zar je moguce da su ljudi vec zaboravili na ogromne investicije koje su obiljezile ovu godinu i koje su direktna posljedica pocevanja rashoda i "losijeg godisnjeg rezultata" ???
Inace rublja je trenutno na razinama na kojima je bila 2012g, ne sjecam se da je tada to ikome smetalo.. Malo je cudno da se "dugorocni investitori" odjednom igraju forex investitora…
Ha, veliki investitor je morao naći neko opravdanje koje bar na prvu ruku ima smisla… Za ovu ekipu koja ga slijepo prati je to sasvim dovoljno…
[/quote]
Rublja je prema euru jedna od najstabilnijih valuta na svijetu. Ako se igramo FX trejdera, što bi tek onda rekli za tursku liru, oslabila je prema euru 30% u godinu dana. To je veći problem za naš turizam, nego rublja za ADPL. I do sada su Turci bili jeftiniji, a tek nakon ove deprecijacije….
http://finance.yahoo.com/echarts?s=EURTRY%3DX+Interactive#symbol=;range=1y;compare=;indicator=volume;charttype=area;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=off;source=undefined;
Inace rublja je trenutno na razinama na kojima je bila 2012g, ne sjecam se da je tada to ikome smetalo.. Malo je cudno da se "dugorocni investitori" odjednom igraju forex investitora…
upravo tako…ja ove godine planiram ljetovanje za mene i par ljudi u Turskoj, a ne na Jadranu upravo iz tih razloga.
* Važeći podaci za uredovni dan 15.01.2014 .
AD PLASTIK D.D./REDOVNA DIONICA ADPL-R-A promjene:
6. SOCIETE GENERALE-SPLITSKA BANKA D.D. (69326397242)/ERSTE PLAVI OBVEZNI MIROVINSKI FOND (37688683890) 105.047 2,50 + 30 480 Skrb. račun
8. PBZ D.D. (02535697732) 76.562 1,82 Skrb. račun – 158
9. PBZ D.D. (02535697732) 73.888 1,76 Skrb. račun + 1 000
….
Ispao iz top 10:
6. ERSTE & STEIERMARKISCHE BANK D.D. 87.668 2,09%
zar je moguce da su ljudi vec zaboravili na ogromne investicije koje su obiljezile ovu godinu i koje su direktna posljedica pocevanja rashoda i "losijeg godisnjeg rezultata" ???
Ha, veliki investitor je morao naći neko opravdanje koje bar na prvu ruku ima smisla… Za ovu ekipu koja ga slijepo prati je to sasvim dovoljno…
[/quote]
Joj.
Čovjekova opravdanja za prodaju ADPL su jednako dobra kao opravdanje da PTKM vrijedi milijardu eura.
Mislim, što reći na sve to.
Faurecia nastavlja rasti. U godinu dana 124%!!
Ima izloženost rublji, dolaru, a pretpostavljam i drugim valutama.
http://www.bloomberg.com/quote/EO:FP
Zašto čudno? Pa na ovoj burzi je i onako sve dogovoreno kada se netko treba iskrcati, tu je onda mirovinski fond sa našim novcima i sve je jasno.
Ako promatramo što rade najveći, ADPL jako dobro stoji. U zadnjih pola godina dionice su kupovali Erste, PBZ, RBA mirovinski fondovi i Kapitalni fond. Većina kupnji je bila iznad trenutne cijene.
Koncentracija dioničara u prvih deset dioničara stabilno raste.
Imam dionice, nije savjet ni nagovor.
Šta rade najveći nije nikakvo mjerilo dobrog ulaganja, iako mislim da Adpl je neloša firma i dionica.
Ti isti fondovi ulagali su i u Mgma, Nexe i Dlkv prije godinu dana po cijenama koje su 20-30 puta veće nego su sada. A i zadnje ulaganje u Ptkm-iju im nije kako sada izgleda baš bajno.
Ulaganje Fondova je u Hrvatskoj, gdje nikome ne odgovaraju, prvenstveno sa ciljem djelomičnog spašavanja propalih plasmana njihovih majki banaka.
Zato ne pratite Fondove, nego mislite svojom glavom.
http://www.seebiz.eu/oporavak-prodaje-renaulta-dobra-vijest-za-ad-plastik/ar-80319/
Naime, jedan od njegovih najvećih klijenata Renault ostvario je najveći skok u prosincu, uz Volkswagen i Ford, povećavši prodaju vozila za 30% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.