ADPL (AD Plastik d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADPL (AD Plastik d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 26.11.2024. u 06:35
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ADPL
10,56
28.153
2,665
10,55
10,70
0,95%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Istina je-danas sam pitao brokera rublja je na 71,5 eur!!Kako je moguc tako ogroman pad?

Stvar je jednostavna. Danas je barel nafte pao ispod 60 $.

Kao što sam najavio na proljeće nas čeka možda čak 40 $.

Naravno da Rusija koja svoj rast temeljila na prodaji nafte i plina golima ogromne gubitke.

Ali mislim da za ADPL nije sve tako crno.

Smanjenjem cijene nafte jako će im se smanjiti i troškovi sirovina, kao i energenata.

Isto tako manja cijena nafte dobro utječe na prodaju novih automobila.
To se već vidi po prodaji u Europi.

Već sam napisao koji su targeti za ovu dionicu i ne očekujem da ide ispod toga.

Lp
[/quote]

Ma gdje je itko na proljece najavio cijenu nafte 40$?
Ma da vidim?

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Da, ali gledaj. Amerika je potrosacko drustvo. Njemu je pad nafte super jer ce ameri tu lovu potrositi drugdje. propast ce par firmica i nikome nista. Njima je potrošnja 70% BDP-a. I ameri mogu zivjeti na ovim cijenama. Rusija, venezuela i iran su daleko najveći pušači u ovoj prici

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ne-prestaje-padati-rubalj-u-tri-mjeseca-oslabio-58-u-odnosu-na-dolar/790066.aspx
Rubalj u tri mjeseca oslabio 58% u odnosu na dolar

U posljednjih tjedan dana izgubio je dodatnih 9% vrijednosti što znači da je u posljednja tri mjeseca u odnosu na euro oslabio je 51%, a u odnosu na američki dolar čak 58%!

Kada je u pitanju nafta, nakon ogromnog pada cijene zadnjih mjeseci, za očekivati je da će doći do barem privremene korekcije od nekoliko posto, no sudeći po komentarima ministra energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je prije par dana izjavio da OPEC neće smanjivati proizvodnju čak i ako cijena padne na 40 dolara po barelu, može se zaključiti da je moguć nastavak pada cijene.

http://www.investing.com/currencies/eur-rub
Pad rublja od 4 % na dnevnoj razini, nastavak padajućeg trenda, zadnji kvartal za ADPL u Rusiji nikakva promjena cijena proizvoda(povećavanje, korekcija) niti valutna zaštita ne može spasiti od potencijalno velikih gubitaka.
Negativan trend će se odraziti i u narednog godini, operativno poslovanje U Rusiji će biti katastrofalno.
..

Treba imati na umu da ADPL ećinu svojih prihoda ima u eurima pa dobrim poslovanjem u Europi može neke negativne efekte u Rusiji smanjiti ali brutalan pad rublja i nafte uz pad gospodarstva Rusije će biti velike štete u operativnom poslovanju Ruskog poslovanja ADPL.

Štednja je mudrost trošenja.

I koliki gubitak možemo očekivat? U rasponu od 5mil , ili u rasponu od 50 mil?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/ne-prestaje-padati-rubalj-u-tri-mjeseca-oslabio-58-u-odnosu-na-dolar/790066.aspx
Rubalj u tri mjeseca oslabio 58% u odnosu na dolar

U posljednjih tjedan dana izgubio je dodatnih 9% vrijednosti što znači da je u posljednja tri mjeseca u odnosu na euro oslabio je 51%, a u odnosu na američki dolar čak 58%!

Kada je u pitanju nafta, nakon ogromnog pada cijene zadnjih mjeseci, za očekivati je da će doći do barem privremene korekcije od nekoliko posto, no sudeći po komentarima ministra energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata koji je prije par dana izjavio da OPEC neće smanjivati proizvodnju čak i ako cijena padne na 40 dolara po barelu, može se zaključiti da je moguć nastavak pada cijene.

http://www.investing.com/currencies/eur-rub
Pad rublja od 4 % na dnevnoj razini, nastavak padajućeg trenda, zadnji kvartal za ADPL u Rusiji nikakva promjena cijena proizvoda(povećavanje, korekcija) niti valutna zaštita ne može spasiti od potencijalno velikih gubitaka.
Negativan trend će se odraziti i u narednog godini, operativno poslovanje U Rusiji će biti katastrofalno.
..

Treba imati na umu da ADPL ećinu svojih prihoda ima u eurima pa dobrim poslovanjem u Europi može neke negativne efekte u Rusiji smanjiti ali brutalan pad rublja i nafte uz pad gospodarstva Rusije će biti velike štete u operativnom poslovanju Ruskog poslovanja ADPL.

Mislim da malo pretjerujes.

Potrebno je naci drugu firmu čiji prihod cini 1/3 u Rusiji i radi malo ispod prosjeka uz ovaj pad rublje i cije 2/3 u EU rade odlicno.

Ovakva nagađanja ne može se i nece zvuce drukerski.

Dakle, najbolje ja naci slicnu firmu( ne nuzno istu bransu) koja ima slican problem pa kroz paralele povuci zakljucak.

To sto je rublja pala 50% ne znaci da je ADPL-u pala 50% posto su ipak hedgirani.

Jer vezivati cijenu nafte za cijenu ADl od 1/1 je notorna glupost. Pa oil extraction kompanije ne padaju ovoliko u cijeni.

Osim toga, pad cijene nafte u Rusiji i pad cijene rublje ipak znaci porast cijenovne konkurentnosti. NIje da je nafta u Rusiji nestala, samo je malo jeftinija i potrebno je neko vrijeme da se poravna sa trenutnim trzisnim stanjem.

Dakle po natpisima se cini da je ADPL oil kompanija.

Malo se pretjeruje, ali nista prije nevidjeno.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Da, ali gledaj. Amerika je potrosacko drustvo. Njemu je pad nafte super jer ce ameri tu lovu potrositi drugdje. propast ce par firmica i nikome nista. Njima je potrošnja 70% BDP-a. I ameri mogu zivjeti na ovim cijenama. Rusija, venezuela i iran su daleko najveći pušači u ovoj prici

Zelis reci da Rusija nije potrsacko drustvo?

Ne znam kakvi ce biti rezultati ali mi je jako zao sto se sve ovako zakompliciralo za jako dobru RH kompaniju. Zasluzili su vise srece ali izvuci ce se oni jos jaci.

Ja sam ipak skratio dosta poziciju na 110kn sa sitnim gubitkom dok ne vidim sto buducnost nosi.

I po TA je ADPl dobro oversoldan.

reci ti nama reci [emo_ooooo][emo_naivan]

SVI SU SPAMERI IGNORE !!! D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak

Vidi zluradosnih lesinara kakp se raduju tudjoj nesreci kao da ce oni time nesto dobiti…

Cinjenica je da im europski dio poslovanja rastura, da prosiruju pogon u solinu radi velike potraznje i da imaju dosta novih ugovorenih poslova za 2015. i 2016. takodjer ce doci do smanjenja zaduzenosti u posljednjem kvartalu kako su najavili u posljednjem izvjescu.

A koliko ce Rusija donijeti gubitka ne znam pa je stvarno nezahvalno prognozorati.

Puno veći utjecaj u potrošnji ima nafta u americi i rusiji. Taj odnos sam mislio. Pa rusia troši oko 3,6 mil/barela dnevno. Ameri 19 ili 20. Znači 6 puta više.

@Alias

I sto ti to govori?

Naravno imajmo na umu da Rusija ima 150 milijuna ljudi a USA 330 milijuna ljudi. Dakle USA ima 2x vise ljudi. Korektirano za to, oko 3 puta vise.

Ali sto ti to govori?

Intuitivno da Rusija ima puno manje vozila po glavi stanovnika. Sto je i istina.
Naravno da voznja nije jedini potrosac energenata ali je vrlo bitan.

80% populacije u USA ima vozilo. 30% populacije u Rusiji. KAda bi korektirao i za to, trose isto po glavi.

Ali da, prodaja vozila daleko je od stajanja u Rusiji.

Pametno rezoniras.

No, vidjeti cemo gdje smo u sferi “normalnh digađaja”.

Ponavljam koliko sam vidio niti jedna Ruska Oil kompanija nije danas pala ovoliko koliko je ADPL.

Pomalo smijesno. Mozda i vrlo profitabilno.

Ovdje je MH17 bio kljuc, strasno mi je zao ADPLa jer su mi dugo bili najdraza firma i dionica na ZSEu no nakon MH17 trebalo je povuc potez i prodati. Tada sam tu pokusao pokrenuti raspravo no ostao sam ispljuvan i ocijenjen s jedinicama.

Mislim da nas sve zanima kako ce ova ruska situacija utjecati na adpl, istina je da imaju neki wannabi headg no ja iskreno sumnjam da s takvim nacinom headga mogu amortizirati ovaj ogroman pad rublje. USD/RUB je danas presao 60 ! Moguce je da trziste trenutno i potpuno pretjeruje s ovakvim rusenjem ADPLa no to se desava kada se ovolika nesigurnost odjednom pojavi u tvrtki cije dionice je vecina kupovala upravo zbog sigurnosti koju je ta dioncia nosila. ta sigurnost je sada nestala i trziste reagira.

...

New Report

Close