Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 10,54 | 15.803 | 1,500 | 10,55 | 10,75 | -3,23% |
Mislim da je izvješće u redu, pošto se ionako očekivalo da se realizacije tj profitabilnost realizacije poslova pokaze tek krajem ove godine nadalje.
Dakle, plus me iznenadio i plus nije uopce los.
All else being equal vjerujem da ce se sve iskristalizirati 2015 nadalje…
Neki će reći ovo ili ono ali mislim da je najbitnije drzati se izvještaja a Babe Vange ostaviti za barske stolice.
Ići će gore ili dolje je tupava fraza za normalnu pojavu oscilacije cijene koju smo mogli vidjeti i nedavno sa 100 kn na 130 kn. Vrlo jednostavno.
Neloše izvješće.
@ kresoje
Zašto bez ikakvih dodatnih pogleda? Jel tebi tako paše prikazati? Očekivana budućnost nema nikakvog utjecaja? Daj se uozbilji. Kako uopće o bilo čemu diskutirati sa nekim tko vjeruje da već umrli opet hodaju među živima? Kad si već sam od sebe spomenuo razine. E, moj kresoje. Tvoji postovi neće pomoći ovoj dionici koliko god ti postao. Rezultati su u silazu i to ti je to.
Njegovo ce pisanje pomoci onoliko koliko ce tvoje odmoci.
iz adpla o Rusiji:
U solinskoj AD Plastik Grupi, koja ima dvije tvornice u Rusiji i jednu u 40 postotnom vlasništvu, kažu da su “iz matičnog društva u Hrvatskoj prethodne godine imali povećani izvoz materijala i opreme za potreba naših tvornica u Rusiji. Ove godine očekujemo manji izvoz, a obzirom da se većinom radi o materijalima, ne očekujemo negativan utjecaj na poslovanje”.
Koliko je ADP sposoban govori i cinjenica da u EAPS Rumunjska i ADP Luga odavno vise nema ni jednog hrvatskog covjeka. Na samim pocecima otvaranja tvornica u Rumunjskoj i Lugi imali su velik broj direktora i visoko pozicioniranih djelatnika u tim firmama ali su s vremenom svi otpali. Razlog: nisu dovoljno strucni. Dakle te firme im sad vode drugi citaj francuzi, zaradjuju na vlasnickom udjelu a ne na sposobnosti i pameti i tako se šlepaju.
A ono sto bi moglo ukopat ADP nije ni Rusija ni Ukrajina vec katastrofalna kadrovska politika koja dolazi iz same uprave a implikacije su pad kvalitete proizvoda a Renault je jako ozbiljan po tom pitanju. Renault ne zeli kupovati nekvalitetnu robu. Bas me zanima kako ce odgovoriti na zahtjeve kvalitete u ZAO PHR-u Togliatti gdje se Renault ekipa nalazi u obliznjem AVtoVAZu samo par kilometara dalje od njihove tvornice.
Navodno se pravdaju da ce im Edison donijeti veliku zaradu medjutim kad to počme vidjet cemo koliko ce to ici glatko.
Ja osobno mislim da ce ljosnuti.
P/E 45,90
Jel to isplativo ulaganje?
U prijevodu znaci da dionicar spreman platiti 45$ za jedan zarađeni dolar.
Jako skupo.Trebat ce oni dobro potegnuti za to opravdat.
Puno d..ilane na ovoj temi kao i na većini foruma.
Zapamtite nije važno što piše, nego tko piše.
Pa tako imate korisnika koji se zove xceed ( ero 1 ), zvući kao ime sa nekoga drugoga svijeta, vama ne? Ero sa onoga svijeta.
Takvi su mu i postovi, kao da je sa neba pao.
Kao i mnogi na ovome forumu njegovo pisanje je takvo da se morate ponašati upravo suprotno od onoga što on piše.
Ako kaže da je vani lijepo vrijeme vi ponesite kišobran.
Ako kaže da vas na vratima čeka lijepa žena, bježite kroz prozor glavom bez obzira.
Još jedan korisnik koji se naziva extruzer ( ero 2 ), također ime kao da nije sa ovoga svijeta, zar ne? On se registrirao na ovome forumu krajem lipnja 2014. i ima dva posta na ovom forumu, oba na ADPL, zanimljivo jel da?
Evo zašto ja mislim da je ADPL srednjeročno najpotentnija dionica na ZSE kako po dužini tako i po širini, i kako ću do nogu potući ova pisanja ” sa onoga svijeta “:
Korisniku ero 1 vezano za P/E.. vidite stranci 2007. nisu kupovali Ingru na 60000 HRK ili IGH na 12000 HRK. A mogli su, obje dionice su imale dobre pokazatelje i P/E i sve ostale. E samo … educirane investitore ne zanima prošlost, nih zanima budučnost. Oni su gledali buduće pokazatelje a ne prošle.
Tu je varka malog Marka. Kako su IGH i INGR završile znamo, tako je i sa masu drugih dionica bilo.
E sad… pogledajmo zašto stranci kupuju ADPL na ovim cijenama. Ovaj skrbnički u top 10 PBZ, to vam nije postojeći od ranije koji je bio 10. dioničar, već novi. Što oni dakle gledaju da će se dogoditi u budučnosti, pa će time ostvariti kapitalnu dobit uz iovako izdašnu dividendu?
Kako Warrne Buffet kaže pojednostavite što više možete.
Dakle,
1. imate slijedeću vijest od same Uprave ADPL sa kraja 2013. godine:
” Članovi Uprave te solinske tvrtke u intervjuu tjedniku Globus kazali su da su im kapaciteti u svih devet tvornica popunjeni za idućih pet godina
Pazite, ova tvrtka se bavi proizvodnjom i ima kapacitete svih tvornica popunjene idućih pet godina. Povrh toga, ako pročitate samo zadnje izvješće vidjet ćete da su u zadnjem kvartalu ugovorili NOVIH poslova preko 50 milijuna EUR. Međutim NOVIH poslova ugovoreno je i u 1. kvartalu 2014. znači nakon izjave Uprave da su im kapaciteti popunjeni idućih 5 godina. Još 30 milijuna EUR novih poslova u 1. kvartalu 2014. Da znam, nije to lako … treba čitati izvješća.. ova u pdf formatu. To vam je ukupno preko 80 milijuna EUR novih poslova ugovoreno samo ove godine. Ili više od 600 milijuna kuna.
Zaključak: tvrtka krajem 2013. ima popunjenje kapacitete idućih pet godina i povrh toga ugovori novih poslova preko 600 milijuna kuna. Morate znati ( to možete vidjeti i iz izvješća za 2013. u excell formatu da su ukupni prihodi za cijelu 2013. 817 milijuna HRK.
nastavak slijedi..
2. Pokazatelj P/E i fundamenti: naravno gledate što će biti u narednim razdobljima, kao i educirani stranci, ne kupujete Ingru na 60000 jer je imala odlićne rezultate i dobre fundamente, već gledate što vas čeka u budučnosti. Gledate intrinzičnu vrijednost dionice.
Idemo opet pojednostaviti, zato jer volimo Warrena Bufeta.Uprava i u ovom kvartalu i u prvom kvartalu 2014. najavljuje veću dobit u ovoj godini. Obzirom na ulaganja i ugovorene poslove, realno je za očekivati, konzervativno u 2015. dobit ca 80 milijuna HRK. U 2016 i dalje i više.Zašto? Investicijski ciklus je gotov, slijedi efektuiranje.Za one koji su položili financijski managment znaju što to znači. Ajmo uzeti pretpostavljenu dobit od 80 milijuna HRK i vidjeti što se događa sa fundamentima:
Na cijeni od 200 kuna po dionici P/E je ca. 10.
ROE je ca. 11 %.
Uz pretpostavljeni dividendni prinos od 6-7 %.
Je li to jeftino? Mislim da na tržišti ne postoji takva dionica na takvoj kotaciji, ne zaboravite ovo je blue chip.
Kako sam to zaključio? _napravio sam jednostavnu projekciju na temelju onoga što su mi rekli u Upravi ADPL u Solinu, a ne na temelju pisanja era sa onoga svijeta.
3. ” Loš managment i loši proizvodi ” Ja sam u Upravi ADPL vidio sama priznanja o kvaliteti njihovih proizvoda.Uostalom:
” Francuski automobilski div Renault dodijelio je 04.10.2010. nagradu AD Plastiku i njegovoj tvrtki kćeri ZAO PHR iz Rusije nagradu za najboljeg dobavljača autoindustrije za područje Euroazije. ”
4. Rusija
Kao i Warren Buffet mene ne zanimaju pisanja raznih .. mene zanima što piše u izvješću i što mi je rečeno u Upravi kompanije.
Pa tako u izvješću za ovu godinu piše:
” Politička situacija u Ukrajini nema izravnih efekat
a na poslovanje AD Plastik Grupe u Rusiji. Ono što
smatramo važnim naglasiti investicijskoj javnosti j
e da je najveći dio automobila koji se proizvodi u
Rusiji namijenjen ruskom tržištu. ”
Opet izvješće u pdf formatu naravno.
Povrh toga, pitate Upravu i reći će vam sve što vas zanima, a da se isčitati i iz njihovih izvješća. Pa tako kažu da su tromjesječno ugovorima pokriveni na naćin da reguliraju cijene njihovih proizvoda ovisno o promijeni tečaja rublje. Ovo nije 100% zaštota ali je zaštita koja mene i te kako zadovoljava. Ako znate da su i svi proizvodi namijenjeni ruskom tržištu te u manjoj mjeri zemljama koje ne sudjeluju u sankcijama prema Rusiji ( ako se prošire iste ), onda sve postaje još jasnije. Kolateralno, ako BDP u Rusiji padne, što još nije slučaj, to bi moglo smanjiti potrošnju rusa i time smanti kupnju automobila, međutim, sjetite se da su kapaciteti popunjeni za idućih 5 godina + 80 milijuna EUR novih poslova, a ADPL ne prodaje automobile, već dijelove za automobile. Zalihe, ako se nakupe, su problem vlasnika auto kompanija a ne problem ADPL.
5. Na moje izričito pitanje zašto ADPL, obzirom na fundamente i cijenu dionice na ZSE ne kotira i na nekom stranom tržištu dobio sam slijedeći odgovor, koji me umirio onako kako se umire gurui na planini Himalaje prilikom duboke meditacije. Rečeno mi je da su dobili ponude da kotiraju vani, ali su umjesto toga ( troškovi ) odlučili napraviti road show za strane investitore u inozemstvu pa su to i napravili u svibnju 2014. REzultte ćemo vidjeti nadam se u još većem obimu. Zašto je ovo bitno? :
https://finance.yahoo.com/q/ks?s=AAP+Key+Statistics
Advance Auto Parts Inc. (AAP)
124.02 Up 2.96(2.45%) Aug 4, 4:01PM EDT
Key Statistics Get Key Statistics for:
Data provided by Capital IQ, except where noted.
Valuation Measures
Market Cap (intraday)5: 9.04B
Enterprise Value (Aug 5, 2014)3: 11.03B
Trailing P/E (ttm, intraday): 21.84
Forward P/E (fye Dec 28, 2015)1: 14.62
PEG Ratio (5 yr expected)1: 0.96
Price/Sales (ttm): 1.18
Price/Book (mrq): 5.29
Plavi nemoj se ni trudit objasnjavati im. Na argumentirane odgovore mozes samo nule dobit kao zahvalu za informacije i razmisljanja.
Ne zanimaju ove ere s onoga svijeta argumenti i ozbiljna rasprava.
U svakom slucaju ADPL je jedna jako lijepa prica,a oni koji ne vjeruju ce vidjeti nagodinu sve.
Plavi, ne znam od kuda inspiracija danas….
Svaka čast! Ugodan dan!
Plavi, ne znam od kuda inspiracija danas….
Svaka čast! Ugodan dan!
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti![emo_smijeh]
Zaboravio sam napomenuti da gornja 2 posta nisu nagovor na kupnju ili prodaju dionice ADPL-R-A, već samo vlastiti pogled na stanje oko tvrtke.
lp
***obrisano*** a da te uprava malo povede u ZAO PHR da vidis na sta to liči.
Naravno da ce uprava pricati bajke koje im idu u prilog ali trebalo bi vidjeti
situaciju na terenu. Najlakse je pretpostavljati dobit a hoce li je biti to se jos ne zna. znali su oni i gubit poslove,npr s Antolinom 2004 godine.
U ZAO PHR je placa radnika 10000 rubalja ili po naski 2000 Kn, narocito motivirajuce za tamosnje radnike a za info stopa zaposlenosti u Rusiji je visoka
pa cesto prelaze u konkurentske kompanije sto se dogadja u PHRu.
Oni na waterjetu(stroju za rezanje tekstilnih pozicija) imaju 40% skarta!
Imali su oni i prije obecavajuce projekte X65,X44,E33,B90,H79 pa di im je vise ta dobit.Ja mislim da su njihove dobre godine prosle.