Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 11,04 | 9.494 | 860 | 11,00 | 11,20 | -1,35% |
To mi je poznato i pogledam ponekad tu korelaciju, ali Vi ste napisali da će rublja ići dolje naspram eura. Pretpostavljam da ste htjeli napisati da će rublja ojačati u odnosu na euro, a ne suprotno?
EURRUB znaci koliko rub za euro. U tom paru nize znaci bolje jer se dobije manje rublje za euro. Primjerice sada je na 67,7 a bilo je na 90.
ADP-ESOP d.o.o. otpustio 1800 dionica.
Sljedeći radni dan su otpustili 80000 dionica.
Znači sva ekipa koja radi tamo radije uzme cash nego da drži dionicu. Vrlo ohrabrujuće.
Znači sva ekipa koja radi tamo radije uzme cash nego da drži dionicu. Vrlo ohrabrujuće.
Pa naravno.
Godinama su čamili u ovoj dionici i sada imaju priliku naponon izaći. I to s dobitkom.
Novac u ruci ili papir na serveru…
Kolege
mislim da dižete paniku nepotrebno. Ako se vratite malo unatrag (5 godina), naći ćete ovaj dokument pod novosti: http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/xfYNsnlMQVB7d91QmNOHeg==.pdf
iz istoga je vidljivo da je tadašnja uprava kupila kroz ESOP 82.800 dionica na kredit 5-10 godina. Obzirom da protekli tjedan nije bilo na burzi tolikog prometa (82.193 kom koliko je ESOP otpustio), ja iz toga zaključujem da su navedene osobe otplatile kredit i da su samim time navedene dionice prešle u njihovo vlasništvo, tj . isknjižene sa ESOP-a na stvarne vlasnike. Naravno, to je moguće jedino provjeriti na način da netko ima knjigu dioničara pred otpuštanjem i nakon otpuštanja, te da provjeri stanje navedenih osoba iz navedenog dokumenta. Nekako sumnjam da se baš pojavio neki veliki kupac koji je van burze kupio 82.193 dionice i da je to novi igrač na sceni, jer sve ostalo bi se vidjelo u prvih 10 (10 igrač ima 92.248 komada), tako da po meni razloga za paniku nema. E sad, da li bi ESOP trebao izvijestiti o promjenama ili ne, mislim osobno da ne jer koliko sam upućen u zakonske odredbe, ništa ga na to ne obvezuje. Naravno, sve ovo bi se dalo i razjasniti na način da se piše upravi, pa ako se kome da i ako odgovore … neka podijeli sa nama ostalima. Disclaimer: imam ADPL u dovoljnim količinama i ovo nije nagovor na ništa, samo logično razmatranje činjenica.
Vezano za ADP-ESOP d.o.o.
Kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva izvršeno je brisanje tereta fiducijarnog vlasništva sa ADP-ESOP d.o.o. za one radnike koji su u studenom 2016. godine u cijelosti otplatili kupoprodajnu cijenu dionica, čime su navedeni radnici postali punopravni vlasnici predmetnih dionica.
Obzirom da protekli tjedan nije bilo na burzi tolikog prometa (82.193 kom koliko je ESOP otpustio), ja iz toga zaključujem da su navedene osobe otplatile kredit i da su samim time navedene dionice prešle u njihovo vlasništvo, tj . isknjižene sa ESOP-a na stvarne vlasnike.
Bravo, mjanko5, na iznesenom razmišljanju i informaciji. Sada je samo pitanje hoće li novi vlasnici prodavati svoje dionice ili će ih dalje držati. Pretpostavljam da je nakon 5 godina čekanja teško odoljeti zovu gotovine…i reći, još ću držati…
Obzirom da protekli tjedan nije bilo na burzi tolikog prometa (82.193 kom koliko je ESOP otpustio), ja iz toga zaključujem da su navedene osobe otplatile kredit i da su samim time navedene dionice prešle u njihovo vlasništvo, tj . isknjižene sa ESOP-a na stvarne vlasnike.
Bravo, mjanko5, na iznesenom razmišljanju i informaciji. Sada je samo pitanje hoće li novi vlasnici prodavati svoje dionice ili će ih dalje držati. Pretpostavljam da je nakon 5 godina čekanja teško odoljeti zovu gotovine…i reći, još ću držati…
[/quote]
hm… zašto tako mislite? npr. ja imam dionice i više od 5 godina, pa ne osjećam još nikakav zov gotovine. a kupila sam ih jeftinije nego esop-ovci… ako uračunate i to da su oni imali neku kamatu, mogu reći čak bitno jeftinije 🙂
Evo, vrlo jednostavna računica: ako uzmemo bilo koji kreditni kalkulator na net-u (zanemarimo sad tipove obračuna kredita), on kaže da je dionica plaćena 120 kn na 5 godina uz 6% kamate koštala 139,2 kn. Kroz taj period (od februara 2012 do danas ADPL je na ime dividende isplatio ukupno 36 kn po dionici, što daje prinos od 25,86% za period od 5 godina. Obzirom da se radi o bivšim i sadašnjim članovima uprave i NO, koji imaju sasvim solidna primanja, a i na izvoru su informacija, sumnjam da će se itko od njih baciti u sumanutu rasprodaju teško stečenih dionica (mislim financijski teško, moj ulaz je npr. cca 98 kn na solidnoj količini). Pitanje: da li biste osobno rasprodavali u takvoj situaciji, 26% prinosa u 5 godina, recimo da je cijena tu negdje oko 140 kn ? Ja ne bi, a sumnjam da će i uprava …
Disclaimer: imam ADPL u dovoljnim količinama i ovo nije nagovor na ništa, samo logično razmatranje činjenica.