Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 11,20 | 2.968 | 265 | 11,00 | 11,20 | 1,82% |
pa to ti kažem. ali efikasno tržište ne može postojati jer je na njemu 95% (najmanje) ljudi koji pojma nemaju o dionicama. Od tih 5% koji nešto zna 2% zna ozbiljno. Pričam s tipom koji je analitičar u SAD-u i on napiše u jednoj analizi da firma nema duga, a svejedno koristi prosječni trošak kapitala WACC (koji ukljucuje dug) umjesto samo trošak equity-ja za diskontiranje. On kaže da ni oni u firmi ne mogu odlučiti kad koju metodu koristiti i da je to diskutabilno. ja kažem kako diskutabilno ako firma nema duga. jednostavno je da ne može biti jednostavnije. onda ne koristiš dug u izračunu nigdje. tako da su me i oni razocarali. uvijek postoji netko bolji od nekoga. u trcanju, u plivanju, u skijanju. tako postoji i u znanju i u analizi. ako je i jedna dionica krivo valuirana tržište ne može biti efikasno. samo po sebi ono ne postoji
Svako trziste je efikasno, razlika je u brzini…wall street ce mozda na određenu informaciju reagirati trenutacno, a hrv kroz godinu..dakle ne ocekujes da ce postat efikasno nego da ce sporo,ali ipak realizirat svoju efikasnost…
@ Alias
WACC nuzno ne mora ukljucivati dug. Moza biti samo equity ili recimo preferred (kao nekakav hibrid). I onda opet dobijes taj weighted average. NAJBITNIJE je da se radi mark to market metodom a ne kroz ono sto ima firma na knjigama.
Ali koristiti cijenu duga ako duga nemas je retardirano. Kako uopce zna koliki je dug? Uzima neki proxy za slicnu firmu? To nema smisla.
A opcenito za analize je najbolje biti sto konzervativniji. Ako i toj konzervativnoj metodi ispadne pozitivan povrat, sigurno si ok ili si bar vjerojatnije ok.
Znas i sam da nema nista sto je ziher. Rizici su svugdje. Kao kad se kaze da su T-bills bezrizicni. A ma da. A gdje je rizik (tj varijacija) naspram drugih valuta.
Ne postoji stanje mira samo referentni okviri i odredjeni postoci sigurnosti.
U WACC-u je uvijek dug. Ja još nisam vidio WACC samo equity-ja i preffereda. Iako kad malo pomisliš može postojati. Nikad takvu dionicu niti analizu nisam vidio. Niti zadatak dobio. Kada kompanija nema duga radis FCFE i diskontiraš s troškom kapitala. Kad ima duga i preffered koristiš FCFF i diskontiraš s WACC-om. Vrlo jednostavno.
Efikasnost tržišta po meni jos jednom ne može postojati. Pa ne može dionica jedan dan vrijediti jednu cijenu drugi dan drugu, a ništa se nije dogodilo tj nije bilo vijesti. Ako kompanija vrijedi npr 30kn po dionici ona može vrijediti samo toliko dok se ne dogode neke druge informacije. To da kod nas ništa ne reagira je meni super. Bas sam pričao kad su vani šećerane padale kao lude kod nas je VIRO i IPKK bio još visoko. Tek su nakon mj dana negdje počeli padati. Da ljudi kod nas prate dionice vani mogli su 5 puta izači dok tržište to skuži
ljepota grobexa je da ne moraš imati završenu školu finacijskog ili ekonomsog usmjerenja da prepoznaš da nešto vrijedi više ili manje, diskrepancije su jednostavno ogromne, dostaje biti financijski pismen i vjerovati vlastitim očima. čekati se mora, ali nemam ništa protiv da čekam kraće no duže. samo da tata bloger uspiše koju o adpl, evo nama efikasnosti.
U WACC-u je uvijek dug. Ja još nisam vidio WACC samo equity-ja i preffereda. Iako kad malo pomisliš može postojati. Nikad takvu dionicu niti analizu nisam vidio. Niti zadatak dobio. Kada kompanija nema duga radis FCFE i diskontiraš s troškom kapitala. Kad ima duga i preffered koristiš FCFF i diskontiraš s WACC-om. Vrlo jednostavno.
Efikasnost tržišta po meni jos jednom ne može postojati. Pa ne može dionica jedan dan vrijediti jednu cijenu drugi dan drugu, a ništa se nije dogodilo tj nije bilo vijesti. Ako kompanija vrijedi npr 30kn po dionici ona može vrijediti samo toliko dok se ne dogode neke druge informacije. To da kod nas ništa ne reagira je meni super. Bas sam pričao kad su vani šećerane padale kao lude kod nas je VIRO i IPKK bio još visoko. Tek su nakon mj dana negdje počeli padati. Da ljudi kod nas prate dionice vani mogli su 5 puta izači dok tržište to skuži
Samo da se osvrnem na WACC sa common shares (equity) i preferred shares…
Znas da kada racunas cijenu dionice (unedogled, perpetuity) da je cijena = d/k-g gdje je d dividenda, k je tvoja diskontna stopa i g je stopa rasta.
naravno kod preferreds toga nemas posto se stopa rasta ne ogleda u isplatama dividende.
Tako da je onda cijena preferreds= d/k bez stope rasta.
Kako je tako, onda i sama cijena duga nije ista i onda WACC samo sa ove dvije komponente ima smisla.
Naravno, ovo sve vrijedi samo u perpetuity jer se u brojniku onda gubi (1/(1+r)^n dok n ide u beskonacnost… inace nebi imalo smisla.
Ugl i takav WACC sam imao.
dobro mislis ali nije bas tako. ne oduzimaš g jer nema growtha. kompanija može isplaćivati npr cijelu zaradu preko dividende i onda nema rasta. to iz formule g = b * ROE. b odnosno retention rate je 0 * ROE dobivaš rast 0 i onda ga nemas razloga koristiti. to se koristi kod preffereda ali može se koristiti i kod obične dionice. Nema veze samo s prefferdom. Jednostavno nema rasta i valuiraš je na taj način. Ili dionica isplaćuje pola kroz dividendu pola kroz otkup vlastitih dionica. Onda koristiš modificirani b jer opet firma zapravo ne može rasti nego koristi sav FCF za isplatu dionicarima. Ali firme isplaćuju dividendu i ostalo nakon CAPEXA pa opet ne možeš gledati s te strane da ne postoji rast. zato je vrlo važno koristiti pravi model za valuaciju jer neki ne mogu dati najbolji izračun. Iako bi svaki trebao dati isti rezultate.
To da može biti, može. Ali kažem, ja to nisam vidio.
Svako trziste je efikasno, razlika je u brzini…wall street ce mozda na određenu informaciju reagirati trenutacno, a hrv kroz godinu..dakle ne ocekujes da ce postat efikasno nego da ce sporo,ali ipak realizirat svoju efikasnost…
Pa čak i ne bih tako zaključio. Kod nas na (dez)informacije tržište radi kao ludi, čak bi se moglo reći da jedino tada i “radi”. Glavna razlika između naše slabo razvijene burze i zapadnih razvijenih je u količini igrača (i – posljedično – količini kapitala) koji sudjeluju u igri. Zato je tržište slabo razvijeno, odnosno neefikasno. Da je više novca angažirano, cijene većine dionica ne bi bile ovako niske i dnevni prometi bi bili puno veći. Tipičan primjer je predkrizna 2007. kad je na burzi ulagalo pola Hrvatske, dok danas nema više od 12 tisuća ulagača. Sve je u onome: ponuda – potražnja…
Nito jedno tržište nije efikasno. Razlika je samo u tome koliko je neko tržište neefikasno.
Da su tržišta efikasna, svatko bi imao jednake šanse za ulagati i zaraditi a tome znamo nije tako.
Što se tiče ADPL, situacija sa rubljom opet nije dobra, međutim s druge strane proces efektuiranja ovdje počinje uskoro u maksimalnom obimu pa tako iduće 2-3 godine što bi se trebalo pozitivno odraziti na cijenu dionice, naravno uvijek ima onaj AKO , top down analiza , tržište, sektor ..
Pretpostavka od Erste se vjerojatno temelji na nećemu dio oko isplate dividende, do sada su imali obićno 8 kuna dividende sa iznimkom prošle godine, ako tako bude, to bi dalo lijepi prinos od skoro 9 %. Dividendu je logički očekivati jer je prilikom stjecanja dionica od strane zaposlenika bilo govora upravo o tome da će se kredit u banci pokriti izdašnom dividendom.
Tada je to bilo na cijeni dionice od 120 kuna.
lp
Prodaja u rusiji ove godine pala 45%. ADPL je još i dobro drži. sljedece se ocekuje pad od 14%
http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-25/russian-car-sales-may-drop-second-year-on-recession-pwc-says
Kolega Alias,
mislim da podaci koji se u članku navode (prodaja u 2015 na razini 1.28 milijuna vozila – pad od 45%; te prodaja u 2016 na razini 1.1 milijun vozila – pad od daljnjih 14%) su zapravo više neke projekcije prodaje ukoliko država ne bi stimulirala kupnju novih vozila.
Stvarna prodaja je ipak nešto veća, te nakon 11. mjeseci iznosi 1.45 milijuna vozila, a za cijelu 2015 bi trebala biti na razini 1.58 – 1.6 milijuna vozila, upravo zbog stimulativnih mjera države.
http://europe.autonews.com/article/20151208/ANE/151209866
Kako sada stvari stoje, prognoze za 2016 su da se očekuje daljnji pad tržišta. Međutim, postoje jako velike oscilacije u prognozi koliko će on iznositi, dva ključna faktora o kojima to ovisi su zasigurno cijena nafte i iznos poticajnih mjera države.
Država će izgleda povećati iznos stimulacija u odnosu na 2015, kako bi se prodaja novih vozila pokušala zadržati na razini 1.5 milijuna vozila.
http://eng.autostat.ru/news/view/11779/
ma naravno da može biti drukčije. analitičara kao u priči. samo sam stavio članak koji sam sad pročitao. ništa nit da je dobro nit loše. znam da ljudi žele čitati samo dobre vijesti na ovom forumu, inace si trol, ali nisam zato stavio. ja ionako više volim kad mi daju analitičari loše preporuke jer ih je dionica već manje više odradila, pa kad se pokaže da je bolje nego se očekivalo to dobrano potegne gore. to je sve