Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 10,54 | 15.803 | 1,500 | 10,50 | 10,75 | -3,23% |
PersJesus
Od doba kada sam bio dionicar ADPLa i pratio vijesti vezane u ADPL. Grafikon mozete naci u godisnjem izvjestaju za 2013g, u GFIu za 2014 maknuli su taj grafikon (ili ga ja sad nabriznu nisam uspio naci). Evo vam screenshot grafikona iz GFI 2013, prihod od Rusije je tada bio 42% ukupnog prihoda.
i
nekons q2 2015 – 391 milje prihodi
kons q2 2015 – 524 milje prihod
391/524 = 75 %
matica radi 75 posto prihoda, ovisna društva 25 – srbija, slovenija, rusija
rusija je nekad bila činila 40 posto, ali otkad su krajem 2014 krenuli po prvi put raditi puni kapacitet, omjer je nagnuo u korist matice, hvalim te bože. osim toga srbija, sloenija i rumunjska nisu rusija barem zadnji put kad sam pogledao na karti. treba malo izvješća čitati, mislim aktualna, ne dvije godine stara, kod dobrih tvrtki stvari se mijenjaju brzo.
PersJesus
Od doba kada sam bio dionicar ADPLa i pratio vijesti vezane u ADPL. Grafikon mozete naci u godisnjem izvjestaju za 2013g, u GFIu za 2014 maknuli su taj grafikon (ili ga ja sad nabriznu nisam uspio naci). Evo vam screenshot grafikona iz GFI 2013, prihod od Rusije je tada bio 42% ukupnog prihoda.
i
nekons q2 2015 – 391 milje prihodi
kons q2 2015 – 524 milje prihod
391/524 = 75 %
matica radi 75 posto prihoda, ovisna društva 25 – srbija, slovenija, rusija
rusija je nekad bila činila 40 posto, ali otkad su krajem 2014 krenuli po prvi put raditi puni kapacitet, omjer je nagnuo u korist matice, hvalim te bože. osim toga srbija, sloenija i rumunjska nisu rusija barem zadnji put kad sam pogledao na karti. treba malo izvješća čitati, mislim aktualna, ne dvije godine stara, kod dobrih tvrtki stvari se mijenjaju brzo.
[/quote]
Ja moram priznati da sam zbunjen.
Tu se stalno pisalo kako su velika ulaganja u Srbiju i Rusiju (pretpostavljam zbog povećanja prihoda), da bi sada ispalo da se ulaganjem u njih prihod smanjio, umjesto povećao.
@investimire koja je onda bila svrha tih ulaganja zadnjih pet godina u Rusiju i Srbiju.
Po ovome što ste napisali potpuno promašena investicija.
Ja sam očekivao (a vjerojatno i drugi) da će se ulaganjima povećati prihodi na tim tržištima!
Ako je to tako onda ćemo ove godine vidjeti ADPL i ispod 70 kn.[emo_ljut][emo_bijesan]
Prihodi u rusiji su se prepolovili izrazeno u HRK zbog pada RUB.
osim toga ako je gospodarstvo ukupno u banani, ne znači da su sve tvtke pojedinačno u banani. po tome u hrvatskoj nakon 6 god recesije ne bi smjelo biti nijedne dobre tvrtke. rusija je u problemima, adpl rusija pliva kroz te probleme, a dokaz tomu su izvješća, iz 2015, ne iz 2013
AO AD Plastik (ZAO PHR, Rusija)
Krajem lipnja društvo ZAO PHR promijenilo je ime u AO AD Plastik. Ostvareni prihodi u prvom
polugodištu viši su od prihoda ostvarenih u istom periodu prošle godine. Najveći utjecaj na rast
prihoda imao je rast prodaje na programima Avtovaz i Renault.
Još uvijek je u primjeni mjesečno ažuriranje prodajnih cijena sukladno promjeni tečaja. Navedeno
je, uz rast prihoda i poboljšanje troškovne efikasnosti, pozitivno utjecalo na rezultate poslovanja
društva u prvom polugodištu 2015.
Društvo je ostvarilo pozitivan financijski rezultat u izvještajnom razdoblju, za razliku od istog
razdoblja prošle godine.
ADP Kaluga, Rusija
U prvom polugodištu ostvaren je pad prihoda u odnosu na prihode ostvarene u istom periodu prošle
godine. Glavni razlog za smanjenje prihoda je niska kapacitiranost tvornice, kao rezultat kašnjenja
početka proizvodnje vozila Renault Dustera – faza 2. Društvo je ostvarilo negativan financijski
rezultat u izvještajnom razdoblju, ali bolji od istog razdoblja
prošle godine.
FADP Luga, Rusija
Ostvarena prodaja je za 7 % iznad plana, što je rezultat promjene tečaja i usklađenja prodajnih
cijena. U tijeku su aktivnosti na pripremi tvornice za prihvat novih projekata (proizvodi interijera
vozila za Ford Fiesta i Ecosport, te Nissan X-trail) i povećanje iskorištenosti kapaciteta društva.
aerduvremenu u rumunjskoj koja nije rusija da budemo na čisto
EURO APS, Rumunjska
U izvještajnom razdoblju ostvarena je stabilna proizvodnja i prodaja u odnosu na planirane
vrijednosti s visokim udjelom serijskih isporuka modela Sandero i Duster te isporukama za Maroko,
Alžir, Iran i druga tržišta. Istovremeno se optimizacijom proizvodnje postigao bolji rezultat od
plana.
šećer na kraju
neto rezultat konsolidirani (matica, slovenija, srbija, rrusija plus pripadajući udjeli u rumunjskoj i rusiji) – 27 milje naspram 3, 2 2014. bome jako loše nema šta.
Izgleda da AD Plastik opet propada, samo što nije u stečaju! [emo_vrtimise]
Stvarno se nisam nadao ovakvom obezvrijeđivanju cijene.
Nakon izvanrednih FI trenutno je cijena 102kn/dionica, pa ne mo’š vjerovat, kao da posluju s gubitkom.
Ali to je burza, što se može.
Činjenica je da je rublja dosta oslabila zadnjih mjesec dana prema EUR, a to špekulanti očigledno koriste, iako se zapravo izvanredno radi i zarađuje u svim drugim segmentima poslovanja.
Strpljen-spašen [emo_smijesak]
@ investimir
Mi tu govorimo koji će rezultati biti nakon 6. mjeseci-godinu dana.
Ako mislite da se ova kriza u Rusiji neće utjecati na rezultate ADPL onda mogu reći samo da se zavaravate.
Mislim ruski bogataši će uvijek imati za Mercedes i BMW, bez obzira na gospodarstvo.
Problem je što ADPL neke druge aute opskrbljuje.
A vidjeti ćemo što će biti s Europom, navalom izbjeglica, Grčkom a i pojačanjem sankcija prema Rusiji.
Koje isto tako štete EU i njezinoj industriji.
Problem s ADPL što podosta faktora ne ovisi o njima, već o drugima i makroekonomskoj situaciji.
Prihodi rastu, a raste i dobit. I to sve – gle čuda – unatoč slaboj prodaji u Rusiji. Čak je polugodišnja dobit dosta veća od dobiti s kraja prethodne godine. Lijepo piše u izvješću: ispunjeni puni kapaciteti u HR, po prvi put. Isto tako stoji i projekcija Uprave (one Uprave čiji su članovi još u prvom kvartalu 2015. pojačali svoje udjele u vlasničkoj strukturi) prema kojoj će ADPL povećati ukupne prihode za min. 10% u aktualnoj godini.
Zašto onda pada cijena dionice? … F O N D O V I … Isti oni koji su donedavno ignorirali najjaču gospodarsku granu u Hrvata.
P.S. Ako nisam u pravu, zašto onda prošle godine u ovo vrijeme ADPL nije bio ispod 100kn, već malo preko 130, a tada su svi javno dostupni pokazatelji nagovještali otegotne okolnosti koje će kratkoročno snaći ovu firmu (slabljenje rublje, ukrajinsko-ruska kriza, pad prodaje na ruskom tržištu, potkapacitiranost proizvodnje u tuzemstvu..). Danas kad ADPL više nije toliko ovisan o ruskoj kupovnoj moći i kad očito radi punom parom u HR, niže najbolje poslovne rezultate posljednjih godina, dionica kurtoazno raste 10% na odlično izvješće, pa onda opet pada na početne vrijednosti (o tome sam elaborirao cijeli post na jednoj od prethodnih stranica). Slično je i na drugim – fondovsko zastupljenim – dionicama na ZSE.
@ investimir
Mi tu govorimo koji će rezultati biti nakon 6. mjeseci-godinu dana.
Ako mislite da se ova kriza u Rusiji neće utjecati na rezultate ADPL onda mogu reći samo da se zavaravate.
Mislim ruski bogataši će uvijek imati za Mercedes i BMW, bez obzira na gospodarstvo.
Problem je što ADPL neke druge aute opskrbljuje.
A vidjeti ćemo što će biti s Europom, navalom izbjeglica, Grčkom a i pojačanjem sankcija prema Rusiji.
Koje isto tako štete EU i njezinoj industriji.
Problem s ADPL što podosta faktora ne ovisi o njima, već o drugima i makroekonomskoj situaciji.
kriza u rusiji će svakako utjecati, tu nema zbora, ali ne 40 posto jer rusija više ne donosi 40 posto, nego 15-20 posto. u ovako velikom sustavu poput adpl ne mogu uvijek sve sastavnice ići gore, previše je tu faktora. ali matica plus cijelo inozemstvo osim rusije ide nabolje, to će svakako dobro kompenzirati rusiju, iako ne u cijelosti. zato i pravila poslovanja u rusiju bivaju mijenjana gotovo na mjesečnoj razini kako stvar ne bi izmakla kontroli. nije to duro dakovic gdje prihodi padnu 30 posto a rashodi zaposlenika ostanu isti.
Jel imate vi negdje konkretno podatke da ADPL vise nije jako ovisan o Rusiji ? Ja sam vam dao najnovije koje sam mogao naci, zasto su maknuli grafikon o strukturi prihoda iz najnovijeg GFIa pitanje je za ADPL. Nemojte se zaljubljivat u dionicu niti nemojte misliti da ako netko ne pise samo ljepo o necemu da misli kako ce to propasti, kako ne vrijedi, druka na pad i slicno. Naci cete moje ostove iz 6mj 2014 gdje sam upozorio na situaciju u ADPLu i problemima koje Rusija moze donjeti, tada sam tu ismijam. Osobno sam prodao sve dionice adpla po 130kn nakon sto je onaj avion pao iznad Ukrajine.
Evo iz najnovije analize InterCapitala. Oni su stavili ciljanu cijenu ADPLa kroz 1g na 107.kn. Analiza je radenja 14.07.2015 i evo isjecka.
usporedba kons i nekons prihoda kazuje da matica radi 75 prihoda. brojke sam naveo, imate ih u izvješću za q2. od tih 25 posto nešto je rusija (najviše pretpostavljam), nešto srbija, nešto rumunjska. taj torta grafikon koji ste dali je odlična stvar, ali je zastario očito. ako negdje netko iskopa sličnu stvar za 2014 ili čak 2q 2015, onda bi ova nasa prepiska itekako ispunila svehu – imali bismo crno-na.bijelo vrlo relevantan podatak.
56 str. kons za ’14.
Rusija činila 36,89% ukupno prihoda
Nije čudo da pada, u polugodišnjem izvješću navode 30% pad prodaje u Rusiji, ali i rast cijene. Previše neizvjesnosti rekao bih, mislim da ćemo malo u korekciju, ipak!
Kao što sam bio naveo nafta na 40 dolara, Rusi na koljenima.
38 % manja prodaja automobila je katastrofa za tako veliko tržište.
Nije ni čudo da stranci zatvaraju pogone.
Nažalost, cijene nafte neće ubrzo (2-3) preko 100 $ po barelu.
Čekamo 12 mjesec i ADPL na 70-80 kn.
Lp
ps. Onaj Reno kaj se topil na suncu. To se nadam nije plastika iz ADPL.
pa ti si prorok,stvarno ide ne 40 USD!
http://www.nasdaq.com/markets/crude-oil.aspx?timeframe=1y
bas sme zanima kako ce to rusi podnijeti