ADPL (AD Plastik d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADPL (AD Plastik d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 18.11.2024. u 11:59
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ADPL
11,20
2.968
265
11,00
11,20
1,82%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

grobex postavlja nove rekorde u svojoj nedotupavnosti

Analiza iCapitala usporedila je razliku u cijeni dan prije objave devetomjesečnih rezultata s cijenom dan nakon objave. U sedam slučajeva zabilježen je pad cijene kod kompanija koje su objavile rast dobiti i/ili prodajnih prihoda. To su AD Plastik, Genera, Luka Ploče, Podravka, Valamar Riviera, Maistra te Petrokemija.Najdrastičniji je slučaj solinski proizvođač auto-dijelova AD Plastik koji je objavio rast dobiti na godišnjoj razini od gotovo 550 posto dok su prihodi porasli za četvrtinu. No, cijena dionice oslabila je preko četiri posto.

Na burzi ni odlični rezultati ne mogu potaknuti cijene dionica

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Investimire, pa to je klasika. Spomenuti bi trebali biti sustavni gubitaši, odmah bi im cijena porasla. 🙂
Nastave li dobro raditi, stići će uskoro nadoknada.

Mislim da je to sve zbog porez na dobit??!
Tu su jos izbori ..

Najsigurnije znak za blagostanje neke zemlje jeste porast broja njenog stanovništva.

cijene dionica, kako po svijetu tako i kod nas, ovise o očekivanjima. ako je zarada bolja od očekivanja cijena ide gore, ako je lošija ide dole. npr zarada ti je rasla 50%, a očekivalo se 70, svejedno će cijena pasti iako si imao super kvartal. isto tako često dionica poraste prije objave rezultata (kao kod nas Ledo) pa već odradi taj rast prije vremena. da u icapitalu malo pogledaju rezultate vani ili bloomberg takve nepotrebne analize ne bi ni radili

Mene osobno tečajni gubici. štrajkovi, pad narudžbi u Srbiji, mogućnost prodaje radnika za koji mjesec (ESOP)… koči od značajnijeg ulaganja u ADPL. Imam nešto, no sve je to sitno s obzirom koliko sam znao imati.

A ove puste analize koji neki stavljaju (OCi, DFa, adfjaio, asdfijao jqadfioj … i ne znam više koja slova stavljaju) bi se jednostavnije mogle svesti na subjektivnu i/ili objektivnu.

Ako imate dionice, vidite samo dobre stvari. Ako nemate, vidite i sranj_.

nije bez vraga, to što alias kaže, ali po meni to ipak prije vrijedi zaa učinkovita tržišta no za grobex. očekivanje je umni proces, a umni proces i grobex teško stanu u jednu rečenicu.

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

nije bez vraga, to što alias kaže, ali po meni to ipak prije vrijedi zaa učinkovita tržišta no za grobex. očekivanje je umni proces, a umni proces i grobex teško stanu u jednu rečenicu.

🙂 pošteno

@ alias

“…cijene dionica, kako po svijetu tako i kod nas, ovise o očekivanjima…”

Da je ovdje tako, onda bi ADPL letio kao raketa za Mjesec. Zašto? Jer su očekivanja u svezi ove firme tokom cijele 2015. godine LOŠA: situacija Ukrajina/Rusija, pad rublje, sankcije Rusiji, pad prodaje (opet) u Rusiji i drugo. A onda nas sve skupa kvartalna izvješća svaki put iznova POZITIVNO šokiraju. Dakle, prema nekoj logici, svi smo bili spremni na loše rezultate, a oni nam serviraju nešto nevjerojatno pozitivno, i cijena – PADNE!?

Početkom godine, prije izvješća za 1Q, postojala su samo sitna predviđanja da situacija MOŽDA može biti bolja od prošlogodišnje, ali mislim da je u to tada vjerovalo max. 10% investitora. A onda je uslijedio šok – nevjerojatan rast prihoda i profitabilnosti! I tu je priča stala. Cijena od tada ne mrda puno iznad/ispod 100kn. Bez obzira na nastavak pozitivnog trenda u svakom sljedećem izvješću.

Neću ignorirati ovo s tečajnim razlikama. Ukupan kapital je smanjen. Ali poslovanje je i više nego dobro i tokom 3Q ostvaren je solidan priljev novca (40 mil. kn) u firmu uz smanjenje kratkoročnih i dugoročnih obveza. Da firma nije zdrava, kako bi to učinila? Ne treba se praviti lud, VDKT je, primjerice, povećao za duplo kapital kroz revalorizaciju, pa mu to ne može biti “nagrađeno” na burzi upravo radi jako slabog poslovanja (unatoč jako velikim očekivanjima, Pelješki i sl.!!!!!).

Radi svega navedenog, smatram da je ADPL prilično nepošteno tržišno tretiran i smatram da je tako zahvaljujući utjecaju fondova. Pogledajmo CROBEX, koji je ogledalo fondovskog ulaganja u nas, koliko raste? 0,0000, eto toliko. Ali, da ADPL ponudi dividendu u 2016., onda će to odjednom, preko noći, postati fondovska perjanica. Jadno.

@fender

Očekivanja su bila niska u početku tj prošle godine kad je sve to krenulo. I istina je da stvari nisu toliko loše sada. Ono što je problem je da iako stvari idu na bolje problemi ostaju. Ja više nisam toliko u ovoj dionici, ali gledam kažete smanjuje se proizvodnja u revozu, smanjuje u srbiji, u rusiji problemi. nije da je sve tako bajno. zato sam i nedavno postavio pitanje do kad traje ovaj projekt edison. jer treba znati da je ogromno uloženo, a povrata očito nema zbog stanja kakvo je sada. to vjerovatno koči dionicu. jer ako edison traje još godinu dvije, a ti nisi uspio vratiti uloženo, tu nastaju problemi. ovo stanje s rusijom je došlo u najgore vrijeme za ADPL, baš nakon ogromnog inv.ciklusa. rizik odbija kupce i to je jednostavno tako. ima jedna dionica koju pratim vani i cijena joj pala na 73€, i nisam je kupio iako sam napravio analizu gdje po najkonzervativnijim procjenama vrijedi 97€. čak i bez novog stroja koji pokušavaju napraviti i koji će promjeniti cjelokupni svijet izrade čipova. ali već se prilično dugo zezaju s time i ne znaš dal će uspjeti stici rokove koje koje su si zacrtali. Iako drže 65% tržišta u poslu kojim se bave ovakav rizik utječe na cijenu koja je pala sa 105€ na sadašnjih 87€ (popravila se od 73 nedavno). To je jednostavno tako.

…. To što otpuštaju 150 radnika, znači da očekuju daljnji pad potražnje u budućnosti.
To što su povećali proizvodnu učinkovitost s manje radnika, ne utječe na ADPL.
To što rade automobile za skladište je njihova poslovna politika.
Ja iz toga iščitavam da će biti puno manja potražnja za ADPL proizvodima u budućnosti, odnosno sljedeće godine. ……

Po običaju, hosntreger druka na pad iako nema dionice i ne želi ih imati i općenito ga AD Plastik ne zanima.

Vaš link …

Ovo ipak daje jednu novu dimenziju u odnosu na poslovanje Revoza i smanjenje broja radnika u Sloveniji. Slovence su izgleda zeznuli Francuzi jer su tamošnji radnici tvornice Daimlera u Hambachu (koja proizvodi smart sa dva sjedala) s 56% izglasali povećanje radnog tjedna s 35 na 39 sati kako posao ne bi otišao u Sloveniju.
Između ostalog, izgleda da u Revozu ozbiljno računaju na proizvodnju Daimlerovog smarta "forfour" za kinesko tržište. Za pretpostaviti je da bi u tom slučaju i AD Plastik morao isporučivati više dijelova ?!

U svakom slučaju, izgleda da se u Francuskoj udobno živi.

[/quote]

Kako ja to drukam?
Samo sam komentirao članak koji ste Vi stavili.

Kada Revoz ima treću smjenu ili se ulaže u Rusiju, onda se članci stavljaju i onda je to u redu jer će dionica rasti.

Kada sad imamo problem u Rusiji zbog pada nafte i Rublje, odnosno Revoz otpušta treću smjenu onda je to drukanje.

Ja ću lijepo zamoliti da onda više ne postate članke o Revozu, jer ovo nije dionica Revoza.

Znači važno je da li AD-plastik radi u tri smjene, a ne REVOZ.

Što se tiče drukanja, nisam ja pisao da ova dionica neće nikad više ispod 100 kn.

Sada nemam ADPL jer sam je imao zbog dividende, a i napisao sam na kojoj cijeni je očekujem.

A ove godine ću je i dočekati.

Ne mislim više raspravljati s Vama, jer nema smisla.
Vi samo vidite sunce i leptire, jer imate dionice.

A ova dionica godinama se ne micce, a sad su i dividendu smanjili.

@ alias

Mogu se složiti s vama u dijelu vašeg posta vezanog za ADPL. Problemi postoje, svi smo ih svjesni i ne treba ih ignorirati. Ali upravo zato što smo ih svjesni već duže vremena, radi čega su nam očekivanja bila dosta suzdržana, mislim da je izostala relevantna akcija na burzi obzirom na neočekivano dobre rezultate kompanije.

Prošle godine nakon objave izvješća za 2Q, cijena je bila oko 130kn, a svi pokazatelji su bili dosta loši i situacija nije obećavala. Da ne spominjem isti kvartal 2007., u vrijeme najveće cjenovne ekspanzije na ovoj dionici, kad također ukupni pokazatelji nisu bili na sadašnjim razinama. Cijena je tada bila 2,5 puta veća od današnje.

Dakle, iz ovog proizlazi zaključak da “nešto ne štima” kad je riječ o trgovanju ovom vrijednosnicom. A onda se još samo treba prisjetiti da su iz jednog fonda, uz sve dostupne podatke iz izvješća, kao ciljanu cijenu postavili 105kn, pri kojoj bi fundamenti bili tek nešto sitno lošiji od današnjih (EV/EBITDA = 6,60 ; P/CF = 2,48).

Meni je to nevjerojatno. Vjerujem da tržište nije ovako plitko i da je više srednje jakih (pa i malih) igrača koji mogu parirati fondovskoj politici, da bi ADPL bio na XY% višim razinama, gdje i zaslužuje biti razmjerno svojim rezultatima. Pogledajte samo koliko je razlika između ADRS povlaštene i redovne dionice. Koliko je PODR trebalo da malo naraste? A s druge strane imamo udvostručavanje tržišne vrijednosti kod nekih malih dionica, u odnosu na njihov rezultat, a među čijim dioničarima nema fonodva ili su jako malo zastupljeni (tipa ATLN, RIZO, VERN – čak i prije prodaje, AUHR, BCIN…). Tko je ulagao u ove dionice tokom prošle i ove godine, danas je u velikom plusu, a tko je pratio fondovska smeća danas je frustriran.

Njemačka dio svoje autoindustrije seli u Hrvatsku?

jesu ovo neke dobre vijesti na pomolu?

New Report

Close