Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 10,56 | 28.153 | 2,665 | 10,55 | 10,70 | 0,95% |
Što se nalazi u stavci Ostali troškovi? Ona je povećana za 90 milijuna u odnosu na prošlu godinu.
Bakic je napravio najvecu floskulu kada je prodao ADPL i ostao u PTKM ili DDJH. Revoz radi na pola, niti je Rusija sva u kapacitetu i u investicije je ulozeno 200 milijuna kuna. Preslika 2007 do 2009 i onda rast prihoda i isplata uloga. Tko je ocekivao izvjesce bolje od ovoga nakon tolikih investicija nije realan. E sad, what the future holds:) I to ne daleka buducnost…
Bakic je napravio najvecu floskulu kada je prodao ADPL i ostao u PTKM ili DDJH. Revoz radi na pola, niti je Rusija sva u kapacitetu i u investicije je ulozeno 200 milijuna kuna. Preslika 2007 do 2009 i onda rast prihoda i isplata uloga. Tko je ocekivao izvjesce bolje od ovoga nakon tolikih investicija nije realan. E sad, what the future holds:) I to ne daleka buducnost…
Slažem se, no da je loše loše je.
Očekivanja su velika i realna, rekao bih, i samo treba procijeniti gdje je breaking point.
2014. će vjerojatno završiti sa velikom pozitivnom razlikom u odnosu na 2013.
lp
Bakic je napravio najvecu floskulu kada je prodao ADPL i ostao u PTKM ili DDJH.
Dotični nije imao ni izbora. ADPL je mogao prodati bez problema na ZSE.
A tko bi mu kupio PTKM ili DDJH.
Prvi bježim od takvih dionica…kamoli drugi.
Bit će kod ADPL dividende barem za smoki. Ne bih volio da bude više od 4kn. Ipak su se “malo” zadužili.
Pad ruske rublje se nastavlja i to svakako nije dobro za ovu dionicu: http://www.seebiz.eu/rusija-spremna-poostriti-monetarnu-politiku-zbog-pada-rublje/ar-81961/
Pad u prošloj godini iznosi golemih 20%.
http://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-rub.en.html
U slučaju da se to uskoro ne promjeni moglo bi imati većih utjecaja na profitabilnost. Pogotovo nako što će, zbog povećanja kamatnog opterecenja, doći i veće kamate na naplatu. U sljedećih 6 mjeseci, moram priznati, ne vidim značajnijeg pomaka ove dionice (jedino negativno). Osim u slučaju nekih izvarednih okolnosti, ali iz operativnog poslovanja teško. Prvi kvartal sigurno neće donijeti nikakve pomake, ali već poslje drugog će se znati više. Ja ću pričekati do ljeta
Vrlo sam zadovoljan rezultatima i dokupio sam dionicu! U investicijskom ciklusu nisam ni očekivao rast dobiti. Rublju su hedgirali:
“U svrhu smanjenja daljnjeg utjecaja volatilnosti tečaja ruske rublje u odnosu na EUR krajem prošle
godine povećali smo zaštitu izloženosti ovom tečaju forward ugovorima.
Promjenama prodajnih cijena u skladu s tečajem te lokalizacijom dobavljača materijala dodatno ćemo umanjiti valutni rizik.”
Pa malo je kasno hedgirati sad, ali bolje ikad nego nikad. Treba sad pratiti tečaj pa onda izračunati dal će hedge uopće donjeti pozitivne rezultate. Jer bude li rublja ostala na ovim razinama ili čak ojaca ponovo će biti gubitaka po toj stavci. Zato kažem. Treba pratiti.
Pa ne znamo kad su hedgirali. Osim toga pogledaj ovaj dio sa “lokalizacijom dobavljača”. To znači da su im i obveze u rublji. To se zove prirodni hedging
🙂 Prirodni headge. To još nisam čuo. Pa očito da nisu hedgirali prošle godine kad su imali gubitke tu. Ja sam o rublji pricao vec u 10 ili 11 mj. Valjda me samo Bakić poslušao [emo_smijeh] Po meni sad treba čekati. Nije toliko loše, ali da je dobro isto nije. Renault je imao super rezultate jučer. Dionica je narasla 10% jucer i danas. BDP Europe polako raste. BDP Rumunjske je danas skočio na 5,2%. Ogromno. Tako da ima nekih pomaka. Ali za sve treba vremena. Kažem. Ja ću pričekati ljeto. Do onda probati zaraditi drugdje
Trebalo je se ranije pokriti forward ugovorima jer ovaj pad tečaja traje već neko vrijeme.
Ali i majčici Rusiji je to došlo do glave pa su se sami odlučili pozabaviti s tečajem rublja. http://www.business.hr/ekonomija/rusija-spremna-poostriti-monetarnu-politiku-zbog-pada-vrijednosti-rublje
Rezultati zaista nisu osobito dobri ali i nakon treceg kvartala se znalo da ce biti tu negdje. Ove i sljedece godine bi se ovdje tek stvari trebale iskristalizirati dovoljno da mozemo donositi zakljucke. Tecaj rublje me ne zanima nesto osobito. Kako je otisla dolje, tako moze i gore i tako u krug. Gledajuci ZSE opcenito, rezultati firmi su losi tako da se jos uvijek osjecam sasvim ugodno u ovoj investiciji.