Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 11,04 | 9.494 | 860 | 11,00 | 11,20 | -1,35% |
Ovdje je raj za špekulante.
Pitanje je samo radi li se o privremenoj korekciji para EUR RUB ili povratku na omjer 1:30…
Skoro sav odgovor leži u kretanju cijene nafte.
Donesen je prvi dogovor OPEC-a i ne OPEC-ovaca o rezanju proizvodnje u zadnjih x godina.
No brainer.
Čitam jučer da se rusiji sprema novi set sankcija od strane SAD-a, kako će se to odraziti na poslovanje u Rusiji?
Da li je uopće bitno?
Osovina Putin Trump bi mogla biti jača nego mnoge političke osovine iz prošlosti poput Reagan – Thatcher
Ako je uopće točno da će se uvesti neke nove sankcije (što sumnjam) pitanje je kako će se odraziti na auto industriju.
Kupnja vozila u Rusiji ovisi o domaćoj snazi ekonomije i izvozu sirovina, koje sada rastu u cijeni.
Vrlo jednostavno.
Ponavljam 11 mjesec je bio prvi mjesec YoY koji pokazuje porast prodaje vozila u Rusiji nakon dvije godine.
Treba pratiti 12 mjesec prodaje vozila u Rusiji i ako pokazuje 0 ili oko 0 YoY to je floor.
To je onda jako bitno.
[/quote]
Od one pive na MIT-u, moram ti priznat da pratim ovaj ADPL, ali još uvijek ne znam što da mislim…
Da je cijena oko 100kn kao onda dok smo razgovarali o tome vjerojatno bi manje razmišljao…
Od one pive na MIT-u, moram ti priznat da pratim ovaj ADPL, ali još uvijek ne znam što da mislim…
Da je cijena oko 100kn kao onda dok smo razgovarali o tome vjerojatno bi manje razmišljao…
zašto baš oko 100kn, a ne npr. 80kn ili 130kn? ako može bar neki grubi račun kako ste došli do toga?
Dobre vijesti.
Očekuje se rast prodaje vozila u 2017 u Rusiji.
11 mjesec je bio u blagom plusu, 12 u blagom minusu – floor se našao ( moje mišljenje).
http://www.reuters.com/article/russia-autosales-idUSR4N1EP010
Jedna lijepa vijest indirektno vezana uz poslovanje AD Plastika, Smart je u prošloj godini ostvario svoju rekordnu godišnju prodaju (144.479 vozila, rast od 21% u odnosu na godinu ranije).
http://media.daimler.com/marsMediaSite/en/instance/ko/Mercedes-Benz-climbs-to-the-top-of-the-premium-segment-in-20.xhtml?oid=15205636&ls=L2VuL2luc3RhbmNlL2tvLnhodG1sP29pZD00ODM2MjU4JnJlbElkPTYwODI5JmZyb21PaWQ9NDgzNjI1OCZib3JkZXJzPXRydWUmcmVzdWx0SW5mb1R5cGVJZD00MDYyNiZ2aWV3VHlwZT10aHVtYnM!&rs=3
Ovo je izuzetno pozitivno u prvom redu za imidž cijele tvrtke (suradnja s brendom iz premium kategorije i to na uspješnom modelu), a i potvrda da se kvalitetom može odgovoriti zahtjevima koje postavlja Daimler. Nedugo je na stranicama ZSE objavljena vijest da s početkom 2017. godine počinju isporuke za dodatni posao dobiven u sklopu projekta Edison upravo na modelima Smart fortwo i Smart forfour.
Također, nije nebitno za spomenuti da je konačno došlo i do stabilizacije na ruskom tržištu. Nakon rasta od 0,6% u studenom, danas je objavljeno da je u prosincu zabilježen pad prodaje od 1%.
http://europe.autonews.com/assets/PDF/CA108217128.PDF
http://europe.autonews.com/assets/PDF/CA108610112.PDF
Međutim, ako pažljivije pogledamo rezultate za studeni i prosinac možemo primjetiti da su upravo ključni kupci ADPL-a odradili jako dobar posao (Avtovaz rast prodaje od 18,2% i 17,8% u studenom i prosincu, Renault rast prodaje od 12,6% i 15,3%).
Iskreno, za sada ne očekujem velike pozitivne efekte od ruskog dijela poslovanja, ali smatram da će se u narednim kvartalima postepeno povećavati udio prihoda od poslovanja u Rusiji u sumi ukupnih prihoda grupe (trenutno su na razini oko 24%).
Vidim da ste novu godinu započeli s optimizmom. I ja sam bio optimističan već kod Q3, ali je ispalo da je moj optimizam bio bez pokrića.
Uglavnom, u TOP 10 dolazi do određenih pomaka. Ne sviđa mi se što čak tri pozicije prodaju dionice, a samo jedna skuplja.
Jubito,
ja radi sebe uvijek nastojim realno sagledati dostupne vijesti i činjenice, te temeljem toga predvidjeti smjer budućeg kretanja poslovanja. Možda zvučim optimistično, ali mislim da ovdje ima podloge za optimizam. Istina je da bih volio da je ova dionice više povukla u proteklom razdoblju, međutim u posljednje dvije godine sam naučio da treba biti strpljiv i da je potrebno vrijeme da dionica odreagira na određenu vijest.
Uzmimo na primjer vijest o prodaji tvornice u Lugi, dionica na to uopće nije reagirala. S obzirom da ta tvornica nikada nije davala očekivane rezultate usprkos svim ulaganjima, za mene je prodaja najbolje rješenje i vijest. Naravno, nepoznanica je za sada cijena po kojoj je prodaja realizirana, međutim određeni podaci se mogu vidjeti i u bilanci za Q3/2016, recimo stavka zajmovi dani poduzetnicima u kojima postoje sudjelujući interesi u iznosu 36.435.994 kn. Taj iznos je tijekom godine prebačen iz dugotrajne finan. imovine i kratkotrajnu finan. imovinu, tako da se ovdje sasvim sigurno radi o akumuliranoj pozajmici ovisnom društvu u Lugi (kada je uprava ADPL-a odlučila da se ide s prodajom društva u Lugi, taj iznos se počeo tretirati kao kratkotrajna finan. imovina).
Znači, ADPL će ovom transakcijom direktno profitirati na najmanje 3 načina:
1. od prodaje ovisnog društva u Lugi (cijena je za sada nepoznanica)
2. od povrata pozajmice (36,5 mln kn) čime će matica doći u sasvim solidnu cash poziciju
3. neće više biti ulaganja u društvo koje manje više stalno generira gubitak ili neće biti novih pozajmica radi financiranja tekuće likvidnosti
U konačnici nije nebitno reći da je prodajom ovoga društva smanjena izloženost ruskom tržištu.
Što se tiče ulaganja fondova, mislim da se tu slažemo da puno prirodniji rast imaju one dionice gdje u vlasničkoj strukturi fondovi imaju manje udjele ili ih uopće nema.
Na kraju bih naglasio da se ovaj moj post, kao i svi prethodni, ne shvati kao nagovor na kupnju ili prodaju dionica ADPL. Ja svoje analize radim u uskom krugu bliskih suradnika, tako postoji mogućnost krivih procjena i pogrešaka.
Mercedes ulaze 300 m.eur u podmoskovlju
Onim _upcima amerima usprkos! Sve su to političke igrice, ali kapital ne zna granice.. po dobroj staroj teoriji ide tamo gdje se najlakše oplodi
Fućka se Merkelici, ona igra svoju igru!
Na kraju bih naglasio da se ovaj moj post, kao i svi prethodni, ne shvati kao nagovor na kupnju ili prodaju dionica ADPL.
Ne bojte se. Nema opasnosti 🙂
Samo kratak podsjetnik: cijena ADPL na ZSE je u protekloj godini (30.12.2015-30.12.2016) porasla sa 98 kn na 138 kn (ugrubo 40%, da ne kompliciramo) i tvrtka je isplatila 12 kn dividende. Uz to poslovanje bilježi napredak na svim poljima (racionalizacija troškova, novi poslovi, smanjena izloženost rusiji, stabilna dobit). Pa zar to nije dosta za jednu godinu ? Ja potpisujem unaprijed takav razvoj i ove godine …
Disclaimer: imam ADPL u solidnim količinama …
Samo kratak podsjetnik: cijena ADPL na ZSE je u protekloj godini (30.12.2015-30.12.2016) porasla sa 98 kn na 138 kn (ugrubo 40%, da ne kompliciramo) i tvrtka je isplatila 12 kn dividende. Uz to poslovanje bilježi napredak na svim poljima (racionalizacija troškova, novi poslovi, smanjena izloženost rusiji, stabilna dobit). Pa zar to nije dosta za jednu godinu ? Ja potpisujem unaprijed takav razvoj i ove godine …
Disclaimer: imam ADPL u solidnim količinama …
I dobila nagradicu na najveći porast cijene.
http://zse.hr/default.aspx?id=75153