Gledajući trgovanje i kako se postavio MM, ovo će biti ubistvo za ovu dionicu, teško će ovako gore ili dolje snažnije, tko god je pametan čekati će MM-a, ako želi kupiti ili prodati, bez da previše diže ili spušta cijenu.
lp
otkad je isti MM na atgr, cijena dionice pala 60%, tako da moze i gore i dole.
[/quote]
Ja nikad ne vrijedjam/niti se svađam ali, ATGR cijena nije pala zbog MM-a nego lošijeg poslovanja kao i ULPL.
Pa miša mu, nije isto ATGR i ULPL koji su si prepolovili dobit ili rade sa gubicima(samo o earningsima pricam) i firma koja ima rast dobiti i najavljuje rast od 20 posto.
Ne znam da li će se to ostvariti(skeptičan sam) s obzirom na monthly sales Renaulta.
Ali kvragu nije usporedba MM je srušio cijenu nego je lošije poslovanje.
NAravno da MM neće podići cijenu ako poslovanje trpi ili spustiti cijenu ako psolovanje napreduje ali intra day oscilacije bi trebale biti manje.
Pojednostavimo to malo. Adpl je sad sličan Ht-u, nema velikih oscilacija , ići će do 1 kn dolje ili gore na dan. To dionicu ubija, baš kako je plavi rekao. Zato sam ja i izašao odmah iz adpl-a čim sam čuo da dolaze specijalisti. Danas mnogi isprobavaju malo iako najviše trguju specijalisti međusobno ali vidjet ćete za dan, dva prometi će biti manji nego prije. Sad će MM odlučivati da li će cijena gore ili dolje a ne realni zakon tržišta, tj. ponuda i potražnja. MM na burzi mi dođe ko kod država daje subvencije za stanove. Pusti tržište nek samo odradi. Zato sam protiv MM, uništit će nam burzu do kraja.
Pojednostavimo to malo. Adpl je sad sličan Ht-u, nema velikih oscilacija , ići će do 1 kn dolje ili gore na dan. To dionicu ubija, baš kako je plavi rekao. Zato sam ja i izašao odmah iz adpl-a čim sam čuo da dolaze specijalisti. Danas mnogi isprobavaju malo iako najviše trguju specijalisti međusobno ali vidjet ćete za dan, dva prometi će biti manji nego prije. Sad će MM odlučivati da li će cijena gore ili dolje a ne realni zakon tržišta, tj. ponuda i potražnja. MM na burzi mi dođe ko kod država daje subvencije za stanove. Pusti tržište nek samo odradi. Zato sam protiv MM, uništit će nam burzu do kraja.
Ja to vidim ovako,
svaka ozbiljna kompanija na ZSE ima MM i to je dobro, a zašto ?
1. Trejdanje pada u vodu
2. Samozvani kvazi MM igrači sada imaju dostojnu konkurenciju
3. Svaka dionica uvijek nudi koja ima MM nudi likvidnost u svakom trenutku
4. MM sigurno će pratiti trend tržišta, ali u realnim okvirima. Automatski programi padaju u vodu.
5. MM na sve dionice HITNO
Evo mišljenje jednog kolege koji već neko vrijeme prati ULPL:
"Mnogi prozivaju Market Makere no ukoliko se usporedi kretanje cijene ostalih brodara i ULPL od početka 2011. do danas dolazi se do činjenice da su ATPL, TNPL, LPLH redom izgubili 57, 54, 51% tržišne kapitalizacije dok je dionica ULPL izgubila puno manje odnosno 42% te ukoliko se uračuna dividenda od 60kn "samo" 32%. Je li to zasluga MM, ne znam ali indikativno je da se od svih brodarskih dionica ULPL pokazala cjenovno najstabilnijom."
MIslim da je suviše išta reći…
pratim MM.skinuto mu je 1000 kom na 114 kn, i odmah je povisio nalog na kupnju
sa 113 kn na 113,80 kn.poceli mu skidati i nalog na 114,80 kn.
MM su najveci specijalisti trejderi.
@ nokla zar MM ne krecu tek od ponedjeljka?
Nemamo se razloga pribojavati MM posebno ne ako uprava nastavi ovako dobro raditi cijena moze u samo jednom smijeru
I opet si zakomplicirao,tko plaća MM i kojom svrhom?,lijepo je Tolić objasnio da želi povećat promet i cijenu
Motiv uzimanja market makera je jasan, kaže Ivica Tolić, član uprave AD Plastika.
‘Dionica vrijedi više’
"Želimo povećati likvidnost dionice. Nažalost, tržište kapitala ne reagira na dobre poslovne rezultate kompanije. Na ovaj način želimo povećati promet, pa i cijenu. Dionica danas vrijedi više nego što je njezina cijena na burzi", smatra Tolić i dodaje kako će do kraja mjeseca market maker početi s radom. Iako očekuju pozitivne posljedice specijalističke trgovine, ističu kako ipak nisu pretjerani optimisti što se tiče rasta cijene dionice, no nadaju se da će market making "polučiti dobar rezultat". Dionica je ponedjeljak na ZSE zaključila na 113,5 kuna, 0,6 posto manje nego u petak. Jedan od razloga angažiranja specijaliste je i potencijalno listanje dionica na najvišoj kotaciji – Prime marketu, odnosno sada Vodećem tržištu. Promjenama Pravila ZSE 2009. omogućeno je da kompanije povećaju razinu transparentnosti i listaju dionice na višoj kotaciji. No da bi to mogli, moraju imati najmanje dva market makera. AD Plastik je krenuo u tom smjeru. "Moguće je da ćemo uzeti još jednog market makera i na kraju listati dionice na Vodećem tržištu. Ovo je prvi, odnosno među korak u tom smjeru. Vidjet ćemo kako će se odvijati situacija", kaže Tolić.
http://www.poslovni.hr/vijesti/ad-plastik-zeli-u-najvisu-kotaciju-napravili-prvi-korak-196395.aspx
MM je najbolje kaj se ovoj dionici moglo dogoditi, to kaj će plavi sad trebat upogonit veću mašineriju da zatalasa valove to je druga priča….
Je li nekome sjela dividenda možda?
Pozdrav
Pridružujem se upitu?
Gledajući trgovanje i kako se postavio MM, ovo će biti ubistvo za ovu dionicu, teško će ovako gore ili dolje snažnije, tko god je pametan čekati će MM-a, ako želi kupiti ili prodati, bez da previše diže ili spušta cijenu.
lp
otkad je isti MM na atgr, cijena dionice pala 60%, tako da moze i gore i dole.
[/quote]
O cemu ti pricas?
ko govori o poslovanju?ovo je bila samo repika da zbog MM cijena dionice ne moze gore ili dole u vecim postotcima.
A za tvoju informaciju atgr posluje odlicno, a da je cijena dionice na 800 kuna bila skupa, je.