Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 11,04 | 9.494 | 860 | 11,00 | 11,20 | -1,35% |
Palo mi na pamet da šta si ne pogledate krku i njihovo poslovanje i tečajni gubitak. I oni imaju veliki dio u rusiji pa vam mozda da bolju sliku tečajnih razlika
Alias,
pa ne trebamo gleadt Krku, imamo izvješće i ADPL koje je izašlo prije krke, sve je jasno, ali ta godina je iza nas!
Anaticiirati da će i ove godine rublja izgubiti pola vrijednosti mislim da nije realno, uostalom zadnjih mj. dana rublja ja ojačala 10% , sa 78 na cca 70 za eur.
Valutni rizik , kao pto kaže Domach se prebacuje na rizik prodaje, ali iz izvješća ADPL očekuju i uz to povećanje prihoda zbog drugih programa koji su pokrenuti. Dosada su se prognoze uprave uglavnom ostavrile okvirno, tako da vidjet ćemo!
Govorim to jer je krka prikazala puno veci gubitak, na cini mi se gotovo istom prometu. Nisam siguran jer nemam nesto vremena za analizirati ali moram priznati da je adpl nekako imao dosta “naštimane brojke”. možda se varam.
Inače, od dana izvjestaja (kada se racunala vrijednost rublje naspram eura) rublja je porasla 14 posto u vrijednosti.
Nije zanemarivo vise.
slijedeće odbijanje prema gore i više neće dotaknuti 70. osim ako se nešto značajno ne desi. trend na valutama je jako teško promijeniti.
EUR/RUB 65.816
U europi oporavak prodaje se nastavlja!
Rublja dotakla 64 za euro i time uspjela napraviti pad od 16% naspram izvjestaja.
No, mislim da ce rublja ici do 62.5 za eura a onda cemo vidjeti dalje.
@Belupo – prodaja vozila u Hrvatskoj godisnje je 1/4 mjesecne prodaje u Njemackoj.
Stvarno irelevenanto sto Hrvatska kupuje ili ne.
Domach
našao si članak nekog koji reklamira ulaganje. To nije objektivna analiza. Bolje da napišeš kakva je situacija u Kanadi i koliko je ljudi ostalo bez posla s ovom cijenom nafte. Ako nećeš ti postat ću ja vrlo rado jedan ali ne reklamni nego objektivni.
Ti u Rusiji koji zarađuju na nafti NE KUPUJU proizvode ADPL. Za ADPL je bitno kako stoji srednji sloj. Isto tako svi članci koji govore o prodaji auta, jest raste prodaja luksuznih modela dok svi ostali padaju ili su i dalje u debelom minusu. Pogledaj si PSA koji je osjetno bolji nego 2013 ali još uvijek debeli minus i otpuštanje radnika.
a)
Gotovo se ne osjeti kriza u Kanadi a sigurno ne u Alberti. Inace, Kanadska je ekonomija kao dobar portfelj. Kada cijena nafte raste Alberta prosperira. Kada cijena nafte pada, Alberta ne prosperira toliko ali zato Istok jako prosperira posto mu se cijena inputa smanjuje. Alberta bi mogla vidjeti neki mali pad GDP-a dok za Kanadu u cijelosti sumnjam. Imaju preogroman rast populacije preniske kamatne stope da bi ovo utjecalo na ista trenutno. Dakle nakon provedenih par godina u HRvatskoj krizi Kanadska “kriza” je najljepsi san i utopija. Trenutacna stopa nezaposlenosti u Alberti je 4.5% hahaha.
http://www.rbc.com/economics/economic-reports/pdf/provincial-forecasts/alta.pdf
b) Ja sam stavio članak, ti si rekao mišljenje. Ono sto ignoriras je da ADPL preko 60% proizvoda plasira prema AvtoVazu koji najavljuje 30% expanziju u Rusiji u 2015. To je i logicno posto je lokaliziran i njihove cijene su puno manje varijabilne u stranom tecaju. ZANEMARUJES SOLIDAN PAD RUBLJE U ZADNJIH MJESEC DANA. O tome da uopce ignoriras europski dio posla koja se pusi i dimi zapravo govori najvise.
c) http://www.eia.gov/tools/faqs/faq.cfm?id=367&t=6 prosjecne cijene vađenja.
d) puno toga sto govoris je pomalo tocno ali je vrlo subjektivno. I PONAVLJAM – JA DAJEM ČLANKE TI POSTAS MIŠLJENJE – NITI JEDAN ČLANAK JOS NISAM VIDIO tko onda reklamira?
e) osjecam bijes zbog Viadukta.
ja pobjegoh odavle prije dvije godine posli dividende jer sam mislio da mogu te novce (sa zadovoljavajućom zaradom do tad) uložiti u nešto bolje (ne pitaj me zašto ove noći sadim pome sam:)
nego, do tad mi je ovo uvijek bio favorit, divna dionica sa respektabilnom upravom..nisam bio tu neko vrijeme, ali sam šokiran da je ovako nisko pala.. jel ima neki stvarni razlog za to, osim tovariša Putina?
unaprijed hvala