Eto ti odgovor – 1 euro uskoro će biti 7 kuna. I to će onda biti tržišna vrijednost. A država intervenira da smanji rast kune – to je realnost. Vi ste iz nekog drugog vremena.
Eto ti odgovor – 1 euro uskoro će biti 7 kuna. I to će onda biti tržišna vrijednost. A država intervenira da smanji rast kune – to je realnost.
Hoće, samo zaboravljaš da je višak eura (manjak kuna) na tržištu posljedica neprestanog vanjskog zaduživanja i priljeva tih posuđenih deviza. I tako dug stalno raste, a tečaj pada; Ali to ne može u beskonaćnost. Jednog dana će puknut (argentinska priča), pa će tećaj vrtoglavo pasti i stabilizirat se na realnoj razini. (Tih 1eur=20kn je vrlo realno). Tek tada će biti moguće živjeti od rada (a ne od kredita) te postizati visoke stope rasta kao što to uspijeva u svim ostalim tranzicijskim zemljama.
…zaboravljaš da je višak eura (manjak kuna) na tržištu posljedica neprestanog vanjskog zaduživanja i priljeva tih posuđenih deviza. I tako dug stalno raste, a tečaj pada; Ali to ne može u beskonaćnost. Jednog dana će puknut (argentinska priča), pa će tećaj vrtoglavo pasti i stabilizirat se na realnoj razini. (Tih 1eur=20kn je vrlo realno). Tek tada će biti moguće živjeti od rada (a ne od kredita) te postizati visoke stope rasta kao što to uspijeva u svim ostalim tranzicijskim zemljama.
Ovo je vrlo jednostrano gledanje na pitanje tečaja. A i naširoko pozivani ‘argentinski slučaj’ nije nastao kao posljedica zaduživanja stanovništva već kao posljedica zaduživanja države.
Struktura hrvatskog duga je drugačija. Dug države iznosi oko 10 mlrd $ dug banaka oko 12 mlrd a ostalo je dug pravnih osoba. Hrvatska ima valutu de facto vezanu za euro a eurozona je ujedno naš najveći izvozni partner što kod Argentine nije bio slučaj (valuta vezana za USD a najveća izvozna tržišta Brazil, Meksiko, Čile su ušla u krizu). u Argentini je pred bankrot došlo do pada BDPa u roku 3 godine za 9% kod nas je došlo u zadnje 3 god. do povećanja BDPa od 14%.
Dug, bez obzira tko je nominalni nositelj, se uspijeva otplaćivati samo zahvaljujući jakoj kuni. Ali kuna je jaka ne zbog jakog gospodarstva, već zbog viška deviza kao poslijedice novog zaduživanja (+turizam). Danas je hrvatska visoko zadužena zemlja i vrlo brzo će kao posljedica toga poćeti rasti kamate, što će zaustavit zaduživanje i posljedično ponudu deviza. Tada će kuna pasti na realnu razinu.
Općenito ta naša tečajna politika me podsjeća na onog vozača koji vozi autocestom i čudi se zašto svi (SAD, Japan, Slovenija, Mađarska, Kina, itd.) voze suprotnim smjerom.
Štriga štriga 😉
Činjenica je da euro sve manje i manje vrijedi. Mislim da još ima veliku vrijednost u BiH i Makedoniji. Dok dalje sve je to već izjednačeno sa EU. Razočarao sam se kad sam vidio koliko euro ne vrijedi u Albaniji 🙁 No mislim da će ponovo vrijediti u HU.
Stabilna kuna drzi hrvatsko gospodarstvo na nogama.
Devalvacija bi svakako donijela kratkotrajne pozitivne efekte, ali gospodarstvo nije samo “racionalno”. Mislim da bi devalvacija kune dugorocno prouzrocila vise stete nego koristi i to najvise zbog percepcije gradjana, a ta percepcija je ono sto ocjenjuje vrijednost stvari…
Slažem se da stabilna kuna drži naše gospodarstvo na nogama, ali percepcija je nebitna jer ionako svi držimo višak sredstava u eurima.
Premisa:
Osnovna stvar je ovisnost hrvatske proizvodnje o uvozu za koju smatram da je trenutno 60-70%.
Naime, poveća se tečaj na 10 kn …
Kratkotrajno …pozitivan efekt …povoljniji izvoz…
Idući proizvodni ciklus …. zbog nepovoljnijeg uvoza repromaterijala (o kojem smo ovisni …vidi premisu)
dovodi do povećanja cijena robe.
Na kraju što smo dobili.
Ništa …. samo inflaciju!
Dok god ne reindustijaliziramo zemlju i postanemo manje ovisni o uvozu nema se smisla
igrati s tečajem kune.
P.S. Da ne govorim o visokoj zaduženosti hrvatskih građana koji plaće dobivaju u kunama a rate u eurima, a eventualnu inflaciju sigurno ne bi pratio identičan porast plaća – znači samo bi se dio zarade prebacio sa sektora građanstva na sektor privrede.
Je,je, točno velite da stabilna kuna drži naše gospodarstvo na nogama. Zato i je tako jako. A ne kao one jadnice Italija i Slovenija koje su stalno devalvirale vlastitu valutu, pa vidi ih gdje su danas!