Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 10,54 | 24.729 | 2,346 | 10,55 | 10,85 | -2,76% |
Bojim se kako je to napravljeno samo kako bi se mogla dividenda isplatiti. Da je bilo negativno, ne bi bilo dividende. A da nema dividende, ne bi se moglo platiti kredite osoba koji su ih digli kako bi kupili dionice ADPL-a. Dosta ružna situacija jer imam dojam kako se više ne radi u interesu Društva već pojedinaca…
Ne kažem da je ovo prethodno istinito, niti je ovo nagovor na bilo kakvu kupnju ili prodaju dionica ADPL-R-A.
Bojim se kako je to napravljeno samo kako bi se mogla dividenda isplatiti. Da je bilo negativno, ne bi bilo dividende. A da nema dividende, ne bi se moglo platiti kredite osoba koji su ih digli kako bi kupili dionice ADPL-a. Dosta ružna situacija jer imam dojam kako se više ne radi u interesu Društva već pojedinaca…
Ne kažem da je ovo prethodno istinito, niti je ovo nagovor na bilo kakvu kupnju ili prodaju dionica ADPL-R-A.
Po vašem ispada da je interes društva ne isplatiti dividendu, a interes dioničara je da se isplati. Kako interes društva može biti u suprotnosti s interesom dioničara???
Ako dividenda bude isplaćena, to će biti zato što netko valjda smatra da će poslovanje uskoro biti puno bolje nego je to bilo u 2014.
Općenito govoreći, ne vidim koji je dugoročni interes mene kao dioničara imati neku dionicu koja ne isplaćuje niti planira isplatiti dividendu?
ADPL ne može imati pozitivan P/E u 2014 jer nema dobit nego -63mKn koji je drugačije prikazan. Na žalost to se ne komentira jer svi preuzmu što piše u moje.dionice koji su puni grešaka.
Gubitak se tako biljezi jer se odnosi na MANJU VRIJEDNOST DUGOTRAJNE IMOVINE U STRANOJ VALUTI. Ne biljezi se kao gubitak iz operacija posto nije dio operacija i dnevnog poslovanja.
Da li ta tvornica (koja je revalorizirana) manje vrijedi realno? Ne. Vrijedi manje jer rublja vrijedi manje. ADPL ona vrijedi isto. Tako da to nikako ne bi stavio u isti kos sa gubitkom iz poslovanja. Nikako. NAdam se da je jasno sto znaci revalorizacija dugotrajne imovine.
Za godinu dana (bzvz govorim) moguce da ce rublja biti 20 za 1 Euro.
Da se ona provuce veca vrijednost imovine od 200 milijuna kuna da li bi rekli eh to je prava dobit!? Ne bi jer nije redovna iz operacija posto se radi o revalorizaciji dugotrajne imovine. Onda bi svi pricali kako je to nesto irelevantno. E sad, da li moze biti irelevantno kada ide u pozitivnom i relevantno kada ide u negatvinom smjeru.. nije bitno za operacije.
Coin flips both ways.
Po vašem ispada da je interes društva ne isplatiti dividendu, a interes dioničara je da se isplati. Kako interes društva može biti u suprotnosti s interesom dioničara???
Ako dividenda bude isplaćena, to će biti zato što netko valjda smatra da će poslovanje uskoro biti puno bolje nego je to bilo u 2014.
Općenito govoreći, ne vidim koji je dugoročni interes mene kao dioničara imati neku dionicu koja ne isplaćuje niti planira isplatiti dividendu?
[/quote]
Ako isplate dividendu ( a ne bi me cudilo da budu) onda nisu bash pametni.
Isplacivati dividendu u okruzenju punom rizika (a li i prilika) nije pametno.
Growth kompanija treba gotovinu iz neto dobiti i zadrzane dobiti koristiti za rast i ekonomiju razmjera, ne za ugađanje dionicarima.
Ako vec zele dividendu onda trebaju napraviti stock dividend kako ne bi utjecali na equity.
ADPL ne može imati pozitivan P/E u 2014 jer nema dobit nego -63mKn koji je drugačije prikazan. Na žalost to se ne komentira jer svi preuzmu što piše u moje.dionice koji su puni grešaka.
Gubitak se tako biljezi jer se odnosi na MANJU VRIJEDNOST DUGOTRAJNE IMOVINE U STRANOJ VALUTI. Ne biljezi se kao gubitak iz operacija posto nije dio operacija i dnevnog poslovanja.
Da li ta tvornica (koja je revalorizirana) manje vrijedi realno? Ne. Vrijedi manje jer rublja vrijedi manje. ADPL ona vrijedi isto. Tako da to nikako ne bi stavio u isti kos sa gubitkom iz poslovanja. Nikako. NAdam se da je jasno sto znaci revalorizacija dugotrajne imovine.
Za godinu dana (bzvz govorim) moguce da ce rublja biti 20 za 1 Euro.
Da se ona provuce veca vrijednost imovine od 200 milijuna kuna da li bi rekli eh to je prava dobit!? Ne bi jer nije redovna iz operacija posto se radi o revalorizaciji dugotrajne imovine. Onda bi svi pricali kako je to nesto irelevantno. E sad, da li moze biti irelevantno kada ide u pozitivnom i relevantno kada ide u negatvinom smjeru.. nije bitno za operacije.
Coin flips both ways.
[/quote]
Kakvi ti gluposti pričaš, pa da je tako onda bi IBM svoju tvrtku u npr Kini cijenio svake godine drugačije po vrjednosti juana. Da to što si rekao i stoji NE VJERUJEM da je ADPL poslovao 2014 s dobiti. Upravo taj iznos koji sam naveo i jest prema mojoj računici realan (moja procjena je bila -40 do -50mKn). Ranije si naveo da “poslovanje s Rusijom nosi neki zanemariv iznos prihoda”. Nemam ništa protiv tvrtke ali je realan gubitak skriven. Svakom tko želi vidjeti je to jasno i ne treba tu racionalizirati. Ono što je još lošije da s tim priča nije završena u tom smjeru.
[/quote]
Ako isplate dividendu ( a ne bi me cudilo da budu) onda nisu bash pametni.
Isplacivati dividendu u okruzenju punom rizika (a li i prilika) nije pametno.
Growth kompanija treba gotovinu iz neto dobiti i zadrzane dobiti koristiti za rast i ekonomiju razmjera, ne za ugađanje dionicarima.
Ako vec zele dividendu onda trebaju napraviti stock dividend kako ne bi utjecali na equity.
[/quote]
Ne slažem se. Bit imanja dionice je ubiranje dividende. Svaka firma koja dugoročno gledano ne isplaćuje dividendu nije vrijedna imanja.
Koliko ja shvaćam stvari, ADPL se nalazi na kraju jednog investicijskog ciklusa i za očekivati je da će poslovanje u sljedećim godinama biti takvo da dividenda ne bi smjela biti upitna. Ukoliko se uprava odluči za isplatu dividende, to je znak da su prilično sigurni u stabilno poslovanje sljedećih godina i to treba pozdraviti. Nitko od nas ne može znati bolje od njih jer njihov je posao da vode firmu. Način na koji će dividenda biti isplaćena (u kešu ili dionicama) meni je sasvim nebitan iako osobno preferiram da bude u novcu.
Reći da ukoliko isplate dividendu nisu baš pametni po mom mišljnju nije baš pametno[emo_smijesak]
Moja procjena u 2015 je daljni pad Ruskog BDP za minimalno 4%. Ovdje se nastoji uvući teza o brzom oporavku/povratku Ruskog gospodarstva u što ne vjerujem. ADPL je strašno vulnerabilan s Rusijom i jedini izlaz mu je da traži alternativne pravce. Koliko i da li je to moguće je drugo pitanje ali mi je to izglednije za ostvariti nego čekati Godoa.
pa kad se već priča o osobnim procjenama o padu ruskog bdp-a, evo da se malo referenciramo i na stručna mišljenja.. http://www.wsj.com/articles/russia-gdp-to-shrink-3-in-2015-economy-minister-says-1422715453
ako pogledamo statistiku http://www.statista.com/statistics/263772/gross-domestic-product-gdp-in-russia/, to je pad od 2%
ali i dalje nemamo podatak o korelaciji pada/rasta bdp-a sa kupnjom automobila, samo znamo da ona postoji
nadalje ovo je podpretpostavkom da je nafta 50$ po barelu, a meni se cini da će bit malo više ipak..
Andy:
a)
Consolidation results should not be included in the Net Income calculation. Long-term intercompany investments in a foreign entity are part of a company’s net investment strategy (without immediate Gains or Losses) and should not be included in Net Income.
(SAP foreign currency translation)
b)Do sada se vidio utjecaj rublje na revalorizaciju imovine sto je one time item i vjerojatnost za ponovljeni item su samo ako rublja ode na 120 za euro. Sto je moguce ali i nije vjerojatno.
c) Linearne projekcije Ruskog GDP-a u buducnost su korisne sada koliko su bile korisne prije godinu dana. Znaci beskorisne. Isto vrijedi i za cijenu nafte. Nitko nije prognozirao pad od 60%. Ne sjecam se da je. Isto tako, vrlo vjerojatno, nitko nece prognozirati daljnji rast ili pad.
d) Na q1 ce se vidjeti ne vise rizik valute jer su se cijene izjednacile u proizvodnji vec u prodaji. Dakle sada kupci nose dio tereta. Odlicno je sto je AvtoVaz digao cijene 9% dok su europski proizvođaći digli cijene u prosjeku 20% i vise (VW, BMW etc.). Posto se vise od 60% prodaje u Rusiji za ADPL veze za AvtoVaz, nelose.
e) Deloitte je revizor izvjestaja. To sto ti ili ja ne vjerujemo je manje bitno. Deloitte sigurno nece kaljati svoj ugled zbog ADPL.
Inace, AvtoVaz cini preko 60% prodaje ADPL u Rusiji.
Planiraju porast proizvodnje od 30% ove godine.