Zvali su ga Gandalf: Najpoznatiji Hrvat na Wall Streetu dobio otkaz u JP Morganu

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2024. u 15:52
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Kolanovićeva zvijezda – Bloomberg ga je zvao burzovnim ‘Gandalfom’ – potamnila je posljednjih godina zbog niza pogrešnih predviđanja.

Nakon gotovo dva desetljeća rada u JP Morgan Chaseu, Marko Kolanović, poznati glavni globalni tržišni strateg, napušta svoju poziciju. Njegov odlazak dolazi nakon niza loše tempiranih predviđanja o američkom tržištu dionica, što je utjecalo na njegov ugled na Wall Streetu, piše Financial Times.

Kolanović, također suvoditelj globalnih istraživanja u banci, bio je jedan od rijetkih pesimističnih stratega preostalih na Wall Streetu. Nedavno je prognozirao da će S&P 500 pasti za gotovo 25 posto do kraja godine, što je dodatno potaknulo kontroverze oko njegovih prognoza, prenosi tportal.

Kolanovićeva zvijezda – Bloomberg ga je zvao burzovnim ‘Gandalfom’ – potamnila je posljednjih godina zbog niza pogrešnih predviđanja.

Prije dvije godine, Kolanović je savjetovao klijente da preuzmu prekomjernu poziciju u američkim dionicama tijekom dubokog pada tržišta. Međutim, početkom 2023. godine, preporučio je prekomjernu podzastupljenost, a banka se držala te pozicije unatoč tome što je S&P 500 porastao za više od 40 posto od tada.

Marko Kolanović je diplomirao na Sveučilištu New York s doktoratom iz teorijske visokoenergetske fizike. Prije nego što se pridružio JPMorgan Chaseu, radio je u Bear Stearnsu i Merrill Lynchu.

Hussein Malik, koji je do sada bio suvoditelj globalnih istraživanja s Kolanovićem, preuzet će ulogu jedinog voditelja odjela. JP Morgan Chase također uvodi promjene u svojoj strukturi istraživanja, pa će još jedan Hrvat Dubravko Lakos-Bujas, glavni globalni strateg za dionice, sada voditi tržišnu strategiju u novoj ulozi koja obuhvaća dionice, međuvlasničku i makroekonomsku istraživanja.

Steve Dulake i Nick Rosato će zajednički voditi novi tim za temeljna istraživanja, koji spaja istraživanja kredita i dionica pod jednom vodstvenom strukturom, piše Financial Times.

Komentirajte prvi

New Report

Close