Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 10,70 | 15.877 | 1,484 | 10,55 | 10,85 | 0,46% |
ADPL-R-A 16:03:31 129,00 20.000
Koji Market Maker,kupio je sad 1000 kom. po 128,10kn i odmah stavlja nalog na prodaju po 128,00kn??
Izašao xy u potpunosti iz dionice.
Naveo je više razloga. Koga zanima, ima blog.
Kako će to utjecati na samu dionicu, treba tek vidjeti.
Jesam li ja jedini koji to samtram pozitivnom vijesti za dionicu ?
Ne 🙂
Nisi.
Mogao bi sada opet proraditi fondovski inat vs Bak.ca.
Mislim da je to zapravo u ovom trenutku potpuno nebitno za dionicu (možda nije nebitno ali sigurno nije negativno). Po mom mišljenju kroz zadnjih nekoliko godina se ADPL istaknuo kao jedna od najboljih firmi izlistanih na ZSE, a k tome i kao jedna od najboljih dionica. Bakića treba pohvaliti i zahvaliti mu za način na koji je izašao iz ADPL, a o vrijednosti firme dovoljno govori da je bez problema kupljena tolika količina dionica uz zapravo porast cijene.
Ako ćemo baš cjepidlačiti, mislim da fondovi definitivno neće dozvoliti pad cijene jer zaista bi bilo poražavajuće da recimo, kupe od Bakića po 129, a onda on opet kupi po 10% manjoj cijeni. Bez veze mi je taj argument ali s obzirom da bi fondovi već trebali biti toliko crveni od srama i da im iznad glave visi giljotina u smislu zamrzavanja drugog stupa mislim da više nemaju pravo na pogrešku što znači da bi za nas male dioničare moglo postati i pozitivno biti dioničar u firmi u kojoj znatne udjele imaju OMF-ovi.
Najvažniji razlog je nemogućnost utjecaja na cijenu zbog postojanja MM, odnosno potreba daleko većih sredstava da se to ostvari nego negdje drugdje. Oprostite ako griješim…
MM ni jednoj dionici koju ja pratim ništa dobro ni je donio. na nekima se čak čini kao da se s tim bave mala djeca.baš radi toga sam prije dosta vremena izašao iz ove dionice na neznatno nižoj cijeni i vidim da nisam pogriješio.
@Andy upravo tako…
@verdi MM je uvijek dobro dosao, ono sto on radi je da mice muljatore i spekulante s dionice jer im onemogucaa manipuliranje cijenom..Posto je na ZSEu usudio bi se reci preko 90% ulagaca u toj skupini, onda na zalost na ZSEu to rezultira manjom volatilnoscu dionice , a to se an ZSEu odmah ocijenjuje kao lose. Meni ADPL pase kao dividendna dionica, i daj boze da cijena padne jer se spremam uskoro za jos malo shopinga.
XY je u jednoj stvari u pravu, a to je da je onako glupa rasprodaja Preventova paketa jako nastetila ovoj dionici
Najvažniji razlog je nemogućnost utjecaja na cijenu zbog postojanja MM, odnosno potreba daleko većih sredstava da se to ostvari nego negdje drugdje. Oprostite ako griješim…
[/quote]
Bilo bi interesantno da XY odabere 5-10 dinoca na nekoj likvidnoj burzi, recimo NYSE, i da onda vidimo njegove prinose. 🙂
Koliko vidim osnovni razlog prodaje je strah od depricijacije rublje u odnosu na kunu. Rublja je pala 13% u odnosu na kunu u zadnjih godinu dana i postoji rizik da ce padati i dalje ako cijena nafte i ruda nastave padati.
Medutim Turska lira je pala 26%, a Turska je znacajan konkurent hrvatskom turistickom sektoru gdje XY ulaze.
Da ne govorimo o hrvaskim drzavnim financijama koje su pred kolapsom i rizik povecanje poreza na sve sto operira u Hrvatskoj. ADPL ima kakvu takvu geografsku diverzifikaciju.
Inace slazem se sa XY-om da bi buyback bio puno bolja opcija od isplate dividende.