Dakle, Adrisov krimen je što ima dobit “samo” pola milijarde kuna godišnje? Eh, koliko firmi u Hrvatskoj bi danas potpisalo dobit od tih pola milijarde?
Dakle, Adrisov krimen je što ima dobit "samo" pola milijarde kuna godišnje? Eh, koliko firmi u Hrvatskoj bi danas potpisalo dobit od tih pola milijarde?
Adrisov je krimen što je to jedna od rijetkih kompanija u hrvatskoj koja zaista ima potencijal da bude nešto značajnije veće i Bolje,ali sa AV to se nažalost neće ostvariti.Već je iza nas izgubljeno desetljeće.
A vi sad možete opet ljepiti izvješća i čuditi se kako ovakva perspektiva ne raste na burze,jer zaboga oni zarađuju pola milijarde godišnje!:)Meni iskreno svejedno.
Pustite A.V., predsjednik uprave ima već prilično godina i uskoro će doći do promjene na vrhu, pa ćemo vidjeti kako će se onda vrednovati.
Ne mogu se nikako složiti da je desteljeće izgubljeno – ne vidim to niti u jednom financijskom ili poslovnom pokazatelju. Tvrtka je stabilna, ostvaruje redovno dobit, širi poslovanje. Pogledajte samo rezultate pojedinih kompanija – zar Maistra ili Cromaris ima izgubljene godine iza sebe? Pa ostvaruju stope rasta u dvoznamenkastim brojevima. CO također, okrenut je negativan trend… Jednostavo ne mogu pronaći razlog za toliki pesimizam kada je Adris u pitanju, već dapače…
Pustite A.V., predsjednik uprave ima već prilično godina i uskoro će doći do promjene na vrhu, pa ćemo vidjeti kako će se onda vrednovati.
Ako već trebamo izdvojiti samo jednu osobu zaslužnu za izgradnju ovako jakog i potentnog Adrisa onda je to svakako AV, tu se slažem.
Izgubljeno desetljece. Usporedbe radi Maistra je tek ove godina napunila 10 godina. U zadnjih 10 godina je Adris napravio potpunu transformaciju iz duhanske industrije u turizam+osiguranje+proizvodnja hrane.
Apsolutno bih se slozio sa time da je tempo trebao biti brzi (recimo meni je neshvatljivo zasto se ne forsira preuzimanje ostatka CROS) ali pricati o tome kako je izgubljeno cijelo desetljece i slicne stvari samo zato jer se odabire razdoblje od tocno 10 godina sto se poklapa sa ATH na pocetku tog razdoblja je neozbiljno. Osobno smatram da dionica vec neko vrijeme napreduje ispod ocekivanja, ali isto tako rijetka su ulaganja u kojima mirnije spavam sa planom da ne diram godinama.
Ako već trebamo izdvojiti samo jednu osobu zaslužnu za izgradnju ovako jakog i potentnog Adrisa onda je to svakako AV, tu se slažem.
[/quote]
Baš naprotiv. On je najslabija karika i glavni razlog zašto dionica nije bar duplo vrijednija.
Izgubljeno desetljece. Usporedbe radi Maistra je tek ove godina napunila 10 godina. U zadnjih 10 godina je Adris napravio potpunu transformaciju iz duhanske industrije u turizam+osiguranje+proizvodnja hrane.
Apsolutno bih se slozio sa time da je tempo trebao biti brzi (recimo meni je neshvatljivo zasto se ne forsira preuzimanje ostatka CROS) ali pricati o tome kako je izgubljeno cijelo desetljece i slicne stvari samo zato jer se odabire razdoblje od tocno 10 godina sto se poklapa sa ATH na pocetku tog razdoblja je neozbiljno. Osobno smatram da dionica vec neko vrijeme napreduje ispod ocekivanja, ali isto tako rijetka su ulaganja u kojima mirnije spavam sa planom da ne diram godinama.
Adrisov ATH je bio oko 600 kn,ako uspoređujemo dobit u zadnjih 10 godina vidjet ćemo da je ista manja oko 20% nego u tom razdoblju prije svjetske krize.
Maistra ima vrhunske hotele,ali očito da se tu moglo puno više postići za dioničare u odnosu na uloženo/dobiveno.
AV je čovjek koji je devedesetih imao vrlo dobre veze u politici,pa čak i rodbinske,sa smislom za posao svakako,u okruženju gdje je bio kao riba u vodi ,pogodovali su mu tadašnji zakoni kojima je stvorio monopol radi kojih je TDR tužen sa strane BAT-a.To je bilo izuzetno plodonosno razdoblje i za duhansku industriju općenito u svijetu,profiti su bili fantastični dok nisu države odlučile da je red da se i one omaste.
I to bi bilo to,zašto je AV zaslužan za zlatno razdoblje TDR-a.Nakon kraja tog rođačkog kapitalizma,kad su mu okolnosti prestale ići na ruku u zadnjih 10 godina imamo pad,dolazi konkurencija,AV više troši nego zarađuje,potpuno krivo procijenio i budućnost duhanske industrije,investirao nepotrebno milijarde u novu tvornicu cigareta,Iran,Agrokor….naprosto ne vidim u čemu je on tako uspješan da ga favorizirate kad a) nema monopol,b)nema više profitne marže jednake onima što postižu dileri droge i c)podršku politike.
I eto nastavka paušalnih ocijena… troši više nego što zarađuje netko tko svake godine posluje s dobiti od pola milijarde kuna? I opet ponavljam pitanje, koja to HR tvrtka ne bi pristala biti u poziciji Adrisa (mislim na operativne i financijske rezultate)?
I eto nastavka paušalnih ocijena… troši više nego što zarađuje netko tko svake godine posluje s dobiti od pola milijarde kuna? I opet ponavljam pitanje, koja to HR tvrtka ne bi pristala biti u poziciji Adrisa (mislim na operativne i financijske rezultate)?
Kolega,ostavite se investiranja,zbilja,zar je nekoga zaista briga koja to tvrtka ne bi pristala biti u poziciji Adrisa?Spomenuli ste to barem triput…potpuno nebitno uz obaveznih pola milijarde:).Ne znam za ostale,ali mene jedino zanima cijena dionica i zašto ista raste/ne raste.
To bi ja želio čuti,zašto ulagači po vama već 10 godina zanemaruju ovaj vrhunsko vođeni podcijenjeni biser nad biserima od pola milijarde?Nikad čuli za njega ili što?:)
Svi bismo trebali zahvaliti kolegi na stalnom crnjenju ovdje.
Kako bismo inače mogli kupovati ovo ovako jeftino??
Kad uspiju naplatiti dobar dio pozajmice i proknjiže to kao izvanredan prihod, bit će igre najbržeg prsta (tko će prije kupiti)!
A mogli bi isplatiti i malo izvanredne dividende kao naknadu za sve ovo pretrpljeno zadnjih godinu dana..