Nitko ne spominje ništa o 12,4 posto udjela Adrisa u Uljaniku, u svjetlu vrlo vjerojatnog stečaja. Mislim da nas očekuje dodatni pad od barem 10 posto nakon što situacija u Uljaniku ne postane jasnija. Mislim da kraj godine bilo koja od ADRS dionica neće imati brojku 4 kao početnu, previše je konkretnih gubitaka u neupravljanju portfeljima dionica drugih firmi, unatoč odličnim rezultatima sastavnica.
Da, užas, Uljanik je ono, stvarno ključni dio vrijednosti Adrisa. A da ne kažemo da i u CROS-u ima Uljanika, pitanje je hoće li CROS uopće opstati nakon ovog svega. 😀
Udio Adrisa i Crosa u vlasništvu Uljanika je minimalna s obzirom na veličinu Grupe, trebalo bi pitati po kojoj cijeni je lani i preklani knjižen taj udio vlasništva u konsolidiranom godišnjem izvještaju.
Malo matematike (ispravite me ako griješim):
Adris Grupa d.d. posjeduje 83.000 (odnosno 2,47%) dionica Uljanika (izvor: Moje Dionice). Ukoliko te dionice vrednujemo po BVPS Uljanika (recimo: po 600 kn), ispada da Adrisu u Uljaniku “visi” oko 50 M kn
Croatia Osiguranje posjeduje 333.332 (odnosno 9,93%) dionica Uljanika (izvor: Moje Dionice). Ukoliko i te dionice vrednujemo po BVPS Uljanika (recimo: po 600 kn), ispada da Croatia Osiguranju u Uljaniku “visi” oko 200 M kn. Uzimajući u obzir da Adris posjeduje oko 65% Croatia Osiguranja, ispada da Adrisu preko CO u Uljaniku “visi” oko 130 M kn
Znači: ako / kada dođe do “nulovanja” dionica Uljanika, Adris će morati rezervirati novih 50 M kn + 130 M kn = 180 M kn… to je puno (recimo: 20% magnitude Agrokora iz Adrisove perspektive) , ali NIJE “10% vrijednosti Adrisa” kao što neki “šaljivdžije” izvještavaju na forumu.
a uljanik je vlasnik atraktivnog zemljišta a kako je adris uopće došao u posjed tih dionica od uljanika
cijelu priču trebao bi napisati netko tko je upoznat sa pričom uljanik/adris jer priča je složenija i vuče se od prije dosta godina
Malo matematike (ispravite me ako griješim):
Adris Grupa d.d. posjeduje 83.000 (odnosno 2,47%) dionica Uljanika (izvor: Moje Dionice). Ukoliko te dionice vrednujemo po BVPS Uljanika (recimo: po 600 kn), ispada da Adrisu u Uljaniku "visi" oko 50 M kn
Croatia Osiguranje posjeduje 333.332 (odnosno 9,93%) dionica Uljanika (izvor: Moje Dionice). Ukoliko i te dionice vrednujemo po BVPS Uljanika (recimo: po 600 kn), ispada da Croatia Osiguranju u Uljaniku "visi" oko 200 M kn. Uzimajući u obzir da Adris posjeduje oko 65% Croatia Osiguranja, ispada da Adrisu preko CO u Uljaniku "visi" oko 130 M kn
Znači: ako / kada dođe do "nulovanja" dionica Uljanika, Adris će morati rezervirati novih 50 M kn + 130 M kn = 180 M kn… to je puno (recimo: 20% magnitude Agrokora iz Adrisove perspektive) , ali NIJE "10% vrijednosti Adrisa" kao što neki "šaljivdžije" izvještavaju na forumu.
Ispravljam te jer griješiš. Ne znam gdje si ti vidio da je book 600 kuna, možda -600 kuna. Kapital je negativan i taj minus je na razini grupe iznosio (1.833.662) milijuna kuna. Iliti 1,83 milijardi kuna.
To je manjinski udjel i to se ili vodi po nabavnoj vrijednosti ili mark to market. Za Adris je i po jednoj i po drugoj metodi, knjigovodstveni gubitak zanemariv.
Adris je došao tako da je 2012. sudjelovao u dokapu po 90 kuna (toliko je tada iznosila nominala), zbog rodoljubnih motiva.
Ljudi, Google je vaš prijatelj.
Adris je ušao sa 7,5 milijuna kuna, a Cros sa 25 milijuna kuna.
Ne mora Google, može i današnji Večernji list: “Adris Grupa je u procesu dokapitalizacije 2012. uložila milijun eura i tako stekla 2,7% Uljanika, ali je kupnjom CO u 2014. stekla dodatnih 10 Uljanika. – Kao izraz svoje socijalne odgovornosti i razumijevanja važnosti Uljanika za istarsko i hrvatsko gospodarstvo, pa i tradicije, pomogli smo ovu tvrtku, očekujući da će se pronaći dugoročno održivo rješenje. Budući da Uljanik u tome nije uspio i da se kriza nastavila, nadam se, da će Uprava i strateški partner uz pomoć ministarstva naći rješenje za održivost hrvatske brodogradnje i Uljanika – poruka je iz rovinjske kompanije”
Što god da su investirali, pogodili su bankrot, Agrokor i Uljanik.
Agrokor nije bankrotirao.
Samo je privremeno preotet