ADPL (AD Plastik d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADPL (AD Plastik d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.
Zadnja izmjena 03.11.2024. u 12:25
OznakaVrijednostPrometKoličinaKupovnaProdajnaPromjena
ADPL
10,16
32.102
3,160
10,20
10,40
-5,61%
Podaci su preuzeti sa ZSE uz odgodu od 15 minuta.

može li mi molim lijepo netko rei zasto pobogu jamrate I STO TO TOCNO NE VALJA U IZVJESCU

JA NE VIDIM NIJEDNU STAVKU LOŠU

1. ebitda stagnira – pa sta – pa ni su odavno dosegnuli gornju skalu u svojoj bransi – zato i jesu vrhunska tvrtka jer vec gdinama imajuvrhunske marze

2. kamate su znacajno pale – ajme , katastrofa. kamate pale. javite ivic da netko ga ne slusa – umjesto da uzimaju sve skuplje kredite, oni uzimajusve jeftinije – katastrofa, katastrofa

3. tecajne razlike su manje – pa naravn da u manje, pa ce onda bti vece, pa onda opet manje itd. pa oni rade i s eurima i s rubljama – toga nema nigdje vsie u rh – dvije valute

4. primil su divku od ovisnog drustva – katastrofa, katastrofa – kako se usuduju. divka za tvrtku bas kao i za dionicara pojedinca je jako losa stvar

pet. revalorizirali su imovinu u rusji – pa anravno da su evalorizirali – kad su buili 2014 bili revalozirali nadolje zbog krize u rusiji, onda je to bilo ispravno pouzdano. sad ka d u rusiji nema vse krize, sad se ne smije revalorizirati natrag – to je kao da imas brod i da sito vrijedi i na bdi 300 i na bdi 3000 – ili kao da nekretnina koja nema purta vrijedikao nekretnina koja ima autocestu na km od sebe

sve u svemu – ovdje se dramatizira previse a nitko se ne potrudi prčitati izvjesce

glede ponasanja trzista – pa sto ste ocikavali – da c etruiste ispravno ragirati na adpl a na sve ostale lezi u komi. mos misliti

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Nevjerovatno koliko ljudi s komentarima nista spektakularno, solidno itd ukratko izmisljotinama, drustvo ostvari rekordne prihode i rekordnu dobit u svojoj povijesti znaci nikad nije imalo vece, jedno od rijetkih drustava koje je od krize uduplalo prihode i povecalo dobit puta 4 puta s ovim izvjescem, a cijena jos nije dosegla predkrizno cijenu da se moze govorit o nekoj precjenjenosti upravo suprotno debelo podcjenjeno samo govori o vama i vasim namjerama il vas je mozda ovaj agrokor bacio u totalnu depresiju pa da pored zdravih ociju ne vidite ocito ovo je cisti buy jedino radi brexita moze bit trenutno risk off ali s snjim s ovim valuacijama je skoro pa uracunat.

Samo neke djelove iz izvjesca cu citirat jer ocito to je malo tesko nekima za procitat.

Kao što smo već pisali, za nas je protekla godina bila u znaku pripreme novih projekata s više od sedamdeset otvorenih projekata, od čega je za njih dvadeset započela serijska proizvodnja.
U protekloj smo se godini uspješno pripremili za projekte, od kojih najznačajniji dio ove godine kreće u serijsku proizvodnju. Najave naših kupaca jako su dobre i temeljem novih poslova očekujemo značajno povećanje prihoda u 2019. godini. Sukladno tome, imat ćemo značajna ulaganja u povećanje kapaciteta na lokacijama u Hrvatskoj, a uvodimo i nove podtehnologije koje će našem postojećem portfelju proizvoda dati dodanu vrijednost
Bila je to projektna godina s preko 70 projekata u tijeku, od čega je 20 projekata prešlo u serijsku proizvodnju. Preko 136 milijuna eura dogovoreno je novih poslova za poznate kupce.

Znaci od 70 su zapoceli tek 20 potencijala za rast ima vise nego dovoljno uz to jos i prosirenje kapaciteta uz ugovorenih 136 mil eura.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) Grupe u izvještajnom razdoblju iznosi 159,68 milijuna kuna i bi-lježi rast od 0,7 posto u odnosu na godinu ranije. U matič-nom je društvu ostvarena EBITDA u iznosu od 79,47 mi-lijuna kuna i u odnosu na 2017. godinu manja je za 12,82 posto. Razlog tome primarno su jednokratni troškovi uhodavanja novih projekata.

Ovo je onaj dio zbog cega je rashod bio veci kako sam prije i spomenio zbog troska novih projekata.

U 2018. godini AD Plastik Grupa na tržištima EU i Srbije ostvarila je prihode od 987 milijuna kuna koji su za 22,71 posto viši u odnosu na prethodnu godinu, značajno su iznad rasta tržišta od 0,1 posto.

Na tržištu Rusije, AD Plastik Grupa ostvarila je prihode u iznosu 332,2 milijuna kuna u 2018. godini koji su za 16,24 posto veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rast prihoda iznad je rasta ukupne prodaje od 12,8 posto na ruskom tržištu i to zbog dobre prodaje modela vozi-la za koje Grupa proizvodi

Ovo je samo potvrda kvalitete kompanije da rastu bolje nego trziste sta je jako bitno i u situaciji da dodje do neke recesije.

Ako se jos uzme u obzir konsolidaciju rumunjske prihod je bio 1,725 mlrd uz EBITDA od 224 mil na kapitalizaciju od 720 mil je vise nego jeftino.

Ignore : renči

Ovo je dokaz da je ZSE klinicki mrtva, vise ni elektrosokovi ne pomaz mi se cini, ni super kompanije i dobra izvjesca nisu dovoljna da dignu vrijednsoti dionice… kome je u interesu sve ovo drzati zabijeno? bankama, stranim kapitalu???

Ovo je dokaz da je ZSE klinicki mrtva, vise ni elektrosokovi ne pomaz mi se cini, ni super kompanije i dobra izvjesca nisu dovoljna da dignu vrijednsoti dionice… kome je u interesu sve ovo drzati zabijeno? bankama, stranim kapitalu???

ni u redovna vrdmena to ne ide prekob noći – kad istutnje izvješća, onda polako kapital seli u rdobre dionice, mic po mic

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

Koliko vidim danas se na ovoj temi skupilo šaroliko društvo koje je privuklo izvješće za Q4. Velika većina je složna da je izvješće i više nego dobro s čim se na svoju žalost ne mogu složiti.
ADPL mi je već dvije godine najveća pozicija u portfelju i tako će sigurno ostat minimalno do Q3 2019.
Za razliku od većine, već godinama dosta detaljno pratim poslovanje i kumulativni (godišnji) rezultat se, nakon q3, vrlo lako mogao predvidjet i on je u skladu s očekivanjima i uopće nije iznenađenje.
Međutim, obzirom da sam detaljno znao podatke iz q3 mene je isključivo zanimao q4 (a ne kumulativno cijela godina) koji je pokazao sljedeće:
1. Rast prihoda je 22%, dok je u prvih devet mjeseci iznosio 20,5%. Obzirom na akviziciju u q3 očito je da rast prihoda usporava
2. EBITDA marža u q4 iznosi 8%, dok je u prvih devet mjeseci iznosila 13,76%, odnosno 13,18% u Q4 2017. Relativno, to je pad od 41%. Je li pokazuje da novo postrojenje (akvizicija) radi sa znatno nižom maržom? Čak je EBITDA marža u q3 (koji je uvijek najgori kvartal) bila veće i iznosila je 9,5%.
3. Unatoč rastu prihoda za 22% u odnosu na q4 2017, EBITDA je pala sa 41 mil kn na 31 mil kn (za oko 25%). Je li to znači da akvizicija radi s negativnom EBITDA-om?
4. Bruto marža ((posl. prih.-mat. troš.)/posl.prih) isto pada sa 36% na 32%. Je li poskupila sirovina ili je prodajna cijena veća, ili je akvizicija “krivac”?
5. Uz navedeni pad profitabilnosti i usporavanje rasta prihoda, imamo i rast zaduženosti sa 42% (2017.) na 49%
Ono što je dobro je što je društvo ostvarilo ovaj godišnji rast na stagnirajućem tržištu, a osim toga, u izvješću se navodi da je pad profitabilnosti nastao zbog pripreme društva za nove projekte (nadam se da je istina i da će q1 rasturiti). Također, rast zaliha je indikativan i pokazuje da društvo planira rast obujma poslovanja u budućim razdobljima.

Kako god se gleda Q42018 je bio lošiji (ali nije loš:)) nego Q42017, i nego dosadašnji dio godine pa nije realno očekivat veću cijenu dionice nego što je bila prije izvješća. E sada zašto je cijena nakon prvih devet mjeseci na 175 kuna, a ne na 220 kuna-250 kuna nije pitanje za mene niti znam odgovor. Ono što sam siguran da q4 neće potaknuti rast cijene, ali se nadam da divka hoće…

Imam ADPL, čini mi oko 20% portfelja i ne mislim prodavati do daljnjeg

Rastimo zajedno...

Nisam bas siguran koliko je korisno previse biti fokusiran na pojedini kvartal. Kvartali su racunovodstvena, a ne poslovna kategorija, ako nema nikakve najave losih dogadaja i ako se poslovanje stabilno razvija onda je potpuno nebitno u kojem ce kvartalu stvari “sjesti na svoje” pa je lako moguce imati 1 “los”, drugi “odlican” kvartal sto ne znaci da je drustvo kao takvo poslovalo manje ili vise sposobno u tom razdoblju.
Ovdje imamo stabilnu kompaniju koja se kvalitetno razvija i trenutno trguje na P/E 8. To je fantasticno s koje god da se strane gleda. A razlog zasto je cijena dionice tu di je je jednostavan, jednostavno nema kapitala na burzi jer ljudi ne ulazu, imate izvjestaje Zagrebacke burze iz kojih je vidljivo da je broj ulagaca jednostavno ispod svake razine potrebne za uspjesan razvoj trzista. Ali to su isto stvari koje se ciklicki mijenjaju, pa tako s druge strane na ovu cijenu imamo dividendni prinos od 6% sto bas i nije zanemarivo.
U svakom slucaju gledajuci samo ovu sliku meni to izgleda kao vrlo lijepa prica

View post on imgur.com

Koliko vidim danas se na ovoj temi skupilo šaroliko društvo koje je privuklo izvješće za Q4. Velika većina je složna da je izvješće i više nego dobro s čim se na svoju žalost ne mogu složiti.
ADPL mi je već dvije godine najveća pozicija u portfelju i tako će sigurno ostat minimalno do Q3 2019.
Za razliku od većine, već godinama dosta detaljno pratim poslovanje i kumulativni (godišnji) rezultat se, nakon q3, vrlo lako mogao predvidjet i on je u skladu s očekivanjima i uopće nije iznenađenje.
Međutim, obzirom da sam detaljno znao podatke iz q3 mene je isključivo zanimao q4 (a ne kumulativno cijela godina) koji je pokazao sljedeće:
1. Rast prihoda je 22%, dok je u prvih devet mjeseci iznosio 20,5%. Obzirom na akviziciju u q3 očito je da rast prihoda usporava
2. EBITDA marža u q4 iznosi 8%, dok je u prvih devet mjeseci iznosila 13,76%, odnosno 13,18% u Q4 2017. Relativno, to je pad od 41%. Je li pokazuje da novo postrojenje (akvizicija) radi sa znatno nižom maržom? Čak je EBITDA marža u q3 (koji je uvijek najgori kvartal) bila veće i iznosila je 9,5%.
3. Unatoč rastu prihoda za 22% u odnosu na q4 2017, EBITDA je pala sa 41 mil kn na 31 mil kn (za oko 25%). Je li to znači da akvizicija radi s negativnom EBITDA-om?
4. Bruto marža ((posl. prih.-mat. troš.)/posl.prih) isto pada sa 36% na 32%. Je li poskupila sirovina ili je prodajna cijena veća, ili je akvizicija "krivac"?
5. Uz navedeni pad profitabilnosti i usporavanje rasta prihoda, imamo i rast zaduženosti sa 42% (2017.) na 49%
Ono što je dobro je što je društvo ostvarilo ovaj godišnji rast na stagnirajućem tržištu, a osim toga, u izvješću se navodi da je pad profitabilnosti nastao zbog pripreme društva za nove projekte (nadam se da je istina i da će q1 rasturiti). Također, rast zaliha je indikativan i pokazuje da društvo planira rast obujma poslovanja u budućim razdobljima.

Kako god se gleda Q42018 je bio lošiji (ali nije loš:)) nego Q42017, i nego dosadašnji dio godine pa nije realno očekivat veću cijenu dionice nego što je bila prije izvješća. E sada zašto je cijena nakon prvih devet mjeseci na 175 kuna, a ne na 220 kuna-250 kuna nije pitanje za mene niti znam odgovor. Ono što sam siguran da q4 neće potaknuti rast cijene, ali se nadam da divka hoće…

Imam ADPL, čini mi oko 20% portfelja i ne mislim prodavati do daljnjeg

Sve što ste naveli bi držalo vodu da je cijena 300 kn pa da onda neki od aspekata nisu uračunati u cijenu. Ali pri 172 se naprosto nema o čemu pričati. Ovi brojevi su naprosto predobri za ovu cijenu. Van svake diskusije.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.

Betlord,
Slažem se sa svim napisanim, ali svaki okret trenda ima početak.
Moj posao je da pratim poslovanje i pokušam prije ostalih detektirat promjene u poslovanju (bilo pozitivne bilo negativne).
Po stoti put napominjem, iznimno sam zadovoljan poslovanjem za godišnjoj bazi, ali q4 nije bio na toj razini i nadam se da se radi samo o “šumu” u poslovanju i da će se profitabilnost u q1 2019. vratit na prijašnje razine.
Dionica je (po mom sudu) poprilično fundamentalno podcijenjena, očekuje nas divka te trenutno nemam razloga prodavat dionice, međutim mogu i moram puhat na hladno…

Rastimo zajedno...

KUKURIKU,
Pa zato i ne prodajem.
Ne pričam ja o cijeni, već o poslovanju. Cijena već dugo ne prati poslovanje ADPL-a.

Rastimo zajedno...

Parica
Pričamo o istome. Koji dio nije jasan?
Poslovanje je naprosto predobro za ovu cijenu.
Za ovu cijenu bi trebalo biti 40ak% lošije.
Plus što se iz svega navedenog očekuje daljnje poboljšanje. Kroz rast prihoda, tehnologiju te izostanak jednokratnih stavki.
Znači i rast prihoda i rast marži.

Najbolje dionice su one s najvećim potencijalom rasta i najmanjim rizikom pada. Znači, treba pronaći dno.

Ako se može vjerovati u izvješće i projekcije poslovanja koje predstavlja Predsjednik Uprave, a do sada se pokazalo da im se može vjerovati, onda nema pretjeranog razloga za brigu.
Uostalom, imaju jedno od najbolje složenih .pdf izvješća u Hrvatskoj i ušli su u vodeće tržište kako bi pokazali da misle ozbiljno, istinito i objektivno prikazivati svoje poslovanje.
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/ADPL-fin2018-1Y-NotREV-K-HR.pdf

Uglavnom, povećali su kratkoročne i dugoročne obveze više od mojih očekivanja, ali ako se to bude odrazilo na povećanje proizvodnje, nemam ništa protiv.
Veseli me da su povećali izdvajanja za plaće, jer nema održivog rasta bez zadovoljnog radnika.
Međutim, zadržana dobit me jako veseli, iznosi nemalih 118.652.537,00 kn, što je 28,7 kn po dionici (kada se izuzme 71002 trezorskih dionica na koje se ne isplaćuje dividenda).
E pa ako ove godine ne isplate divku veću nego sve do sada, onda neka lijepo idu vrit.

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Kako mozete zakljucit to na taj nacin ako je akvizicija napravljena u 3Q te usporedjivat porast prihoda u prva tri mjeseca gdje je dijelom ukljucena i akvizicija u tim prihodima i onda donit takav zakljucak da ocito da usporava jer s akvizicijom nije dovoljno porasla bilo bi logicno da ste iskljucili prihode akvizicije iz 3Q pa onda racunali, s druge strane kada se akvizicije rade uvjek ima dodatnog troska u restrukturiranju same akvizicije i u samom prilagodjavanju uvjetima u drugom okruzenju.

4. Bruto marža ((posl. prih.-mat. troš.)/posl.prih) isto pada sa 36% na 32%. Je li poskupila sirovina ili je prodajna cijena veća, ili je akvizicija "krivac"?

Lijepo su vam naveli da su jednokratni troskovi novih projekata utjecali na rashode, ovo je takva proizvodnja da se cesto uvode novi projekti i stari naspustaju i naravno da se radi toga ne moze ocekivat neka konstanta niti prihoda niti marze kroz kvartale i da se dosljedno ne mogu skroz usporedjivat kvartali

Rast zaduzenosti je tocno onoliko koliko je kostala nova akvizicija i nije nesto sta nismo upoznati od 3 kvartala da ste bili objektivni onda ste mogli navest i pozitivne stvari kao na primjer da je trosak kamata u godinu dana pao sa 16 mil na 10 mil sta je pad od 50% isto tako s druge strane mogli ste navest i da maticno drustvo nije vise izlozeno tecaju rublje pa iz tog razloga su tecajne razlike znatno manje prosle godine je bio gubitak radi toga 14 mil ove godine tek milion gledajuci maticu ako gledamo konsolidirano drustvo gubitak na tecajnim razlikama je ove godine manji za 20 mil zbog smanjenja izlozenosti u dobrom dijelu zbog same manje izlozenosti te jos zbog samog kretanja tecaja.

Meni se cini da pusete na ladno, a da mozda niste dovoljno objektivni jer se fokusirate samo na ono losije sta vidite, a ima i previse dobrih stvari kroz zadnje dvije godine, ovdje nije ni uputno radit usporedbu prihoda po kvartalima jer isti ovisi u znatnoj mjeri o trenutku pocetka i zavrsetka projekata koje u prosjeku traju par godina pa su promjene stalne

Ignore : renči

New Report

Close