Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 10,56 | 28.153 | 2,665 | 10,55 | 10,70 | 0,95% |
Meni odgovara ovakav scenarij, jer se nadam padu ispod 120 kn…
trenutno nemam niti jednu adpl, ali ne krijem da mi je stalno u fokusu…
a lako moguce i da ode na 160…
Želje su jedno, relnost je drugo. Ono što je Boban izjavio izvađeno je iz konteksta, jer je on objasnio da Rusi nisu iskazali interes ( i odmah novinarčići zaključuju da nisu uopće zainteresirani, tj svojevoljno rade članke), iako je naveo razlog zašto TRENUTNO najveći vlasnik nije iskazaao interes, možda je razlog taj što u razgovoru sa svojim rukovodstvom i rukovodstvom AD (Jugo)Plastik želi pripremiti teren, a znamo da je kranji rok drugi mjesec za slanje ponude.
Ne budite naivni, u svakom slučaju.
P.S. Novinari, nisam vidio da na kraju stavljate opasku da ne posjedujete xy dionice [smiley]
Kolega, mozda je to dudica koju imate pa neznate da ovo ima nekih 618 stranica ranije, ja silazim svakodnevno sa vlaka ja bum se ukrcaval ponovo kad bute vi prodavali kao i sve ove godine od vas lukavih novih investitora,
tak da ne morate vi brinuti za mene, evo ja bum vam danas dal 300 – 500 komada sigurno ko kuca
[/quote]Neš ti investitora.Pa ti mora da si burzovni guru kad tako zboriš.Neznam samo što radiš na ovoj našoj burzi s tolikim znanjem.A nas lukave nove investitore poštedite vaših komentara.Živio.
Kolega, mozda je to dudica koju imate pa neznate da ovo ima nekih 618 stranica ranije, ja silazim svakodnevno sa vlaka ja bum se ukrcaval ponovo kad bute vi prodavali kao i sve ove godine od vas lukavih novih investitora,
tak da ne morate vi brinuti za mene, evo ja bum vam danas dal 300 – 500 komada sigurno ko kuca
[/quote]Neš ti investitora.Pa ti mora da si burzovni guru kad tako zboriš.Neznam samo što radiš na ovoj našoj burzi s tolikim znanjem.A nas lukave nove investitore poštedite vaših komentara.Živio.
[/quote]
da ja mogu rec da je zg 28 bolji od 99,9 % forumaša i da ima OGROMNO znanje…
Meni je osobno nekoliko puta dao izvrsne savjete…
prije par mjeseci kada sam se vratio u adpl, po cca 95 kn, to je upravo bilo na njegov savjet..
[/quote]
prije par mjeseci kada sam se vratio u adpl, po cca 95 kn, to je upravo bilo na njegov savjet..
[/quote]
… dobar savjet, a gdje je bio na 40,00 kuna AAAAAAAAAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIUUUUUUUUUUUUU!
Eclectica
1. ADPL. Kao što znamo, na prodaju je 25,76% svih dionica ADPL, ‘sve ili ništa’ po početnoj cijeni od 109,48 kuna po dionici. U vezi toga imamo ovaj čudan istup predsjednika uprave AD Plastik: Slobodna Dalmacija.
Za početak, smatram da je uprava u pravu kad implicira da je ovo pogrešan način prodaje.
Ali u okvirima postojećeg procesa, pogledajmo najprije ekonomsku stranu:
– od 22.11.2010. do danas je u 48 trgovinskih dana protrgovano oko 247.000 dionica (oko 5250 dnevno) po prosječnoj cijeni od 122,96 kuna
– do 21.2.2011., odnosno završetka tromjesečnog perioda za koji se računa prosjek cijene za javnu ponudu pretpostavimo da se protrguje isti dnevni prosjek broja dionica, po prosječnoj cijeni od 140 kn
– to bi značilo da je prosječna cijena u tromjesečnom razdoblju, odnosno cijena po kojoj bi morala ići javna ponuda, bila 127,68 kuna.
Pretpostavimo li da kupac stekne osim paketa od 25,76 na javnoj ponudi po 127,68 kuna još 10% dionica (i ovo je uglavnom samo hipotetski jer ako cijena ostane veća lako moguće da se skoro nitko ne bi javio s obzirom na čvrsto držanih preko 30% i fundamente tvrtke), njegov prosjek kupnje svih 35,76% bi bio 114,57 kuna ! Čak i da prosječna cijena do 21.2.2011. bude 150 kuna (uz isti volumen), ukupna cijena preuzimanja bi se popela na ‘cijelih’ 115,24 kune!
Znači li to da kupac paketa de facto neće morati kupiti druge dionice, te da bi ga paket koštao upravo koliko bi koštao (109 kuna ili više)?
Usporedimo to s cijenom koju su zadnju plaćali članovi uprave za kupnju na otvorenom tržištu, koja je negdje oko 115 kuna, a insideri su dionice kasnjie plaćali i skuplje.
Znači: prema mišljenju uprave (pardon – akcijama uprave), cijena za paket čak i uz obavezu preuzimanja nije pretjerena, dapače!
Pogledajmo sada poslovnu/’političku’ stranu. Predsjednik uprave implicira da vlasnik treba biti dobro upućen u poslovanje tvrtke i smatra da nitko ne bi kupio taj značajan udjel bez konzultacije s upravom, a čini mi se da čak i aludira na insiderske informacije: “Poslovi u autoindustriji su na duge staze, posluje se na povjerenje i vjerojatno je da bi se takav potencijalni kupac nama javio kao normalan kupac koji bi pogledao i snimio naše poslovanje. Nama se nitko nije javio, a vjerojatno i neće nitko – ističe Josip Boban.”. Gledajte, paket jest velik, ali za nekoga je možda znatno manji nego što je za mene moj ‘paket’. A meni nitko ne nudi pregledavanje i snimku poslovanja. Nudi li vama?
Pitanje koja se postavljaju:
– ima li Uprava interesa u ovakvoj ili onakvoj vlasničkoj strukturi?
– zašto bi neki vlasnik morao imati tijesnu suradnju s Upravom (teško je vjerovati da je Prevent u i pred stečajem to imao), kako to vlasnik posluje ‘na povjerenje’ s Upravom?
Vjerujem da će na licitaciji biti ponuđača – gornja ‘ekonomija’ mi se čini jasnom, te da je moguće da ovim bitka za AD Plastik u stvari počinje.
Koje su alternative?
Ako ne bude ponuđača, to će vjerojatno značiti da nije problem u cijeni, nego načinu prodaje, pa je lako moguće da iduće licitacije neće ni biti, nego će se na standardan način napraviti knjiga upisa itd.
http://trzistakapitala.wordpress.com/2011/01/27/preuzimanja/
Može se očekivati mala korekcija, ali ako netko veliki otkupi taj udio dionica ima otvoren put ka 200 Kn…..
[/quote]
[/quote]
… dobar savjet, a gdje je bio na 40,00 kuna AAAAAAAAAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIUUUUUUUUUUUUU!
[/quote]
tad smo kupovali igh po 1450
pa prodavali na 4000
plastika je tada i dalje spavala zimski san…
dobro ste me sjetili…evo me malko k vama na ptkm [thumbsup]
P.S. Novinari, nisam vidio da na kraju stavljate opasku da ne posjedujete xy dionice [smiley]
Možda misle da tu opasku trebaju stavljati samo kad pišu o HT-u!
[lol] [lol]
Frende ovako, malo ti fali skole, osnovne, pa da ti objasnim
prvo si ti kometirao mene i moje poteze na sta sam ti ljepo dao odgovor i dao do znanja da kada ti pocnes pistati da dionicu treba kupiti ja idem van, tako da suzdrzi se komentara poput
"A nas lukave nove investitore poštedite vaših komentara.Živio."
od sada molim te ignoriraj moje postove jer izmedu tebe i mene nema vise komunikacije nikakve.
Pa sad evo Živio!
[/quote]
[/quote]
tad smo kupovali igh po 1450
pa prodavali na 4000
plastika je tada i dalje spavala zimski san…
dobro ste me sjetili…evo me malko k vama na ptkm [thumbsup]
[/quote]
Kolega DELUX rekli smo da ne treba gubit vrijeme sa ovakvim postovima
smješni su i u krajnjoj linij u ljepšaju mi dan
Ćujte bilo kako bilo, za sada je sigurno da postoje minimalno 2 igrača koji će se natjecati za dioince. Tako kaže stečajni Upravitelj Preventa. To je za sada, dakle, a daleko je još 22.2.Do tada ih može biti još 5 ili 10. A možda i ne.
A i ova 2 su dovoljna da utrka bude neizvjesna i da se ne zna kolika će na kraju biti cijena.
Tko zna, možda se javi Fiat ili netko sličan, možda Faurecija. U tom slučaju odosmo preko 200 kuna odmah slijedeći dan na burzi.
Ja ne znam, nagađam, ali možda znaju u Upravi i NO AD Plastika, jer malo je ćudno da su svi odreda kupovali zadnjih tjedana dioince na burzi, kaj ne?
lp [thumbsup]