Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 11,04 | 9.494 | 860 | 11,00 | 11,20 | -1,35% |
Zanimljiva vijest …
http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/Hkobn8dfp8wCLVMfdBGdYQ==.pdf
e, sad je pitanje: da li im lova treba za neku akviziciju ili investiciju, ili ćemo u 2017 dobiti pozamašniju dividendu na račun dobiti iz 2016 (jer ovaj prihod ulazi u dobit 2016) ? Jedva čekam daljnje vijesti iz ADP-a, da vidimo o čemu se tu radi ….
mogli su prodati za 15 dana pa bi ušlo u 2017 kao prihid a porez na dobit je manji 2 % sljedeće godine,
nigdje ne piše koliko su para dobili za li netko ??
za koliko su prodali, to ćemo saznati u FI2016 za dva mjeseca, tamo će pisati koliki su prihodi od prodaje dionica. možda su namjerno prodali u 2016 kako bi se nabildala dobit za 2016 da se može isplatiti fina dividendica … da su prodali nakon nove godine, moglo bi se to isplatiti tek u 2018-toj … naravno, to je samo moje razmišljanje, nije nagovor na ništa … iako bih više volio da se ta lova upotrijebi za otplatu kredita i da se čim više smanji glavnica, jer love iz redovnog poslovanja ima dovoljno, koliko vidim …
Nisam siguran da je to dobra vijest, bar je ja trenutno tako ne doživljavam dok ne dobijemo opširnije pojašnjenje, ako ga uopće dobijemo. Uglavnom, ostaju bez dijela prihoda.
Ovdje je informacija o početku primjene predmetnog Joint Venture ugovora:
Vaš link …
Ova analiza nije najnovija, ali će poslužiti:
Vaš link …
EURO APS Rumunjska i FADP Luga Rusija zajednička su ulaganja Faurecia automotive Holding i AD Plastika. S vlasničkim udjelima od 50% i 40% oba ulaganja čine vrlo važan dio grupacije ADPL. Gledajući s aspekta prihoda od prodaje pridružena društva veća su od ADPL grupe. Društvo EURO APS donosi ADPL značajan profit i osigurava stabilne novčane tokove, budući da kompanija gotovo cjelokupan profit isplaćuje kroz dividendu vlasnicima. U 2013. pridružena društva EAPS i FADP činila su gotovo 60% ukupnih konsolidiranih poslovnih prihoda grupe.
Moguće da im ta tvrtka donosi gubitak i probleme, možda su procijenili da treba smanjiti izloženost Rusiji. Možda stvarno planiraju neku drugu investiciju. Tko će ga znati.
Ako je ADPL koji posluje sa stalnom i dobrom dobiti, i ima dividendu bolju od mnogih, sumnjam da bi napravili nešto što bi im pokvarilo poslovanje, što i napominju u objavi na ZSE, da nema utjecaja na rezultate.
Malo sam sad istraživao po netu, prema primjerima koje sam našao, ispada da ova prodaja ne ide u prihod od prodaje dionica i samim time se ne iskazuje u RDiG, već će se u bilanci prikazati kao kapitalni dobitak, te samim time nema utjecaja na rezultat poslovanja u 2016 godini. To je iz razloga jer se ne radio o dionicama stečenim na burzi već o dionicama tvrtke kćeri. Primjer na kojem temeljim ovo napisano je ovdje https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18307
Ako netko zna bolje pojasniti ovaj poslovni događaj, te njegove implikacije na postojeće dioničare, samo naprijed, bio bih zahvalan …
Inače, ADPL je u predmetnu tvrtku kćer uložio 4 mil. eur, cca 30 mil. kn …
…
Moguće da im ta tvrtka donosi gubitak i probleme, možda su procijenili da treba smanjiti izloženost Rusiji. Možda stvarno planiraju neku drugu investiciju. Tko će ga znati.
Mislim da je ovo sukus prodaje – Luga, koliko znam, nikad nije “isporučivala” očekivane rezultate u smislu dobiti, a EAPS je nosio veliku većinu od tih gore spomenutih 60% i taj dio zasigurno neće u prodaju… Kaluga je očito perspektivnija, pa ne vjerujem da će do daljnjeg prodavati ni Kalugu, ni ulaznu bazu – lokaciju pored Togliattija…
Premda, znamo – prava cijena otključava svaka vrata…
Malo sam sad istraživao po netu, prema primjerima koje sam našao, ispada da ova prodaja ne ide u prihod od prodaje dionica i samim time se ne iskazuje u RDiG, već će se u bilanci prikazati kao kapitalni dobitak, te samim time nema utjecaja na rezultat poslovanja u 2016 godini. To je iz razloga jer se ne radio o dionicama stečenim na burzi već o dionicama tvrtke kćeri. Primjer na kojem temeljim ovo napisano je ovdje https://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=18307
Ako netko zna bolje pojasniti ovaj poslovni događaj, te njegove implikacije na postojeće dioničare, samo naprijed, bio bih zahvalan …
Inače, ADPL je u predmetnu tvrtku kćer uložio 4 mil. eur, cca 30 mil. kn …
ili kror rdg pa u dobit/gubitak tekuće godine ili kroz sveobuhvatnu dobit pa u rev rezerve ili kapitalnu dobit minus odgođena porezna obveza.
u svakom slučaju, ta imovina je bila knjižena kao fin imovina u vrijednosti xy, sad će biti knjižena kao novac u vrijednosti xy (kupoprodajna cijena) – plus ili minus izmedu prije i sada mora nekako biti iskazan.
tvrtka je dobro poslujuća, za pretpostaviti je da je adpl ubrao više no što je bio uložio, inače ne vidim poslovnu logiku kad tvrtka dobro stoji.
Evo novih poslova:)
http://zse.hr/default.aspx?id=75290
Rublja jača naspram eura.
Zadnji odnos je 62.90 rublje za euro.
Neloše.
Ovdje je raj za špekulante.
Pitanje je samo radi li se o privremenoj korekciji para EUR RUB ili povratku na omjer 1:30…
Čitam jučer da se rusiji sprema novi set sankcija od strane SAD-a, kako će se to odraziti na poslovanje u Rusiji?
Čitam jučer da se rusiji sprema novi set sankcija od strane SAD-a, kako će se to odraziti na poslovanje u Rusiji?
Da li je uopće bitno?
Osovina Putin Trump bi mogla biti jača nego mnoge političke osovine iz prošlosti poput Reagan – Thatcher
Ako je uopće točno da će se uvesti neke nove sankcije (što sumnjam) pitanje je kako će se odraziti na auto industriju.
Kupnja vozila u Rusiji ovisi o domaćoj snazi ekonomije i izvozu sirovina, koje sada rastu u cijeni.
Vrlo jednostavno.
Ponavljam 11 mjesec je bio prvi mjesec YoY koji pokazuje porast prodaje vozila u Rusiji nakon dvije godine.
Treba pratiti 12 mjesec prodaje vozila u Rusiji i ako pokazuje 0 ili oko 0 YoY to je floor.
To je onda jako bitno.