10 dionica sa najvećim rastom u 2007 godini

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska 10 dionica sa najvećim rastom u 2007 godini

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Bok društvo ,

hvala fazanu na šifri 🙂 iako mi je struka probijati šifre , ovaj put sam bio ljen za to ..

hmm napravio sam jednu ovako laganu analizu postojeće ljestvice dionica …
1. klasificirao sam dionice po broju glasova jedna kategorija dionica iznad 10 glasova ( 11- 25 ) , druga kategorija dionica sa 5-10 glasova …
2. u prvoj kategoriji ima ukupno 14 dionica a drugoj 19 dionica
3. poredane po prinosu u 2007, prvih deset u svakoj kategoriji ; imaju prosječan prinos ;
1 kat = 21,58 %,
2 kat = 26,32 % !!!

ono što ovdje upada u oči je;
da je kategorija dionica koje imaju od 5-9 glasova ovako poredane u portfelj nose veći prinos od onih dionica koje su dobile od 10 do 25 glasova ; i razlika je osjetna oko 5 % !! , ali oba ovakava portfelja nose prinose na razini najboljeg prinosa pojedinačnog natjecatelja u ovoj igri ….

drugi način kreiranja portfelja od 10 dionica ;

1. po broju glasova ;
1. kategorija od 10 dionica sa najviše glasova nosi prinos od 17,83 % (dionice sa 10-25 glasova)
2. kategorija od 10 dionica sa najviše glasova nosi prinos od 19,93 % (dionice sa 5-9 glasova)

! opet deset najpopularnijih dionica (sa do najviše 10 glasova) nosi veči prinos od 10 dionica sa 10-25 glasova …

što bi ja zaključio iz ovoga ?
hmm .
1. više ljudi zna više nego jedan čovjek sam
2. da postoji široki koncenzus oko nekih dionica za koje večina misli da če imati dobar prinos, znači da je kod tih nekih dionica dosta jasno da su dobre dionice da imaju potencijal za dobar rast u sljedećem razdoblju …
3. ali ima dobrih dionica čak i boljih od ovih prvih opće prihvačenih kao dobrih, te druge dionice očito nije lako prepoznati i ne vide svi u njima te jasne znakove da su dobre …. manji broj natjecatelja je glasalo za njih a one imaju u prosjeku bolji prinos od ovih popularnijih
4. da je netko nevješt dionicama odabrao 10 najpopularnijih iz ove igre imao bi prinos od 17,83 %, što je trenutno 16 mjesto od 55 ; za mene je to dobro i mjesto a i prinos !
5. da je netko izabrao 10 dionica po broju glasova (ali sa ukupno do najviše 10 glasova po dionici) imao bi prinos od 19,93 %, što je trenutno 6 mjesto od 55 ; za mene je to dobro i mjesto a i prinos !

Znači večina zna koje su dobre ili vrlo dobre dionice , manje je onih koji znaju koje su dionice vrlo dobre ili odlične , i to su očito znalci imaju o nekoj konkretnoj dionici puno znanja …
Ono što mi još upada u oči da prvih 6 dionica po prinosu u ovom trenutku ima samo 2,16 glasa u prosjeku po dionici; znači da su to iznenađenja za sve , znači te dionice nisu tako lako predvidive kao odlčne dionice , i od tih 6 , 3 su banke !!!

hmm čini mi se da sad znam što ću sljedeće kupiti , još da namaknem kakvu lovicu za to 🙂 [smiley2]

Hihihi, a za MIV prije 50-ak dana nitko nije ni čuo, hihihihi!

Kolega Mrzljak

prije svega, čestitke za obavljenu analizu ove naše igre.
Izuzetno mi je drago da je još netko radio analizu podataka jer je ona izvor informacija koje bi se suhim zlatom mogle plaćati. (Kad sam to javno rekao na ovom forumu, neki su mislili da se šalim!)
Naravno, za to je potrebno prepoznati vrijednost podataka, znati što se tražiš te imati odgovarajući software za analizu.
I ja sam radio analizu podataka te sam koristio jedan sofisticiraniji program (koji sam naučio koristiti na fakultetu!!! – to je jedino korisno što sam sa faksa pokupio!)
Rezultati analize su mi koristili pri kreiranju potencijalnog portfelja kojeg sam usporedio sa prinosom stvarnog portfelja. Kako je on ipak nešto veći od onog proizašlog iz analize, odlučio sam se ostati u svojoj “stalnoj postavi”, ali dobro je imati i alternativu!
Veseli me činjenica da mnogi od nas (bar za sada) postižemo bolje rezultate nego što su oni vidljivi u igri, iako bi i rezultati iz igre bili više nego dobri.
Joj kad se samo sjetim onog novinara koji je u Jutarnjem pisao o nama! Da mu kažemo da su stvarni prinosi veći od onih iz igre, mislim da mi na mjestu poskočio od bijesa. Ah, što se može. [smiley2]

La vita e bella!

hvala kolega Posejdon,

čitam već par dana o ovoj igri … i u trenucima dosade sam bacio oko na forum, i vidio ovaj ljepi exell-čić , i pala mi je ideja malo proanalizirati te podatke , čak i ovakva analiza koju sam napravio dosta govori i o dionicama i o igračima … složio bi se da su ovi podatci zlata vrijedni, i treba ih znati ispravno pročitati i izvući iz tih podataka znanje …

čini mi se vrlo logično da se mogu postići i bolji rezultati sa “pravim” portfeljom , hm a zašto ?

1. nema ograničenja broja dionica , u igri ih je točno 10
2. nema ograničenja postotka udjela pojedine dionice u ukunom portfelju , u igri je 10 dionica ravnomjerno raspoređeno znači svaka po 10% u portfelju, gledano u trenutku početka igre ..
3. dionice se mogu kupovati i prodavati u bilo kojem trenutku, u sve dionice su u posjedu u trajanju igre ili jedne godine
ili ako neka dionica ne pokaže željene rezultate može se prodati ili može se prodati i ako dostigne neki target nakon kojeg možda nije izgledno da će se nastaviti rast a vrijedi i suprotno ako se pojavi neka prilika može se kupiti ta dionica

Što se tiče novinara JL-a , mislim tu ima svega od onih koji nešto znaju i naravno ima onih koji ne znaju , pa to nadoknađuju na razne načine npr. senzacionalizmom … [smiley2]

fyi

"Naucio sam…da dobre prilike nikada nisu izgubljene: netko ce se uvijek posluziti onima koje ti propustis."

novo, novo, najnovije 😉

"Naucio sam…da dobre prilike nikada nisu izgubljene: netko ce se uvijek posluziti onima koje ti propustis."

Alo legendo, kad će svježi podaci… [smiley2]

John Galsworthy: Ako ne razmišljaš o budućnosti, ne možeš je ni imati.

HO HO HOOO
atln je uvrstena…. Rogi i Superhero skacu za 20ak mjesta u nezaustavljivom proboju prema vrhu…
[smiley7][smiley8]

[i][color=gray]Novac je samo koncept. Ukupna vrijednost Zemlje je konstanta[/color][/i]

Kolega navukli ste se na ligu? [smiley2] Niste jedini, ne znam jel mi draže kad mi rastu dionice koje stvarno imam ili one koje sam pikirao za ligu [smiley8]

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Collina: ”

Kolega navukli ste se na ligu? [smiley2] Niste jedini, ne znam jel mi
draže kad mi rastu dionice koje stvarno imam ili one koje sam pikirao
za ligu [smiley8]

Za sada mi se više sviđaju one koje imam, jer sam vidio kasnije neke pogodnije prilike, ali volim natjecanje. Možda dogodine osvane prava virtualna burza sa istim likovima, tako da bi portfelji bili dosta realniji. [smiley2]

John Galsworthy: Ako ne razmišljaš o budućnosti, ne možeš je ni imati.

fyi

fyi

Bas i nije posortirano kak spada [smiley2]

New Report

Close