Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 10,70 | 15.877 | 1,484 | 10,55 | 10,85 | 0,46% |
Vrlo zanimljiva diskusija, po meni postoje tri osnovne kombinacije u narednom razdoblju do kraja godine. Pritom smatram da kretanje cijene adpl-a ce u prvom redu kreirati ocekivanja i spekulacije, umjesto rezultati. Ali takvo je stanje za skoro sve dionice. Prva kombinacija je nastavak krize u Rusiji, jacanje sukoba novim ekonomskim sankcijama, sto ce prije ili poslije negativno djelovati na cijenu (klizanje kao pocetkom godine). Druga kombinacija je status quo medunarodno, stagnacija trzista adpl-a i slijedom toga ponovno slusanje najava i kretanje cijene u rasponu 100-135. Treca kombinacija je nesto jaci oporavak zse koji ce povuci gore i adpl zbog optimizma (nebitno jel utemeljen). Iskreno dividenda me ne zanima, samo kapitalna dobit. A trenutno stanje tu je neodredjeno. Zadnjih dva mjeseca postoji lijep trend rasta. Sad je dionica na kriticnoj tocki, jer ulagaci prilagodavaju svoje pozicije sukladno novim informacijama. Biti ce jasnije koliko ima stvarnog povjerenja u dionicu kod sljedeceg testiranja razine 132-133 koja je sad postala otpor. Slicno kao u 11 mj prosle godine. Ali to su sve samo moja razmisljanja, nije nagovor na kupnju ili prodaju, na watchlisti mi je, dok ne vidim jasan trend necu ulaziti unutra.
Sto kazete na ovo?
“Russia may also introduce “supportive measures” for the car, shipping and aerospace industries, Medvedev said.”
http://www.bloomberg.com/news/2014-08-07/russia-bans-array-of-u-s-eu-food-in-retaliation-move.html
Po meni win-win za adpl buduci da bi rusi bili osudjeni na kupovanje automobila koji se proizvode u Rusiji,isto tako sa svakom novom sankcijom obje strane sve vise drhte,sad je to igra zivaca tko ce prije popustit.
Volio bi da se politicke napotesti izmedju zapada i Rusije zavrse sto prije ali mislim da nece ostaviti vece posljedice na ekonomije bar ne dugorocne. Nemam boljih dokaza ali kad sagledam ukupnu sliku to je moje misljenje.
Takodjer ne mislim da ce pad u Rusiji anulirati rast u Europi buduci da ce ADPL po automobilu proizvedenom u Rusiji ostvariti vece prihode jer ce raditi vise dijelova. Novi model krece u proizvodnju za 4-5 tjedana.
Takodjer edison + novougovoreni poslovi su stvarno preveliki iznosi da bi ih se moblo anulirati padom u Rusiji. Tamo bi se stvarno katastrofa morala dogodit sto je tesko za zamisliti ipak je Rusija zemlja sa skoro nikakvom zaduzenoscu i sa 5. najvecim deviznim pricuvama u svijetu.
Svakako da je dobra stvar sto je ADPL vlasnicki povezan s rusima,nema potrebe za objasnjavanjem.
nevene
niste uopće skužili srž posta, vas vjerovatno zabavljaju decimale. a ako vas impresionira i zadovoljava 16,68% porasta u PET GODINA, onda i ja vama čestitam na ozbiljnosti i klanjam se na profesionalnosti do poda, ali zaista do poda!
Ne želim vas uvrijediti ali zaista nemate pojma o investiranju. Nakon što smo ustanovili da prinos na dionice ADPL ukoliko ste ravnomjerno u njih investirali kroz zadnjih pet godina iznosi cca 30% (16,68%, porast cijene dionice u odnosu na prosječnu i još gotovo toliko od dividendi) vi i dalje inzistirate na svom diletantskom pristupu.
Ne znam da li možete i želite shvatiti što vam pišem ali porast u pet godina nije 16,68 % kako vi krivo interpretirate ono što sam vam napisao u postu ranije, već je porast u pet godina ni manje ni više nego 503 % (da dobro ste vidjeli 503). I to ako gledate prosječnu cijenu kroz cijelu 2009. godinu, a ako gledate cijenu po kojoj se trgovalo ADPL prije točno pet godina taj rast je čak 881 %. Naravno da su ovdje uračunate i isplaćene dividende.
Idemo dalje, rast u odnosu na prosječnu cijenu dionice u 2010. iznosi 106 %. U odnosu na prosječnu cijenu u 2011. 34 %. U odnosu na prosječnu cijenu u 2012. također 34 % i u odnosu na prosječnu cijenu dionice u 2013. 11 %.
Eto, to su vam brojke. I bit će da zaista nisam “skužio” srž vašeg posta. Teško ga je “skužiti” jer u vašim postovima 2+2 nije niti blizu četiri.
S obzirom da sam novi na ovom forumu, najprije bih želio sve lijepo pozdraviti.
U posljednje vrijeme se dosta nagađa u kolikoj mjeri će situacija s Rusijom utjecati na poslovanje ADPL-a. Vezano na tu temu bih preporučio jedan link od prije 3 dana ( http://eng.autostat.ru/news/view/9779/ ). Unutra je posebno interesantna jedna rečenica ”Annual market growth of automotive components is 20-25%”. Znači proizvodnja autodijelova u Rusiji na godišnjoj razini raste 20-25%, te kao što ministar navodi oni proizvođaći automobila koji se neće oslanjati na lokalne proizvođaće autodijelova u Rusiji neće opstati.
Iz navedenog rasta proizvodnje autodijelova možemo zaključiti da pad tečaja ruske rublje sve više prisiljava proizvođaće automobila da se okreću lokalnim proizvođačima autodijelova. Smatram da u toj cijeloj novonastaloj situaciji niti ADPL ne prolazi loše, s obzirom da u svakom kvartalnom izvještaju čitamo o novim poslovima na ruskom tržištu.
LP,
Zanimljivo,neki tvrde da su na ADP-u zaradili siću a drugi da su istovremeno zgrnuli bogatstvo. Bilo kako bilo taj period je prošo.
nevene, lijepo ste to napisali, ali morate dati malo više truda da nama neznalicama i diletantima objasnite vašu matematiku! mislim da je pitagora za vas bio mala beba! kakve li tek imate uspjehe na burzi temeljene na vašoj višoj matematici??!! da mi je samo znati! da, i tko vas je učio da su 2+2=4?? u prvom razredu da, na burzi nikada!!
Vjerojatno po toj istoj matematici prorokuju masnu zaradu u narednom periodu.
Sa potpisanim ugovorima ADP se osigurao da ce narednih godina imati kupca. Kad isplate kredite da li ce poceti kapati novac. Nece, jer nije ni prije. U prijasnjim bi projektima isplatio ulozeno i pokrio place i to je to. Zasto bi sad bilo drugacije.Pitate li ih kako su organizirani,savrseno reci ce a imaju li skarta u proizvodnji, ne ne sve ide kao podmazano. Ja kazem da su lose organizirani i da imaju puno skarta. Da li imaju neki motivacijski faktor za radnike u kontroli, nemaju. Obucenost i motiviranost radnika u kontroli diktira
koliko ce se defektnih proizvoda uociti i koje ce se korektivne aktivnosti poduzeti da bi se zadovoljilo kupca.
Ovo nije preporuka za kupnju a ni za prodaju dionice.
nevene, lijepo ste to napisali, ali morate dati malo više truda da nama neznalicama i diletantima objasnite vašu matematiku! mislim da je pitagora za vas bio mala beba! kakve li tek imate uspjehe na burzi temeljene na vašoj višoj matematici??!! da mi je samo znati! da, i tko vas je učio da su 2+2=4?? u prvom razredu da, na burzi nikada!!
2+2 je uvijek 4, a vi ako to ne možete/želite prihvatiti bilo bi vam pametno da se ostavite burze. O mojim se uspjesima na burzi ne morate brinuti već se zapitajte koliko ste zaradili s vašim nebrojenim izlascima i ponovnim ulascima u ADPL i je li to igdje blizu 500 ili 800 % koliko ste mogli zaraditi kupnjom prije pet godina i ne činjenjem ništa. Inače, bit investiranja u dionice je ne samo znati kupiti jeftino nego i suzdržati se prodaje nakon rasta od 10 ili 20 %. Nema ničeg goreg nego gledati dionicu koju ste špekulativno prodali kako raste.
Što mislite, hoće li ADPL za pet godina biti negdje oko 200 kn? Ako bude, to vam je s dividendama koje će vjerojatno u tom periodu isplatiti rast od preko 100 %. I tada će se pronaći nekakav tek registrirani pametnjaković tipa extruzera u misiji prosvjetljenja nas dioničara koji će reći da je to bio jedan period koji se više neće ponoviti.
ADPL je imao u zadnjih pet godina najvecu neto dobit od 64 mililjuna kuna na manje prihode.
O kakvim neprofitabilnostima se tu priča?
Pa ne pričamo o hotelijerima i rentijerima.
Nego, moje procjene su da u najboljem trenu(rast Eu trzista i dobar rast Ruskog) ADPL moze imati od 80 do 100 milijuna kuna neto dobit kada se dostigne prava realizacija projekta.
Budemo vidjeli.
jucer izašao iz ADPL s obzirom da se cijena vratila blizu ex div daya, pobrao dividendu i sad imam casha i čekam da cijena padne. Tj čeka se Putin, a ako krene Putim past će i EU burze pa tako će i naš ADPL kojih 1o kn niža. A onda eto opet mene 🙂 jer ADPL je najbolja dionica na našoj burzi i to daleko. Samo naravno treba je kupiti na pravim razinama. pozdrav
jucer izašao iz ADPL s obzirom da se cijena vratila blizu ex div daya, pobrao dividendu i sad imam casha i čekam da cijena padne. Tj čeka se Putin, a ako krene Putim past će i EU burze pa tako će i naš ADPL kojih 1o kn niža. A onda eto opet mene 🙂 jer ADPL je najbolja dionica na našoj burzi i to daleko. Samo naravno treba je kupiti na pravim razinama. pozdrav
@ Neven S
Vi ste krenuli od krive premise. ljudi su kupovali ADPL i ispod 100 kn, ali i iznad 130 kn.
Tako da Vaš izračun ne drži vodu, tj. ne možete uzeti neku srednju vrijednost da bi govorili o zadovoljstvu nekog dioničara.
Bio sam napisao da ulaz na 100 kn prije mjesec dana dobar, makar sam je očekivao i na 90 kn.
Stvar je vrlo jednostavna.
što se tiče sankcija Rusiji i Imperiji koja uzvraća udarac, objektivno ćemo svi osjetiti, pa i ADPL jer sankcije nisu dobre za biznis.
Što se tiče same ADPL tu je netko napisao da imaju ugovorenog posla za 5 godina.
To ništa ne znači. Prije su se poslovi ugovarali na riječ i to je bilo dovoljno.
Danas ni ugovor nije sigurnost.
Na kraju vidite i sami. Netko odluči da se s nekom državom ne smijete trgovati i možete se slikati.
Ja pretpostavljam da se radi o ugovorima koji dobavljaču (adpl) jamči da će 5 godina imati posla za određene modele vozila.
Ipak ADPL treba uložiti u kalupe da bi mogao isporučivati potrebne komponente.
Ali taj ugovor ne jamči i količine, koji će biti ovisne o potražnji automobila na tržištu.
Da zaključim.
ADPL je puno uložio u proizvodne kapacitete što u Hrvatskoj, što u Rusiji, što u Srbiji. Ja se slažem s tom politikom ulaganja.
O iskorištenosti tih kapaciteta ovisiti će poslovanje ADPL u sljedećem razdoblju.
To sam napomenuo u prethodnom postu da će sljedeće tri godine biti izuzetno bitne za ADPL.
ako kriza napokon završi, neće biti problema…
Ako ne…
Naravno, mogao bi još koji veliki ulagač izgubiti živce, pa izaći, što će dodatno pritisnuti ovu dionicu.
S druge strane imamo MM-a, koji bi trebao biti brana za prevelike nepogode.
Lp
Trenutno su mi šanse za scenarij 50%/50%.
Treba malo pričekati da vidimo kako će se stvari na globalnom planu razvijati.