Oznaka | Vrijednost | Promet | Količina | Kupovna | Prodajna | Promjena |
---|---|---|---|---|---|---|
ADPL | 11,20 | 2.968 | 265 | 11,00 | 11,20 | 1,82% |
Ja sam se ovdje pozicionirao u zadnja 2 tjedna jer mislim da je dionica potcjenjena a jos isplacuju finu dividendu a svida mi se i put kojim idu kao i sirenje dijelova koje proizvode i masa novih ugovora.
Takoder vjerujem da imaju dobar plan sa novom tvornicom koju su kupili.
Ali isto mislim da ima i negativnih stvari. Osobno bio najvise volio da poprave bilancu, da stanu sa ulaganjima i pocmu se razduzivati, a u 3Q su i najavili razduzivanje.
Ako ne bude nikakve krize kroz iducih godinu, dvije, vrlo brzo ce se oni razduziti i biti spremni za druge akvizicije.
Iskreno se nadam da nece ici na povecanje dividende, nego zadrzati malo vise dobiti jer 10 mil kuna na racunu iz kvartala u kvartal izgleda jadno :), treba se sada pripremiti za neke buduce recesije.
Manji dug je uvijek ljepsi ali nisu oni nesto posebno ni zaduzeni s obzirom na EBITDA i prihod da je prijeko potrebno razduzivanje rekao bih taman, visina dividende nece utjecat na slobodni cash jer zbog nacina odnosa s dobavljacima i kupcima oni nemaju potrebu da drze veci slobodni novac koji im ne sluzi nekoj koristim iako s dionicarske strane ljepse je vidjet neku kolicinu novca sa strane jer uljeva dodatnu sigurnost.
ma gle, nije dug neodrziv, daleko od toga, da je takav nebi ulazio u ADPL.
Vise da ga smanjivaju da poprave bilancu, za neke buduce krize, ako dodu.
Ja mislim da ce ovo biti extra dobra dionica zato sam i usao u nju i namjeravam fino zaraditi.
Vidit cemo 4Q, za sada obecavajuce izgleda
Iskreno se nadam da nece ici na povecanje dividende, nego zadrzati malo vise dobiti jer 10 mil kuna na racunu iz kvartala u kvartal izgleda jadno :), treba se sada pripremiti za neke buduce recesije.
http://zse.hr/default.aspx?id=87996
Iskreno se nadam da će dividenda biti veća nego lani i da će nas iznenaditi kakvom izvanrednom divkom.
Lijepo je primiti dividendu, ali uzimanje države od 12% teško mi pada jer je ne zasluženo, kada bi se Uprava sjetila kako tome doskočiti, nagradom u dionicama ili isplata dobiti iz ranijeg neoporezivog razdoblja ako je ima.
@StatusQuo
ma gle, nije dug neodrziv, daleko od toga, da je takav nebi ulazio u ADPL.
Vise da ga smanjivaju da poprave bilancu, za neke buduce krize, ako dodu.
Ja mislim da ce ovo biti extra dobra dionica zato sam i usao u nju i namjeravam fino zaraditi.
Vidit cemo 4Q, za sada obecavajuce izgleda
Dug se od 2014 smanjivao prosjecno 10-15% godisnje nema razloga da se ne bi smanjivao i dalje i to se jos smanjivao uz isplatu dividende i ulaganja u 3Q je narastao samo radi akvizicije, ako gledas da je EBITDA na kraju 2017 s pridruzenim drustvom iznosila 230 mil, dug je po tome manji od 2x EBITDA, s tim da ce EBITDA za 2018 godinu bit veca od 2017 jos zbog samog rasta i posljedicno jos zbog akvizicije koja ce se u potpunosti prikazat tek u 2019, tako da taj dug je gledano kroz EBITDA nizak, pogotovo jos ako uzmemo danasnje kamate koje ADPL placa manje od 3%, tako da ga ne bih uzimao kao nesto sta opterecuje drustvo, uvjek je bolje bez njega naravno.
Lijepo je primiti dividendu, ali uzimanje države od 12% teško mi pada jer je ne zasluženo, kada bi se Uprava sjetila kako tome doskočiti, nagradom u dionicama ili isplata dobiti iz ranijeg neoporezivog razdoblja ako je ima.
Mozda ne bi bilo lose da se jedan dio dividende ne isplacuje vec da se ide u otkup dionica s ciljem da se te dionice poniste, na taj nacin bi imali visestruke koristi izbjegavanje tog poreza, povecanje likvidnosti i kad se dionice poniste povecanje udjela u kapitalu postojecim dionicarima posljedicno bi i dividenda u buducnosti bila veca na stetu privremene dividende kada se prestane s takvom praksom.
Mozda ne bi bilo lose da se jedan dio dividende ne isplacuje vec da se ide u otkup dionica s ciljem da se te dionice poniste, na taj nacin bi imali visestruke koristi izbjegavanje tog poreza, povecanje likvidnosti i kad se dionice poniste povecanje udjela u kapitalu postojecim dionicarima posljedicno bi i dividenda u buducnosti bila veca na stetu privremene dividende kada se prestane s takvom praksom.
[/quote]
sve ste ok napisali osim povećanja likvidnosti
logika nalaže da ako se povuče dio dionica onda ih je manje za trgovanje pa ne može doći do povećanja likvidnosti
možda potražnje ali to je drugo
[/quote]
sve ste ok napisali osim povećanja likvidnosti
logika nalaže da ako se povuče dio dionica onda ih je manje za trgovanje pa ne može doći do povećanja likvidnosti
možda potražnje ali to je drugo
[/quote]
Pa nisam napisao da se povecanje likvidnosti odnosi nakon prestanka otkupa nego u procesu tog otkupa
Izmjena u kalendaru događanja za 2019. godinu
http://zse.hr/userdocsimages/novosti/iq7WOl50Zibb4hzDGrTYbw==.pdf