s ukupnom imovinom. Usporedbom ove stope s kamatnom stopom s kamatnom stopom može se zaključiti isplati li se tvrtki zaduživati jer je razlika između ROA i kamatne stope financijska korist od zaduživanja koja pripada dioničarima. Pokazatelj iznad 1 se smatra zadovoljavajućim.
Rentabilnost vlastitog kapitala (vlasničke glavnice) – ROE
Rentabilnost vlastitog kapitala (vlasničke glavnice) mjeri se dijeljenjem neto dobiti i vlastitog kapitala, tj. vlasničke glavnice. Što je omjer veći to je stanje u društvu bolje.
adris je iz zabe doveo dva financijska stručnjaka
prije nekih 5 godina poslije prodaje duhana pala je izvanredna dividenda
posuđeni novci agrokoru kojeg više nema
o dionici brine IC a dionica padne za 100 kn a dividende mršave a dionica sa najvećim potencijalom koju je D.vanđelić nazvao da ima financijski top/keš se od tada topi/investicije koštaju ko svetog petra kajgana
mene više interesira koliko je hupz i hilton zaradio u 1/2 mjesecu u zagrebu i dubrovniku nego ovaj naslov
jer zaštitne maske će proći i 5 mjesec vozimo daljehttps://www.poslovni.hr/hrvatska/capak-otkrio-da-se-vraca-javni-rijevoz-objasnio-kako-ce-raditi-kafici-frizeri-ali-i-kako-ce-izgledati-vjencanja-4227188
Invest
Jako široko gledam sliku, vjerujte mi, dugo sam na burzi. Koje to obveze ima Cros? Zanemarive.
Cros ima ogromne tehničke pričuve koje se knjiže kao obveze, a koliko godišnje prosječno isplati štete možete i sami viditi.
Kakve veze ima to što će adris izgubiti turističku sezonu ako nećete promatrati i cijenu.
Adris i na 300kn će isto izgubiti sezonu. Ali na toj cijeni može izgubiti i 3 sezone.
Izgubio je Adris, za sada, i milijardu na Agrokoru. Nakon dvi godine to je anulirano. Nemojte gledati neto dobit.
Adris nama samo lovu u Cros.
I za kraj, novac je u ovakvim trenucima najvažniji dio imovine, a država će sada morati prepustiti Cros do kraja, nevoljko ali ipak.
Adris će iz ovoga izaći još jači jer drugi to neće moći, npr država. Zato očekujem da će država morati rasprodati sve osim Janafa, Hepa i sl. Stim da bi Hep mogao 49% u Ipo.
ante909
tim bolje za vas.
naravno da se ne gleda samo dobit. bilanca je puno bitnija jer iz nje proizlazi RDiG.
CROS je u samo 1 godini izgubio tržišni udjel za >3%, trenutno je na 26,4 %.
To je jedan od ključnih pokazatelja, a što je još bitnije tendencija je nastavljena ili se nastavlja.
I ne bi se složio da je u cijenu uračunata propuštena sezona (cijena je trenutno 380 kn a ne 300 kako zazivate, možda je uračunata na 300 kn, da).
No, veliki je problem sljedeća sezona kada će ponovno trebati privlačiti goste, a cijene će neminovno pasti. Što to dalje donosi, ne treba napominjati.
Puno su uložili u Cromaris, koji je do sada radio vrlo dobar posao, ali to je stalo.. Izvoz u Italiju, glavno tržište, je stao. Kad će se pokrenuti, pitanje je. Do tada, samo čisti troškovi.
Ne bi se složio da je izgubljena milijarda na Agrokoru anulirana. Pa naravno da nije.
U zadnje vrijeme je jako puno loših odluka, investicije im probijaju sve gabarite te se penju u nebo (novi hoteli), plasiraju novac u rupe bez dna (Agrokor), sada sve ovo skupa sa koronavirusom…
Sve u svemu, cijena od 380 kn je previsoka za mene..A kako će tržište to ocijeniti, vidit ćemo..
Invest
Opet radite istu grešku. Cros gubi tržišni udio, sasvim očekivano ali ukupno tržište također snažno raste. Pitanje je koliko tržište vrednuje Cros i da li tu ima diskonta?
Cros book rapidno raste jer ne isplaćuju dividendu a tržište to ne prepoznaje za sada.
Inače mi book nije neki parametar ali ovdje je riječ o novcu i nekretninama.
Mislim svatko ima svoj način investiranja, ja volim za novac kupiti što veću vrijednost.
Ukoliko nema sezone neće troškovi biti kao da je ima. Valjda će i ove mjere amortizirati gubitak.
Pogledajte malo ukupnu fin imovinu Adrisa. Nemojte da vas ukupne obveze zavaraju jer je glavnina u teh pričuvama. Također Cros radi i reosiguranja.
Ako bi se kriteriji koje iznosite za Adris primijenili npr za Valamar baš me zanima vaša cijena.
Osobno mislim da će Valamar Az fond, a možda i neki drugi dokapitalizirati jer im bilanca nakon sezone neće biti bajna.
Pozz, čisto razgovaramo
Imam Adrs2
Recimo da Adris ne isplati dividendu. To je oko 300mil.kn koje neplanirano ostaju u firmi.
Naravno da bi ja kao dioničar volio da isplate divku ako bude zakonski dozvoljeno. Možda dogodine isplate duplo ako ne budu smjeli ove god.
Međutim samo vam želim ukazati koliko je adris fin moćan jer ovdje je tema cijena i rizik adrs.
Ukoliko ne isplate dividendu cijena bi trebala rasti, a ne padati . Iako nisam siguran da mnogi nebi i obratno percipirali.
Cijena na 380kn apsolutno pokriva potpuni gubitak sezone i to glatko.
ante909
Uhh, ovo apsolutno dokazuje neznanje..
Ako se dividenda ne isplati, cijena dionice bi trebala rasti? Ma iz kojeg razloga pobogu?
Cijena je formirana na temelju vrijednosti nečega, a sad da li će se dio financijske imovine isplatiti imateljima udjela kroz dividendu pa će cijena dionice za iznos dividende pasti, tržište će odrediti. Ali za rast u tome nema nikakvog logično temelja.
Pa nije tih 300 milijuna izvanredni prihod koji postaje dobit već je to uračunata dobit društva. Isplatom se imovina smanjuje. Zadržavanje dobiti imovina ostaje ista.
Žišku?
Kao što je i kolega Yieldchaser naveo, sve iznad 350 kn je prenapuhano. A čak i iznad 300.
Rezultati će biti vrlo loši..
Ali o tom potom..
Ovdje je cijena sad u odnosu na rizik. Ovo nije redovno stanje. Problem i je što treba znati ocijeniti da li je dividenda uračunata u cijenu. Adris je firma koja je dugogodišnji platitelj dividende. Međutim tržište to zapravo ne uračunava u cijenu nego ignorira. Razlog je vjerojatno što div prinos nije npr 7 % što bi onda automatski utjecalo na cijenu.
Treba razdvojiti Firmu i Dioničare. Firma neisplatom dividende postaje vrijednija , naravno govorim za slučaj Adris, a dioničari čengrizaviji. Međutim Jednogodišnjom neisplatom dividende firma zapravo treba biti manje korigirana za gubitak sezone.
Zamislite da Adris ne isplati dividendu idućih 5 godina od kojih u 4 posluje sa prosječnom dobiti. Kako bi tržište vrednovalo Adrs.
Dakle neisplatom svima očekivane dividende imamo novi moment u kojem firma ne isplaćiva 300 mil kn .
Tko kaže da je cijena na 380kn fer i da je u njoj uračunata premija za dividendu? Ja znam da nije.
Nisam razumio neznanje, možda jer je moj portfolio uglavnom Pevec i Adrs2.
I da, tih 300 mil kn bi mogli računati baš kao izvanredni prihod, obzirom na totalno pogrešno vrednovanje Adris na tržištu.
Da je cijena 300kn i firma odluči ne isplatiti dividendu jel bi tržište trebalo cijenu oboriti na 280 kn. Jer eto nema sezone i nema dividende, a koliko ima novca to nije bitno, ovo je zse.
Naravno da ne, tržište je u panici i ne prosuđuje dobro. Dakle u gornjem scenariju cijena bi svejedno trebala opet prema 380, a dividende nema. kako to?
Cijena nije uopće formirana na osnovu vrijednosti nečega, od kud vam to? Istina je da tržište uvijek ima pravo, zato i je tržište. Međutim tržište u pravilu nikada ne vrednuje fer, niti se na zse cijena formira na vrijednosti nečega, jer onda se nebi jedan ddjh tržio dugo vremena na 20kn a iz aviona se vidio bankrot, čak i u bilanci. Da li tržište prepoznaje vrijednost Crosa. Naravno da ne.
Psihologija mase, insajd fond trgovanje, neznanje, jaka nelikvidnost i dovodi do raznih prilika i neprilika na zse.