Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 11,20 | 2.968 | 265 | 11,00 | 11,20 | 1,82% |
Da li je uobičajeno na ADPL-u da nakon D-daya cijena dionice padne za iznos dividende?
Do sada jest. Možda koju lipu manje nego li je bio iznos.
S obzirom da većina dionica padne i više nego li je iznos dividende, pad nešto manji od iznosa je i dobar. [emo_smijesak]
Djubre krivo govoris, prosle 2 godine cijena dionica nije pala nakon DDaya. No to nikad ne znas hoce li se tako nastaviti ili nece.
Prije 2 godine su izveli, ono nešto, kad su tek nakon ex-dividend daya objavili kako je već bio i kako su dioničari na taj i taj dan imali pravo. Zato nije pala za iznos.
Prošle godine je pala. Ne znam točno koliko jer se ne liparim i jer držim više godina i neovisno o tim stvarima.
Mislim da će i ove godine pasti. Ne 4 kn, ali hoće za određeni iznos.
…i kao što sam napisao, padne za manji iznos nego li je dividenda.
Nije sad toliko vazno, no provijeri ako zelis kako prosle godine ne da nije pala nego je porasla :)…Prije predujma dividende bila je oko 118kn i ostala je ta cijena koja je isla skroz do 130 prosle godine sve do prije par dana kada je pala na ove razine.
djubre je u pravu, bar za srpanj prošle godine, kad je išlo onih drugih 4 kune dividende, cijena nije pala za 4 kune baš na sam ex dividend day nego je pala za cca 4 kune u iduća 3-4 dana. ali vrlo, vrlo brzo se vratila na razinu prije isplate…
Moram priznati da ovo s rusijom nije uopće dobro za kompanije koje su izložene njihovom tržištu kao ADPL. Uvedu li se sankcije (bar prividne) moglo bi to dosta stajati prihoda firme koje rade tamo. Jer kad krene jedna strana sa sitnom sankcijom druga odgovori s malo većom i onda se to proširi. Koliko su ozbiljne prijetnje tek treba vidjeti. Po mom mišljenju europa dosta ovisi o ruskom plinu i tržištu dok amere briga za rusiju jer s njima nemaju toliko razvijenu trgovinu. Zbog toga bi amerikanci mogli zapeti, a europljani, kao što inače rade, pokunjeni ko psi, prate amerikance. A to bi onda moglo ozbiljno naštetiti tržištu. Nešto slično piše i ovdje: http://www.bloomberg.com/news/2014-03-14/russia-sanctions-risk-vuitton-to-renault-products.html?cmpid=yhoo
Opet će netko reći da želim rušiti dionicu da je jeftinije kupim, ali ja sam izišao iz svega kod nas zbog drugih investicija tako da nemam nikakve zle namjere nego samo čisto logično zaključivanje. Nemam ni namjeru ulaziti sljedećih 4 do 6 mj
Moram priznati da ovo s rusijom nije uopće dobro za kompanije koje su izložene njihovom tržištu kao ADPL. Uvedu li se sankcije (bar prividne) moglo bi to dosta stajati prihoda firme koje rade tamo. Jer kad krene jedna strana sa sitnom sankcijom druga odgovori s malo većom i onda se to proširi. Koliko su ozbiljne prijetnje tek treba vidjeti. Po mom mišljenju europa dosta ovisi o ruskom plinu i tržištu dok amere briga za rusiju jer s njima nemaju toliko razvijenu trgovinu. Zbog toga bi amerikanci mogli zapeti, a europljani, kao što inače rade, pokunjeni ko psi, prate amerikance. A to bi onda moglo ozbiljno naštetiti tržištu. Nešto slično piše i ovdje: http://www.bloomberg.com/news/2014-03-14/russia-sanctions-risk-vuitton-to-renault-products.html?cmpid=yhoo
Opet će netko reći da želim rušiti dionicu da je jeftinije kupim, ali ja sam izišao iz svega kod nas zbog drugih investicija tako da nemam nikakve zle namjere nego samo čisto logično zaključivanje. Nemam ni namjeru ulaziti sljedećih 4 do 6 mj
Ikakav sukob ozbiljnije vrste na Krimu i eskalacija biti će problem za sve burze na svijetu, ne samo ZSE, tako da nemas pravi hedge osim prodaje.
ADPL ima jake veze u Rusiji i sami proizvodi se prodaju u Rusiji pa i nije toliko bitno ovog trena.
Naravno, za spekulaciju i oscilacije sve je bitno i sve daje masti razlog za brzi prstic.
Zapravo tesko mi se sjetiti ijedne velike EU kompanije koja ne bi bila ugrožena ovime.
Nekome to pase, nekome ne:)
Kako nemaš hedge? Ja sam davno govorio da treba ući u srebro na 18 ili 19. Tada sam i ušao. Tako da meni sukobi baš ne rade štetu 🙂 Uvijek, ali baš uvijek treba imati srebro (zlato ne volim) kao headge upravo iz ovih razloga. pogotovo kad je srebro ovako nisko. Već sam govorio da je prosjek vađenja srebra oko 18$ tako da bi cijena ispod te granice smanjila njegovu ponudu što bi ponovo podiglo njegovu cijenu iznad te razine. Novo Nordisk mi je pao negdje 6%, ali to se moglo očekivati nakon rasta od 37% u 2 mj, ali mi je AGQ (2x ETF na srebro) narastao preko 20%. Naravno da mi je manji dio u srebru ali ja nisam izgubio “u navodnicima” ništa ovim sukobom. Ne shvaćam ljude koji hedgiraju dionicu dionicom. Niti jedna industrija (prevedi dionica) nema negativnu korelaciju s drugom. Samo robe, valute i obveznice međusobno rade takve korelacije s dionicama. Tako da uvijek ima načina
@Alias
Hedge ili ti rezati zivicu.
Dionice imaju negativnu korelaciju kroz t(t moves on, stocks fall) ili ti sa vremenom tako da je prodaja prije te korelacije pravi i besplatni hedge.
Moram priznati da ovo s rusijom nije uopće dobro za kompanije koje su izložene njihovom tržištu kao ADPL. Uvedu li se sankcije (bar prividne) moglo bi to dosta stajati prihoda firme koje rade tamo. Jer kad krene jedna strana sa sitnom sankcijom druga odgovori s malo većom i onda se to proširi. Koliko su ozbiljne prijetnje tek treba vidjeti.
Gledajte, pitanje je koliko će uopće biti ugrožene te tvornice u Rusiji. Evo na primjeru Irana se može vidjeti da čak ni sankcije (iako mislim da ih neće biti, osim nekih simboličnih) ne trebaju značiti prekid poslovanje ili čak otvoranje novih poslova. U Iranu je Adris u jeku najava mogućih žestokih sankcija (i onih koje su već bile na snazi) sagradio tvornicu duhana koja posluje bez ikakvih problema jer je orjentirana na tržište samog Irana. S obzirom da tvornice AD Plastika opskrbljuju tržište Rusije, ne vidim većih problema ni za njih…
Iskreno ja mislim da je i ovaj referendum samo jedan politički pritisak Rusije na Ukrajinu, jedna vrsta oružja koje će se moći u budućnosti potezati kod nekih važnih pregovora Rusije sa Ukrajinom, EU i SAD-om…
U Iranu je Adris u jeku najava mogućih žestokih sankcija (i onih koje su već bile na snazi) sagradio tvornicu duhana koja posluje bez ikakvih problema jer je orjentirana na tržište samog Irana. S obzirom da tvornice AD Plastika opskrbljuju tržište Rusije, ne vidim većih problema ni za njih…
Možda Adris nije stradao u Iranu, zato Peugeot jest.
Otkako su izbili nemiri u Ukrajini i spominju se sankcije Rusiji, dionice automobilskog sektora su izgubile od 6-14%. Renault, Dailmer, Nissan…i upravo je Peugeot izgubio najviše jer su se ulagači već jednom “opekli”.
Uostalom, ADPL je nebitan u cijeloj ovoj priči. On možda opskrbljuje tržište Rusije, ali ukoliko se povuku Renault, Nissan i sl. “ekipa” tada neće imati smisla ni ADPL poslovati.
Ali sumnjam da će uvesti sankcije Rusiji. To bi bio dvosjekli mač…Rusiji i EU.
Peugeotu je Iran bio u prvih 5 tržišta (znam da čudno ali tako je). nakon toga nije prodao tamo ni jedan auto. Šta mislite zašto je i toliko propala prodaja Peugeota od nakon sankcija Iranu