Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 10,56 | 28.153 | 2,665 | 10,55 | 10,70 | 0,95% |
Mislim da je dosta investitora (uključujući i mene) računalo na te prihode od početka sljedeće godine, s obzirom da proizvodnja Clia u Revozu prema najavama kreće u veljači 2017. Moram priznati da mi nije sasvim jasno zašto njihove isporuke kreću tek od kolovoza 2017.
Tako je. Nisam siguran je li ovo nešto stvarno novo ili je to samo službena potvrda onoga što smo već ranije znali (najava početka proizvodnje Clia u Revozu u veljači 2017.).
Zašto tek od kolovoza 2017.? Možda jednostavno kasne u pripremi i organizaciji proizvodnje? inače, neobičan termin. U kolovozu su svugdje kolektivni godišnji odmori. 🙂
i tako će ADPL kupovati vlastite dionice jer je istekao ESOP a to su uglavnom kupovali glavonje iz firme i sasvim malo radnici pa će firma kupovati dionice po ovoj visokoj cijeni i potrošiti svu dobit na otkup a dividendu ćemo dobiti tko zna koje godine.bitno je da se šefovi riješe dionica.
i tako će ADPL kupovati vlastite dionice jer je istekao ESOP a to su uglavnom kupovali glavonje iz firme i sasvim malo radnici pa će firma kupovati dionice po ovoj visokoj cijeni i potrošiti svu dobit na otkup a dividendu ćemo dobiti tko zna koje godine.bitno je da se šefovi riješe dionica.
To je pretpostavka ili provjerljiva informacija?
E, pa ja bih rekla upravo suprotno. Glavonje su dizale kredite za kupnju esop dionica i treba im baš vrlo izdašna dividenda kako bi mogli otplaćivati astronomske rate kredita. Ili, ako pretpostavite da žele izaći, trebat će im bar 20-30% viša cijena od ove. Obzirom po koliko su kupovali, te na kamatu, ne bih rekla da im se isplati izlaziti po ovoj cijeni.
Bogata, očito imaš dobar uvid u to po koliko su kupovali. Reci nam po kojim cijenama i ako znaš, tko?
koliko me sjećanje služi u dividendi su unazad 5 godina dobili 36 kuna i 20 kuna razlika u cijeni daje iznos 56 kuna a plaćali su 120 kuna pa vi izračunajte dobit.i zašto su baš ove godine odlučili kupovati za trezor zašto nisu kupovali prošlih godina kada se moglo kupiti po 90 kuna .mogli su kupnjom držati na 120 kuna pa cijena ne bi ni pala na 80.sada oni idu kupovati kada je cijena na plafonu a dobit od lani porasla za samo 4%.
Kolega Samgal,
mislim da većinu toga što ovdje navodite ipak samo nagađate. Iz vaše izjave ”da će firma svu dobit potrošiti na otkup dionica” je vidljivo da uopće ne poznajete materiju. Sam čin kupnje vlastitih dionica ili dionica neke druge tvrtke utječe na bilancu i novčani tijek, ali što se tiće RDG-a je neutralan tj. nema utjecaja na dobit tvrtke. Tek kada vrijednost dionice počne rasti ili padati dolazi do prihoda ili rashoda od stjecanja dionica što onda povečava ili smanjuje dobit.
Također, navodite da su vlasnici dionica prema vašem izračunu sa današnjom cijenom ostvarili cca 55 kn zarade. Dionice u sklopu ESOP programa su kupovane po cijeni 120 kn s rokom otplate 5-10 godina uz godišnju kamatnu stopu 6%, tako da bih rekao da je dobit daleko manja. Cijena dionice na burzi u vrijeme provođenja ESOP-a se kretala u rasponu 100 – 110 kn.
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/6WujcBtSSYt3cDysvi40AQ==.pdf
Naravno, uvijek treba računati s činjenicom da će biti određen broj onih koji će nakon 5 godina čekanja htjeti unovčiti svoje dionice bilo da su zadovoljni ili nezadovoljni ostvarenom zaradom.
Bogata, očito imaš dobar uvid u to po koliko su kupovali. Reci nam po kojim cijenama i ako znaš, tko?
Naravno da imam uvid.
I tko je kupio, i po kojoj cijeni, i u kojoj količini. Kad znate uz koju kamatu je išao kredit, i na koji rok otplate, znate otprilike i mjesečnu ratu/anuitet, te ukupni trošak financiranja.
Npr kao prvu stvar možete uočiti ogromni nesrazmjer između mjesečne rate i mjesečnih primanja “glavonja” (koja se mogu pretpostaviti također temeljem javno dostupnih podataka i malo zdravog razuma). Uglavnom, zaključak je da se rata teško može otplaćivati mjesečnim primanjima.
Znači, to su sve javne i dostupne informacije, treba se samo malo potruditi, pronaći ih i povezati.
I na kraju – neću vam dati ribu, nego ću vam pomoći da je ulovite (nadam se da sam pomogla) 🙂
I na kraju – neću vam dati ribu, nego ću vam pomoći da je ulovite. 🙂
Blago nama! Sada na forumu imamo i pedagoški pristup umjesto informacije. 😀 😛
Kako bilo, predsjednik Uprave i predsjednik Nadzornog odbora su kupovali gotovinom do 100 kn.
Kako da kupuju po 120 kad je to proślo, sad ima po 13x.? Možda misle da je sad jeftino. Tj. da više nikada neće biti 80-90-120kn.
Ili hoćete reći, ako nisu onda kupovali ne trebaju nikad više kupovati? 🙂
Gledajte u budućnost. Lako je biti general posije bitke. Po meni, manji je rizik danas kupiti po 139 nego onda po 120. Bitno su drugačije okolnosti i općenito situacija (rast bdp-a, male kamate, rusija… itd itd)
I zašto ga admin maknuo nije naspram takvih postova? Ja isto nigdje nisam mogao naći..
28.6.2016. kupili 1342 kom, a 22.7.2016. otpustili 988 kom… Ovaj širi dezinformacije!!!!
Evo vam link i gledajte:
http://www.zse.hr/default.aspx?id=10006&dionica=ADPL-R-A