ADPL (AD Plastik d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADPL (AD Plastik d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 25.11.2024. u 09:02
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ADPL
10,56
4.509
427
10,50
10,60
0,00%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Vidim kako nitko ne spominje “Rolling the hedge”. Ja ne znam što je ADPL izveo kad se hedgirao, no kada se hedgira a ugovori traju kratko (što je čest slučaj kod valuta), tada se svaki mjesec kad se bliži datum dospijeća – izlazi iz tog ugovora i ulazi u drugi. A kad se ulazi u drugi, ulazi se po drugoj cijeni. Ne znam kakav je taj njihov Forward ugovor. Već sam kazao kako bi Futures bila bolja i jeftinija opcija nego li forward, no dobro.
Što hoću reći, premda oni kažu da su se hedgirali…mi ne znamo kada, na koji period i po kojoj cijeni…
Ovo mi je jedna od omiljenijig tvrtki kod nas, no svejedeno ne mislim tako lako se vratiti u ADPL. Pričekat ću izvješće, komentare Uprave i tek onda dobro razmisliti…

Vaš link …

who dares, wins

nije baš da rublja stoji. od početka godine pala je cca 10%. dobro nije to onih 86 za € ali…. možda rusima trenutno čak i paše takva situacija. ili još i gora.

možda po vama paše rusima, ali dali isto paše i AD Plastici …??
http://www.reuters.com/article/2015/01/27/us-ukraine-crisis-eu-idUSKBN0L00TT20150127

LJudi svasta pisu.

No ajmo konkretno.

a) Odnos nafta – rublja i rublja dolar.

Nafta je bila visoko pozitivno korelirana sa rubljom. Zasto? jasna je intuicija da je nafta veliki dio ruskog izvoza i pad cijene nafte je pad vrijednosti izvoza Rusije. Pad vrijednosti izvoza je negativno reflektiran na rublju.

Ipak, od ovog petka se par USD/RUb ponasa gotovo isto dok je nafta porasla oko 10% u cijeni u kratkom roku.

Dakle, cijena nafte sada je negativno korelirana sa rubljom. Zasto?

b) Mislim da Grčke i Ruske obveznice sada imaju istu oznaku kvalitete “junk”. Stvarno? Rusija sa tolikim vrijednostima u resursima i zemljom ima istu vrijednost obveznica kao i Grčka? Zanimljivo.

c) AvtoVaz je ogromni kupac AD Plastika u Rusiji i gotovo sve analize govore da zbog interne situiranosti proizvodnje, AvtoVaz zapravo ima sanse napraviti godinu bolju nego lani.

d) Makrookolina se brzo promijeni. Vrlo brzo. Moguce da je ovo pocetak oporavka nafte.

e) ECB efektivno printa euro a euro raste naspram rublje? Kako?
Uza sve navedeno(osim c)) vidi se da je RUB itekako podcijenjen. Zasto? Neznam ali sve su se konvergencije divergirale i samo je pitanje kada ce(uz rast nafte) rublja samo odskociti naspram USD a po meni i vise naspram EURA koji se mukotrpno printa.

Prilazem sliku kretanja nafta/ i para usd/rub. Promotrimo zadnjih par dana. Tebao bi nparaviti analizu da vidimo dal je proces stacionaran ili ne i dali je ovo stvar samo vecih error termova tj. volatilnosti. Ako je, volatilnost ide u oba smjera:)

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

@ domaći

Ako ADPL rezultat ovisi većinom o ruskom tržištu, onda je ADPL u problemu.

Bar još dvije godine.

Mislim da je sada za ADPL važnije europsko tržište i tu treba vidjeti da li ima pozitivnih pomaka, i koliki su.

ako pogledamo zašto je rubalj padao te da sad po toj istoj osnovi ne raste stvari su čudne. sve to više liči na politiku i specijalni rat nego na ekonomiju. vidjet ćemo kako će se to ponašati kad ruski tenkovi osvanu pred kijevom. obama je juče rekao da osim praznih obećanja i nešto dolara ukraincima nema šta ponuditi. a valute kad tad dosegnu pravi paritet.

who dares, wins

Ovo naravno ne smijemo zaboraviti, pogotovo nakon skoka od 8% u petak?

Da li je dno cijene nafte tu? Nitko ne zna, ali ovakvi pomaci mogu znaciti reversal.

Naravno, ovakve izjave glavnog tajnika Opec-a nisu beznacajne.

OPEC chief warns $200 oil possible if cutbacks go too far

Domaći već sam ti napisao.

Stabilizacija cijene nafte na 50$ po barelu, a onda na proljeće daljnji pad cijene na 40$.

Ako ovo padne na 60 kuna, možda i mene ipak zasvrbi prst.

Ali ne vjerujem, za sada.

2015. je ključ,kamo ovo ide.

Lp
[/quote]

Tebe drzim za rijec. Cesto napises kako si “nesto vec napisao”. Evo sad cu te testirati na ovo predviđanje cijene nafte.

Ono sto smatram notornom gluposti je ideja o 2 godine. Rusija je nafta play. Nista drugo. Niti Kijev niti Ukrajina. Samo nafta.

Ps. vidim da ADPl i zapošljava. Zanimljivo.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Ovdje piše da je objava rezultata 10.02.2015.
http://www.adplastik.hr/hr/14-osnovne-informacije/

The difficulty lies not so much in developing new ideas as in escaping from old ones

Ovo naravno ne smijemo zaboraviti, pogotovo nakon skoka od 8% u petak?

Da li je dno cijene nafte tu? Nitko ne zna, ali ovakvi pomaci mogu znaciti reversal.

Naravno, ovakve izjave glavnog tajnika Opec-a nisu beznacajne.

OPEC chief warns $200 oil possible if cutbacks go too far

Domaći već sam ti napisao.

Stabilizacija cijene nafte na 50$ po barelu, a onda na proljeće daljnji pad cijene na 40$.

Ako ovo padne na 60 kuna, možda i mene ipak zasvrbi prst.

Ali ne vjerujem, za sada.

2015. je ključ,kamo ovo ide.

Lp
[/quote]

Tebe drzim za rijec. Cesto napises kako si "nesto vec napisao". Evo sad cu te testirati na ovo predviđanje cijene nafte.

Ono sto smatram notornom gluposti je ideja o 2 godine. Rusija je nafta play. Nista drugo. Niti Kijev niti Ukrajina. Samo nafta.

Ps. vidim da ADPl i zapošljava. Zanimljivo.
[/quote]

Pa dogovoreno. Makar ako si čitao, mogao si i pročitati.

Ovo dvije godine nije moja ideja, već je to rekao predsjednik Putin.

Da očekuje dvije godine da se izvuku iz krize.

Nisam baš siguran da će Rublja pratiti naftu jer mislim da Rusima slabija Rublja trenutno paše.

Lakše je financirati rat u Ukrajini tiskanjem novčanica.

Nisi mi odgovorio. Da li smatraš da će na rezultat ADPL utjecati Rusija, ili druga tržišta mogu anulirati stanje u Rusiji?

Što se cijene tiče ne bi se iznenadio da otiđe na 130 kn poslije izvješća.

Kao što rekoh, više me ništa ne iznenađuje.

Lp

Ovdje piše da je objava rezultata 10.02.2015.

nažalost piše “nerevidiranih” za 2014… a danas smo 03.02.2015. …
10.02.2015. – Objava nerevidiranih financijskih izvještaja za 2014. godinu
[emo_ooooo]

Dakle nafta porasla 16% u manje od tjedan dana(ne kazem da nije dead cat bounce). Rublja stoji. Nafta raste. Zanimljivo:)

Ajmo jos rezonirati.

Ako je udio Ruskog poslovanje u poslovanju ADPL 42% kroz godinu, a RUB je naspram EUR odletio 25. Studenog. Ok.

Recimo da su to mjesec i pol dana u kvartalu gdje je gubitak učinjen. Koliki je gubitak na prihode?

1.5 mjesec na 12 mjeseci je 1/8 godine. Dakle 1/8 od 42% ukupnih prihoda iz Rusije. To je dakle 5.25% prihoda Kompanije pod utjecajem.

Ipak Rublja se prepolovila pa je ucinak i manji od toga.

Pricamo samo o prihodima.

Jednostavnom dedukcijom dolazimo da je pod utjecajem oko 5% prihoda firme.

Sreća je sto se dogodilo na kraju godine i na kraju kvartala.

Firma od 1.1. zapravo usklađuje cijene sa novonastalom situacijom pa to i nije strasno dok je AvtoVaz pozicija zapravo dobra.

Pod ovim JEDNOSTAVNIM PROJEKCIJAMA (VRLO VRLO JEDNOSTAVNIM) vidi se da zapravo utjecaj Rublje mozda i nije toliko velik.

Ako je igdje blizu ovog jednostavnog izracuna, onda ce Edison jako lako neutralizirati taj gubitak.

Vidjeti cemo. Naravno, izracun je otvoren na kritike:) (konstruktivne).

New Report

Close