ADPL (AD Plastik d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADPL (AD Plastik d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 25.11.2024. u 11:21
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ADPL
10,55
22.016
2,087
10,50
10,60
-0,47%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Auto-industriju čeka najbolja godina od 2001.

Fitcheva ocjena je linearna. Projiciraju na sadasnjim podacima sto je dosta lose.
Kako nismo znai gdje ce ici cijena nafte prije pada tako neznamo niti sada. Cijena vađenja nafte je jeftinija u Rusiji nego u USA. Ipak, USA svoju naftu ne izvozi dok Rusija izvozi.

Auto industrija je vrlo ciklicka.
Ipak, FITCH je i razlicitim proizvodima CDO paketa davao AAA rating.

Indikativno, ali vrlo vjerojatno daleko od realnog.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Prognoze nisu optimistične, ali evo neki podatak čisto info.
http://eng.autostat.ru/news/view/10418/
nadam se da su barem prihodi u rubljama okej.

http://www.jutarnji.hr/rusija-propada-sokantna-ocjena-ugledne-agencije-fitch-o-stanju-ruske-ekonomije/1271942/

Koji je smisao rejtinga koji daju agenciju u sluzbi americke imperijalisticke politike kada taj isti zapad svim silama pokusava zaratiti s rusijom?

Koji je smisao rejtinga koji daju agenciju u sluzbi americke imperijalisticke politike kada taj isti zapad svim silama pokusava zaratiti s rusijom?

Malo si pobrkao lončiće, nije američka imperijalistička politika napala Ukrajinu i anektirala Krim nego Rusija.
Da nemaš ti kakve veze sa SAO Krajinom?
Njima također nije bilo jasno tko koga napada i tko je na čijem teritoriju.

halfte trinken, halfte Šarcu geben

A nisu ni Ameri više dobričine ovog svijeta….ako je to istina, izlaznost u Krimu je bila 83% i 96% je bilo za pridruživanje Rusiji. Ako je tome tako, ne vidim problem u prihvaćanju volje naroda.
Činjenica ostaje da ne znamo sve detalje vezane uz Ukrajinu osim onoga što nam prezentiraju zapadnjački mediji…

Izneseni tekstovi nisu nagovor na prodaju ili kupnju dionica

Ono što nitko od vas ne navodi a najbitnije jest: rating agencije su privatne i za svoje ocjene rade mnogima štetu a pritom ne jamče nikakvim kapitalom. Rating agencije nemaju imovinu. Mene čudi kako ih nitko ne tuži i ne traži odštetu jer ih svi spominju pri nekim investicijskim odlukama kao neki pouzdan parametar vrjednosti/kvalitete. Rusija može s Fitchem obrisati stražnjicu, Kinezi imaju svoju Rating agenciju koja vrjedi u Aziji a Fitch se može fućkati sa svojim ocjenama. Druga stvar je što su mediji u vlasništvu par moćnika a većina ne zna razmišljati svojom glavom i misli da je svijet ono o čemu se piše diktirano od Amera.
Što se Rusije tiče oni intenzivno kupuju Zlato jakim dolarom kojeg imaju na bacanje. Isto tako ojačat će Azijsko tržište koje ima neviđen potencijal. Umjesto da ih oslabe ove mjere će ih samo ojačati.

Dakle cijena nafta rast 6%, rublja padne, ADPl padne.
Market kapitalizacija ADPL je oko 200 milijuna manja nego prije ove cijele sarade.
Najavljeni pad BDP-a u Rusiji je oko 2.5%.

Zanimljiva je burza nekada.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

@Andy

Gledati rejting agencije ozbiljno nakon smijurije 2008/2009 je neracionalno.
Ja ih niti ne gledam niti mi ista znace. Naravno, bit je da niti oni ne jamce nista vec su samo indikator koji se moze i nemora gledati.

Ako sam nesto naucio na burzi je da nitko nema pojma o buducnosti.
Naftin pad nije nitko navjestio, tako nece niti rast.
Ono sto svi rade(pa i burza) je linearna projekcija na trenutacnim podacima. Znaci cista extrapolacija bez ikakvih pogleda unazad ili kvalitetno unaprijed.

Uvijek ista prica.

Jedni tvrde da OPEC ovo radi da unisti americki shale, drugi pak da zbog Rusije. Nitko ne ocekuje da ce trajati duze od 6 mjeseci.

@Andy

Gledati rejting agencije ozbiljno nakon smijurije 2008/2009 je neracionalno.
Ja ih niti ne gledam niti mi ista znace. Naravno, bit je da niti oni ne jamce nista vec su samo indikator koji se moze i nemora gledati.

Ako sam nesto naucio na burzi je da nitko nema pojma o buducnosti.
Naftin pad nije nitko navjestio, tako nece niti rast.
Ono sto svi rade(pa i burza) je linearna projekcija na trenutacnim podacima. Znaci cista extrapolacija bez ikakvih pogleda unazad ili kvalitetno unaprijed.

Uvijek ista prica.

Jedni tvrde da OPEC ovo radi da unisti americki shale, drugi pak da zbog Rusije. Nitko ne ocekuje da ce trajati duze od 6 mjeseci.

S tim se slažem. Nedavno se Goldman Sachs javio sa prognozom cijene nafte od 40$, pitam se gdje su bili dosad dok je nafta bila oko 100$.

Što se tiče Rusije, na siteu Sberbanke: http://sberbank.com/investor-relations/reports-and-publications/investor-presentation se pod investor presentation za Dec14 mogu vidjeti zanimljivi podaci koliko Rusija, zapravo, dobro stoji i da ima veliki potencijal za razvoj…

Izneseni tekstovi nisu nagovor na prodaju ili kupnju dionica

Dakle cijena nafta rast 6%, rublja padne, ADPl padne.
Market kapitalizacija ADPL je oko 200 milijuna manja nego prije ove cijele sarade.
Najavljeni pad BDP-a u Rusiji je oko 2.5%.

Zanimljiva je burza nekada.

[/quote

To i meni nije jasno? Zar se u 4 kvartalu očekuje gubitak od 200 mil kn?
Po mojim procjenama je najcrnji scenarij gubitak od 60 mil kn. Ali ono najcrnji.

A nisu ni Ameri više dobričine ovog svijeta….ako je to istina, izlaznost u Krimu je bila 83% i 96% je bilo za pridruživanje Rusiji. Ako je tome tako, ne vidim problem u prihvaćanju volje naroda.
Činjenica ostaje da ne znamo sve detalje vezane uz Ukrajinu osim onoga što nam prezentiraju zapadnjački mediji…

Krim nikad nije bio ukrajinski, tek je ’54. pripojen republici ukrajini koja je tada bila dio sovjetskog saveza. Od ’91. je kao autonomna republika u sastavu neovisne ukrajine. Imaš na engleskoj wikipedii. Za detalje iz povijesti, preporučam pogledati JFKov govor od 27.4.’61., te Putinov govor od 20.2.’07. sa 43. konferencije o sigurnosti u Munchenu.

@domachi
Historia est magistra vitae. Za pogled u budućnost, treba razumjeti prošlost. Vidiš kako je naš investicijski guru na vrijeme “predvidio” budućnost pa je prebjegao u industriju kojoj je jedina slamka spasa što hitnije izbijanje novih ratova. Kad pogledaš porijeklo kapitala, čovjek bi mogao posumnjati da to nije posve slučajno.

Ovakav pad od cca 35% mi se čini pretjeran, bez obzira na okolnosti.

New Report

Close