ADPL (AD Plastik d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADPL (AD Plastik d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 23.12.2024. u 00:35
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ADPL
9,48
15.536
1,639
9,44
9,58
0,84%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

Hm. Problem je što je ova godina manje više gotova takva kakva je. Sada treba gledati drugu godinu, ne ovu. Dobro je kod pada rublje jer se nafta prodaje u dolarima pa ostaje veliki suficit u državnoj blagajni. dobar je i za drzavu pad rublje zbog općenito većeg izvoza ali tu su sankcije koje smetaju nekakvom većem pomaku. Citao sam da cijena nafte na ovim razinama spusta njihov BDP za 1% dok bi 50$ nafta spustila ekonomiju 2%. Sama. Bez ostalih faktora. Kako je nastao višak u blagajni Rusija može financirati kupnje novih automobila tj zamjenu, ali to mi se samo čini kao pokušaj spašavanja, a ne neke stvarne, veće, pomoći. Najvažnije je u svemu koliko će se ovakvo stanje zadržati. Ovoliki pad rublje ADPL s tolikom izloženošću ruskom tržištu jednostavno ne može amortizirati jer nema dovoljno novaca. Ja sam prije površno govorio jer nisam previše pratio, ali jucer sam malo bolje gledao i to mi se ne čini dobro. No pričekajmo da godina završi pa će se više zvat.

Istina je-danas sam pitao brokera rublja je na 71,5 eur!!Kako je moguc tako ogroman pad?

[color=blue][u][b]" pessimus dux Croatorum "[/b][/u][/color]

Istina je-danas sam pitao brokera rublja je na 71,5 eur!!Kako je moguc tako ogroman pad?

Stvar je jednostavna. Danas je barel nafte pao ispod 60 $.

Kao što sam najavio na proljeće nas čeka možda čak 40 $.

Naravno da Rusija koja svoj rast temeljila na prodaji nafte i plina golima ogromne gubitke.

Ali mislim da za ADPL nije sve tako crno.

Smanjenjem cijene nafte jako će im se smanjiti i troškovi sirovina, kao i energenata.

Isto tako manja cijena nafte dobro utječe na prodaju novih automobila.
To se već vidi po prodaji u Europi.

Već sam napisao koji su targeti za ovu dionicu i ne očekujem da ide ispod toga.

Lp

nastav li rublja ovaj ponor biti ce ovdje grdo

Stvar je jednostavna. Danas je barel nafte pao ispod 60 $.

Kao što sam najavio na proljeće nas čeka možda čak 40 $.

Naravno da Rusija koja svoj rast temeljila na prodaji nafte i plina golima ogromne gubitke.

Ali mislim da za ADPL nije sve tako crno.

Smanjenjem cijene nafte jako će im se smanjiti i troškovi sirovina, kao i energenata.

Isto tako manja cijena nafte dobro utječe na prodaju novih automobila.
To se već vidi po prodaji u Europi.

Već sam napisao koji su targeti za ovu dionicu i ne očekujem da ide ispod toga.

Lp
[/quote]

Teško da će nafta niže od ovoga. Pa čak i s ovom cijenom nafte gube ne samo Rusija, već i Ameri i Saudijska Arabija. Američke naftne kompanije puše lovu na ovim cijenama. Dakle ovo ni za njih nije izdrživo i pitanje je vrememna kad će se cijena vratiti nazad.

Ne bih slozio. Mislim da rusija samo gubi na ovome i to dosta i to ponajvise razlogom sto amerika i saudijska arabija nastavljaju sa svojom proizvodnjom…i ocito da je ovo najbolja i najslabija tocka za udar na rusiju i ne vidim zasto bi s time stali… kako se prognozira da ce spustit cijenu i do 50$. Da li je cilj smjena vlasti u rusiji ili nesto drugo (sto drugo?) U svakom slucaju mislim da ce los scenarij potrajati

@MrMoney

U Americi imate prosjek od 40$ do 160$ za vađenje nafte iz škriljca. Npr Ardmore crpilište se izvlači već sa 43$ dok se druga vade za prosječno 70$. Npr Bakken Antelope je prosjek 67$ itd. Da ne pametujem imate tu prosjeke crpilišta: http://www.bloomberg.com/image/iXaVTKmyvJfo.jpg

Druge zemlje trebaju višu cijenu nafte da održavaju ovako visoku potrošnju, a ne zato jer je njihova nafta skuplja za vaditi. Pa Saudijskoj i Qataru je dosta 40$. Sve ovisi o tlu. Zato se nekima zemljama žuri, a nekima ne. Saudijska Arabija hoce ovim potezom usporiti amerikance, a to neće učiniti preko noći i ako odmah povisi cijenu. Da se ovaj učinak cijene prelije na CAPEX treba barem 6 mj. Ne bi se čudio da u lipnju ostanu pri ovoj razini proizvodnje (govorim o OPEC-u) što bi spustilo naftu na oko 40$. Ista stvar je ne budu li se dogovorili i bude li raskola u kartelu nafta isto pada na te razine. Saudijska je puna rezervi i nafte i dolara i njima se ne žuri. Oni ovdje kolo vode

a ovo je bila prognoza http://www.poslovni.hr/burze/erste-povisio-ciljanu-cijenu-za-dionicu-ad-plastika-283243

to je zato sto banke gledaju cisto ekonomski a ne znaju kakva je stvarna situacija u firmi. Ja znam da imaju jako puno reklamacija od kupaca i da je uprava stacionirana u Kalugi i da tamo pokusavaju pokrenuti serijsku proizvodnju a svi faktori u vezi Rusije nisu bas blagonakloni. Ukoliko ne uspiju a ulozili su jako puno(zaduzili se) u obecavajuce projekte moglo bi biti jako klisko.

Evo znalaca.

“Gledaju cisto ekonomski a ne znaju kakva je stvarna situacija u firmi”.

Jedina situacija u firmi je ekonomska. Sve se biljezi. Sto nje zabiljezeno nije se dogodilo. Jedina stvarnost u firmi je ona ekonomska.

Rusija?

Pa ako ova cijena nafte ostane dugorocno, Kanada ima veci problem od Rusije. Puno veci. S time onda i dobar dio USA Midwesta.

Nije Rusija jedina zemlja koja trpi. U krajnjoj liniji trpi i Saudijska Arabija.

Ali niti nafta, niti sama Rusija niti Rublja ne cine jedine kljucne faktore u poslovanju ADPL.

Po izjavama ovdje, cini se kao da svaki pad rublje od 1% utjece na pad profitabilnosti ADPL za 1% sto je notorna glupost.

Istu smo pricu prolazili sa EU. Umrijeti cemo itd…

Nope.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

@MrMoney

U Americi imate prosjek od 40$ do 160$ za vađenje nafte iz škriljca. Npr Ardmore crpilište se izvlači već sa 43$ dok se druga vade za prosječno 70$. Npr Bakken Antelope je prosjek 67$ itd. Da ne pametujem imate tu prosjeke crpilišta: http://www.bloomberg.com/image/iXaVTKmyvJfo.jpg

Druge zemlje trebaju višu cijenu nafte da održavaju ovako visoku potrošnju, a ne zato jer je njihova nafta skuplja za vaditi. Pa Saudijskoj i Qataru je dosta 40$. Sve ovisi o tlu. Zato se nekima zemljama žuri, a nekima ne. Saudijska Arabija hoce ovim potezom usporiti amerikance, a to neće učiniti preko noći i ako odmah povisi cijenu. Da se ovaj učinak cijene prelije na CAPEX treba barem 6 mj. Ne bi se čudio da u lipnju ostanu pri ovoj razini proizvodnje (govorim o OPEC-u) što bi spustilo naftu na oko 40$. Ista stvar je ne budu li se dogovorili i bude li raskola u kartelu nafta isto pada na te razine. Saudijska je puna rezervi i nafte i dolara i njima se ne žuri. Oni ovdje kolo vode

Točno.

Tek nakon pola godine CAPEX zapravo staje a s njime i prava otpustanja. Trenutna otpustanja su samo preliminarni nacin smanjivanja varijabilnih troskova. Kada se pocnu smanjivati paralelno fixni i varijabilni onda problem zapravo nastaje.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Sve sto se tice nafte tice se rusije a razlog zasto se tice adpla je da se smanji jos ova dionica kako bi se povoljnije kupila 🙂 ali sto se nafte tice, da moze nize – moze… utjece na rusiju a utjece ocito i na drhtave ruke nekih dionicara

Jasno.

Samo velim, ovdje ako se Fort McMurray uspori, cijela Kanada ima problem veci od Rusije. Da tek vidite kako se ovdje ljudi tresu na pad cijene nafte. No…

Ja predviđam da i sa voime, ADPl nece imati gubitak u godini. Sve vidim kao dobar stres test.

Zasto:
a) da ce cijena nafte ostati ovakva i godinu dana mislim da nije vjerojatno
b) da i ostane cijena ce prilagoditi preko cijelog spektra pa se zapravo sve izjednaci. Najgori dio je je sada divergencija svih krivulja – koji oznacava gubitak. Ponovnom paralelnoscu, stvar se vraca u normalnu, nevezano za koju cijenu rublje
c) Europa radi jako dobro. Posto je to velika vecina ukupnih prihoda, puno se toga moze pokriti. Ako je Rusija drzala EU pad a cini manji dio proizvodnje tako ce EU drzati Rusiju a cini veci dio proizvodnje.

I po TA je ADPl dobro oversoldan.

Zanimljivo.

New Report

Close