Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 10,56 | 26.556 | 2,515 | 10,50 | 10,65 | 1,42% |
Ovdje se sprema odbijanac ili mi se samo čini?
Ima li tehničara, šta kažu kristalne kugle?
Ovako nisko ADPL nije bila već godinama, gotovo pa bih se usudio reći da je ovo sada prava prilika za one koji žele investirati na dulji rok, a cijena bi vrlo brzo mogla iznad 100kn.
I meni se tako čini.
Izgleda da završni račun za 2014 neće biti tako loš.
možda i neće biti previše loš. ali treba imati na umu da ukoliko stanje s rusijom i rubljom potraje, onda se gadno piše u ovoj godini
Pa valjda ce se i ADPL prilagoditi novoj situaciji (ako vec nije, kao i njegovi partneri).
Za one koji misle kako završni račun neće biti tako loš jer se rubalj malo oporavio posljednjih dana: vrijeme kada je ADPL najbolje poslovao i imao najbolje rezultate je bilo otprilike na USD/RUB=29, a sada je oko 59. Istina, bio je i iznad 70 do prije koji dan, no svejedno je to jako loše.
Pričekat ćemo F1 i vidjeti kakav je bio taj njihov hedge, no ne bih bio previše optimističan.
O ADPL mislims sve najbolje, ali ovo je situacija na koju oni mogu teško utjecati. Nije samo sada taj tečaj probem, mislim kako će zbog rasta kamata uvelike pasti i prodaja automobila u Rusiji.
No, to je samo moje mišljenje. Nikakv nagovor na bilo kakvu akciju.
Zanimljivi grafovi kako je Amerika sama sebi dostatna
http://www.bloomberg.com/graphics/2014-america-shakes-off-oil-addiction/
Ja sam malo priglup. Puno mi toga nije jasno.
Zasto ljudi cesto citiraju odnos USD/RUB kao bitan za ADPL?
ADPL nema primanja u dolarima vec u eurima. Bitan je par EUR/RUB.
@Alias
USA je seb dostatna, nisam znao da su sada najveci oil producer na svijetu.
Istina što se tiče odnosa valuta. Ma zanimljivi su grafovi. Potrošnja i ponuda su zanimljive u analizi. Tip koji je radio analizu je imao dobru ideju što se tiče nekih stvari. Nisu još najveći proizvođači ali bi uskoro mogli biti. Malo ih sada hebe saudijske s cijenom goriva što će usporiti fracking ali prelaze dosta na plin koji izlazi s frackingom, a koji je sada jeftin u americi do bola.
Odlican graf, tj cjelokupni prikaz.
Sto se nafte tice, ADPL je problem samo trenutacan. Kada se dogode shokovi, sve krivulje divergiraju i daju prostor gubitku, dok se stvari opet ne smire ili bar percipiraju realno. Rusija ne bude nestala, auti se budu prodavali i dalje. Nije da auto kompanije proizvode samo aute na naftu/benzin. Kratki rok je najgori. OStalo bude ok. Čak mze biti benefit jer sada su Ruski izvoznici nevjerojatno jeftini. Osim toga, nisam siguran da je Ruska nafta skuplja od Albertanske ili Američke. Zapravo sigurno nije( u extrakciji). Dok se sada trziste ocisti od preskupih proizvođaća i smanji supply pa se cijena bude opet digla(mozda ne do prijasnje a mozda i vise). Uglavnom, ekonomije ce se prilagoditi.
Sto se tice cijene nafte.