Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 10,54 | 15.803 | 1,500 | 10,50 | 10,75 | -3,23% |
Ja trenutno nemam ovu dionicu, jer je po meni malo prekupljena…
A sve ove price oko prevente i ostala nagadjanja su nebitna…
dionica vrijedi ove pare, tako da fudamentalno cijena od 140 kn je opravdana
maister zapitaj se zašto američke tvrtke većinu obavjesti dajau ili nakon zatvaranja ili prije otvaranja burze.
zaboravljaš na bitan segment trgovanja na burzi da svi imaju relevantnu informaciju na vrijeme.
Uprava ne smije kupovati 2 mjeseca prije objave rezultata (zato su i kupovali u 11 mjesecu).
ili nisi citao ili ???
pa zar nisi vidio da su kupovali u 12. i 1.mj? da su kupovali u trenutku kada su znali rezultate ali ih još nisu objavili!
mislim da su te kupovine apsolutno nezakonite!
evo što kaže zakon!
Članak 455.
(1) Povlaštena informacija je informacija precizne naravi koja nije bila javno dostupna i koja se posredno ili neposredno odnosi na jednog ili više izdavatelja financijskih instrumenata ili na jedan ili više financijskih instrumenata te koja bi, kada bi bila javno dostupna, vjerojatno imala značajan utjecaj na cijene tih financijskih instrumenata ili na cijene povezanih izvedenih financijskih instrumenata. Smatra se da takva vjerojatnost značajnog utjecaja postoji ako bi razumni ulagatelj vjerojatno uzeo u obzir takvu informaciju kao dio osnove za donošenje svojih investicijskih odluka.
(2) U odnosu na izvedenice koje se odnose na robu, povlaštena informacija znači informaciju precizne naravi koja nije bila javno dostupna i posredno ili neposredno se odnosi na jednu ili više tih izvedenica te koju korisnici tržišta na kojima se tim izvedenicama trguje očekuju primiti u skladu s prihvaćenim tržišnim praksama na takvim tržištima.
(3) U smislu odredbi stavka 2. ovog članka, smatrat će se da korisnici tržišta na kojem se trguje izvedenicama na robu očekuju primiti informaciju ako je ista:
– redovito dostupna korisnicima tih tržišta, ili
– ju je potrebno objaviti u skladu sa zakonskim propisima, pravilima tržišta, ugovorima ili običajima na relevantnom temeljnom tržištu robe ili tržištu izvedenica na robu.
(4) Smatra se da je informacija iz stavka 1. i 2. ovog članka precizne naravi ako navodi skup okolnosti koji postoji ili se u razumnoj mjeri može očekivati da će postojati ili događaj koji je nastao ili se u razumnoj mjeri može očekivati da će nastati te ako je dovoljno specifična da omogući donošenje zaključka o mogućem učinku tog skupa okolnosti ili događaja na cijene financijskih instrumenata ili povezanih izvedenih financijskih instrumenata.
(5) Za osobe zadužene za izvršavanje naloga koji se odnose na financijske instrumente, povlaštena informacija također znači informaciju koju je prenio klijent i odnosi se na naloge klijenta u izvršavanju, koja je precizne naravi, koja se neposredno ili posredno odnosi na jednog ili više izdavatelja financijskih instrumenata ili na jedan ili više financijskih instrumenata, i koja bi, kada bi bila javno dostupna vjerojatno imala značajan utjecaj na cijene tih financijskih instrumenata ili na cijenu povezanih izvedenih financijskih instrumenata.
Članak 456.
(1) Zabranjeno je svakoj osobi iz stavka 2. ovog članka koja posjeduje povlaštenu informaciju, tu informaciju upotrijebiti pri stjecanju ili otpuštanju ili pokušaju stjecanja ili otpuštanja, za vlastiti račun ili za račun treće osobe, neposredno ili posredno, financijskih instrumenata na koje se ta informacija odnosi.
(2) Prethodni stavak primjenjuje se na svaku osobu koja posjeduje povlaštenu informaciju:
1. na temelju svojeg članstva u upravnim ili nadzornim tijelima izdavatelja, ili
2. na temelju svojeg udjela u kapitalu izdavatelja, ili
3. na temelju svojeg pristupa informaciji kroz obavljanje svojeg posla, profesije ili dužnosti, ili
4. na temelju počinjenog kaznenog djela.
…
Onda možeš biti miran. Ovo je najbolja dionica za prezimljavanje. A u proljeće procvat [proud]
treba najprije odradit korekciju cjelog TK/ZSE… bit će onda ADPL opet po 120 kn
maister ma vidio al kasno poslije nisam mogao ispravit.
al čuj nakon dobrih kvartalnih izvješća, plus priča s njemcima (čak su tražili i zaposlenike za njemačko tržište), plus priča sa srbima i fiatom, pa kupnja uprave u seriji moglo se uć sa finim ulazom i nakon njihove zadnje kupnje (bilo i jeftinije neg su oni kupovali).
Onda možeš biti miran. Ovo je najbolja dionica za prezimljavanje. A u proljeće procvat [proud]
[/quote]
ja sam se isto na večini nadao da će doći do korekcije, ali dionice samo rastu. Ovdje naravno ima i razloga, mislim da će nakon sljedećih par ugovora prvo odletjeti na 160, a onda će biti hlađenje
sve to sto kazes je tocno ali je i nevazno. cinjenica je da je uprava znala zasto kupuje, a mi smo si mogli samo mislit zasto je to tako!
bas me interesira da li ce se i ovaj puta skdd praviti da je slijepa!
@maister
razmisli o ovim opcijama
1. uprava kupuje vlastitim novcima
2. kupuje trezor
3. kupuje trezor i dijeli upravi dionice kao nagradu
i zamisli koju su opciju izabrali kupnja vlastitim novcima
i kreću u kupnju krajem godine kad su već skoro svi ulazi i izlazi poznati (njima ali za pravilno i točno izvješće treba čekat barem mjesec dana jer ulazni računi stižu i poslije nove godine)
ako to nije signal za kupnju onda neznam što je
nekima će uvijek biti skupo. slična je situacija bila kad je cijena iznosila 90-92kn, pa je probila 100-tku i svi su komentirali da je preskupa. Vidimo se na 160
[/quote]
ja sam se isto na večini nadao da će doći do korekcije, ali dionice samo rastu. Ovdje naravno ima i razloga, mislim da će nakon sljedećih par ugovora prvo odletjeti na 160, a onda će biti hlađenje
[/quote]
pogledaj višegodišnji graf crobexa pa ćeš vidjeti da je kolega u pravu…ovo su zadnji dani da se dionice prodaju s lijepim plusevima, a onda slijedi 1-2 mjeseca padanja